Liga belgijska - Strona 23

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 29 sty 2024, 8:38

Diamen23 pisze:
28 sty 2024, 23:13
Tam nie ma playoffow I tak na koniec?
Rzeczywiście, masz rację. Kojarzyłem, że są tam play-offy, ale nie wiedziałem, że dotyczy to również walki o mistrzostwo. Nie śledziłem ligi belgijskiej, ale teraz czytam, że ostatnia kolejka poprzedniego sezonu to był jakiś kosmos.

Teraz pytanie kto jest tam wicemistrzem, bo wychodzi, że jednak Genk :mrgreen:

Belgia to w ogóle ewenement:
Rada Dyscyplinarna Profesjonalnej Piłki Nożnej orzekła, że mecz Anderlecht - KRC Genk z końca ubiegłego roku powinien zostać powtórzony.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 lut 2024, 11:29

W ten weekend czołówka rywalizuje w bezpośrednich starciach. Wczoraj liderujący Union SG wygrał na wyjeździe z szóstym Genkiem 1:0. Dziś natomiast do walki staną Anderlecht (2) z Gent (4), a także Antwerpia (5) z Club Brugge (3). Royale Union zbudował solidną przewagę nad resztą stawki, ale już wiemy, że to nie będzie miało tak dużego znaczenia w fazie play-off :wink:

W ostatnich tygodniach jedną z lepiej punktujących drużyn w lidze jest Leuven. 11 punktów w 5 ostatnich meczach, łącznie w całym sezonie 24 pkt, co daje praktycznie zerowy komfort w walce o uniknięcie strefy spadkowej. Ciekawe w tym zespole jest to, że w ostatnich spotkaniach prawie każdą bramkę strzela inny zawodnik.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lut 2024, 14:05

Śledzę mecz Club Brugge - Anderlecht. Zaciekawiło mnie to spotkanie, bo kurs na zwycięstwo gości wynosił aż 5,0. W tabeli są wyżej, ostatnio grają lepiej od gospodarzy, zaciekawiły mnie kursy i tak sobie rzucam okiem.

Póki co zgodnie z przewidywaniami bukmacherów. Brugia prowadzi 1:0, ale Anderlecht dwukrotnie był analizowany przez VAR i dwukrotnie anulowano gola.

W Brukseli gra kilka znanych nazwisk. W ataku obok Dolberga biega Thorgan Hazard, w bramce stoi Kasper Schmeichel, w środku obrony jest Verthongen, natomiast wśród rezerwowych Thomas Delaney.

Skóraś zaczął mecz na ławce.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lut 2024, 15:54

Bardzo dobra druga połowa w Brugii. Anderlecht był lepszy, wywierał presję, starał się atakować i w doliczonym czasie gry dopiął swego. Ogólnie fajnie oglądało się to spotkanie po zmianie stron. Goście kontrolowali przebieg meczu, ale byli przy tym trochę chaotyczni i w najważniejszym momencie brakowało im spokoju i opanowania. Podobał mi się Dolberg, brał grę na swoje barki, był aktywny. Hazard również próbował, na początku drugiej połowy zmarnował świetną okazję po strzale głową, ale winy odkupił przy akcji na 1:1. Fiołki rozciągnęły grę, z prawej strony zrobiło się więcej miejsca, Hazard dostał dobre podanie w polu karnym i dośrodkował na głowę rezerwowego Vazqueza. Zmiennicy zrobili Anderlechtowi wynik, bo później na boisku zameldował się jeszcze Angulo i po kilkudziesięciu sekundach wpakował piłkę do pustej bramki, ponownie po dobrej akcji przyjezdnych z prawej flanki.

Brugia w drugiej połowie przeciętna, były próby kontrowania Anderlechtu, ale najlepsze okazje miejscowi stwarzali chyba po błędach chaotycznych rywali. W drużynie gospodarzy najaktywniejszy był chyba Ferran Jutgla. Były gracz Barcelony strzelił w pierwszej połowie gola, a później starał się szarpać i psuć nerwy defensywnie Anderlechtu. Kto wie jakby potoczyło się to spotkanie, gdyby przy stanie 1:0 dla Club Brugge czerwoną kartkę zobaczył Sardella, który ostrym wślizgiem wyprostowaną nogą zaatakował przeciwnika. Skończyło się na żółtku. W końcówce żółty kartonik obejrzał też Verthongen i wykluczył się z udziału w następnym meczu. Trochę głupia kara, bo otrzymał ją za opóźnienie wznowienia gry.

Skóraś pojawił się na boisku w 87. minucie i w pierwszym kontakcie z piłką staranował go Hazard. To by było na tyle :)

Podsumowując - fajny meczyk z dobrą atmosferą na trybunach i żywiołowo reagującą publicznością. Może długimi momentami brakowało na boisku spokoju i taktyki, a w to miejsce było sporo chaosu i niedokładności, ale dla postronnego widza fajne do oglądania spotkanie. No i jak pisałem wcześniej, zdziwił mnie strasznie tak wysoki kurs na RSCA.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 lut 2024, 16:32

Doba jest za krótka żeby obserwować wszystko co interesuję człowieka w piłce, bardzo lubię Anderlecht i mam spory sentyment do klubu ale prawie w ogóle nie oglądam ich spotkań.

Może Tobie rzucił się w oczy Zeno Debast albo Mario Stroeykens, bądź ogólnie któryś z wychowanków jestem ciekaw tych chłopaków?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lut 2024, 16:48

Debast kilka razy wybił piłkę w polu karnym, ale raczej obrońców Anderlechtu zbyt często nie widziałem, bo to Fiołki prowadziły grę. Najbardziej rzucał się w oczy wspomniany Verthongen, raz zablokował piłkę i gospodarze domagali się karnego, ale to by była przesada. Stroeykens w pierwszej połowie oddał dobry strzał, ale obronił Mignolet. Widziałem to w skrócie pomeczowym, bo pierwszej połowy nie oglądałem. Druga połowa była chaotyczna, dużo gry z pominięciem drugiej linii, dlatego najbardziej zwróciłem uwagę na typowo ofensywnych zawodników.

W Brugii pod koniec grę starał się ogarniać Skov Olsen, obok Jutgli i może jeszcze Nusy, najbardziej widoczny. Ale jak pisałem, Brugia w ofensywie niewiele zdziałała.

Na początku drugiej połowy z boiska zszedł z kontuzją Yuri Verschaeren. Nie kojarzę gościa, ale wychowanek i gra z 10 na koszulce, więc chyba coś potrafi :)

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 lut 2024, 16:59

Dzięki, jakbyś jeszcze kiedyś oglądał to każde info o młodych z Anderlecht'u na wagę złota.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lut 2024, 17:03

Możliwe, że rzucę jeszcze okiem na Anderlecht. Zostały im trzy mecze w sezonie zasadniczym, grają z drużynami, które ostatnio przeważnie przegrywają (Eupen, RWDM, Kotrijk), więc może potencjał w ofensywie uwolnią i trochę postrzelają :)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 03 mar 2024, 22:18

Tennessee pisze:
25 lut 2024, 16:59
Dzięki, jakbyś jeszcze kiedyś oglądał to każde info o młodych z Anderlecht'u na wagę złota.
Rzuciłem dziś okiem na końcówkę meczu Anderlecht vs Eupen. O dziwo goście mieli lepsze sytuacje, na początku drugiej połowy nawet trafili w poprzeczkę. W składzie Eupen bronił Gabriel Slonina. Fiołki wygrały tylko 1:0. Spodziewałem się większej fantazji w ofensywie.

Obok strzelca bramki Hazarda, najlepiej oceniony został Stroeykens, ale ciężko mi coś powiedzieć o jego grze.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 04 mar 2024, 1:04

Cieszy to zwycięstwo, na stratę punktów nie ma już miejsca. Zaraz runda mistrzowska, do końca tylko dwa spotkania niby łatwe z Molenbeek i Kortrijk.
Union Saint-Gilloise ma przed sobą rywalizację z Gent i Antwerp w to wszystko wchodzi jeszcze dwumecz z Fenerbahce. Istnieje więc szansa na zmniejszenie straty. Jednak nie będzie łatwo, widziałem ich mecz w pucharach i na tle drużyny z bundesligi wyglądali dobrze, są mocni.

Zeszły sezon dla Anderlecht'u był katastrofalny dopiero 11 pozycja, najniższe miejsce w lidze od roku 1937!
Teraz jest o niebo lepiej. Mistrzostwo to wciąż brzmi abstrakcyjne ale kto wie, może.

Ciekawa jest też sprawa trenera, jest nim Duńczyk Brian Riemer. To jego pierwsza praca w roli pierwszego trenera. Był przez 4 lata asystentem Thomasa Franka w Brentford. Początkowo miał sporo problemów prowadząc Anderlecht, dostał jednak wsparcie i jak widać chyba się opłaciło.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 mar 2024, 10:04

Union SG zremisował u siebie z Gent 1:1 i skorzystał na tym Anderlecht, który już do przerwy ustalił wynik meczu z Molenbeek. W drugiej połowie kilka zmian, ale wygląda, że wszystko było pod pełną kontrolą. Najlepszy na boisku senior Verthongen. Odpoczynek dobrze mu zrobił i wpisał się na listę strzelców. W ekipie Fiołków wysoko oceniony został Theo Leoni.

W tabeli przed ostatnią kolejką sezonu zasadniczego 6 punktów różnicy między USG a Anderlechtem. Fiołki grają u siebie z Kortrijk, natomiast Union na wyjeździe z Antwerpią. Niewykluczone, że pościg Anderlechtu da dobry efekt :)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 20 mar 2024, 21:22

Anderlecht wyłożył się w ostatniej kolejce sezonu zasadniczego i przegrał u siebie z Kortrijk 0:1. Nie jest to raczej ulubiony przeciwnik Fiołków, bo na ostatnie dziesięć bezpośrednich spotkań udało się wygrać zaledwie cztery (wliczając w to sparingi), a w poprzednim bezpośrednim starciu Anderlecht wyszarpał remis w 97. minucie gry. Faza zasadnicza skończyła się siedmioma punktami straty do Unionu, jednak teraz patrząc w tabelę grupy mistrzowskiej są to trzy oczka różnicy. Wydaje się, że te dwie drużyny rozstrzygną między sobą sprawę mistrzostwa. Antwerpia traci do Anderlechtu sześć punktów, niby nie tak dużo, a najlepsze drużyny będą grały tylko ze sobą, jednak sezon zasadniczy pokazał, że dwójka faworytów była wyraźnie mocniejsza od reszty stawki. Z drugiej strony jest jeszcze 10 kolejek, wszystko się może zdarzyć.

Grupę spadkową Charleroi zaczyna natomiast od pięciu punktów przewagi nad kolejnym zespołem i domowym meczem z najsłabszym aktualnie Molenbeek. Wygrana i podział punktów w drugim starciu może dać im większy komfort, a Eupen i Kortrijk akurat często ze sobą remisują.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 02 kwie 2024, 21:11

Zygmunt-1 pisze:
20 mar 2024, 21:22
Faza zasadnicza skończyła się siedmioma punktami straty do Unionu, jednak teraz patrząc w tabelę grupy mistrzowskiej są to trzy oczka różnicy. Wydaje się, że te dwie drużyny rozstrzygną między sobą sprawę mistrzostwa.
No i jest obecnie po 35 punktów. Unionu ma lekką zadyszkę co daję jakąś tam szansę. Nie sądziłem, że Anderlecht już w tym sezonie może walczyć o mistrzostwo więc i tak jest dobrze.
Natomiast nigdy nie mogę się przekonać do tego systemu z tym dziwnym przydzielaniem punktów po rundzie zasadniczej, to jakiś chory układ, przez co myślałem, że strata będzie większa niż 3pkt.

Z dobrych informacji do składu po długiej kontuzji wrócił Francis Amuzu, wychowanek klubu i lubiana postać.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 kwie 2024, 9:59

No i Anderlecht wysunął się na prowadzenie w walce o tytuł. W pierwszym meczu grupy mistrzowskiej Fiołki pokonały Antwerpię 1:0, natomiast Royale Union SG poległ takim samym stosunkiem bramek z Genk. Dzisiaj obaj kandydaci do mistrzostwa zagrają z klubami z Brugii, napisałbym że ciężkie przeprawy, ale to faza mistrzowska i tu wszystkie mecze takie są :witam:

Dziś zaczyna też grupa spadkowa. Tak patrzę i flashscore przy tych meczach pokazuje TWK, chyba nigdy nie spotkałem się z tym w tak mocnej lidze. Pomyłka czy w Belgii znów wymyślili coś innowacyjnego? :)

Jest jeszcze grupa Ligi Konferencji, ale to chyba nikogo nie interesuje.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 kwie 2024, 15:20

Zygmunt-1 pisze:
06 kwie 2024, 9:59
No i Anderlecht wysunął się na prowadzenie w walce o tytuł.
Namiszało się panie kolego. Club Brugge i Genk już tylko 5pkt straty, co przy 8 kolejkach oznacza powrót do walki o tytuł.

Teraz będzie mecz Anderlecht - Union SG

Wszystko się tak miesza w grupie mistrzowskiej, że nie zdziwi mnie mistrzostwo np. Genk. Pewnie bym napisał, że Club Brugge może tego dokonać ale mają jeszcze rywalizację w LK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”