Eurowizja (zbiorczy) - Strona 36

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 maja 2024, 12:34

Mordo pojedź sobie na którekolwiek Juwenalia i spotkasz tam lepszą muzykę niż na konkursie Eurowizji.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 12:37

I co w związku z tym?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 maja 2024, 12:55

piotrcies pisze:
07 maja 2024, 12:37
I co w związku z tym?
To że szeroko pojęta sztuka jest czymś co broni się samo, a konkursy takie jak eurowizja są dla wykonawców którzy są zbyt słabi żeby sami się wybić, więc potrzebując pseudo promocji. Szukanie w tym gronie "czegoś polskiego i fajnego z czym można się utożsamić" to trochę jak szukać miłości życia w hospicjum - no niby można, ale raczej średnie miejsce. Artyści grający fajną polską muzykę z którą można się utożsamić nie startują do eurowizji, podobnie jak Manchester United w czasach sir Alexa nie zgłaszał się do udziału w pucharze Intertoto, tylko po prostu robią muzykę i grają koncerty.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 maja 2024, 13:48

To, że my nie próbujemy, nie podejmiemy wyzwania nie znaczy, że się nie da :) I skoro nie na Eurowizji to gdzie są ci czołowi polscy muzycy za granicą? Skoro to Intertoto, co jest odpowiednikiem Ligi Mistrzów i Ligi Europy w muzyce?

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 07 maja 2024, 14:27

Ja bym właśnie powiedział, że Eurowizja to jest taka liga mistrzów, tylko nie wszyscy podchodzą do tego na poważnie.
I nie chodzi mi o poziom muzyczny, bo ten jest daleki nawet od obecnego mainstreamu, chociaż można odnieść wrażenie, że artyści bijący się o sukces w Eurowizji, bardzo mocno naśladują główny nurt. I dlatego do mnie ta muzyka nie przemawia, gdyż jestem dzieckiem rocka. Jednakże co roku słucham całego zestawu i na innym forum (już stricte muzycznym) biorę udział w naszym wewnętrznym wyborze najlepszej piosenki Eurowizji. :arrow:
Prestiż tego konkursu jest oparty na kilkudziesięcioletniej tradycji i dlatego ma on jakieś tam znaczenie, a na dodatek dawniej brały w nim udział prawdziwe gwiazdy. Teraz przy takiej łatwości rozprzestrzeniania się muzyki na świecie już nie wszyscy chcą brać w nim udział. Ale nawet z Polski były kiedyś bardzo znani wykonawcy jak Ich Troje, Michał Szpak czy właśnie wcześniej wspomniana Steczkowska w szczytowej formie, nie mówiąc już Edycie Górniak, która jako jedyna z naszego kraju odniosła znaczący sukces.
I dlatego twierdzę że Eurowizja to taka LM, chociaż bardziej symbolicznie, bo najbardziej liczy się rynek czyli wszelkiego typu krajowe listy przebojów, które przyjmijmy umownie są odpowiednikiem rozgrywek ligowych. :mrgreen:
A też nie każdy artysta lubi takie bezpośrednie ocenianie piosenek, a znowuż z drugiej strony spore zastrzeżenia budzi sam sposób liczenia punktów w konkursie.
Reasumując Eurowizja jest jedynym tak znaczącym konkursem porównującym pojedyncze kraje i stąd bierze się atrakcyjność tej zabawy, którą wszelako tylko tak możemy traktować. Bo przecież nie zawsze nawet zwycięzcy konkursu odnoszą później większy rozgłos.
Podobno w USA też jest taki plebiscyt, tylko że tam startuje po jednym uczestniku z każdego stanu.

Awatar użytkownika
piotrcies

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 14:31

Ale przecież nikt nie uważa, że Eurowizja jest konkursem na faktycznie najlepszą muzykę w Europie. No c’mon!

To jest trochę taki europejski festyn, ale chcesz posłuchać, co poszczególne kraje zaprezentują - z jednego się pośmiejesz, a drugie wpadnie w ucho. Sam poziom muzyczny jest tylko składową całego widowiska.

Tylko nie jedziesz tam, żeby po prostu być, też chcesz swój kraj czymś wyróżnić. I chodzi o to, by nie wysyłać piętnastego z rzędu odrzutu po Szwecji, bo trochę takie utwory wysyłamy, tylko faktycznie dać się zapamiętać z dobrej strony.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 07 maja 2024, 14:39

yedraz pisze:
07 maja 2024, 14:27
Ja bym właśnie powiedział, że Eurowizja to jest taka liga mistrzów, tylko nie wszyscy podchodzą do tego na poważnie.
Liga Mistrzów :haha: No to poleciałes teraz chłopie ... Ligą Mistrzów to może była, ale kilka albo nawet kilkanaście lat temu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 maja 2024, 14:40

Jak chcecie muzyczną Ligę Mistrzów to sobie kupcie bilet na Openera ;)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 07 maja 2024, 15:10

Ilka pisze:
07 maja 2024, 14:39
Liga Mistrzów No to poleciałes teraz chłopie
No właśnie bardziej w sensie sentymentalnym niż wykonawczym. Przecież teraz to tam rzadko kiedy występuje bardzo znany wykonawca z któregokolwiek kraju, no może Malta i San Marino wystawiają najbardziej znanych, bo też wielkiego wyboru nie mają. :wink:

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 07 maja 2024, 17:57

Jestem ciekaw, czy Luna zbliży się do 19 miejsca Blanki z zeszłego roku. Taka bezbarwna ta piosenka, niczym do siebie nie przyciąga. Nawet nie zwróciłbym na nią uwagi oglądając wszystkie skróty. Blanka wybitna nie była, ale uśmiech pojawił się na twarzy gdy wystąpiła na scenie. Chwytliwy refren sprawił, że całe wakacje można było usłyszeć dzieciaki śpiewające solo, solo. Z resztą założę się, że nawet na forum są asy, które pod prysznicem czy też jadąc do pracy nucili pod nosem.

Dzisiaj interesujący może być występ Ukrainy. Jeśli to będzie wyglądało jak na próbach to myślę, że ścisła topka. Wiadomo, dużo Ukraińców rozsianych po Europie i na pewno będzie wsparcie w głosach widzów.

Jest też niby główny faworyt wg bukmacherów czyli chorwacka lasagna.

Osobiście czekam na tego jak to się przyjęło w środowisku youtubowym "biseksa" z Litwy. Myślę, że dość nieoczywista propozycja, ale będzie wysoko bo jest po prostu fajna.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 maja 2024, 18:11

basson pisze:
07 maja 2024, 17:57
było usłyszeć dzieciaki śpiewające solo, solo.
bejba, its kajnda krejza

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 07 maja 2024, 18:14

Kompletnie nie mój klimat i nawet nie śledzę, ale kilka piosenek, które później zdarzyło się słuchać, przez te lata się pojawiło. Euphoria od Loreen była grana w wakacje, ta ostatnia piosenka też jest dość rozpoznawalna. Pamiętam, że wrażenie robił kiedyś Lordi, miałem nawet nagraną płytę za dzieciaka, ale komuś kiedyś oddałem. Piosenkę Blanki kojarzę, ale tak patrzę na listę reprezentantów Polski i szczerze to od 2018 roku i Gromee to cała reszta jest dla mnie dość anonimowa, chociaż i sam Gromee nie budzi wielu skojarzeń. Tak na dobrą sprawę to najwięcej piosenek wymienię z repertuaru Ich Troje, a widzę, że ostatni raz reprezentowali nasz kraj w 2006 roku :mrgreen:

Awatar użytkownika
piotrcies

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 21:04

Dobra, rozjeżdżamy dziś śmieszne kraiki.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 maja 2024, 21:08

W tym roku automatyczni finaliści będą występować między półfinalistami. Jak dla mnie ciężki idiotyzm, zwłaszcza jeśli w tym roku i tak znowu będą niziutko w finale.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 07 maja 2024, 21:30

Eurowizja już totalnie zeszła na psy ... Po występie reprezentantki Polski wyłączam bo niestety nie ma co oglądać ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”