Seriale - Strona 561

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 26 wrz 2024, 19:32

cloner pisze: ↑
26 wrz 2024, 18:27
Ja też nigdy nie widziałem i... kurde, odcinki po godzinę, 5 sezonów, przecież to zajmie rok.
Pierwzzy sezon oglądałem praktycznie odcinek za odcinkiem, tak mnie wkręciło. 8)

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 225
Kibicuję: Inter

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 26 wrz 2024, 19:48

The Wire...... Dla mnie spokojnie top3 serialów jakie kiedykolwiek oglądałem. Akcja toczy się powoli, ale w taki naturalny sposób. Jest to absolutnie ogromna zaleta tego serialu. Problem przestępczości, takiego życia na ulicy przedstawiony w być może najlepszy sposób ever. Bez udziwnień, 100% realizmu. Niesamowicie wciągający serial i absolutnie klasyk.

Z ciekawostek - serial na początku jak wyszedł był uznawany za porażkę i przeszedł wręcz bez echa. Dopiero po latach został doceniony.

Dla mnie pozycja obowiązkowa i polecam absolutnie każdemu.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 26 wrz 2024, 22:21

Ja słyszałem mnóstwo pozytywnych opinii, więc dwa lata temu spróbowałem, ale nie wkręciłem się. Przemęczyłem pierwszy sezon i odpuściłem.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2180

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 wrz 2024, 22:31

cloner pisze: ↑
26 wrz 2024, 18:27
Ja też nigdy nie widziałem i... kurde, odcinki po godzinę, 5 sezonów, przecież to zajmie rok.
Tu zawsze masz ten plus, że każdy sezon (wlasciwie to na pewno dwa pierwsze, dalej nie oglądałem :D ) mają swoją zamkniętą historię. To nie jest Breaking Bad, które zostawia Cię po pierwszym sezoniew dosłownie urwanej historii. W The Wire większość wątków masz podomykanych. Więc na spokojnie możesz sobie odpalić serial ze świadomością, że oglądasz tylko pierwszy sezon i robisz sobie dłuższa przerwę.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2299
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 wrz 2024, 23:26

Ten The Wire leci gdzieś ? Jakiś axn bądź też metro aby móc to obejrzeć ?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8806
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 wrz 2024, 23:27

Enjo pisze: ↑
26 wrz 2024, 23:26
Ten The Wire leci gdzieś ? Jakiś axn bądź też metro aby móc to obejrzeć ?
Chyba tylko MAX.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 wrz 2024, 0:10

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2940

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 paź 2024, 17:00

2 sezon pierścieni żenady zakończony, recenzja:
Obrazek

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 03 paź 2024, 17:04

Coś więcej?

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 paź 2024, 17:08

To w zupełności wystarczy.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2670
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 03 paź 2024, 21:09

Ja też już po seansie ostatniego odcnika Rings of Power.

Drugi sezon znacznie lepszy niż pierwszy. Widać że twórcy posłuchali fanów i zaadresowali część bolączek sezonu 1 oraz generalnie poprawili jakość prawie we wszystkich aspektach fabuły, która jest teraz bardziej spójna i bliższa duchowi Tolkienowskich opowieści. Zdarzają się jeszcze pojedyńcze sceny, które powodują leki poblażliwy uśmiech bo nie brzmią tak jak powinny... ale w przekroju całego sezonu jest ich już niewiele a poza tym ich wpływ na odbiór całości jest marginalny.
Charles Edwards kapitalnie odegrał Kelebrimbora - na początku byłem sceptycznie nastawiony do jego obsady w tej roli (o czym zresztą wspominałem na forum), ale teraz zwracam honor - nie zdziwię się jeżeli dostanie jakąś nominację w mainstremowych nagrodach. Cóż... Edwards to aktor "szekspirowski" dajcie mu dobry scenariusz a pokaże klasę. Zresztą w temacie gry aktorskiej jest wyraźna poprawa. Z jednej strony odpowiada za to lepszy scenariusz, z drugiej czas spędzony z postaciami, które widz zdążył już poznać w sezonie 1. Zwłaszczcza Charlie Vikers (Annatar/Sauron), Robert Aramayo (Elrond), Morfydd Clark (Galadriela) mocno podbili w górę.
Sceny pomiędzy Edwardsem a Vickersem oraz Peterem Mullanem (Durin III) i Lloydem Owenem (Durin IV) są jednymi z najmocniejszych punktów 2 sezonu. Warto również wspomnieć, iż bardzo dobrze w rolę Czarnego Elfa/proto-Uruka - Adara wszedł Sam Hazeldine. Recasting prawie zawsze zostawia lej po bombie i to w każdym show bo widownia zaznajomona z wcześniejszą postacią i aktorem/ką, zazwyczaj negatywnie regauje na nową - w tym jednak przypadku aktorstwo Hazeldine'a pozwoliło mu "przejąć" te postać dla siebie.
Wątek Numenoru cierpiał trochę na jakości (pomimo naprawdę dobrze odegranych ról Elendila, Miriel oraz Pharazona) ale to ze względu na brak "antenowego czasu". Tu pomoże jednak sezon 3, w którym przewiduję skupienie się m.in na konflikcie pomiędzy frakcją królewską i Wiernymi.
Fajnie zamknięto wątek proto-Hobbitów, które jeśli się jeszcze pojawią to raczej już tylko w epizodycznych cameo.
Konflikt: Nieznajomy
Spoiler:
vs. najprawdopodobniej Niebieski Czarodziej zapowiada się ciekawie - zwłaszcza w kontekście Haradrimów, ludów Rhun, 9 pierścieni, obecności Numenoru w Sródziemiu i poźniejszych tego następstw (domeny Elendila i Isildura).
Pod kątem walorów produkcyjnych nie ma nawet co się rozpisywać - poprzeczkę zawieszono tak wysoko, że przyjdzie jeszcze sporo czekać na produkcję o takiej skali i rozmachu zrealizowaną na potrzeby telewizji. Nie zdziwię się jeżeli serial po zakończeniu swoich 5 sezonów po jakimś czasie trafi do kin na dedykowane filmowe maratony.

Podsumowując po dwóch sezonach: w mojej opinii serial rośnie w jakości na wielu płaszczyznach, owszem zdarzają się jeszcze potknięcia oraz zgrzyty ale jest już ich niewiele. Rozrzucone wątki z sezonu 1 powoli zaczynają się spaltać w sezonie 2 (co od razu przykuwa zainteresowanie widzów), natomiast tych parę nietrafionych... zgrabnie pożegnano (lub poważnie ukrócono). Przede wszystkim jest więcej Tolkiena (tego 12 tomowego, a nie 6-filmowego Jacksona) :wink:

Ocena: 4/5

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 paź 2024, 19:37

Tobie chyba za to płacą :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 857

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 paź 2024, 19:53

Mi się pierwszy sezon bardzo podobał więc do drugiego zasiadam pełen nadziei 😉
Rezus pisze: ↑
04 paź 2024, 19:37
No chyba właśnie Tobie bo krytykujesz coś co jest bardzo dobre tylko z powodu odejścia scenariusza od książki. Trylogia była adaptacją książki 1:1? Czy jakakolwiek książka została przerzucona na ekrany 1:1?🙃

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 paź 2024, 20:06

Filmy Jacksona a to coś dzielą kilometry jakości.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2670
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 04 paź 2024, 21:57

Rezus pisze: ↑
04 paź 2024, 19:37
Obrazek
JA, po wystawieniu krótkiej recenzji (ok. 400 słów... zamiast mema na 400 pikseli) nt. serialu... na tekstowym forum piłkarskim.

Kurczaki, jeszcze ze dwie recenzje... i jak nic emerytura na Ibizie :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”