Premier League 2023/2024 - Strona 50

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 maja 2024, 22:23

masacra pisze:
20 maja 2024, 21:56
Rządy krajów sobie negocjują potencjalne ukaranie klubu piłkarskiego, tak by to nie miało złego Impactu na wzajemne relacje. Z kim my w tej lidze rywalizujemy i jakich my czasów dożyliśmy lol.
To tak jakby ktoś miał wątpliwości, że polityka miesza się w sport i Mundial w Katarze nie był przyznany politycznie. O co tam chodziło? O myśliwce?

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 20 maja 2024, 22:30

matt_ pisze:
20 maja 2024, 21:19
Kuba199292 pisze:
20 maja 2024, 18:33
A jak United wygra to nie ma 3 zespół w LE ? Rok temu West Ham wygrał LK i Anglia miała trzy zespoły w LE (Brighton, Liverpool i właśnie West Ham).?
Nie, Anglia ma tylko 7 miejsc w pucharach. West Ham grał w LE, bo właśnie wygrał LK.

Szkoda, że nie ma latem żadnego turnieju kwalifikacyjnego do Ligi Konferencji. Jakiś Audi Cup w Tajlandii czy cuś. Tottenham może chciałby coś wygrać, może spadkowicze. W 1998 Anglię w Intertoto reprezentowało 20. Crystal Palace to czemu nie Luton albo Burnley?
A okej , zawsze jakoś żyłem z tym , że jest inaczej , dzięki będę pamiętać 😂

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 maja 2024, 22:30

Jak się skończy na jakiejś gówno karze finansowej lub banie transferowym na jedno zimowe okienko, to będzie skandal stulecia.

Jak to w ogóle brzmi, że potencjalna kara jest dyskutowana przez rządy. Jakiś gówno klub z ligi dostaje ujemne punkty za drobniejsze przewinienia, pewnie trochę cięższe zarzuty kończyłyby się degradacją, a ci zostaną potraktowani na specjalnych zasadach, bo chodzi o dużą politykę.

No psia mać, co za poryta akcja, a ja czytam, że my musimy zaciskać pasa, bo nas dojedzie FFP xd

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 20 maja 2024, 22:52

masacra pisze:
20 maja 2024, 21:56
Na marginesie, fajnie obserwować wzrost zainteresowania kibiców Arsenalku przewalami Manchesteru City. Czułem się tu w tej walce osamotniony (żeby nie powiedzieć, wyśmiewany hehe)
my o tym pisaliśmy w podobnych ilościach od dawna,.chociaż może na forum faktycznie się temat nie przewijal aż tak, nie wiem, ale nic się nie zmieniło w kontekście naszego zainteresowania raczej ;)
Zygmunt-1 pisze:
20 maja 2024, 21:53
Scott Carson jest tak samo mistrzem Anglii jak powiedzmy Marco Amelia mistrzem świata.
nie wiem jak jest teraz, ale w Anglii trzeba było kiedyś zagrać x meczów w lidze żeby dostać medal i w efekcie być mistrzem Anglii, więc chyba to się jakoś liczy ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 maja 2024, 23:39

Już to wyjaśniliśmy na 4 stronach ze Carson jest mistrzem mistrzów bo przepisy zmienili ;)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 21 maja 2024, 8:12

Mr.Chris pisze:
20 maja 2024, 22:23
To tak jakby ktoś miał wątpliwości, że polityka miesza się w sport i Mundial w Katarze nie był przyznany politycznie. O co tam chodziło? O myśliwce?
No ale to że tego typu imprezy sportowe są przyznawane z klucza politycznego i potrzeba sporego 'lobbingu' (w cudzysłowie bo to [k****] najczęściej zwykle łapówki, szczególnie w tych bardziej egzotycznych federacjach, które mają prawo głosu), no to było wiadomo od zawsze. Tzn przynajmniej odkąd interesuje się sportem. To, że klub piłkarski w jakimś kraju łamał przepisy i teraz nie można normalnie go ukarać tak jak każdy inny klub w takiej sytuacji (Everton i Nottingham Forest pozdrawiają lol) bo grozi to załamaniem relacji międzynarodowych, to nowość, która zaistniała dopiero w XXI wieku.

Co do Kataru to z tego co pamiętam, naobiecywali Francji (Platini był wtedy szefem UEFA) miliardy inwestycji (jedna z nich było PSG) w zamian za przekonanie UEFA do poparcia tej kandydatury. I sprawa by rozeszła się po kościach jakby nie to, że konkurentem Kataru do organizacji tamtego mundialu było USA i goście z CIA się wkurwili i zaczęli kopać w temacie. Poszedł cynk do zaprzyjaźnionych dziennikarzy i powstał dokument na Netflix. Jakby to dotyczyło jakiegokolwiek innego kraju wycyckanego w ten sposób to, podejrzewam, nie dowiedzielibysmy się ułamka tego jak to wygląda za kulisami.

Kiedys, jak się atmosfera geopolityczna zmieni i dla przykładu kraje arabskie staną po stronie Chin w ich rywalizacji z USA, a Europa zostanie zmuszona zostać w bloku transatlantyckim to, myślę że jak ręką odjął zostaną wyjaśnione i ukarane z najwyższą surowością wszystkie przewaly takich klubów jak City czy PSG. Do tego czasu myślę, że nie ma co na to liczyć.
Magnum pisze:
20 maja 2024, 22:52
my o tym pisaliśmy w podobnych ilościach od dawna,.chociaż może na forum faktycznie się temat nie przewijal aż tak, nie wiem, ale nic się nie zmieniło w kontekście naszego zainteresowania raczej
No spoko. Nie zauważyłem tego na forumku. Zauważyłem za to kręcenie sobie beczki że mnie przez twojego kolegę po szalu swego czasu, że niby o niczym innym nie pisze i że napalam się na ukaranie City (co jest ofc nie prawda bo od samego początku pisze, że imo skończy się wesołym oberkiem dla nich)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 maja 2024, 8:22

masacra pisze:
21 maja 2024, 8:12
no to było wiadomo od zawsze
Ale niektórzy dalej nie wierzą :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 maja 2024, 10:28

Sergek pisze:
20 maja 2024, 22:00
A Rodri coś tam później szydzi z Arsenalku, że nie grali by z nimi wygrać lmao.
Rodri ma niestety trochę racji. Zagraliśmy na Etihad na remis co udało się zrealizować, zaś w ostatecznym rozrachunku okazało się że gdybyśmy tamten mecz wygrali to dziś mistrz byłby inny. Właśnie WIelki Klopp nigdy się tak nie zamurował i zawsze były meczycha - czasem się kończyły po 5:0 w plecy, a czasem zwycięstwami.
Ciekawe jak Arteta podejdzie do tematu w przyszły sezonie.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 maja 2024, 10:43

sickstick pisze:
21 maja 2024, 10:28
Sergek pisze:
20 maja 2024, 22:00
A Rodri coś tam później szydzi z Arsenalku, że nie grali by z nimi wygrać lmao.
Rodri ma niestety trochę racji. Zagraliśmy na Etihad na remis co udało się zrealizować, zaś w ostatecznym rozrachunku okazało się że gdybyśmy tamten mecz wygrali to dziś mistrz byłby inny. Właśnie WIelki Klopp nigdy się tak nie zamurował i zawsze były meczycha - czasem się kończyły po 5:0 w plecy, a czasem zwycięstwami.
Ciekawe jak Arteta podejdzie do tematu w przyszły sezonie.
Na tyle ile pamiętam, na tamten moment Arsenal w najgorszym scenariuszu miał 1 pkt przewagi nad 115 i nie ma IMO nic złego w zagraniu na remis na trudnym terenie. Jakby sytuacja była trochę inna, to jak najbardziej byłoby zastanawiające. Problemy pojawiły się przegrywając później z Aston Villą u siebie.

4/6 pkt zabranych z bezpośredniego rywalka to nie jest nic złego i nie ma czego tu wytykać palcem. NIe ma też co celebrować remisku w takiej sytuacji, ale sytuacja była jak była.

Trochę mogłem rozwinąć komentarz, bo był bardziej inspirowanym ciągłym gadaniem Rodriego, który wydaje się być wyznawcą szkoły w piłkę nożną gra się w jeden sposób i jest to mój sposób.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 maja 2024, 10:50

No Rodri to jedna z bardziej antypatycznych postaci we współczesnym futbolu, tutaj chyba każdy się zgodzi :P

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 21 maja 2024, 10:51

Ja się nie zgadzam.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 maja 2024, 10:53

Delpiero14 pisze:
21 maja 2024, 10:51
Ja się nie zgadzam.
*Zgodzi się chyba każdy kto ogląda regularnie Premier League. ;)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 21 maja 2024, 14:38

Dołącze do zaległej dyskusji z wczoraj ;)
sickstick pisze:
20 maja 2024, 14:39
Także bardzo sobie ceniłem te czwartki, aczkolwiek od kilku tygodni co raz bardziej uświadamiam się że ja mam po prostu zupełnie inne podejście do kibicowania niż większość z was - bardziej czerpię przyjemność z eventu meczowego niż wy, za to zupełnie mniejszą emocjonalną wagę przywiązuję sukcesów czy miejsca na koniec sezonu.
masacra pisze:
20 maja 2024, 16:21
Myślę, że ludzie sympatyzują z drużynami z drugiego końca kontynentu dlatego, bo w dupie mają na jakim poziomie te drużyny rywalizują, liczy się tylko aby dobrze spędzić czas przy meczyku. No tak to widzę XD
Filozoficznie do tego podchodząc to o ile absolutnie nie podzielam tego, co mówi sickstick, to jednak w sumie tak jak przedstawił to masacra to... trochę ma to sensu. Tzn. ma i nie ma, bo niespecjalnie ma jara oglądanie ciulowej piłki, a jeśli gramy w LE czy LK to znaczy, że jednak gramy na tyle ciulową piłkę, żeby tam spaść ;) Z drugiej strony i tak jest ona na dużo wyższym poziomie, niż mój klub w MLS czy kluby z Eklapy, więc cóż. No ogólnie dla mnie okazja do wyjścia do baru w gronie kibiców czy spędzeniu czasu w gronie znajomych i obejrzenie swojej drużyny jest istotne i daje najwiekszą frajdę, ale koniec końców mecze się gra po to, żeby je wygrywać a wygrywa się mecze po to, żeby zdobywać złom. I o ile nie zmieniłoby w moim życiu otrzymanie złomu czegokolwiek, to odczuwałbym większą satysfakcję jako kibic, że moja druzyna była najlepsza w Anglii/Europie/śmietniku (skoro puchar śmietnika, no to cóż... ;) )
Mr.Chris pisze:
20 maja 2024, 16:43
Natomiast jak byłem "syty" lub świeżo po SAFie, to zupełnie inaczej się do tego podchodziło. LE to był przymus, a z EFL Cup chciałem szybkiego odpadnięcia, żeby był lżejszy terminarz w grudniu i styczniu.
Miałem dokłdanie tak samo. W 2011 roku finał Carling Cup traktowałem jako największe wydarzenie dla klubu od finału LM 2006. Zresztą nie tylko ja - wszyscy* kibice, cała otoczka, klub, no po prostu tak to wyglądało. W 2018, po trzech tryumfach w FA Cup na przestrzeni kilku wcześniejszych lat, finał Pucharu Ligi z City po mnie spłynął - ot nie udało się wygrać z maszynką, trudno, złom nie taki istotny, już się troche go nabrało, chciałbym jednak wrócić do top4 i grać o tytuł a nie puchary pocieszena.

*zapewne prawie ;)
masacra pisze:
21 maja 2024, 8:12
No spoko. Nie zauważyłem tego na forumku. Zauważyłem za to kręcenie sobie beczki że mnie przez twojego kolegę po szalu swego czasu, że niby o niczym innym nie pisze i że napalam się na ukaranie City (co jest ofc nie prawda bo od samego początku pisze, że imo skończy się wesołym oberkiem dla nich)
No rozumiem, ale wiesz, sytuacja na forumku jest specyficzna. Jest nas aktywnych dwóch, w tym specyficzny sickstick i ja który za dużo nie piszę. Bardzo słaba próba reprezentatywna kibiców Arsenalu ;) Zaręczam, że na każdym meczu z City od wielu lat kibice Arsenalu śpiewają "you bought it all" w stronę niebieskich, a twittery często podnoszą dyskusję o "115 FC" ;)
sickstick pisze:
21 maja 2024, 10:28
Daj spokój, to było najlepsze co mogliśmy zrobić, jak zresztą Sergek mówi - to oni wtedy musieli grać o pełną pulę a nam wystarczył remis. Wtedy prowadziliśmy w tym wyścigu i jedyne potknięcie od tamtej pory do teraz to Aston Villa.

A o Rodrim wypowiadać się nie będę, bo jestem moderatorem i nie wypada.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 22 maja 2024, 16:39

Czytam dziś , że Guardiola chce postawić na Ortege w przyszłym sezonie jak ponoć Ederson odejdzie.
Rozumiem, że to jest chęć docenienia , ale czy jest to pierwszy bramkarz na City ?

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 22 maja 2024, 16:41

Ortega świetnie gra nogami więc kto wie co lysemu strzeli do głowy xdd

A gdzie Ederson miałby odejść?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”