Historia lotu Mirosława Hermaszewskiego w kosmos - tego, jak w ogóle do niego doszło i co działo się później. Przyznam, że kulisy rekrutacji polskiego kosmonauty były mi zupełnie nieznane. Podobnie jak pozostali kandydaci poza Zenonem Jankowskim. A tutaj jest o tym całkiem sporo. Udany reportaż.
8/10

Opowieść o Wawelu i o tym, jak zmieniał się na przestrzeni dziejów. Ciekawe, ale trochę za długie i zbyt szczegółowe pod względem opisów architektury. Trudno to wszystko zapamiętać i dla mnie w pewnym momencie stało się trochę męczące.
6/10

Tutaj krótsza i przyjemniejsza lektura. Autorka próbuje prostować pewne mity z historii Polski. Większość tematów w sumie dość oczywista (tak, nigdy nie było czegoś takiego jak "chrzest Polski"), ale dobrze się to czyta. I szybko.
7/10

Książka mocno reklamowana, a dla mnie jedno z większych rozczarowań czytelniczych. Wyjaśnienia zjawisk są słabe, za mało merytoryczne. Odpowiedź na niektóre pytania - w tym to z okładki - wręcz błędne. Język zbyt "poetycki". Tematyka bardzo szeroka (biologia i fizyka to dopiero początek) i trudno zakładać, że autorka naprawdę zna się na tym wszystkim. Czegoś można się tu dowiedzieć, ale ja się męczyłem.
4/10

Lubię książki o historii medycyny, a historia szczepień jest pełna świetnych historii. Autor chyba nie do końca umiał to wykorzystać i przedstawić. Jest całkiem nieźle, ale czegoś mi tu brakowało. No i mały minus za pominięcie wkładu Hilarego Koprowskiego w opracowanie szczepionki przeciwko polio. Ach, ta skłonność Amerykanów do skupiania się na sobie.
7/10

Krótki reportaż o wyprawach Polaków w Himalaje i Karakorum, które zakończyły się śmiercią przynajmniej jednego uczestnika. Całkiem ciekawa i pouczająca książka. Przy okazji można poznać kilka mniej znanych poza środowiskiem szczytów. Dla mnie minus za pominięcie tych najbardziej znanych przypadków jak śmierć Jerzego Kukuczki czy Wandy Rutkiewicz.
7/10

Trochę długa i trochę nierówna książka. Nie ma w niej ciągłości narracji i chronologii. Ale poza tym dobrze przedstawia czasy Fidela Castro, Juana Perona, Jugo Chaveza, Augusto Pinocheta i kilku innych przywódców z Ameryki Południowej i Środkowej z perspektywy mieszkańców tych krajów.
7/10