Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 mar 2006, 22:57
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 mar 2006, 23:17
cloner pisze:to wymien mi np. 10 pilkarzy czarnoskorych, ktorzy padli ofiara wyzwisk, lub okrzykow na tle rasowym
cloner pisze:oczywiscie prosze o jakies przyklady z elitarnych lig pilkarskich w Europie [hiszpanska
fieldy pisze:znasz takiego zawodnika jak Edwin Congo ? były gracz Realu, Kolumbijczyk, był wyzywany, przez rasistów w meczu przeciwko Realowi
to po cholere chcesz te nazwiska ?cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
OKcloner pisze:sprzeczne zdania
sprawdz jeszcze raz - pozniej pisz
po czym na moje pytanie o sens powstawania akcji przeciwo rasizmowicloner pisze:a ja mialem nadzieje, ze powaznie podchodzisz do tematu rasizmu na stadionach
w zasadzie - komentarz zbednycloner pisze:hmm, zeby pokazac jacy to wspaniali pilkarze biora udzial w tych akcjach
czyli jesteś ciekaw dlaczego wyzywają piłkarzy, a kiedy podeję ci przykład z kolumbijczykiem Edwinem Congo, twierdzisz .. [UWAGA, bo to dobre jest ] ...cloner pisze:Cytat:
po co mam wymieniać nazwiska ?
ciekaw jestem, czy to rasizm, czy tylko nienawisc do kilku pilkarzy w danych ligach
cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
tak i że powstają akcje, żeby pokazać jacy wspaniali piłkarze występują w nich. [z taka ironią, choc po namyśle, jest to tak nieudolne, ze może tam ironi nie miało byćcloner pisze:napisalem, ze po akcji przeciwko rasizmowi sa krecone reklamowki, a to jest roznica - nieprawdaz
wybacamcloner pisze:wybac fieldy
dalej potrzebujesz przykłady ? czy juz znasz odpowiedź na swoje podchwytliwe jak mniemam zapytanie ?cloner pisze:hmm, to teraz wytlumacz mi dlaczego kibice nie wydaja okrzykow malp, gdy przy pilce jest jakis inny czarnoskory pilkarz Barcelony
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 18 mar 2006, 8:48
girlfromipanema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 mar 2006, 9:18
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 mar 2006, 9:53
RóżA
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 10:48
i tu musze przyznąc racje , chodz są także czarni to jednak są bardziej latynosami anieżeli czysytymi murzynami z afryki (nie podoba mi sie to co teraz napisalem ;//). tylko że to najczęsciej jest tak że zależy jedynie od tego jaki kraj zawodniki reprezentuje , popatrzmy na to taki thuram,trezeguet czy vieira nie są wyzywani na stadionach bo są francuzami a mają korzenie afrykańskie (no prócz treze który się w argentynie urodził , ale także jest murzynem [mulatem]). drugą sprawą są to najczęsciej sytuacje krajowe tzn. w hiszpani czy włoszech są ukrzształotowane rózne grupy polityczne lewicowe, prawicowe czy jeszcze pamiętające rządy hiszpańskiego dyktatora La Franoco [niewiem czy dobrze napisałem , ale myśle ze wiecie o kogo mi chodzi] i włoskiego Mussolinego. trzecią sprawą jest to ze w Anglii każdy taki delikwent jest usuwany ze stadionu i dostaje kare , tam jest bardzo dobrze rozwinięta komunikacja na stadionach , kamer , podsluchy i szybko reagująca ochrona czego brakuje na stadionach w Hiszpani i Włoszech. To myśle że i ja nadałem innej rzeczy sprawie , chodz rasiszm jest zły to raczej nie wykopiemy go metodami bluzeczki czy opaseczki bo to więcej daje firmie Nike niż ludziom i antyrasizmowi...fieldy pisze:może dlatego, ze ci "czarni" z ameryki płd to bardziej latynosi aniżeli murzyni ? ?
kamil_wloski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 mar 2006, 12:28
choć nie zawsze, bo Luis Aragones przecież nazwał Titiego "czarnym gównem" chpoc ten jest Francujzem [pochodzi z Martyniki]kamil_wloski pisze:tylko że to najczęsciej jest tak że zależy jedynie od tego jaki kraj zawodniki reprezentuje , popatrzmy na to taki thuram,trezeguet czy vieira nie są wyzywani na stadionach bo są francuzami a mają korzenie afrykańskie
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 14:59
był to nie jaki sposób na pobudzenie walki u Antoni Reyesa , ale taki sposó jest nie dobryfieldy pisze:Luis Aragones przecież nazwał Titiego "czarnym gównem" choc ten jest Francuzem [pochodzi z Martyniki]
kamil_wloski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 mar 2006, 15:15
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 15:19
no jak powiedziałem znam sie na piłce włoskiej anieżeli hiszpańskiej więc mozę mi wybaczysz ?Niggaz pisze:Kamil_wloski może i pojęcie o włoskiej piłce masz, ale o tym co się dzieje w Hiszpanii i dlaczego "Catalonia is not Spain" już nie za bardzo. Nie winię Ciebie za to bo nie każdy musi się tym interesować, ale Oleguer ma swoje powody. Zresztą cały klub jest formą manifestacji Katalońskiej kultury. Nie da się porównać sytuacji Ślązaków z sytuacją Katalończyków. To są zupełnie inne sprawy.
kamil_wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 31 mar 2006, 17:13
girlfromipanema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 31 mar 2006, 19:52
jovan
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 mar 2006, 20:02
co za dureńjovan pisze:Ja tam rasiastą nie jestem, ale beton musi być czarny i leżeć na ziemii
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 31 mar 2006, 20:04
Ja tam Jovanem nie jestem, ale Jovan musi byc pusty i lezec w szpitalu psychiatrycznym.jovan pisze:Ja tam rasiastą nie jestem, ale beton musi być czarny i leżeć na ziemii.
Berik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 31 mar 2006, 20:10
Tomusmc
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio