Olympique Lyon (zbiorczy) - Strona 7

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Olympique Lyon (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 14 paź 2016, 19:54

Obrazek
Obrazek
Lyon konsekwentnie od kontuzji Lacazette trzyma się tego 3-5-2/5-3-2 i nieźle im to wychodzi.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 20 sty 2017, 15:24

Fofana zakończył karierę w wieku 25 lat z powodu problemów z kolanem. Depay już w Lyonie, z nr 9. Ciekawe czy się trochę odbuduje, czy przepadnie. Na początku przygody z MU byli na forum tacy co wieszczyli transfer do Realu/Barcy w ciągu 2 lat :wink:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 sty 2017, 15:27

Wg mnie to nie trafiony transfer ale zobaczymy

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 02 lut 2017, 20:09

Dwa dni temu Amine Gouiri, młody zawodnik z Lyonu w meczu reprezentacji U17, przeciwko Belgii strzelił 5 bramek!
Towarzyski mecz, ale młody (rocznik 2000) ma smykałkę do strzelania goli. W poprzednim sezonie był najskuteczniejszym zawodnikiem Lyonu, uwzględniając wszystkie drużyny. Rośnie kolejny napastnik na którym Lyon może w przyszłości sporo zarobić. Półtora roku temu widziałem go w dwóch czy trzech meczach, widać było cechy killera. Akademia OL to poezja, kiedyś muszę na stałe zamieszkać w Lyonie :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 02 lut 2017, 20:22

Tutaj bramki. Dla Belgow strzelil za to Openda - tez crack :)

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 08 lip 2017, 20:59

Taka sytuacja. Jestem w Lyonie, dzisiaj 5 godzin w pracy, potem hotel i 0,5 h drzemki, żeby mieć siłę nad jezioro ( czułem się jak na plaży w Tunezji). Jedyny blondyn. Ale to nie jest o tym. Budzę sie i dziewczyna mi mówi, że na dole w naszym hotelu OL ma zbiórkę, ale to pewnie rezerwy albo jakieś młodziki. Wyjeżdżając nad jezioro oni już byli w autobusie, to nie podchodziłem. Teraz patrzę a to pierwsza drużyna gra swój pierwszy sparing....W hotelu pustki, oni siedzieli na recepcji to mogłem sobie porobić fotki z całą ekipą, ale spałem...mecz oczywiście też opuściłem, bo za późno obczaiłem, że to 80 km od mojego hotelu. Jeszcze młody Gubbels strzela pierwszego gola w seniorach...fuck. Ładnie zajebałem sprawę.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 22 paź 2017, 19:07

Pięknie się patrzy na skład Lyonu, oczywiście najbardziej mnie cieszy pozycja Aouara. Będzie głośno o tym chłopaku, elegancki w swoich ruchach, z wielką wizją. Równo dwa lata temu widziałem go w meczu w CFA, a teraz już śmiga w Ligue1, lubię takie historie. W kolejce do pierwszej drużyny, czeka już kolejna "porcja" wychowanków, ajj będzie się działo w najbliższych czasach w Lyonie!

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 06 sty 2024, 14:13

Powiedzieć ze w Lyonie ostatnio się nie przelewa to jak nic nie powiedzieć. Marzy mi się po cichu sytuacja w której jakos uratują ten sezon i od nowego sezonu robią jakąś rewolucje w składzie bo nic z tego nie będzie. Może by wykorzystać sytuacje Benzemy w Al-Ittihad gdzie nie za bardzo jest zadowolony i sprowadzić go do Lyonu w lecie, a jeśli możliwe to nawet w zimę? Do Realu Karim wracać chyba nie chce, a do Lyonu?

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 maja 2024, 19:55

Swietna dyspozycja w drugiej części sezonu w wykonaniu OL. W tym roku tylko cztery porażki ligowe co daję pierwszą pozycję za wiosnę. Sezon finalnie zakończony na szóstej pozycji, czyli lepszej niż we wcześniejszych rozgrywkach.

Robotę po części zrobiły zimowe wzmocnienia. Klub wydał zimą ponad 50 milionów euro.
Matič zaskoczył pozytywnie, początkowo miałem wątpliwości. Benrahma był pewniakiem. Malick Fofana też całkiem ok. Zawiódł Gift Orban. Trochę problemów miał Mangala.

Kluczową postacią drużyny był oczywiście Alexandre Lacazette. "Generał" jak go nazywają jest niesamowity, 19 goli to dobry wynik, a wkład mentalny i zaangażowanie w mecz na wagę złota. Absolutnie numer jeden w klubie.
Gość urodzony w Lyonie, w wieku 7lat trafił do akademii, przeszedł przez drużynę młodzieżową i Lyon B, aż do pierwszego zespołu dla którego w 348 spotkaniach strzelił 182 gole. Generał!

Trzeba też wspomnieć o tym kto stoi za sterami. Nieznany szerzej Pierre Sage, wcześniej pierwszy trener drużyny juniorskiej, przejął stery pod sam koniec listopada jako trener tymczasowy. A w styczniu ogłoszono, że zostanie do końca sezonu. Finalnie wariant zrobił LE.
Sage ożywił zespół, pozytywnie wpływając na zawodników. Lyon grał na zwiększonym tempie i bardziej agresywnym stylu.
Ciekawe co będzie dalej, ponoć Sage mocno ogarnia sprawy szlokeniowe, a dziwne bo ma 45lat i dopiero teraz wypływa. Zobaczymy.

Ważne zmiany za/przed klubem, przede wszystkim John Textor. Cały czas nie mam zaufania do gościa, ale trzeba poczekać.

Nowy sezon będzie trudny, gra na dwóch(trzech) frontach. Olympique Lyon to nie mały klubik, w lidze trzeba ogarnąć top 3, a w LE walka o zwycięstwo. Eintracht wygrał te rozgrywki, teraz w finale Atalanta, więc od Lyonu też trzeba wymagać.

A jeszcze 25maja finał pucharu Francji.

Allez l'OL

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 30 lip 2024, 23:06

Bawi się Lyon w obecnym okienku transferowym, rozrzutność w kwocie 134,29 mln € robi wrażenie.
Oczywiście większość piłkarzy, bo aż pięciu, to zawodnicy którzy już grali na zasadzie wypożyczenia w OL. Teraz zastają wykupieni czyli Ernest Nuamah, Orel Mangala, Saïd Benrahma, Mama Baldé i Duje Caleta-Car.
Przychodzą jeszcze, Moussa Niakhaté(Nottingham), Georges Mikautadze(Metz) i Abner(Betis).
Na razie odszedł Jake O'Brien do Evertonu za 20mln €. Co akurat jest w porządku, bo przychodził za 1 mln € z Crystal Palace.

Oczywiście bawi się nie sam Lyon, a amerykański biznesmen pan John Textor. Który włada jeszcze klubami Crystal Palace, Botafogo i RWD Molenbeek.
Generalnie śmierdzi mi ten cały Textor, ale ja jestem mocno uprzedzony do Amerykanów inwestujących w europejski futbol. Chociaż w piłce jest taka kasa, że jak ktoś wychodzi do dużego klubu to zazwyczaj albo Amerykanie, albo Araby. Już sam nie wiem co gorsze.

Pytanie co tak naprawdę widzi Textor w OL, bo co jak wyniki sportowy nie wyjdą, a pan ameryka zawinie tyłek? Te wydatki są niepokojące i mogą w przyszłości ciążyć. Do tego dochodzi jeszcze kwestia wychowanków z kapitalnej szkoły Lyonu, którzy mogą na tym mocno stracić, a tym samym cała tożsamość klubu.

To będzie ważny sezonu dla OL. Pierre Sage przejmując stery w listopadzie ubiegłego roku pokazał siłę i mocno odmienił drużynę. Teraz dostaję cały sezon. Allez l'OL

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 lip 2024, 23:23

Mikautadze jednak nie do Monaco?

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 30 lip 2024, 23:36

Eyesmon pisze:
30 lip 2024, 23:23
Mikautadze jednak nie do Monaco?
Nie ma się czym dziwić. Mikautadze urodził się w Lyonie i grał przez siedem lat w juniorach, więc wraca do domu.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 30 lip 2024, 23:56

Ten O'Brien naprawdę jest taki dobry, że Everton dał za niego 20 klocków? Jakoś nigdy mi nie pasował do OL, widziałem z 2-3 skróty i był kiepski, jak sprawdzałem raporty meczowe to noty też miał średnie. Chyba że tak trafiałem :wink: Ja wiem, że za hajs z Onany baluj, ale jestem lekko zaskoczony.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 31 lip 2024, 19:56

Dla angielskich klubów zawsze ceny są zawyżane, do bundesligi poszedłby za 14/15mln, do Serie A za 9/10mln.
O'Brien nie był zły, był całkiem ok, momentami przeciętny. Myślę, że można z niego zrobić przyzwoitego piłkarza angielskich boisk. Dla OL to żadna strata, zwłaszcza na tej pozycji.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 24 sie 2024, 19:24

Pięknie zaczyna Lyon nowy sezon. Najpierw solidny strzał w ryj od Rennes, a teraz 0-2 u siebie z Monaco. Nic nie działa na razie w ekipie OL. Zero zrozumienia na boisku i totalna bezradność w ofensywnie, tak wyglądał mecz z Monaco.

Na trybunach był obecny kochany wielki biznesmen pan John Textor. Jak na razie świetnie buduję klub, coraz mniej Francuzów w drużynie, co za tym idzie coraz mniej wychowanków. Na prawdę nic mi tak nie działa na nerwy jak amerykańscy inwestorzy w europejskimi futbolu, a myślałem, że araby to coś najgorszego.

Trudno jednak znaleźć poważnych inwestorów z europy, na tak duży klub jak Lyon. Trzeba mieć nadzieję, że chociaż wyniki ulegną zmianie, jak już kopacze pograją trochę więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”