Mistrzostwa forum w szachy 2024 - Strona 6

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Mistrzostwa forum w szachy 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 06 lut 2024, 20:49

Trochę optymistycznie podszedłem do sytuacji na szachownicy i zamiast sprawdzić dokładniej, że pchanie tego piona prowadzi do rychłej straty, to zaufałem w swój nagły "genialny" plan :ban:

Później jeszcze przez chwilę miałem nadzieję (i kolejne pomysły :P), przeciwnik był jednak konsekwentny w ich eliminacji.

Dzięki!

Ps no i ten podstawiony mat na koniec :suicide:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 lut 2024, 18:09

No proszę. Akurat jak na złość wczoraj po 20-tej nie wchodziłem na forum po raz pierwszy o tej porze od paru dni. Dziś planowałem wieczorem wysłać drugiej parze półfinałowej takie przypomnienie że termin do niedzieli a tu wracam z roboty, odpalam kompa i widzę że wczoraj zagrali :D

@gumi2006 dzięki serdeczne za udział w tegorocznym turnieju :)

Zatem w finale zagrają @Cement z @DDK . Co ciekawe rok temu to byli dwaj moi grupowi rywale. W nomen omen najbardziej zagmatwanej grupie. Mogę sobie wmawiać że nie ma mnie tu z nimi w finale tylko dlatego że trafiłem na DDK w ćwierćfinale, ale to takie typowe <wmawiaj sobie człowieku> :mrgreen:

No i obaj grali w półfinale czarnymi więc naprzemienność barw nam nie wyznaczyła z automatu barw na finał. Zatem zdecyduje rzut monetą w moim wykonaniu. Uczynię to za chwilę jak zjem obiad. Rozpiszę wtedy formalnie finał + parę uwag :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 lut 2024, 18:46

Ok, moneta rzucona, czas rozpisać finał. Jeżeli kolega DDK myślał że w każdej rundzie playoffs dostanie w tym roku czarne to jednak rzut monetą chciał inaczej i tym razem przypadły mu białe. Zatem finał:

DDK - Cement

------------------------------------------------

1) Proponuję jednak by w tym roku finał nie był wydarzeniem na tak zwanego "lajwa". Już rok temu taki był zamysł a ostatecznie starcie Salasa z Dunkelem oglądałem na żywo tylko ja :D I nie piszę tego w formie zarzutu do innych. Po prostu jednak myślę że skoro wariant na "lajwa" miałby finalistom skomplikować ustalanie terminu a ostateczny efekt tego jak liczna będzie widownia nie jest oczywisty to może lepiej nie idźmy tą drogą i niech po prostu normalnie sobie prywatnie zagrają a potem nam tu wkleją tradycyjne oznaczenie wyniku wraz z linkiem i dowiemy się kto został mistrzem forum. Jeżeli nie będzie jakiegoś zmasowanego oprotestowania tego zarządzenia to tak to utrzymamy w mocy.

2) Tylko dla czystej formalności przypomnę że gdyby nie daj Boże zdarzył się w finale pierwszy w tej edycji remis no to gracie powtórkę na odwrotnych barwach. Nie było w tej edycji ani razu takiej sytuacji więc i pewnie tu też nie będzie.... ale dla czystego sumienia że jako prowadzący zadbałem o każdy szczegół to tradycyjnie przypominam.

3) Czas na rozegranie finału: Tradycyjnie takie półtora tygodnia, czyli macie czas do niedzieli 18 lutego(włącznie).

----------------------------------------------

Powodzenia wam obu!!!

@DDK @Cement @Samuraj @gumi2006 @czubatka @venomik

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 lut 2024, 22:58

@Cement musimy trzymać się zasad? Czy może np. Chess.com może wylosować kto będzie białymi?

#
@Leszek Co Ty na to?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 07 lut 2024, 23:44

Dla mnie szczerze mówiąc obojętne. Mogę grać czarnymi, tak jak wyszło w losowaniu.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 lut 2024, 5:49

DDK pisze:
07 lut 2024, 22:58
@Cement musimy trzymać się zasad? Czy może np. Chess.com może wylosować kto będzie białymi?

#
@Leszek Co Ty na to?
Wiesz no, w sumie to już mój rzut monetą robił za losowanie właśnie :wink: Więc myślę że nie ma co tutaj na siłę tego zmieniać, tym bardziej że @Cement już też się wpisał że może pozostać jak jest.

W sumie to Ci powiem że w jakimś sensie nawet moim zdaniem ten los wyszedł o tyle sprawiedliwie że Ty zarówno w ćwierćfinale jak i półfinale grałeś czarnymi a Cement miał w ćwierćfinale białe a w półfinale czarne. Więc w przekroju całego turnieju wyszła wam obu jakaś tam równowaga. Co nie zmienia faktu że gdyby moneta wskazała Ci trzeci raz z rzędu czarne to takimi byś grał, no ale jak widać los chciał inaczej :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 15 lut 2024, 0:25

Jako że do umownego terminu 18 lutego (włącznie) zostało tak mówiąc w uproszczeniu pół tygodnia to pozwolę sobie zarzucić formalnościowe przypomnienie. A może nie tyle formalnościowe co upewniające że nasi drodzy finaliści pamiętają i trzymają rękę na pulsie. A może i jedno i drugie.

Zresztą termin jest umowny w jakimś sensie bo jak go przekroczycie to i tak wiadomo że będę musiał wam termin przedłużyć bo bez was się rozegrać finału nie da :mrgreen:

Tym nie mniej było by oczywiście miło jakbyście terminu dotrzymali :D

@DDK @Cement

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 lut 2024, 8:00

Było już raz blisko, ale nie wypaliło, jesteśmy w kontakcie cały czas :P

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 17 lut 2024, 21:38

Pierwsza partia na remis, ale Cement może się czuć moralnym zwycięzcą.

https://www.chess.com/game/live/101939188539

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 17 lut 2024, 21:58

Było blisko, ale jednak DDK zwycięzca turnieju. W pierwszej partii miałem wygrana pozycję, ale zagapiłem się chcąc dać mata królem oraz wieżą i skończył mi się czas - uratowało mnie to, że DDK nie miał już bierek na szachownicy i skończyło się remisem.

W drugiej partii grałem już niestety mniej skupiony, na dodatek DDK zagrał obronę sycylijska, której nie lubię grać białymi - po początkowych błędach próbowałem jeszcze paru tricków z gońcem i hetmanem na przekątnej, ale DDK wszystko widział i zasłużenie wygrał. Gratulacje :)

https://www.chess.com/game/live/101940960807

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 17 lut 2024, 22:03

Dzięki, ale tak jak pisałem to co zagrałem w pierwszej partii to jakiś dramat. W 15 ruchu jeszcze podstawiłem skoczka, którego nie wziąłeś, ale od razu to zauważyłem, z tym, że i tak się posypało wtedy wszystko. W 28 podstawiłem nawet hetmana :rotfl4:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 17 lut 2024, 22:06

DDK pisze:
17 lut 2024, 22:03
W 28 podstawiłem nawet hetmana :rotfl4:
A rzeczywiście, można było grać We1 z szachem i atak z odsłony na hetmana, przeoczyłem.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 lut 2024, 22:10

Wow. Co ja mogę tutaj napisać. Naprawdę niesamowita dramaturgia. Życie napisało scenariusz iście thrillerowy. Cement o mało co nie wygrał tytułu w tej pierwszej partii. Remis jak rozumiem wrzucił system z powodu powtórki sekwencji ruchów?

No a w powtórzonej po odwróceniu barw już górą DDK. Który jednak uparł się żeby na tym turnieju wygrywać wyłącznie czarnymi :mrgreen:

Dla formalności protokół:

DDK - Cement - R

Cement - DDK(Z)

DDK Mistrzem forum w szachy!!!

Ale gratulacje dla was obu za cały turniej!!

@DDK @Cement @gumi2006 @Samuraj @venomik @czubatka @Mr.Chris @Salas11

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 17 lut 2024, 22:14

Dzięki za organizację turnieju @Leszek. Jest niedosyt, bo wygrana była blisko, ale osiągnąłem wynik zdecydowanie lepszy niż w poprzednim turnieju, końcem końców jestem więc zadowolony.
Leszek pisze:
17 lut 2024, 22:10
Remis jak rozumiem wrzucił system z powodu powtórki sekwencji ruchów?
Nie, skończył mi się czas - w przypadku, gdy rywal nie ma już żadnych bierek poza królem gracz któremu kończy się czas nie przegrywa, lecz jest remis.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 lut 2024, 22:24

Cement pisze:
17 lut 2024, 22:14
Nie, skończył mi się czas - w przypadku, gdy rywal nie ma już żadnych bierek poza królem gracz któremu kończy się czas nie przegrywa, lecz jest remis.
A widzisz. Mimo że szachy stały się moim hobby gdzieś od listopada 2020, czyli już od ponad trzech lat to człowiek wciąż się uczy. Zakoduję sobie to raz na zawsze. No to powiedzmy że odrobinę zmniejsza do wymiar dramaturgii tej pierwszej partii, ale tylko odrobinę. No bez wątpienia zostałbyś w tej sytuacji mistrzem forum gdybyśmy grali na tym turnieju na dłuższym wymiarze czasowym, choć w sumie to nie wiadomo bo i pewnie wasze ruchy mogły by być wcześniej inne gdybyście np grali 30+0. :)

Tak jak napisałeś, masz jednak również prawo być zadowolonym po tym turnieju :wink:

Ok. Jutro postaram się napisać post pożegnalny, lekko podsumowujący dla naszego krótkiego turnieju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”