Mistrzostwa forum w szachy 2024 - Strona 4

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Mistrzostwa forum w szachy 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 sty 2024, 4:35

To niech będzie:
Leszek vs DDK
Samuraj vs szmagel

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 16 sty 2024, 9:07

Ok, zatem mamy już wszystko jasne. O to pary ćwierćfinałowe:

Cement - czubatka

venomik - gumi2006

Leszek - DDK

Samuraj - szmagel

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Od teraz można się już umawiać i grać. Proponuję czas na rozegranie ćwierćfinałów do końca niedzieli 28 stycznia. Czyli nieco ponad półtora tygodnia, mamy w tym okresie zawarte 2 weekendy więc myślę że jest szansa że ogarniemy.

Jako że dwaj jedyni debiutanci na leszkowych turniejach czyli Samuraj i szmagel trafili na siebie to tym mocniej im przypominam że takie a nie inne oznaczenie ich pary mówi o tym że Samuraj gra białymi a szmagel czarnymi. Bo czerwony kolor u nas symbolizuje biały. Biały by po prostu [ch**] wyglądał w realiach czcionki na forum :wink:

To przypominam że ustawowo gramy 10+2, ale jeżeli w którejkolwiek z par gracze chcą zagrać na jakimś jeszcze krótszym dystansie czasowym to proszę bardzo tylko muszą się obaj na to zgodzić i bardzo to też proszę wówczas zgłosić przed partią, najlepiej w tym temacie.

Aha, no i gdyby gdzieś nie daj Boże padł remis bo jak wiemy to się w szachach czasem zdarza to wówczas należy partię powtórzyć i w powtórzonej gracze już zamieniają się kolorami. Generalnie też prośba o to by nie proponować remisów w czasie partii, jeżeli ktoś ma wygrać na czas w niejasnej albo nawet przegranej pozycji to trudno, skoro zgadzamy się na krótki wymiar czasu to bierzemy na siebie takie ryzyko. Trzeba też pilnować czasu. Więc propozycji remisów proszę nie składać, oczywiście zawsze jest ryzyko że remis i tak padnie z powodu pata na planszy bądź wzajemnego wystrzelania się z prawie wszystkich figur, no ale to wówczas jak pisałem, no wtedy już powtórka bo innej opcji nie ma.

@Cement @czubatka @venomik @gumi2006 @DDK @Samuraj @szmagel

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 16 sty 2024, 9:58

Aha i zapomniałbym. Naturalnie po rozegranej partii gdy będziecie nas tu w temacie informować kto wygrał to poprosimy też naturalnie link do partii by móc sobie obejrzeć przebieg. Preferowane serwisy do grania to naturalnie lichess albo chess.com, ale tak naprawdę obojętne, można i na kurniku jeżeli ktoś lubi, choć odradzam ze względu na lagi. Po prostu po rozstrzygnięciu poprosimy również link do partii. No dla tych którzy już u mnie grali to żadna nowość. Pewnie też adresowane głównie do kolegów Samuraja i szmagla.

A samo oznaczenie partii protokularne to już obojętne. Może być jak rok temu że przepisujecie swoją parę a w nawiasie obok jednego z nicków np Z jak zwycięstwo, ale też możecie swoimi słowami napisać kto wygrał. Byle był link z partii. W przypadku gdzie gdzieś nie daj Boże doszło do konieczności powtórki to naturalnie poprosimy linki do obu partii czy do wszystkich gdyby powtórek było więcej.

@Cement @czubatka @venomik @gumi2006 @DDK @Samuraj @szmagel

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 sty 2024, 16:46

Udanej zabawy. Może teraz uda mi się obejrzeć cały finał :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 19 sty 2024, 11:54

@szmagel Poszedł priv

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 sty 2024, 21:12

Leszek - DDK(Z)

https://www.chess.com/game/live/99606082381

Bez sensacji. Nie dałem już tradycyjnie rady DDK (podobnie jak przed rokiem dwukrotnie w fazie grupowej). Nie robiłem sobie wielkich nadziei przed starciem, w sumie to chyba faworyt naszego turnieju bo brązowy medalista sprzed roku (a jednak mistrz i wicemistrz poprzedniej edycji nie wystartowali w tej).

Starałem się grać jak najmniej standardowo by sytuacja na szachownicy była niezbadanym terytorium dla nas obu, ale źle wyjechałem skoczkiem w moim 14 ruchu. Potem gdy zrozumiałem że nie jestem w stanie zrobić nic aby zapobiec przegrywaniu o jedną figurę lekką to dalej już wszystko mi się posypało błyskawicznie jak domek z kart.

Gratuluję @DDK awansu do półfinału no i cóż. Ja już tylko w roli prowadzącego :wink:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 21 sty 2024, 21:19

Dziękuje za mecz. Do momentu straty skoczka było wyrównane, potem faktycznie szybko się posypało :(

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 24 sty 2024, 19:05

Zostało pół tygodnia do teoretycznego deadline. Mam cichą nadzieję że obędzie się bez przesunięć czasowych choć póki co poszedł nam tylko jeden z ćwierćfinałów.

Graczom z trzech pozostałych czyli: @Cement @czubatka @venomik @gumi2006 @Samuraj @szmagel

Przypominam że czas na rozegranie do najbliższej niedzieli 28 stycznia (włącznie).

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 sty 2024, 8:44

Mój rywal chyba się mnie obawia 8)

Trochę w sumie trudno tak złapać kontakt poprzez samo forum.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 sty 2024, 18:47

Samuraj pisze:
25 sty 2024, 8:44
Mój rywal chyba się mnie obawia 8)

Trochę w sumie trudno tak złapać kontakt poprzez samo forum.
Nie no, zapewniam że na spokojnie się da :mrgreen: W zeszłym roku partii było znacznie więcej niż w tej edycji bo była cała faza grupowa, zakończona naturalnie fazą playoffs w której zresztą też brał udział każdy uczestnik, tyle że od różnych szczebli. Nic specjalnie trudnego w umówienia się poprzez prywatną wiadomość na to w który dzień i o której godzinie obaj się tutaj zalogujecie i spiszecie przez co gracie itp :mrgreen:

Tak więc powodzenia w umawianiu :)

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 25 sty 2024, 21:00

https://www.chess.com/live/game/99950038915

venomik - gumi2006 (Z)

Grając w tempie 10+2 grałem za szybko na poczatku (przyzwyczajony do blitza) i wpadłem w tarapaty. Na szczęście @venomik się skusił na wieżę dzięki czemu odniosłem zwycięstwo.

Dzięki za grę i nauczkę na przyszłe partie :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 sty 2024, 21:35

Fajna partia :)

Krótko po poprzednim turnieju przestałem grać w szachy i trochę obawiałem się co dziś będzie, ale w sumie udało mi się sklecić całkiem solidny atak, policzyć dobrze sporo wariantów i przez spory czas utrzymywać wygraną pozycję. Aż przyszły dwie błędne decyzje, a na koniec już podstawienie mata w jednym. Co ciekawe w pozycji, którą liczyłem wcześniej i w której planowałem wymusić wymianę hetmanów i przejść do przyjemnej końcówki z dwoma pionami więcej, a tu pod wpływem chwili i odruchu, że mój król będzie goły - zbiłem jednak wieżę i gumi przypomniał mi, dlaczego pierwotnie tego nie planowałem zrobic ;]

Dzięki za partię i gratulacje za wygraną, następnym razem się odegram!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 sty 2024, 17:54

Co tu dużo mówić, świetna partia. Obaj byliście w stanie zrobić przeciwnikowi poważną krzywdę, skończyło się tak jak się skończyło, białe się na swoje nieszczęście zafiksowały na możliwości zbicia rywalowi wieży.

@gumi2006 gratki awansu do półfinału.

@venomik dzięki za udział. No wiadomo, w tym roku taka krótka pucharówka więc każda partia będzie za sobą niosła pożegnanie :wink:

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 26 sty 2024, 23:04

Fajna końcówka była w tej partii. Nawet jestem ciekaw jakby się potoczyła, gdyby zamiast tego skoczka z biciem wieży na h8 był ruch piona na c3 i zapewne wymiana hetmanów a potem skoczek kasuje wieże. I tak czarne wydają się w lepszej sytuacji, bo presja pionów do promocji pod asekuracją wieży i jeszcze skoczka mogły by się skończyć i tak zwycięstwem czarnych, zwłaszcza, że chyba w pewnym momencie biały by musiał i tak poświęcić wieżę na rzecz skoczka aby móc zneutralizować piona z a4. Ogólnie końcówka była by wyrównana i decydowało by dobre zarządzanie pionami (chociaż tu bym uznał nieco przewagę białych - bo czarny ma bardzo porozrzucane piony).

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 sty 2024, 23:03

Ok. Czas na mini ogłoszenia parafialne. Dojechaliśmy do deadline w kwestii terminu na rozegranie ćwierćfinałów (no jeszcze nie ma północy ale wedle mojego info dziś już raczej nikt nie zagra) i wciąż mamy rozegrane tylko dwa z czterech ćwierćfinałów. W związku z tym zmuszony jestem przedłużyć jeszcze ciut termin, z tymże sytuacja obu par które nie zagrały nie jest taka sama i stąd pozwolę sobie ogłosić nieco oddzielne decyzje dla obu par bo o jedną z tych par jestem akurat bardzo spokojny. No to po kolei:

Odnośnie pary: Cement - czubatka

Tutaj wiem że chłopaki na pewno zagrają, mieli trochę pecha że się nie zgrali w weekend. W ogóle zaczęło się od tego że czubatka w piątek dosyć wcześnie chyba zaczął weekend z jakimiś procentami bo napisał omyłkowo do mnie zamiast do Cementa z pytaniem o to kiedy grają :mrgreen: W sobotę go uświadomiłem że ja nie jestem Cementem i potem już napisał do właściwego adresata, byli umówieni na niedzielę, ale coś im nie pykło. Obaj się jednak starają tutaj więc wiem że będzie gites i przedłużam im czas na rozegranie do najbliższej środy 31 stycznia do 23:59.

Odnośnie pary: Samuraj - szmagel

Tutaj mamy nieco większy problem, bo dowiedziałem się od Samuraja że szmagel przez ostatnich prawie 2 tygodnie w ogóle nie odczytał nawet jego privów. No to jest duży problem dla turnieju, zawsze taki gracz co znika na tak długo bez żadnego logowania to problem przy okazji tego typu zabaw. Dlatego biorąc pod uwagę że już prawie jesteśmy po terminie to mógłbym równie dobrze dziś o północy ogłosić walkower, ale zrobię inaczej. Dam jeszcze użytkownikowi szmagel czas również do najbliższej środy, w tym wypadku do godziny 21:00 na to by się w końcu pojawił. Jeżeli tego nie uczyni no to będzie trzeba niestety go wykluczyć z turnieju. Nie możemy bowiem czekać wiecznie całymi tygodniami jak ktoś się nawet nie loguje. Z tymże też nie za bardzo uśmiecha mi się od razu promować Samuraja walkowerem bo turniej i tak jest krótką pucharówką i szkoda aby ktoś wygrywał walkowerem. Dlatego od teraz przez tych prawie 3 dni będę też szukał w ramach takich moich prywatnych rozmów na forum gracza rezerwowego. Może ktoś zgodzi się przyjąć rolę gracza rezerwowego i jeżeli szmagel nie pojawi się do środy do 21:00 to po prostu wskoczyć zamiast niego w buty rywala Samuraja, naturalnie na pozycji czarnych szachów. Natomiast jeżeli do środy do 21:00 ani nie pojawi się szmagel ani nie uda mi się jednak znaleźć gracza rezerwowego na zastępstwo no to wówczas już naturalnie nie będzie innego wyjścia i po prostu kolega Samuraj wygra ćwierćfinał walkowerem i w taki właśnie sposób bez gry dostanie się do półfinału. Tak więc taki scenariusz tutaj proponuje, z 3 opcjami.

Do środy do 21:00 albo:

1) pojawi się w końcu szmagel, da znak życia i coś zostanie ustalone
2) jeżeli 1) nie zajdzie ale będę miał gracza rezerwowego który się na to pisze to para się zmieni w parę Samuraj - ktoś inny
3) jeżeli nie zajdzie ani 1) ani 2) to Samuraj wchodzi walkowerem.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Tak więc to by było na tyle ogłoszeń.

@DDK @gumi2006 @Cement @czubatka @Samuraj @szmagel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”