Pytania Techniczne - Strona 401

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2155

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 maja 2024, 23:07

Użytek własny to bardzo, bardzo szerokie pojęcie ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2072
Kibicuję: Manchester United

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 maja 2024, 3:46

venomik pisze:
10 maja 2024, 23:07
Użytek własny to bardzo, bardzo szerokie pojęcie ;)
W sensie nie będzie potrzebny komercyjnie. Chodzi o to, żeby jadąc gdzieś na wycieczkę móc zrobić jakieś fajne ujęcia, które nie będą jak robione kalkulatorem i przy okazji zobaczyć teren z góry :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 maja 2024, 11:09

@Mr.Chris Wiem, ale wciąż takie określenie jest szerokie - przynajmniej patrzac po wszystkich recenzjach telefonów 'fatalny aparat, nie nadaje się do niczego, nawet do zastosowań domowych!' parę lat temu byłby czymś bardzo dobrym.
Jeśli potrzebujesz jakości zdjęć po prostu powyżej kalkulatora to może zobacz jakie zdjęcia robi Syma W1 PRO i czy to jest to dla Ciebie jakość akceptowalna. Jeśli nie to faktycznie jakiś dron z serii DJI Mini (2 albo 3) będzie odpowiedni.
I rozumiem, że mówimy tutaj o dronach do 250g, bo przy większych będziesz miał problem z lataniem nimi w pobliżu ludzi czy terenów rekreacyjnych?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 maja 2024, 11:41

venomik pisze:
11 maja 2024, 11:09
Jeśli potrzebujesz jakości zdjęć po prostu powyżej kalkulatora to może zobacz jakie zdjęcia robi Syma W1 PRO i czy to jest to dla Ciebie jakość akceptowalna. Jeśli nie to faktycznie jakiś dron z serii DJI Mini (2 albo 3) będzie odpowiedni.
Jak patrzę na telefonie to Syma prawdopodobnie by mi wystarczył pod względem aparatu, tylko te 18 min mobilności trochę odstrasza.
venomik pisze:
11 maja 2024, 11:09
I rozumiem, że mówimy tutaj o dronach do 250g, bo przy większych będziesz miał problem z lataniem nimi w pobliżu ludzi czy terenów rekreacyjnych?
Yep, takie tereny na pewno też będą. Jak mi się spodoba, to może będzie coś więcej, ale póki co dopiero zgłębiam temat.

Dzięki :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 maja 2024, 12:09

Mr.Chris pisze:
11 maja 2024, 11:41
tylko te 18 min mobilności trochę odstrasza.
Z jednej strony tak, zwlaszcza, że jeśli 18 minut jest podawane przez producenta, to w praktyce będzie mniej.
Z drugiej strony róznie ludzie podchodza do dronów. Jedni lubią sobie na takich wycieczkach polatach i pooglądać miejsca niedostępne, porobić sporo filmów, zdjęć. Ale bardzo dużo osób idzie w przeciwną stronę - na takiej wycieczce zrobi sobie parę fotek w widowiskowych miejscach, dwa filmiki z panoramą i wykorzystają w praktyce kilka minut. Taki dron łatwiej się nudzi, niż się wielu osobom wydaje.
No i zerknij sobie też czy dron ma wymienną baterię oraz jak długo się ładuje. Zawsze można się przecież w jakiejś kawiarni podpiąć i podładować.

Ale w sumie może najpierw sprawdź przepisy, bo ja tak umiarkowanie pamiętam/wiem jak to wygląda i może się okazać, że na Twoje potrzeby możesz rozważyć jednak cięższego drona, tylko uprawnienia będziesz wtedy robić. Chociaż w sumie nie wiem dlaczego miałbyś na pierwszego drona potrzebować czegoś cięższego i większego.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 maja 2024, 13:42

venomik pisze:
11 maja 2024, 12:09
Z drugiej strony róznie ludzie podchodza do dronów. Jedni lubią sobie na takich wycieczkach polatach i pooglądać miejsca niedostępne, porobić sporo filmów, zdjęć. Ale bardzo dużo osób idzie w przeciwną stronę - na takiej wycieczce zrobi sobie parę fotek w widowiskowych miejscach, dwa filmiki z panoramą i wykorzystają w praktyce kilka minut.
Ja raczej opcja numer jeden. Zdjęcia to dodatek, ale zawsze podobało mi się patrzenie z różnych perspektyw, programy Polska z góry, polecenie w miejsce, gdzie za bardzo nie miałbym jak wejść, itp.
venomik pisze:
Taki dron łatwiej się nudzi, niż się wielu osobom wydaje.
Też się tego obawiam. Pierwszego roku będę się bawił w każdej lokalizacji, a później użyję 3-5 razy w roku. Dlatego też nie planuję na to przeznaczyć więcej jak 1.5tys - o ile w ogóle zdecyduję się na zakup.
venomik pisze:
Chociaż w sumie nie wiem dlaczego miałbyś na pierwszego drona potrzebować czegoś cięższego i większego.
Jak się nauczę, to w razie wojny może nie wyślą mnie na front do podawania amunicji, ale na operatora :D

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 25 maja 2024, 1:31

Telefon ani laptop nie wykrywają słuchawek na bluetooth. Kojarzę coś że mi spadły ostatnio. Działają w sensie włączają się miga dioda itd ale po prostu nie wykrywa słuchawek żaden sprzęt.

Mogło od upadku coś się stać? :/ z łóżka spadły na panele.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 maja 2024, 1:44

Hersk pisze:
25 maja 2024, 1:31
Mogło od upadku coś się stać?
Mogło.

Ale to by było trochę kiepskie słuchawki. Moje do biegania za 70zł upadły kilka razy na beton i jedna raz na krótko do zlewu i dalej działają. Dopiero niedawno zaczęły coś przerywać.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 25 maja 2024, 1:51

JBL za 250 zł :/ średnia polka, nie jakieś najgorsze więc

Ja to [k****] zawsze do tego sprzętu mam pecha. Co kupie to popsuje. Telefon kiedyś też upadł na dywan i aparat się zjebał że trzeba było wymieniać za ileś tam set złotych xD a innym upada na beton po 10 razy i działa.

Zawsze coś. Biednemu wiatr w oczy

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 cze 2024, 20:01

Chce u mamy połączyć jej laptopa i tel z wifi sąsiadki z dołu, dziela się opłata i chcą używać jedno wifi.

Nie wykrywa mi tej sieci mimo że inne które są dalej mi wykrywa. Wpisałem więc ręcznie nazwę sieci i próbuje się połączyć hasłem które dostałem i wyskakuje "nie można połączyć się z tą siecia".

Wie ktoś co to może być? Czemu jej nie wykryło normalnie? I w sumie tylko dwie kreski zasięgu pokazuje jak juz wpisalem recznie te siec, a inne wifi sąsiada mieszkającego też na dole 4 kreski albo 5.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 499

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 03 cze 2024, 20:58

Hersk,
U sąsiadki w tym przypadku SSID niewidoczny?

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 cze 2024, 21:10

W sensie nazwa sieci? U niej hula wszystko wszystko widoczne

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 cze 2024, 21:16

Próbowałeś się połączyć u niej w domu? Router routerowi nie równy, może po prostu jej jest z epoki kamienia łupanego :P

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 cze 2024, 21:24

Hersk pisze:
03 cze 2024, 20:01
Czemu jej nie wykryło normalnie
Obstawiałbym słaby sygnał - może za duże tłumienie przez podłogę.

Nie wykrywa mi tej sieci mimo że inne które są dalej mi wykrywa.
Nie zdziwiłbym się, że łapie sygnał z bloku na przeciwko przez szybę, ale nie przez podłogę. No chyba, że łapie sygnał z drugiego piętra poniżej?

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 499

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 03 cze 2024, 21:34

Hersk,
Wejdź telefonem w mieszkaniu sąsiadki na jej WiFi i idż do mamy, jak zniknie to wiesz co jest grane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”