Polska na Euro 2024 - Strona 11

Knajpa | Składy
Grupa A | Grupa B | Grupa C | Grupa D 🇵🇱 | Grupa E | Grupa F
1/8 | 1/4 | 1/2 | FINAŁ EURO 2024
Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 cze 2024, 21:04

dias pisze:
25 cze 2024, 20:43
a na Narodowym posadźmy truskawki.
Najlepiej cebulę.

Ja po dzisiejszym totalnie nie potrafię ocenić naszego pobytu na tym euro. Nie wiem. Uczucia tak mieszane, że ciężko coś napisać.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 cze 2024, 21:57

Eyesmon pisze:
24 cze 2024, 23:40
Nie widzę go jako DM - to już bardziej B2B w
Predyspozycje na b2b ma Legowski, ale mam wrażenie że rozwój nie idzie planowo niestety.

Devourer
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 77

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 cze 2024, 22:01

dias pisze:
25 cze 2024, 20:43
Devourer pisze:
25 cze 2024, 20:34
Jak dla mnie to nasza reprezentacja zrobiła sobie raczej krzywdę awansując na te Euro.
No pewnie. Schowajmy się w domu, nie wychodźmy do ludzi, nie rywalizujmy z silniejszymi, w ogóle nie próbujmy, rozwiążmy to a na Narodowym posadźmy truskawki.
Sądzę, że przerwa w turniejach by się przydała. Niech pewne pokolenie przeminie i na turniej pojedzie nowe może z inną mentalnością i lepszym przygotowaniu. Tak jeżdżą przegrani jednego turnieju i zarażają marazmem i niepewnością kolejne pokolenia.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 cze 2024, 22:05

Devourer pisze:
25 cze 2024, 22:01
Niech pewne pokolenie przeminie i na turniej pojedzie nowe może z inną mentalnością i lepszym przygotowaniu.
skąd pomysł że nowe pokolenie będzie lepsze? Polska ma słabych piłkarzy bo nie umie ich sobie wyszkolić i to nie zmieni się poprzez przeczekanie.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 25 cze 2024, 22:22

Delpiero14 pisze:
25 cze 2024, 22:05
skąd pomysł że nowe pokolenie będzie lepsze?
No właśnie skąd? Teraz odstrzelić Lewandowskiego, potem zostanie już tylko Zieliński to jego też. I co wtedy będą wyniki? :D

Grupa była arcytrudna z perspektywy naszych, ale moglibyśmy być w innych nastrojach gdyby Probierz nie przekombinował z Austrią. Trzeba grać ludźmi którzy potrafią grać w piłkę, a nie takimi których jedyny pomysł to podanie w bok lub w tył.
Pisałem jakiś czas temu że Slisz i Piotrowski to poziom Ekstraklasy i co niektórzy chcieli mnie tu zjeść. Dalej to podtrzymuje. Na ławkę ok, we dwóch do pierwszego składu absolutnie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 cze 2024, 22:25

Prawda jest smutna, a mianowicie musimy dużo częściej wysyłać piłkarzy jak najszybciej za granicę, by tam nabierali "zachodniego" stylu gry.
Szczęsny, Zieliński, Krychowiak, Zalewski teraz Urbański. To słynne ogrywanie się w Polsce nie działa.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 cze 2024, 22:29

W kwestii tego wokół jakich zawodników budować kadrę oddajmy głos Kacprowi.
19-latek zdradził, że dobrze współpracuje mu się z Jakubem Moderem, Sebastianem Szymańskim i Piotrem Zielińskim. Wykorzystał też okazję, aby podziękować Michałowi Probierzowi.

- Dobrze czujemy się z chłopakami, z Kubą, z Sebkiem, z "Zielkiem". Ale nie tylko z nimi, bo wszyscy się dobrze rozumiemy. Myślę, że każdy zawodnik lubi grać z piłką, lubi mieć ją przy nodze. Ja uwielbiam mieć piłkę, chłopaki też to uwielbiają, staramy się to robić. I myślę, że będziemy próbowali to robić w kolejnych spotkaniach - przyznał Urbański.

Czytaj dalej pod linkiem: https://www.meczyki.pl/newsy/pilka-nozn ... rza/243642

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 25 cze 2024, 22:38

Dobrze powiedział. Jakby go kolei ustawić bez tych gości których wymienił to pewnie byśmy go może i nie zauważyli na boisku.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 25 cze 2024, 22:48

Ciekawostka z gatunku nieoczywistych: Lewy jest jedynym piłkarzem, który strzelał gola na każdych z czterech ostatnich mistrzostw Europy

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 25 cze 2024, 23:32

Po tych mistrzostwach można mieć niedosyt za skład wystawiony na Austrię, a spotkanie z nimi to mecz, który trochę zdefiniował nam postrzeganie naszej postawy na tym turnieju. Ja cieszyłem się na dzisiejszy mecz z Francją, bo to był kolejny sprawdzian, który miał pokazać nam, w którym miejscu jesteśmy, biorąc pod uwagę, że Francuzi musieli zagrać na serio i mieli motywację, by z nami wygrać i to wysoko, żeby trafić do znacznie łatwiejszej części drabinki. Podobał mi się skład na dziś, bo w zamiarze chcieliśmy grać w piłkę i wystawiliśmy w pomocy i w ataku piłkarzy, którzy mają technikę i w piłkę i piłką grać potrafią. Z Holandią było całkiem podobnie, z zastrzeżeniem, że z konieczności zagrał Buksa, który najlepiej się czuje, gdy ma wykańczać akcje.

W każdym razie dzisiaj i z Holandią zagraliśmy przyzwoicie, dzisiaj dopiero w końcówce pierwszej połowy siadliśmy i oddaliśmy za bardzo inicjatywę Francuzom oraz mieliśmy kiepski pierwszy kwadrans drugiej połowy, ale zdołaliśmy się po nim podnieść i podjąć rękawice. Z Austrią zaś postawiliśmy na fizyczność kosztem techniki, poza Zielińskim w pomocy i w ataku brakowało zawodnika, który utrzyma zespół przy piłce. Selekcja na ten mecz kompletnie poległa i idzie to na konto Probierza. Nie wiem też, skąd pomysł, by grać na dwie dziewiątki, które słyną co najwyżej z wykończenia akcji.

Podobała mi się pierwsza jedenastka z dzisiaj, ale jak patrzyłem na ławkę rezerwowych i zastanawiałem się, kogo można wpuścić, to aż się wystraszyłem. Jedyną sensowną opcją do tego, by coś zmienić w grze lub zmienić zmęczonego zawodnika bez spadku jakości piłkarskiej był Karol Świderski. Poza nim nie było żadnej sensownej opcji i zdawał sobie z tego sprawę Probierz, który zrobił w tym meczu zaledwie dwie zmiany, bo oprócz Świderskiego wprowadził jeszcze Skórasia, który mógł zagrać piłkę za linię obrony do Świderskiego, ale podał wprost pod nogi przeciwnika, marnując dobrą szansę, a do tego stracił piłkę w głupi sposób przy linii środkowej boiska. Jego zmiana jakiś sens miała, zwłaszcza że gra na wahadle jest bardzo męcząca, więc świeże nogi przydają się na tej pozycji, ale wejście Skórasia było słabiutkie.

Trzon kadry się wykrystalizował. Miejmy nadzieję, że do następnych eliminacji do Mundialu pojawi się jakiś ciekawy defensywny pomocnik, uda się znaleźć lepszą alternatywę dla Dawidowicza oraz jakąś konkurencję na wahadła.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 25 cze 2024, 23:35

Nie wiem ile minut Kacper zaliczył w Bolonii, ale jak ma grać też w kadrze to fajnie jak by grał coś więcej w tym klubie, albo odszedł gdzieś gdzie będzie grał więcej.

Nadal nie jestem przekonany graniem na trzech obrońców i w sumie fanem nie jestem też takiego ustawienia.
Ale tak chyba już pozostanie niestety.

Devourer
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 77

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 cze 2024, 23:41

Delpiero14 pisze:
25 cze 2024, 22:05
Devourer pisze:
25 cze 2024, 22:01
Niech pewne pokolenie przeminie i na turniej pojedzie nowe może z inną mentalnością i lepszym przygotowaniu.
skąd pomysł że nowe pokolenie będzie lepsze? Polska ma słabych piłkarzy bo nie umie ich sobie wyszkolić i to nie zmieni się poprzez przeczekanie.
Podobne średniaki nawet niżej notowane rzadziej awansują na turnieje, ale częściej robią na nich lepszy wynik niż my. Ba nawet topowe zespoły czasem nie awansują na jakiś turniej by w innych znaleźć się w strefie medalowej. Łatwiej byłoby przejść dzisiaj po przegranym Euro gdybyśmy w 2012 i 2020 wyszli z grupy przy łatwiejszych rywalach. Gdybyśmy wtedy zrobili wynik, dzisiaj byłoby łatwiej od strony mentalnej i mielibysmy większe szanse na awans.

Fakt, że od paru lat jesteśmy zbyt wysoko w rankingach, co daje nam zbyt łatwe ścieżki awansu na kolejne turnieje. CIągle nam się udaje utrzymywać Dywizję A w LN, gdzie od pocżatku jesteśmy wiecznie okładani przez topowe zespoły, ale wygrywamy dwumecz ze średniakiem który awansował z Dywizji B.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 26 cze 2024, 9:55

Próbowałem znaleźć informację, czemu Szczęsny nie zagrał w ostatnim meczu (przyznaję, to nie był zbyt gruntowny research). Przeczytałem, że dlatego, że zakończył karierę. Ale ponoć jej nie kończy. Wie ktoś lepiej obeznany o co chodzi?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 cze 2024, 10:03

Jeszcze jakiś czas temu Lewy normalnie strzelał te karne. Co mu się odjebało? Wpływ bachaty?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Polska na Euro 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 cze 2024, 10:17

Po prostu jest bez formy. Jak nie ma formy to nic nie idzie, brakuje pewności, jesteś wolniejszy o te ułamki sekund. Przy karnych to wychodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2024”