Wykopmy rasizm ze stadionów ! - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 mar 2006, 22:57

Ale ta nienawisc z czego wynika wedlug Ciebie?Chyba nie z tego ze Eto'o jest po prostu dobrym zawodnikiem i chcieli go wytracic z rownowagi zeby zle gral.Bo w takim razie cala nienawisc powinna skupic sie na wspomnianym juz Ronaldinho.

Wydaje mi sie ze ignorujesz problem rasizmu albo minimalizujesz go.To ze wyzywali Eto'o i nasladowali odglosy jakie wydaja malpy przy kazdym jego kontakcie z pilka jest dla mnie ewidentnym przejawem rasizmu.
Oni naprawde nie musieli wbiec na boisko z palkami i gonic E2 albo ubrac sie w kostiumy Ku Klux Klanu zeby mozna bylo powiedziec - tak to sa rasisci.
Dla mnie nie ulega watpliwosci ze to byli rasisci i problem jest powazny.

W III Rzeszy problem przesladowania Zydow tez nie byl zbyt widoczny.Inne kraje ignorowaly ekscesy (tak to nazwijmy).Dopiero wydarzenia Krzystalowej Nocy wyraznie pokazaly wszystkim ludziom ktorzy chcieli problem zawinac pod dywan ze to jednak nie sa przelewki.

Nie mozna tego robic w tym przypadku.Mamy czekac az jakiegos czarnoskorego pilkarza zabija?Dla niektorych i tak to nie bedzie wystarczajacy argument.Niektorym potrzebne by byly chyba masowe zabojstwa czarnoskorych zawodnikow zeby dostrzegli o co biega.Czarno na bialym jesli mozna uzyc tutaj takiego sformulowania.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 mar 2006, 23:17

cloner pisze:to wymien mi np. 10 pilkarzy czarnoskorych, ktorzy padli ofiara wyzwisk, lub okrzykow na tle rasowym
cloner pisze:oczywiscie prosze o jakies przyklady z elitarnych lig pilkarskich w Europie [hiszpanska
fieldy pisze:znasz takiego zawodnika jak Edwin Congo ? były gracz Realu, Kolumbijczyk, był wyzywany, przez rasistów w meczu przeciwko Realowi
cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
to po cholere chcesz te nazwiska ?
cloner pisze:sprzeczne zdania
sprawdz jeszcze raz - pozniej pisz
OK
najpierw robisz z siebie kogoś komu bardzo zalezy na poważnej rozmowie o problemie jakimjest rasizm, wręcz mnie strofujesz
cloner pisze:a ja mialem nadzieje, ze powaznie podchodzisz do tematu rasizmu na stadionach
po czym na moje pytanie o sens powstawania akcji przeciwo rasizmowi
odpowiadasz [przypominam, jako osoba, chcąca prowadzić rozmowę na poziomie o problemie rasizmu]
cloner pisze:hmm, zeby pokazac jacy to wspaniali pilkarze biora udzial w tych akcjach
w zasadzie - komentarz zbedny
cloner pisze:Cytat:
po co mam wymieniać nazwiska ?

ciekaw jestem, czy to rasizm, czy tylko nienawisc do kilku pilkarzy w danych ligach
czyli jesteś ciekaw dlaczego wyzywają piłkarzy, a kiedy podeję ci przykład z kolumbijczykiem Edwinem Congo, twierdzisz .. [UWAGA, bo to dobre jest ] ...
cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
cloner pisze:napisalem, ze po akcji przeciwko rasizmowi sa krecone reklamowki, a to jest roznica - nieprawdaz
tak i że powstają akcje, żeby pokazać jacy wspaniali piłkarze występują w nich. [z taka ironią, choc po namyśle, jest to tak nieudolne, ze może tam ironi nie miało być :think:]
cloner pisze:wybac fieldy
wybacam :roll:
cloner pisze:hmm, to teraz wytlumacz mi dlaczego kibice nie wydaja okrzykow malp, gdy przy pilce jest jakis inny czarnoskory pilkarz Barcelony
dalej potrzebujesz przykłady ? czy juz znasz odpowiedź na swoje podchwytliwe jak mniemam zapytanie ? :D

Wracąc do meritum, to w Polsce również dużo przypadków rasizmu się odnotowywuje.
Pamietam jak w Kolejorzu grał jeszcze Justin N'norom, oczywiście czarnoskóry piłkarz, to po mieście musiał z bronią chodzić, bo niejednokrotnie mu grożono. Bałs ię pokazywać w miejscach publicznych.
Było to jednak kilka lat temu [jeszcze przed spadkiem Kolejorza] teraz w ekipie z Poznania występujący Andersson, czy Savaneh nie mają takich kłopotów, na meczach nie słychać obraźliwych okrzyków pod ich adresem, a juz napewno nie ze strony kibiców Lecha.

Wiadomo jak to w Kielcach wygląda. Nie wiem jak w Legii ... może nam ktoś opowie :D ... może cloner ....

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 18 mar 2006, 8:48

Ronaldinho jest z Brazylii, Eto'o z Kamerunu- wiem po swoim ojcu, który ma lekkie zapędy rasistowskie (choć raczej nieszkodliwe, nigdy by czarnego nie obraził w jego obecności), że czarni z Ameryki Płd. są jakoś lepiej trochę postrzegani niż Ci z Afryki. stereotypy jednak wszędzie robią swoje =(

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 mar 2006, 9:18

może dlatego, ze ci "czarni" z ameryki płd to bardziej latynosi aniżeli murzyni ? ?

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 mar 2006, 9:53

A właśnie. To jest taki kolejny stereotyp narodów Afryki. Wielu ludzi postrzega Afrykanów jeszcze jako "naród" niewolników. Może nie jest to aż tak dosłowne, ale coś takiego z pewnością się ukształtowało.

kamil_wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 10:48

fieldy pisze:może dlatego, ze ci "czarni" z ameryki płd to bardziej latynosi aniżeli murzyni ? ?
i tu musze przyznąc racje , chodz są także czarni to jednak są bardziej latynosami anieżeli czysytymi murzynami z afryki (nie podoba mi sie to co teraz napisalem ;//). tylko że to najczęsciej jest tak że zależy jedynie od tego jaki kraj zawodniki reprezentuje , popatrzmy na to taki thuram,trezeguet czy vieira nie są wyzywani na stadionach bo są francuzami a mają korzenie afrykańskie (no prócz treze który się w argentynie urodził , ale także jest murzynem [mulatem]). drugą sprawą są to najczęsciej sytuacje krajowe tzn. w hiszpani czy włoszech są ukrzształotowane rózne grupy polityczne lewicowe, prawicowe czy jeszcze pamiętające rządy hiszpańskiego dyktatora La Franoco [niewiem czy dobrze napisałem , ale myśle ze wiecie o kogo mi chodzi] i włoskiego Mussolinego. trzecią sprawą jest to ze w Anglii każdy taki delikwent jest usuwany ze stadionu i dostaje kare , tam jest bardzo dobrze rozwinięta komunikacja na stadionach , kamer , podsluchy i szybko reagująca ochrona czego brakuje na stadionach w Hiszpani i Włoszech. To myśle że i ja nadałem innej rzeczy sprawie , chodz rasiszm jest zły to raczej nie wykopiemy go metodami bluzeczki czy opaseczki bo to więcej daje firmie Nike niż ludziom i antyrasizmowi...

forza antyrasism, juvnetus, calcio !

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 mar 2006, 12:28

kamil_wloski pisze:tylko że to najczęsciej jest tak że zależy jedynie od tego jaki kraj zawodniki reprezentuje , popatrzmy na to taki thuram,trezeguet czy vieira nie są wyzywani na stadionach bo są francuzami a mają korzenie afrykańskie
choć nie zawsze, bo Luis Aragones przecież nazwał Titiego "czarnym gównem" chpoc ten jest Francujzem [pochodzi z Martyniki]
Widać nie tylko wśród pseudo kibiców rasizm wystepuje na porzadku dziennym

kamil_wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 14:59

fieldy pisze:Luis Aragones przecież nazwał Titiego "czarnym gównem" choc ten jest Francuzem [pochodzi z Martyniki]
był to nie jaki sposób na pobudzenie walki u Antoni Reyesa , ale taki sposó jest nie dobry :naughty: nie można w taki sposób pobudzać zawodnika który występuje do tego w tym samym klubie co Henry. tylko tak to jest , znam sie dobrze na piłce włoskiej i nie widziałem w ostatnim roku czy sezonie tak wielu afer z rasizmem jak w Hiszpani , wychodzi na to że jest to specyficzny kraj w który brakuje ludziom kultury... tak jak śmieszy mnie jedna sytuacja ale nie związana z rasizmem ale za to z Hiszpanią , a dokłądnie chodzi o zawoników szczególnie Barcy [Oleguer czy inny wychowanek tego klubu , prócz Puyola który powiedział ze obecnie jest neutralny i tak samo stawia Hiszpanie jak i Katalonie i gra dla tych dwóch zespołów , zaś Oleguer powiedział ze nigdy nie zagra w Hiszpani...] niewiem dlaczego można tak dzielić kraj na przeróżne regiony to wręcz nie realne jest np. we włoszech czy w polsce, ja sobie nie wyobrażam Repry Piemontu czy Repry Krakusów czy Slązaków... Moim zdanie jest takie ze Hiszpania jest krajem w który prawa są na marginesie i żyją honorem i tym ze żaden czarny człowiek nie może stopąc po ich ziemi...

pozdro

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 mar 2006, 15:15

Kamil_wloski może i pojęcie o włoskiej piłce masz, ale o tym co się dzieje w Hiszpanii i dlaczego "Catalonia is not Spain" już nie za bardzo. Nie winię Ciebie za to bo nie każdy musi się tym interesować, ale Oleguer ma swoje powody. Zresztą cały klub jest formą manifestacji Katalońskiej kultury. Nie da się porównać sytuacji Ślązaków z sytuacją Katalończyków. To są zupełnie inne sprawy.

kamil_wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 15:19

Niggaz pisze:Kamil_wloski może i pojęcie o włoskiej piłce masz, ale o tym co się dzieje w Hiszpanii i dlaczego "Catalonia is not Spain" już nie za bardzo. Nie winię Ciebie za to bo nie każdy musi się tym interesować, ale Oleguer ma swoje powody. Zresztą cały klub jest formą manifestacji Katalońskiej kultury. Nie da się porównać sytuacji Ślązaków z sytuacją Katalończyków. To są zupełnie inne sprawy.
no jak powiedziałem znam sie na piłce włoskiej anieżeli hiszpańskiej więc mozę mi wybaczysz ? :wink:

drugą sprawą jest to że troszke to dziwnie wyglada w mojej małej kopułce , ale widze ze ty jesteś za Barcą więdz widze ze jesteś w tym lepszy, niepowiem lubie Barce [bardzo mało klubów lubie może z 2 lub 3, wiele jest neutralnych i dwa nienawidze...] , ale nie jest mi znana za bardzo chciałem pokazać ze jestem za Juventusem...

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 31 mar 2006, 17:13

nowe przepisy FIFA antyrasistowskie- wprowadzone.

Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 31 mar 2006, 19:52

Ja tam rasiastą nie jestem, ale beton musi być czarny i leżeć na ziemii.

Ot, taki małośmieszny żarcik, dla rozluźnienia atmosfery.

Pozdrawiam Was, jovan.

Słyszałeś coś o karach na stadionach? Nie? Tutaj zrobimy podobnie. Za pierwsze wykroczenie w sprawie rasizmu 3WP, za następne 6WP, a za trzecie wykroczenie ban. Narazie dostajesz trójeczke//Tomusmc

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 mar 2006, 20:02

niech mu ktos w końcu bana wręczy w nagrode za jego twórczość ...
jovan pisze:Ja tam rasiastą nie jestem, ale beton musi być czarny i leżeć na ziemii
co za dureń

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 31 mar 2006, 20:04

jovan pisze:Ja tam rasiastą nie jestem, ale beton musi być czarny i leżeć na ziemii.
Ja tam Jovanem nie jestem, ale Jovan musi byc pusty i lezec w szpitalu psychiatrycznym.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 31 mar 2006, 20:10

Wprowadzenie kar za rasistowskie odzywki jest świetnym pomysłem, który warto użyć na forum. Królikiem doświadczalnym jest 'jovan', który pokazał jak można publicznie okazać własną głupotę.

W ligach europejskich wprowadzono kary odjęcia 3 lub 6 punktów, a jeśli to nic nie da, klub zostaje zdegradowany do niższej ligi. Rozwiązanie idealne moim zdaniem. Trzeba było o tym pomyśleć wcześniej to może byłby spokój. W Hiszpanii co chwilę się to powtarza sytuacja rasizmu co powinno być jak najszybciej zwalczone. To samo jest zresztą w Polsce gdzie kibice Ruchu Chorzów pokazują faszystowskie gesty, przez co zarząd nie może zatrudnić czarnoskórych piłkarzy. Hańba panowie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”