Tour De France - Strona 53

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 13 lip 2024, 18:11

Nebula RN pisze:
13 lip 2024, 10:17
19B10 pisze:
13 lip 2024, 9:50
Nebula RN pisze:
10 lip 2024, 18:48
Jakiego? ;)
Domane AL 3.
Mam już szosę w pełnym karbonie i na Tiagrze, więc odpada.
Jakbyś miał Emonda 5 lub 6 SL, to bym był zainteresowany 😉
Też przeszedłem na karbon, ale do BMC ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 lip 2024, 23:47

Czyści są mordo, oni teraz lepiej trenują jedzą i rowery lepsze bez lakieru żeby łapać sekundy.

Tymczasem oni:
It is possibly the UAE superstar’s greatest climbing performance of all time and maybe the best in the 21st century, considering the moderate altitude and stage difficulty. Pogačar did 6.85 ᵉW/Kg for 27:50 min, which is above the All-Time Top 30 trend-line. For sea level normalised, it is 7.16 ᵉW/Kg. Pogačar beat Lance Armstrong’s 2001 and Tony Rominger, Miguel Indurain and Zenon Jaskula’s 1993 times by around two minutes. When comparing to other top performances this century, Pogačar on Pla d’Adet was slightly more impressive than Contador’s 2009 Verbier and Basso’s 2006 Monte Bondone efforts. The biggest knock on Basso’s Monte Bondone performance was that it was after a flat stage, whilst Contador’s Verbier performance when adjusted for altitude and the higher intensity of the Tour de France 2024, falls slightly below this Pla d’Adet.
:rotfl4:

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 14 lip 2024, 19:00

No i dzisiaj Tadej pomachał wszystkim rywalom tą żółtą koszulką lidera 👍

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 lip 2024, 10:01

Polecam cały wpis ale:
W niedzielę podczas 15. etapu Touru de France 2024 Tadej Pogačar i Jonas Vingegaard zaprezentowali odpowiednio najlepszy i drugi najlepszy występ wspinaczkowy w historii kolarstwa na podjeździe Plateau de Beille.
Wyczyn Evenepoela jest trzecim najlepszym w XXI wieku. Na czwartym miejscu plasuje się wczorajszy rezultat Pogačara na Pla d'Adet.
W jeden weekend wymazali ponad 100 lat kolarstwa.

Przypomnę: jeden to chłop który sezon zaczął Primaverą i wygrał Giro, drugi w tym czasie prawie stracił płuco i leżał miesiąc w szpitalu a o trzecim mówiono że nawet nie jest góralem.

Dziękuję, dobranoc.

PS Nie wiem jak to zweryfikować ale podobno Cavendish któremu groziło OTL podjechał z czasem które kiedyś dawało TOP20 górskich etapów :rotfl4:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 lip 2024, 10:11

Przeczytalem. Nawet ciekawe. Pewnie bylbym pod wrazeniem gdybym sie na troche tym znal i bardziej kumal o co chodzi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 lip 2024, 10:39

Ja to wstawiam głównie ze względu na ten post:
Chlopaczek pisze:
29 cze 2024, 19:07
Vingegaard mowil ze niczego sie nie obawia i jak przebadaja jego probke za sto lat to i tak bedzie czysta. To oczywiscie o niczym nie swiadczy bo w sumie co ma gadac?
Mi tez sie wydaje ze biora ale nie dlatego ze sie na tym znam ale dlatego ze trudno mi sobie wyobrazic zeby czlowiek znosil takie obciazenia i osiagal takie wyniki.
:D

Tak, żeby nikt nie miał wątpliwości.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 lip 2024, 10:53

Tak myslalem ze tam miedzy slowami jest takie: to jest [k****] niemozliwe na czysto.
Mi bardziej chodzilo ze to sie czyta nawet ciekawie ale pierwszy raz uslyszalem o tych watach w kontekscie kolarstwa i szkoda ze tak srednio to kumam. Podejrzewam ze to jakis wydatek mocy i tak wysoki wynik na tak dlugim odcinku czasowo w zasadzie nie ma prawa zaistniec ale to tyle. Posilkujac sie klasykiem: na niewtajemniczonych robi to duze wrazenie. A ja zaluje ze nie jestem na tyle wtajemniczony zeby to naprawde zrobilo na mnie wrazenie.
W tym dokumencie Netflixa temat watow jest przemilczany a przynajmniej ja sobie nie przypominam zeby o tym mowili. Widac uznali ze to juz zbyt skomplikowana wiedza dla widzow.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 lip 2024, 8:37

Tak jak piszesz, jak ktoś trochę się tym interesuje to te cyferki robią absurdalne wrażenie. Ktoś to liczył, to tak jakby maraton pobiec w 1:50. Waty to był gamechanger jeśli chodzi o trening ale to już Armstrong na tym bazował. Armstrong twierdził, że jak na treningach przed wyścigiem będzie w stanie trzymać (tu nie pamiętam dokładnej liczby) 6,7 to na spokojnie wygra. A Pogaćar dojebał 7 przez 40 min.

Lance w swoim prime prawdopodobnie przegrałby Tour i ze Słoweńcem i z Duńczykiem. A to przecież GOAT jeśli chodzi o GT.

Straszna mnie ciekawość zżera co oni tam teraz dostają bo to jest z roku na roku postęp niespotykany. EPO miało limity, tutaj wygląda na to, że jest jeszcze daleko od limitu.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 lip 2024, 8:51

Skoro oni biora a sa podobno poddawani najostrzejszym kontrolom to nie mozna wierzyc ze jakikolwiek zawodowy sport oparty w duzej mierze na wytrzymalosci z pilka nozna na czele jest czysty. Smutne.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 16 lip 2024, 8:55

Wszystko się zmienia, teraz też można ładować EPO, robi się to w inny sposób niz kiedyś -po 3 dniach nie ma śladu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2024, 8:47

I po wyścigu, w sumie emocje skończyły się tydzień temu. Tadej to najmocniejszy kolarz w historii, nikt nie zrobił takiego performance na Tourze jak on. Wygrałby z każdym. Pierwszy dublet od czasów Pantaniego którego też wymazał z historii. Ciekawe, czy pojedzie Vueltę. Ja bym spróbował, bo obsada ma być taka sobie.

Jonas lepszy niż przed rokiem (pomimo strasznej kontuzji!) a i tak 6 minut w plecy.

Remco też lepszy niż Jonas przed rokiem a i tak 10 min w plecy. Przy takim występie kosiłby Toury seryjnie a tu nawet nie powąchał...

Nie wiem na ile to wiarygodne info ale podobno nawet koniec TOP10 mógłby powalczyć o żółtą koszulkę w czasach "czystszych" (za takie uważa się lata po Armstrongu i przed Sky - wtedy gdy wygrywali Sastre czy Evans).

Poza dominacją to w zasadzie niezły wyścig, kilka fajnych historii - Girmay, Carapaz, Cavendish, Bardet. Będzie co pokazywać na Netflixie.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 22 lip 2024, 15:51

W kwestii dopingu, to jak mawiał Pantani... kolarze dzielą się na 2 grupy: tych to stosują doping i wpadają na kontrolach i tych co będąc na dopingu przechodzą kontrolę dopingową. W Hiszpanii zawsze się mówiło, że Indurian brał EPO, a kontrolę zaczęto robić akurat kiedy się wycofał.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 lip 2024, 20:14

A może odpowiedź jest najprostsza na świecie i te waty, to są po prostu elekrowaty (ukryte gdzieś w rowerze)? :ozob:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2024, 20:27

Też były takie teorie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France