Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 543

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 cze 2024, 21:32

Matthijs de Ligt jest idealnym przykładem tej spierdoliny menadżersko-agentowskiej w którą grają również klubu, spierdoliny która niszczy, bądź już zniszczyła ten sport.

Liczą się tylko transfery i układy finansowe. Ten przejdzie za tyle, tamten musi iść tu, temu załatwimy to...

Jaką winą de Ligt'a są kwoty wywalane na jego sprowadzenie? A potem tylko piszą, że przepłacony, że się nie nadaje.
Ktoś sobie z tym poradzi, a komuś innemu to wjedzie na mental.

Ja osobiście uważam, że Matthijs de Ligt jest naprawdę bardzo dobrym piłkarzem, po prostu czysto piłkarsko.
Nie wiem dlaczego często ma słabe momenty. Może te kwoty transferowe, może jakieś sprawny prywatne, może kontuzję/urazy. Nie wiem. Nie wiem też ile jest wart. Ale wiem, że taki klub jak Bayern nie powinien pozbywać się piłkarza o takich możliwościach jak de Ligt, tylko postarać się go wykorzystać.

Mnie to zawsze wkurwia, tylko transfery i transfery, a od czego są ci wszyscy specjaliści w klubie? przypadkiem nie od tego żeby piłkarzy o dużych umiejętnościach był wstanie pokazać te umiejętności?
Ale nie! bo gość przejdzie gdzie indziej ktoś przytuli banknot, w jego miejsce trafi ktoś inny i tak się kręci kurestwo.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 cze 2024, 22:03

Tennessee pisze:
13 cze 2024, 21:32
Jaką winą de Ligt'a są kwoty wywalane na jego sprowadzenie? A potem tylko piszą, że przepłacony, że się nie nadaje.
Biedny Mathijs De Ligt, który jako środkowy obrońca - 20-latek z Eredivisie, dostał kontrakt na poziomie 7-8 baniek netto, czyli pensję na poziomie światowego topu.

:(

Oczywiście prawdą jest, że kombinacja agentów i internetowego hype'u potrafi zrobić potężną różnicę współcześnie, czego De Ligt jest przykładem - ale też De Ligt jest tego beneficjentem, bo dzięki temu na koncie ma kilkanaście milionów więcej (tzn. powinien mieć).

Nikt mu nie broni powiedzieć United albo Bayernowi ''eee, za duża presja, dajcie mi 5 milionów netto max pls".

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 13 cze 2024, 22:18

Tennessee pisze:
Mnie to zawsze wkurwia, tylko transfery i transfery, a od czego są ci wszyscy specjaliści w klubie? przypadkiem nie od tego żeby piłkarzy o dużych umiejętnościach był wstanie pokazać te umiejętności?
Ale nie! bo gość przejdzie gdzie indziej ktoś przytuli banknot, w jego miejsce trafi ktoś inny i tak się kręci kurestwo.
Czasami okazuje się, że piłkarz jednak nie do końca pasuje do koncepcji lub koncepcja się zmienia. Czasami okazuje się, że nie pasuje mentalnie. Czasami okazuje się, że miejsce nie odpowiada piłkarzowi albo że klub musi go sprzedać dla kogoś innego lub dla uwolnienia funduszy. Powodów do transferów może być tyle ilu jest piłkarzy. Do tego dochodzą jeszcze plotki medialne i chęć ugrania nowego kontraktu przez co część plotek nie ma jakiegokolwiek przełożenia na rzeczywistość.

Tak, że nie ma co się wkurwiać i stresować, tym bardziej, że i tak nie ma się na to żadnego wpływu i nie zna się kulis. :beer:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 cze 2024, 22:22

Mr.Chris pisze:
13 cze 2024, 22:18
Czasami okazuje się, że piłkarz jednak nie do końca pasuje do koncepcji lub koncepcja się zmienia.
de ligt nie pasuje do koncepcji z zakazana mozliwoscia zagrywania rekami :witam:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 cze 2024, 22:32

Bernabeu pisze:
13 cze 2024, 22:03
Tennessee pisze:
Biedny Mathijs De Ligt, który jako środkowy obrońca - 20-latek z Eredivisie, dostał kontrakt na poziomie 7-8 baniek netto, czyli pensję na poziomie światowego topu.
Nieee, weź przestań.

Oczywiście każdy chętnie weźmie duże pieniądze. Ale przecież to nie jest wina piłkarza jak wygląda system płacowy. Po pierwsze.

Po drugie, nie wiem jak De Ligt, ale są sportowcy w tym piłkarze którzy poświęcają całe życie na ciężki trening.

Poznałem paru zawodowych piłkarzy, niby fajne życie, kasa, wszyscy cię lubią ale... na wysoki poziom musisz dobrze zapierdalać. Od małolata, trening to ich praca. Za którą dostają wynagrodzenie, zgadzam się czasami za duże.

Natomiast menadżer/agent zarabia kupe kasy na plecach tych piłkarzy, na ich mozolnej, często bardzo ciężkiej pracy. A zarabiają też gigantyczne pieniądze, niby w imię czego? bo ja to potrafię dobrze negocjować, czy po prostu mam znajomości.

Myślisz, że De Ligt dostał coś na piękne oczy? bo w jego roczniku tylko on był dobry, w takim klubie jak Ajax? konkurencja musiała być ogromna, a on musiał sobie wypracować pozycję. Jak domniemam talentem i właśnie ciężką pracą.

Ja ogólnie uważam, że piłkarze zarabiają za dużo, to często niszczy tych chłopaków, ale przecież to nie oni ustalają te ceny, ktoś proponuję gigantyczną kase to podpisujesz, proste.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 cze 2024, 22:46

De Ligt dostał potężny kontrakt w Juventusie, bo miał reputację przyszłego Maldiniego (i chyba Raiolę jako agenta). Potem dostał w Bayernie potężny kontrakt, bo ciężko żeby dostał niższy kontrakt niż w Turynie, bo inaczej nie odejdzie. Jak odejdzie do United, to ciężko żeby dostał niższy kontrakt niż w Bayernie, bo inaczej nie odejdzie. Zdecydowanie nie jest tutaj jakimkolwiek poszkodowanym.

Są rzeczy (prowizje dla agentów), które wyrwały się spod jakiejkolwiek kontroli, ale chyba dobrze jest zakończyć z tym mitem jak to piłkarze są sterowani przez agentów. Poza mniejszościowymi przypadkami - im wszystkim jest to po prostu na rękę. Ba, ci agenci są właśnie po to żeby kibice Milanu wierzyli jak to biedny Donnarumma żałuje odejścia do PSG albo kibice Realu wierzyli jak to otoczenie Mekambe wykorzystało Real: biedny, głupi piłkarz i żądny kasy agent. ;)

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 cze 2024, 23:04

Wiadomo, wszyscy są umoczeni. Po części się zgadzam.

Tylko gdzieś jest początek, ten De Ligt, którego tak się uczepiłem ciągnie za sobą gigantyczy kontrakt który rozpoczął się w młodym wieku na początku kariery.
To jest właśnie punkt kluczowy, czyli ta gra menadżersko-agentowska która sprawiła, że tak szybko, tak młodzi piłkarze dostają kupę kasy. Co mają nie przyjąć?! No przyjmą, oni albo rodzice.

To nie piłkarze rozpoczęli brudną grę, po prostu zostali wciągnięci. A teraz już nie ma odwrotu i wszyscy siedzą w gównie po uszy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 cze 2024, 23:29

Piłkarze zarabiają tyle, bo tyle jest pieniędzy w obiegu. Ba, kluby na pensje wydają procentowo chyba mniej niż kiedyś, taki Real to tam 50-parę procent przychodu na pensje przeznacza.

A z tą brudną grą, to jak ktoś popatrzy na historię piłki ostatnich 30 lat: to na początku piłkarze byli mocno wykorzystywani, prawo Bosmana było takim przełomem, bo do tej pory gracze byli uprzedmiotowieni. W tym kontekście łatwo zrozumieć dlaczego teraz gracze dążą np. do wypełnienia kontraktu i czmychnięcia za prowizję i to naturalna konsekwencja zmian z ostatnich 30 lat.

Może to jest w pełni sprawiedliwe, że to Mbappe dostanie 120 milionów, a nie PSG? Może sprawiedliwe jeśli kwoty transferu będą lecieć 50/50 na konto klubów i zawodników/agentów, a my jesteśmy przyzwyczajeni do czegoś innego? Ja tam nie wiem. W NBA poza największymi gwiazdami przez draft i salary cap możesz wysłać randomowego gracza gdzie zechcesz, a młoda gwiazda nie ma de facto wyboru gdzie zagra, i wszyscy to uważają za fair rozwiązanie.

Anyway, ci piłkarze na topie piramidy (a raczej taką piłką się głównie interesujemy) aktywnie w tym wszystkim partycypują i nie ma co ich żałować.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 14 cze 2024, 6:47

Bernabeu pisze:
13 cze 2024, 23:29
ci piłkarze na topie piramidy (a raczej taką piłką się głównie interesujemy) aktywnie w tym wszystkim partycypują i nie ma co ich żałować.
mnie tam jest tego De Ligta szkoda. Chłop kosztował kupe kasy i dostał naprawdę świetny kontrakt przez co mógł pomyśleć że jest jakiś naprawdę dobry, podczas gdy to chyba najbardziej przereklamowany obrońca na świecie. Zrobiono mu krzywdę, bo on sam pewnie dalej myśli że z niego jakiś łakomy kasek na rynku transferowym (chociaż jak się znajdzie kolejny frajer w typie MU to okaże się ze ma rację).

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 14 cze 2024, 11:00

Tennessee pisze:
Ja osobiście uważam, że Matthijs de Ligt jest naprawdę bardzo dobrym piłkarzem, po prostu czysto piłkarsko.
Nie wiem dlaczego często ma słabe momenty.
Jak ktoś ma często słabe momenty, to może jednak nie jest taki bardzo dobry :wink:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 14 cze 2024, 19:33

Wojtekb pisze:
14 cze 2024, 11:00
Tennessee pisze:
Nie wiem dlaczego często ma słabe momenty.
Jak ktoś ma często słabe momenty, to może jednak nie jest taki bardzo dobry :wink:
Trochę tak i trochę nie.

Możesz mieć umiejętność na bardzo wysokim poziomie, a jednocześnie mieć słabe momenty, przez na przykład jakieś czynniki zewnętrzne które cie wybijają z rytmu. Przykładów takich sytuacji piłkarzy jest multum.
De Ligta ma wysokie umiejętności i usłyszysz to od każdego kto ogląda piłkę częściej niż co czwartą niedzielę.

Bayern powinien utrzymać Holendra w kadrze.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 cze 2024, 21:13

Michael Olise has chosen to join Bayern Munich. #FCBayern among 3 clubs (+ Chelsea / Newcastle) to contact Crystal Palace last week & now expected to agree deal with #CPFC for 22yo winger, whose contract includes release clause
Ornsztejn

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 21 cze 2024, 21:16

Nie flirtuje w tańcu ten Bayern ostatnimi czasy na rynku transferowym, to trzeba im oddać.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 21 cze 2024, 21:39

Calhanoglu też chcą i ponoć grubo zaczynają po niego cisnąć.
Dalla Turchia - Calhanoglu vuole andare al Bayern. Ancora nessuna offerta ufficiale dei bavaresi all’Inter

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 21 cze 2024, 22:00

Sergek pisze:
21 cze 2024, 21:13
Michael Olise has chosen to join Bayern Munich. #FCBayern among 3 clubs (+ Chelsea / Newcastle) to contact Crystal Palace last week & now expected to agree deal with #CPFC for 22yo winger, whose contract includes release clause
Ornsztejn
Trochę więcej o tym Olise? Nie jestem aż tak w PL, żeby go ocenić?

Calhanoglu to ma być ponoć alternatywa dla Palhinhi, bo Fulham marudzi na 45 mln euro. Tak do końca to chyba jednak nie są te same typy, chyba że Turek mocno się zmienił odkąd go oglądałem w BL ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”