Polska na Euro 2024 - Strona 2

Knajpa | Składy
Grupa A | Grupa B | Grupa C | Grupa D 🇵🇱 | Grupa E | Grupa F
1/8 | 1/4 | 1/2 | FINAŁ EURO 2024
Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 22 cze 2024, 0:04

W którym momencie byli do ogrania ? Gol Krzyśka Piątka, strzał Zielka z wolnego - więcej sytuacji to my sobie nie stworzyliśmy

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 22 cze 2024, 0:12

W sensie mam na myśli, że tak straszono Austrią jaka to jest świetna ekipa ble ble... a prawda jest taka, że w tym meczu jakby ich w odpowiednich momentach dobrze przycisną, a potem nie robić w obronie gówna, to oni byli do puknięcia. Taka prawda.

Awatar użytkownika
Milena
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 36
Kibicuję: Celta Vigo Wisła Płock

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milena » 22 cze 2024, 0:17

Został jeszcze jeden mecz to jak temat do zamknięcia :?

Devourer
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 77

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 22 cze 2024, 1:47

Tennessee pisze:
22 cze 2024, 0:12
W sensie mam na myśli, że tak straszono Austrią jaka to jest świetna ekipa ble ble... a prawda jest taka, że w tym meczu jakby ich w odpowiednich momentach dobrze przycisną, a potem nie robić w obronie gówna, to oni byli do puknięcia. Taka prawda.
Zobaczymy później jak daleko zajdą. Jak z tą obroną chciałeś wygrać ? Nawet solidnego stopera nie mamy. Poza tym z naszą mentalnością jest problem w ogóle coś wygrać, nie wiem czy byśmy nawet grupy z Gruzją nie skończyli na ostatnim miejscu.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 cze 2024, 10:06

Devourer pisze:
22 cze 2024, 1:47
Tennessee pisze:
Zobaczymy później jak daleko zajdą. Jak z tą obroną chciałeś wygrać ? Nawet solidnego stopera nie mamy. Poza tym z naszą mentalnością jest problem w ogóle coś wygrać, nie wiem czy byśmy nawet grupy z Gruzją nie skończyli na ostatnim miejscu.
To jest najzabawniejsze, nie mamy nawet połowy dobrego środkowego obrońcy a kolejny selekcjoner z uporem maniaka ciśnie grę trójka w obronie. To nie ma prawa się udać, zwłaszcza że wahadłowi wcale różnicy in plus nie robią.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 cze 2024, 10:09

Kuba199292 pisze:
22 cze 2024, 0:04
W którym momencie byli do ogrania ? Gol Krzyśka Piątka, strzał Zielka z wolnego - więcej sytuacji to my sobie nie stworzyliśmy
Dodaj jeszcze ten strzał Nicoli Zalewskiego kiedy nikt go nie atakował. A reszta się zgadza.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 22 cze 2024, 10:20

Przema pisze:
22 cze 2024, 10:06
Devourer pisze:
22 cze 2024, 1:47
Tennessee pisze:
To jest najzabawniejsze, nie mamy nawet połowy dobrego środkowego obrońcy a kolejny selekcjoner z uporem maniaka ciśnie grę trójka w obronie. To nie ma prawa się udać, zwłaszcza że wahadłowi wcale różnicy in plus nie robią.
I ma dobrego, solidnego Kiwiora, który w klubie, jeśli gra, gra na lewej obronie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 22 cze 2024, 10:21

Ja już o tym pisałem. 4-5-1. Na lewej obronie Kiwior, na prawej Cash. Ktoś tam w środku(?), na skrzydłach bez zmian Zalewski, Frankowski, a w środku pomocy Zieliński-Urbański + jakiś defensywny(tu jest problem). No i pytanie kto napastnikiem, ale to się da ogarnąć.

Do tego zmiana stylu, gra skupiona na obronie z płynnym przechodzeniem do ataku. Tylko do tego trzeba defensywnego pomocnika z prawdziwego zdarzenia, a nie jakieś trupy.

No i to jest największy problem tej kadry. Defensywny pomocnik musi być inteligentny, świetnie czytać sytuację na boisku i do tego mieć przyzwoitą technikę użytkową. Coś co w naszym świecie nie istnieje. Dlatego będziemy grać trójką :oops:

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 22 cze 2024, 11:01

Tennessee pisze:
Nom, ale to chyba każdy wiedział, ze "świetna Austria" = "bardzo fajnie grają jak na średniaka".

Czy z nami zagrali bardzo fajnie, pewnie nie. Czy w teorii byli do klepnięcia, może tak.

Ale jakbyśmy my zatrudnili Rangnicka -> w eliminacjach luźno wyeliminowali Szwecję i powalczyli z Belgią -> w sparingach ogolili Włochy, Niemcy, Serbię, Turcję, Słowację -> na dużym turnieju przegrali po przypadkowym swojaku z Francją i ogolili średniaka 3-1 -- to by była nasza ~druga najlepsza dwulatka w ostatnich 38 latach, a my mielibyśmy problemy z płucami od pompowania balonika. No, więc z tym "jakby ich tylko przycisnąć" to chyba bym nie szarżował.

Oczywiście inna sprawa, że Engel czy Janas robili wyniki lepsze od fazy pucharowej ME - więc nie ma co przesadzać w drugą stronę z tym naszym potencjałem, ale o ile ostatnie lata spędziliśmy na narzekaniu jak to nie wykorzystujemy potencjału, to teraz (z pokolenia Euro 2016 zostanie emeryt Lewy jeśli mu się w ogóle będzie chciało i Zieliński, no i Milik i jacyś rezerwowi, ale tu wiadomo), jest jak jest. Ale na szczęście na duże turnieje teraz awansuje 24/16 ekip, a nie 16/13 (albo 8/13).

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 cze 2024, 11:13

Dajmy juz sobie spokoj z reprezentacyjna pilka na najwyzszym poziomie.
Admin zmien nazwe forum na swiatsiatkowki i jedziemy z frajerami. Zloto IO incoming.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 22 cze 2024, 11:24

Swiatsiatkowki brzmi dosyć gejowo

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 cze 2024, 11:28

Bernabeu pisze:
22 cze 2024, 11:01
mielibyśmy problemy z płucami od pompowania balonika
:angry2:

Całkowicie zapomniałem o baloniku, teraz już trochę przypał.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 22 cze 2024, 11:58

Tennessee pisze:
22 cze 2024, 10:21
Ja już o tym pisałem. 4-5-1. Na lewej obronie Kiwior, na prawej Cash. Ktoś tam w środku(?), na skrzydłach bez zmian Zalewski, Frankowski, a w środku pomocy Zieliński-Urbański + jakiś defensywny(tu jest problem). No i pytanie kto napastnikiem, ale to się da ogarnąć.

Do tego zmiana stylu, gra skupiona na obronie z płynnym przechodzeniem do ataku. Tylko do tego trzeba defensywnego pomocnika z prawdziwego zdarzenia, a nie jakieś trupy.

No i to jest największy problem tej kadry. Defensywny pomocnik musi być inteligentny, świetnie czytać sytuację na boisku i do tego mieć przyzwoitą technikę użytkową. Coś co w naszym świecie nie istnieje. Dlatego będziemy grać trójką :oops:
Może tak, ale nie wydaje mi się byśmy próbowali cokolwiek innego niż gra skupiona na obronie z płynnym przechodzeniem do ataku, tylko ta gra obronna wygląda jak wygląda, a płynne przechodzenie do ataku nie jest ani płynne ani nie jest dla nas specjalnie odruchem. A potem siedzisz i oglądasz jak mecz się ledwo zaczął, a my nieważne kto jest po drugiej stronie, bunkrujemy się w obrębie pola karnego.

Można się głowić czy to nad Kiwiorem na lewej obronie, kimś innym na prawej, walczyć z jednym czy drugim skrzydłem, ale my to już tak często robimy, że chyba trzeba po prostu podejść do tego bardziej systemowo i ogólnikowo. Potrafię sobie wyobrazić uniwersum, w którym strzelamy wczoraj na 1-0 po kontrze i bronimy tego do końca, ale to wszystko i tak będzie wielce prowizoryczne. I w tej prowizorce już mamy powtarzalność. Eliminacje były jakie były, a potem baraże to też była droga przez mękę, tylko z lepszym skutkiem. Bo bronić się i liczyć na przepchnięcie meczu jest trochę łatwiej niż wchodzić w mecz z większymi oczekiwaniami i myślą by grać o wygraną.

Zawsze czegoś będzie brakowało, czy to obrońcy, czy to defensywnego pomocnika. Z tym drugim to nawet wiele klubów może mieć w tym roku problem hehe. I z takimi problemami mierzy się raczej większość reprezentacji.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 cze 2024, 12:03

Tylko Probierz coś już zaczął kleić, te mecze z Ukrainą, Turcją i Holandią (jakkolwiek w nich było dużo farta, zwłaszcza z tyłu) pokazały że to naprawdę może po ziemi chodzić piłeczka w taki sposób że rywale muszą na to reagować inaczej niż "haha, dokładnie tak jak nam rysowali". Tylko wczoraj zwietrzył szansę na historyczny sukces i próbował pobawić się w Michniewicza że liczy się wynik. A do tego nigdy nie miał umiejętności stąd te wszystkie wykolejenia w pucharach. Jak dochodzi presja dla Michała to już tylko pochyła w dół, robi się gęsto, brudno i wychodzi z niego buc. Oby szybko sobie to przypomniał bo jak zacznie gwiazdorzyć to nic z tego nie będzie. A moim zdaniem może być.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 22 cze 2024, 12:17

Tennessee pisze:
21 cze 2024, 23:57
Liczę, że po tym turnieju dojdzie do dużych przetasowań w drużynie
czytam to przy okazji każdego przejebanego turnieju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2024”