Powódź 2024 - Strona 9

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 20 wrz 2024, 16:26

Jest też argument finansowy. Tusk może chcieć wyciągnąć jak najwięcej, a taki Orban jedzie równo z nimi więc będzie miał ciężej.

Szkoda tylko, że te pieniądze co dostaniemy to i tak by były dla nas zapisane w jakiejś tam perspektywie ale na inwestycje i rozwój, a pójdzie na odbudowę Dolnego Śląska.

Ale u nas nikt do błędów (prognozy, przygotowanie ludzi, zabezpieczenie najbardziej zagrożonych regionów) się nie przyzna, a na pewno nie Tusk.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 wrz 2024, 18:26

U mnie wciąż spoko, wody na osiedlu nie ma, wspodziewalem się, że najbardziej zalewana część miasta może być podmyta. Ale jest git i ja zadowolony.

Przy okazji wymyśliłem dowcip. Z góry przepraszam, jeśli ktoś uzna za niestosowny:

- dlaczego na Kozanowie jest sucho?
- bo piotrcies tam mieszka

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 wrz 2024, 18:39

Jprdl, ale sucho i nie mówię tu o powodzi.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 wrz 2024, 18:47

😘

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 wrz 2024, 18:59

Na wałach pracują nie tylko mieszkańcy czy strażacy z PSP w Głogowie. W pełnym zakresie w pocie czoła bronią region przed zagrożeniem 24 jednostki OSP z powiatu głogowskiego. - Do tego 310 żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej. Ponadto 160 osadzonych w Zakładzie Karnym. I dochodzi jeszcze pospolite ruszenie mieszkańców. Rzesza ludzi pracuje przy umacnianiu wałów. Jako strażacy dziękujemy za to wsparcie. Głogów ma 60km wałów. W komendzie mam 60 etatowych strażaków. Przypadałby jeden strażak na 1km wału. Bez pomocy społeczeństwa byłoby to nierealne - powiedział Paweł Dziadosz, komendant powiatowy PSP w Głogowie.

Strażacy w tym czasie nie tylko są nawałach, ale interweniują w sprawach bieżących, typu wypadki czy pożary. - Dziś pokazała się prognoza, że w poniedziałek przyjdzie do nas fala o wysokości 7m. Ja uspokajam. To wciąż jest prognoza. Według naszych obserwacji i wyliczeń, woda może być trochę niższa. Nie będzie tak wysoka jak w 1997r. Innym problemem są wały, które przez lata były zaniedbane przez Wody Polskie. Wał przy długim przejściu wody nasącza się jak gąbka. Dlatego na każdym odcinku są strażacy PSP i koordynatorzy oraz mieszkańcy, którzy dbają o to, aby kontrolować, patrolować i sprawdzać czy nie ma podsiąków. Gdzie woda z wału wychodzi. To, że woda pojawia się na polach czy pod wałem, to jest naturalne. Tak właśnie działają wały - zakończył P. Dziadosz.
To na wypadek jak PiS będzie rozliczał Donalda Tuska. Fala w niedzielę, a tu już wszystkie rowy mokre. Będzie ciekawie.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 20 wrz 2024, 19:27

Ogromny minus za brak reakcji na ostrzeżenia i zlekceważenie zagrożenia. Można było działać zdecydowanie wcześniej. Dobrze, że Racibórz jest suchym zbiornikiem, bo przy klasycznej zaporówce pewnie wody byłoby sporo, a wtedy katastrofa murowana. Duży plus dla pomysłodawcy budowy. Jednak kiepski stan infrastruktury przeciwpowodziowej, wszystkie zaniedbania, brak działania z małą retencją oraz fatalna gospodarka wodna spada na karb naszych polityków w całości. Tutaj są lata kiepskich działań. Mając dużą wodę co kilkanaście lat można wyciągnąć wnioski co zrobić żeby minimalizować zagrożenie. Na szczeblu lokalnym widać przykładowo w Opolu co znaczą mądre inwestycyjne.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Powódź 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 21 wrz 2024, 22:44

W Głogowie dwie tragedie. Podlało i przyjechał Tusk.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”