Rugby - Strona 7

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Podoba ci si? ten sport?

Bardzo!
11
30%
Troche
9
24%
Nie podoba
6
16%
Jest nudny
8
22%
Nie mam zdania
3
8%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 paź 2023, 20:59

Wczoraj bardzo jednostronne widowisko, w zasadzie to był mecz na poziomie fazy grupowej a nie półfinału. "Czarni" robili co chcieli. Zobaczymy co dzisiaj pokażą oba zespoły.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 21 paź 2023, 22:04

Parafrazując klasyk "przyłożeń nie ma, ale emocji nie brakuje". Na razie RPA nie wie jak napocząć Anglików i przy tych karnych status quo. Może jakiś drop gol wpadnie.

EDIT
I jak wrażenia po @Boromir? Mecz do końca trzymał w napięciu i moim zdaniem był lepszy niż finał z 2019. Wtedy człowiek oglądał bez namiętności a tutaj i się działo i były emocje.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 paź 2023, 2:11

Oj działo się. Też oglądałem, tylko akurat przyłożenie RPA jakoś przegapiłem, ale coś tak czułem że Angole tego nie dowiozą!
Drugi raz mistrzowie świat z lekka się prześlizgnęli i w finale powalczą z All Blacks o czwarty tytuł (jedni i drudzy). Ja oczywiście będę kibicował ekipie z Nowej Zelandii.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 paź 2023, 7:12

Ja jestem zadowolony. Co prawda nie był to taki dynamiczny fajny mecz rugby a bardziej takie piłkarskie szachy, ale dobrze się to oglądało. Końcówka sporo wynagrodziła. Dobrze to ocenili komentatorzy, że Anglicy tak koło 60 minuty zaczęli pękać. Ja swoim amatorskim okiem wielu takich smaczków nie widzę, a oni jednak tego rugby liznęli i widzą co się dzieje. W każdym razie Anglicy ewidentnie nie wytrzymali (fizycznie albo psychicznie) i po przyłożeniu dla RPA w zasadzie już była kupa w majtach i próba dowiezienia wyniku. Szkoda, bo IMO do pewnego momentu wyglądali na lepszą drużynę.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 29 paź 2023, 2:09

RPA drugi raz z rzędu mistrzem świata i wyszli na prowadzenie pod względem zdobytych tytułów, mają już bowiem 4 (1995, 2007, 2019, 2023). Ciężko mi powiedzieć coś więcej o samym finale. Nie trzeba zdobyć przyłożenia, żeby wygrać mecz. Afrykanie nie mieli problemów z karnymi, co innego Nowozelandczycy, którzy po zdobyciu jedynego w tym spotkaniu przyłożenia mieli wynik 11:12 nie wykorzystali kluczowego podwyższenia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2023, 7:45

Widziałem ostatnie 10 minut więc w sumie jw. Dodam tylko, że fajnie piłka fruwała tej Nowej Zelandii, widać że to jest ładne, techniczne rugby no ale nic to nie dało. Nawet nie byli blisko w końcówce.

Za to w meczu o brąz nastawiałem się na jednostronne widowisko ale o dziwo było całkiem spoko i z emocjami.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 29 paź 2023, 17:26

matt_ pisze:
29 paź 2023, 2:09
nie wykorzystali kluczowego podwyższenia
I jeszcze mieli karnego minimalnie spudłowanego przez Mo'ungę, który okazał się słabym kopaczem, nawet w porównaniu z jego vis a vis z ekipy Spring Boksów czyli Handre Pollardem, który wykorzystał wszystkie cztery karne!
Jednak czerwona kartka w pierwszej połowie dla kapitana All Blacks, wyraźnie ustawiła ten mecz (nie będę dywagował czy zasłużona czy nie, bo się nie znam), chociaż i przed nią zdecydowaną przewagę mieli grający bardziej siłowo Afrykanerzy.
Dopiero w drugiej połowie przy zmęczeniu rywala i bardziej technicznej grze Nowozelandczyków, i nie bez znaczenia była żółta kartka dla kapitana RPA (przez którą 10 minut oba zespoły grały po 14) uwidoczniła się przewaga All Blacks, co skończyło się jednym przyłożeniem, ale podwyższenie z ostrego konta się nie powiodło, a na więcej sił (a może i umiejętności) zabrakło! I mimo tego że obrońcy tytułu w drugiej połowie nie zdobyli ani jednego punktu, dowieźli najniższe prowadzenie do końca i powtórzyli swój sukces sprzed czterech lat. I to (bez sprawdzania) mogę napisać pierwszy przypadek, że mistrz wszystkie trzy mecze fazy pucharowej wygrał jednym oczkiem. Komentatorzy mówili, że to trzeba umieć, a moim skromnym zdaniem mieli więcej szczęścia niż rozumu i równie dobrze mogli już odpaść w ćwierćfinale z gospodarzami turnieju.
Sam finał ostatecznie mnie rozczarował, dopiero w drugiej połowie zaczęło się trochę dziać, ale to trochę za mało jak na zwieńczenie wielkiego turnieju...

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 lut 2024, 12:40

Nasi rugbiści wracają do gry, rozpoczynają dzisiaj drugą część Mistrzostw Europy (są one cyklem dwuletnim, 2023-2024). Za każde miejsce w danej edycji są przyznawane punkty. Tak to wyglądało w zeszłym roku:
1. Gruzja - 10 pkt.
2. Portugalia - 8 pkt.
3. Rumunia - 6 pkt.
4. Hiszpania - 5 pkt.
5. Holandia - 4 pkt.
6. Niemcy - 3 pkt.
7. Belgia - 2 pkt.
8. Polska - 1 pkt.
W naszej sytuacji, musimy zająć teraz 5-6 miejsce. Łatwo nie będzie, ale też kluczowe dla nas będą półfinały o miejsca 5-8. Dwa najlepsze zespoły z grupy walczą o miejsca 1-4, dwa pozostałe schodzą do meczów klasyfikacyjnych.

Grupa A - Hiszpania, Holandia, Niemcy, Gruzja
Grupa B - Portugalia, Rumunia, Belgia, Polska

W sobotę Belgowie sprawili dużą niespodziankę pokonując Portugalczyków 10:6. Hiszpanie natomiast 20:18 z Holandią, co można było przewidzieć, jako że te dwie drużyny są na zbliżonym poziomie i rok temu też minimalnie wygrali ci pierwsi. Dzisiaj Niemcy - Gruzja (ostatnio nasi zachodni sąsiedzi przegrali -63) oraz Polska - Rumunia (tylko -40 było). Transmisje będą w TVP Sport (dzisiaj 18:15), zaś pozostałe spotkania po darmowej rejestracji na Rugby Europe TV.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 17 lut 2024, 14:40

Tydzień temu dostaliśmy lekcję rugby od Portugalii, 7:54 :) Dzisiaj gramy ostatni mecz fazy grupowej (oby nie ostatni na kilka lat), o 19:00 w Waterloo (heh) z Belgami. O miejsca 1-4 tej edycji Mistrzostw Europy na pewno nie zagramy, niezależnie od wyniku dzisiaj trafimy do półfinału o miejsca 5-8. Jeżeli zajmiemy 3. miejsce to zagramy prawdopodobnie z Niemcami (rok temu przegraliśmy nieznacznie, 18:23), jeśli 4. to pewnie Holendrzy. I już ten "półfinał" będzie dosłownie meczem o utrzymanie, jako że 7. miejsce w tym roku nie daje nam niczego.

Tak czy inaczej, dobrze będzie dzisiaj wygrać. To nie jest tylko mecz Mistrzostw Europy, ale też starcie o puchar im. Stanisława Maczka. Polskiego oficera, który był jednym z generałów Wojska Polskiego, walczył w wojnie polsko-bolszewickiej a i przysłużył się podczas walk w Europie Zachodniej w ramach II WŚ, w Normandii czy właśnie w Belgii.

Transmisja w Rugby Europe TV.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 30 sty 2025, 17:32

Tak sobie myślę o rugby od kilku dni i w sumie fajnie by się zorientować, kto gdzie kiedy gra.

Puchar Sześciu Narodów zaczyna się już jutro. W 1. kolejce Francja - Walia (godz. 21:15), potem w sobotę Szkocja - Włochy oraz Irlandia - Anglia. W ostatnich latach turniej transmitowało w Polsce Viaplay, teraz nie wiadomo.

Nasi po spadku z europejskiej "elity" (Rugby Europe Championship) grają teraz na jej zapleczu (Rugby Europe Trophy). Jesienią pokonaliśmy Litwę 40:13 oraz 22:15 Czechów, 22 lutego do Gdyni przyjadą Chorwaci, 5 kwietnia wyjazdowy mecz w Luksemburgu i 12 w Szwecji.

A jeśli interesuje Was właśnie ten szczebel, który opuściła ostatnio reprezentacja Polski to zaczynają w ten weekend. Jutro Rumunia - Niemcy, w sobotę Hiszpania - Holandia, Gruzja - Szwajcaria oraz Portugalia - Belgia. Jest to o tyle ciekawe, że ta edycja "Mistrzostw Europy" to również eliminacje do Pucharu Świata 2027. 4 najlepsze zespoły uzyskają bezpośredni awans, 5. zagra w barażu interkontynentalnym.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 lut 2025, 15:03

Gruzja - Szwajcaria 103-0, Chryste Panie :pogrzeb:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 lut 2025, 21:14

Gruzja, Hiszpania, Portugalia, Rumunia z awansem na Puchar Świata. Czyli bez niespodzianki.

15 lub 16 marca poznamy 5. zespół Europy, który zagra w barażu. Holendrzy, Niemcy albo Belgowie, bo przecież nie Szwajcarzy :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 09 lut 2025, 21:27

No Szwajcarzy to niech lepiej się już nie kompromitują :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 14 lut 2025, 20:05

Taka ciekawostka z wczoraj z ligi angielskiej.

Po 80 minutach meczu był wynik 0:0. O wygranej gości zadecydował złoty punkt. Jak widzicie w poście, to pierwsze spotkanie w historii ligi bez zdobytego punktu przez żadną z drużyn w regulaminowym czasie gry.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Rugby

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 16 mar 2025, 16:33

@Boromir, Szwajcarzy się podnieśli. Wygrali wczoraj o 7. miejsce z Niemcami. I to w jakim stylu :mrgreen:

A barażu interkontynentalnym o PŚ, Europę będą reprezentowali Belgowie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”