Marsz Niepodległości - Strona 101

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lis 2023, 3:52

Conrado pisze:
11 lis 2023, 18:50
Clo,podam Ci przykład symetryzmu
napisałeś tak
pis po = jedno zło
czyli Ty jesteś symetrystą ale takim trochę symetrystą pozerem bo nie pamiętam kiedy wrzuciłeś coś byłoby krytyczne wobec pisu,za to bardzo ochoczo wrzucasz i komentujesz ludzi z opozycji.
Miną lata zanim zrozumiesz to, co chyba kiedyś powiedział JKM (albo ktoś z jego otoczenia). Nie ten poziom...

W Polsce było tak źle, było tak tragicznie że Polacy woleli wybrać socjalistów z pisu. Woleli wybrać te jebane rozdawnictwo, ten jebany kościół rydzykowski.

PiS to jebany socjalizm, nie popieram. Nigdy na nich nie głosowałem. Ale PO to najwięksi złodzieje i oszuści, jacy kiedykolwiek dorwali się do koryta. Nie było większych złodziei i antyPolaków w historii Polski.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 lis 2023, 7:34

Spoiler:
Co mnie interesuje w tej dyskusji Jędraszewski? Ja tu o Tusku piszę. Jak będzie trzeba to go zobaczysz na dożynkach, może nie na Jasnej Górze ale w Krakowie u starych porzuconych ziomków z Tygodnika Powszechnego.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 lis 2023, 13:11

Boromir pisze:
12 lis 2023, 7:34
Ks Sowa
Jeden Sowa na prawie cały kk w Polsce ? to więcej niż 27-1 ;)
cloner pisze:
12 lis 2023, 3:52
Miną lata zanim zrozumiesz to, co chyba kiedyś powiedział JKM (albo ktoś z jego otoczenia). Nie ten poziom...
Kolejny zapatrzony w siebie i swoją(urojoną) nieomylność po Mazurze zarzucający innemu userowi że czegoś nie jest w stanie zrozumieć i nie prezentuje tego samego poziomu co on sam ;)
cloner pisze:
12 lis 2023, 3:52
PiS to jebany socjalizm, nie popieram. Nigdy na nich nie głosowałem. Ale pis to najwięksi złodzieje i oszuści, jacy kiedykolwiek dorwali się do koryta. Nie było większych złodziei i antyPolaków w historii Polski.
pełna zgoda,o czym świadczą niezliczone afery :D a za chwile wyjdą kolejne ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lis 2023, 13:14

Wy chyba za młodzi jesteście albo za krótką pamięć macie. WSZYSTKIE partie polityczne bratały się z KK. Millery i Kwaśniewskiej też klękały do pierścienia. Przypomnijcie sobie kto podpisał konkordat.....

KK w Polsce zawsze miał dobrze, za komuny żyli jak paczki w maśle (tych paru internowanych czy Popiełuszko to były promile). Nic się nie zmieniło od tego czasu

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 lis 2023, 13:31

Dlatego liczę że teraz zmieni się dużo.
Powiedzmy sobie szczerze,obecnie nie ma "mody" na kościół delikatnie mówiąc i ani ludzie nie chcą tam za bardzo chodzić ,ani inni ludzie nie chcą zostawać księżmi.
Z takim podejściem jak np jędraszewski za 20 lat kościoły będą stały puste.
Już teraz wiele osób nie puszcza swoich dzieciaków do komunii czy do chrztu.
Kościół jest passe i mam nadzieję że nowa władza umiejętnie wykorzysta obecną koniunkturę.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 12 lis 2023, 14:44

Nie podobają Ci się kościoły? Za 50 lat Twoje wnuki będą miały w zamian meczety. Proste.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 lis 2023, 14:51

Katole stracili władzę, więc po 8 latach przerwy wróciło straszenie meczetami :love:

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 12 lis 2023, 15:14

Padik pisze:
12 lis 2023, 14:44
Nie podobają Ci się kościoły? Za 50 lat Twoje wnuki będą miały w zamian meczety. Proste.
To jest jedyny argument jaki zwolennicy kk mają. A może dyskoteki zamiast kościołów czy meczetów. Religia nie jest nikomu potrzebna do życia

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 lis 2023, 15:34

sci pisze:
12 lis 2023, 15:14
Padik pisze:
To jest jedyny argument jaki zwolennicy kk mają. A może dyskoteki zamiast kościołów czy meczetów. Religia nie jest nikomu potrzebna do życia
Serio?? Może Tobie nie, ale nie wypowiadaj się za wszystkich ...

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 lis 2023, 15:35

Padik pisze:
Bzdura. Poziom islamu w Europie można łączyć prędzej z poziomem otwartości na uchodźców czy poziomem bogactwa kraju, ale nie z kościołami. Do grona krajów z najniższym odsetekiem wyznawców islamu w Europie należą zarówno kraje, gdzie dominuje chrześcijaństwo, jak i najbardziej ateistyczne kraje Europy (jak Czechy czy Estonia). W całych Czechach ilość meczetów można policzyć na palcach jednej ręki.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 12 lis 2023, 15:47

Ilka pisze:
12 lis 2023, 15:34
sci pisze:
Padik pisze:
musisz jeść, pić, wypróżniać się itd bez tego umrzesz, nie modląc się nie umrzesz, tzn umrzesz ale nie z tej przyczyny :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 12 lis 2023, 15:51

sci pisze:
Religia nie jest nikomu potrzebna do życia
Nie jednemu życie uratowała i nie jeden znalazł w niej sens, czy motywację. To, że nam nie jest ona potrzebna (też nie jestem jej zwolennikiem), nie znaczy, że wszyscy mają tak samo.

Odnośnie islamu, to nie jest też tak, że nie licząc bardzo religijnych lub bardzo zwierzęcych krajów (gdzie nie da się przeprowadzić rzetelnych badań lub ludzie się boją myśleć samemu), wśród młodzieży poziom religijności i tam spada? W grach poznałem sporo ateistów z krajów jak Indonezja, czy Egipt. Nawet jednego Libańczyka, który zanim przeprowadził się do Europy, obrzędy religijne wykonywał tylko te, które widzieli inni i tylko z przymusu. Edit: żeby ktoś nie zrozumiał na opak, po przeprowadzce do Europy, nie wykonywał ich w ogóle ;) jak ostatni raz z nim rozmawiałem, do meczetu chodził tylko jak odwiedzali go rodzice. Nie ze strachu, bo są dosyć liberalni, ale z szacunku dla ich tradycji i chęci spędzenia z nimi czasu.

Być może to mniejszość i akurat na takich ludzi trafiłem, ale z moich obserwacji wynika, że i tam wkrada się ateizm. W prawdzie jest to wiele dziesięcioleci za Europą i mają dużo brutalniejsze metody zatrzymywania go, ale i ta religia słabnie.
sci pisze:
12 lis 2023, 15:47
musisz jeść, pić, wypróżniać się itd bez tego umrzesz, nie modląc się nie umrzesz, tzn umrzesz ale nie z tej przyczyny :)
Biorąc dosłownie to prawda, ale w takim razie do życia nie jest też potrzebne otwieranie oczu (niewidomi też żyją), rozmowa z ludźmi, praca, czy relaks.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 lis 2023, 16:08

Ilka pisze:
Moja mama chociaż delikatnie(bardzo delikatnie) mówiąc za pisem nie przepada,to jest osobą bardzo religijną i wiem jak bardzo religia jest dla niektórych osób ważna.
Natomiast są pewne granice które obecna(jeszcze) władza razem z kk przekroczyła na poziomie wręcz okropnym.
Nie przeszkadzają mi (tak jak kiedyś było) pełne kościoły,ba ja nawet lubię święta ;) ale wszystko powinno mieć swoje miejsce.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 lis 2023, 16:33

sci pisze:
12 lis 2023, 15:47
Ilka pisze:
sci pisze:
Ales wymyślił. Owszem ale idąc tym tokiem to tak jak @Mr.Chris napisał można żyć bez wielu rzeczy i przyjemności.

A co do religii to jest ciężki temat i myślę, że indywidualny. Do kościoła nikt Wam chodzić nie każe, religia w szkołach nie jest obowiązkowa więc nawet swoje pociechy nie musicie na nią wysyłać więc nie rozumiem czemu to wszystkim tak przeszkadza? (pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :))
Conrado pisze:
12 lis 2023, 16:08
Moja mama chociaż delikatnie(bardzo delikatnie) mówiąc za pisem nie przepada,to jest osobą bardzo religijną i wiem jak bardzo religia jest dla niektórych osób ważna.
Natomiast są pewne granice które obecna(jeszcze) władza razem z kk przekroczyła na poziomie wręcz okropnym.
Nie przeszkadzają mi (tak jak kiedyś było) pełne kościoły,ba ja nawet lubię święta ale wszystko powinno mieć swoje miejsce.
Myślę, że nie tylko zwolennicy PiSu są ludźmi religijnymi, co dobrym przykładem jest Twoja mama :)

Mi też wiara wiele razy pomogła. Wiadomo, że osoba niewierząca powie, że to tak miało być itp. Ale nie wyobrażam sobie nie wierzyć w nic. Jeśli chodzi o kościół i księży to tu nie jest tak, że do końca jest wszystko cacy. To jest u mnie tak jak z PiSem - nie wszystko mi się podoba. I wiadomo, że jak w każdej dziedzinie tak i w kościele są księża z powołania jak i nie. Ja akurat nie spotkałam się z tymi drugimi w swoim życiu. U mnie w kościele teraz jest proboszcz, którego chwali całe miasto - robi wiele dobrego dla parafii jak i zwykłych ludzi.

Jakie to granicę PiS z kościołem przekroczyli?

Co do świąt to ważniejsze są święta Wielkanocne, ale ja bardziej wolę Boże Narodzenie, być może na klimat. A na Pasterce o północy od kilkunastu lat jestem obowiązkowo. :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 12 lis 2023, 16:40

Ilka pisze:
12 lis 2023, 16:33
nie rozumiem czemu to wszystkim tak przeszkadza? (pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :))
Jeden z tych argumentów wystarczy, żeby być przeciwko kościołowi, a podałaś trzy :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”