Książki - recenzje - Strona 124

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 lip 2024, 19:06

Obrazek

Historia lotu Mirosława Hermaszewskiego w kosmos - tego, jak w ogóle do niego doszło i co działo się później. Przyznam, że kulisy rekrutacji polskiego kosmonauty były mi zupełnie nieznane. Podobnie jak pozostali kandydaci poza Zenonem Jankowskim. A tutaj jest o tym całkiem sporo. Udany reportaż.

8/10

Obrazek

Opowieść o Wawelu i o tym, jak zmieniał się na przestrzeni dziejów. Ciekawe, ale trochę za długie i zbyt szczegółowe pod względem opisów architektury. Trudno to wszystko zapamiętać i dla mnie w pewnym momencie stało się trochę męczące.

6/10

Obrazek

Tutaj krótsza i przyjemniejsza lektura. Autorka próbuje prostować pewne mity z historii Polski. Większość tematów w sumie dość oczywista (tak, nigdy nie było czegoś takiego jak "chrzest Polski"), ale dobrze się to czyta. I szybko.

7/10

Obrazek

Książka mocno reklamowana, a dla mnie jedno z większych rozczarowań czytelniczych. Wyjaśnienia zjawisk są słabe, za mało merytoryczne. Odpowiedź na niektóre pytania - w tym to z okładki - wręcz błędne. Język zbyt "poetycki". Tematyka bardzo szeroka (biologia i fizyka to dopiero początek) i trudno zakładać, że autorka naprawdę zna się na tym wszystkim. Czegoś można się tu dowiedzieć, ale ja się męczyłem.

4/10

Obrazek

Lubię książki o historii medycyny, a historia szczepień jest pełna świetnych historii. Autor chyba nie do końca umiał to wykorzystać i przedstawić. Jest całkiem nieźle, ale czegoś mi tu brakowało. No i mały minus za pominięcie wkładu Hilarego Koprowskiego w opracowanie szczepionki przeciwko polio. Ach, ta skłonność Amerykanów do skupiania się na sobie.

7/10

Obrazek

Krótki reportaż o wyprawach Polaków w Himalaje i Karakorum, które zakończyły się śmiercią przynajmniej jednego uczestnika. Całkiem ciekawa i pouczająca książka. Przy okazji można poznać kilka mniej znanych poza środowiskiem szczytów. Dla mnie minus za pominięcie tych najbardziej znanych przypadków jak śmierć Jerzego Kukuczki czy Wandy Rutkiewicz.

7/10

Obrazek

Trochę długa i trochę nierówna książka. Nie ma w niej ciągłości narracji i chronologii. Ale poza tym dobrze przedstawia czasy Fidela Castro, Juana Perona, Jugo Chaveza, Augusto Pinocheta i kilku innych przywódców z Ameryki Południowej i Środkowej z perspektywy mieszkańców tych krajów.

7/10

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 164

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 08 lip 2024, 11:42

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/25322/g ... na-gwiazda

Dobra biografia. Dużo szczegółów dotyczących kariery Brazylijczyka.

Wniosek jaki można postawić po przeczytaniu jest prosty. Garrincha był najzdolniejszymi Brazylijskim piłkarzem w historii, w jednocześnie jebanym debilem i pijakiem, który skrzywdził masę osób. Alkohol do gówno.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 28 lip 2024, 19:27

Obrazek

Zapiski z Konga
Znalazłem książkę w jednym dyskoncie zaraz przy wejściu. Zaciekawił mnie tytuł i ogólna tematyka. Książka dotyczy dwóch norweskich żołnierzy, którzy mieli dość miałkiej i nijakiej rzeczywistości w Norwegii, uważali się za twardzieli i prawdziwych mężczyzn i w związku z tym wyjechali do Afryki. Tam niekoniecznie byli grzecznymi chłopcami, brali różne zlecenia i trafili do ciężkiego więzienia wojskowego. Dużo tu niejasności, sami bedboje z Norwegii byli tajemniczy, niewiele mówili, w końcu jeden zmarł w celi, a drugiego wkręcili w morderstwo. Więcej tu osobistych rozterek i przemyśleń autora niż faktów z Afryki. Sama historia ciekawa i co najważniejsze na faktach, lecz książka moim zdaniem nie wykorzystała potencjału.

Dziś zacząłem czytać "Ultra", poszło na start jakieś 80 stron, ale wyczuwam sporo lewackości ze strony autora. W sumie to chyba nic nowego w książkach o kibicach, które wyszły spod pióra brytyjskich autorów.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 10 sie 2024, 22:03

Kupiłem dziś Chłopki. Oczekiwania mam ogromne, spotkałem się z wieloma dobrymi opiniami, kilku znajomych też o tym wspominało. Liczę na sztos okrutny.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1375

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 sie 2024, 18:02

Zygmunt-1 pisze:
10 sie 2024, 22:03
Kupiłem dziś Chłopki. Oczekiwania mam ogromne, spotkałem się z wieloma dobrymi opiniami, kilku znajomych też o tym wspominało. Liczę na sztos okrutny.
Jakoś się zebrać do tych "Chłopek" nie potrafię.

Za to wczoraj zacząłem "Wieczne Państwo. Opowieść o Kazachstanie" Wojciecha Góreckiego. Gość pracuje w Ośrodku Studiów Wschodnich, co powinno być, wg mnie, pewną miarą jakości. Po 15% mogę powiedzieć, że czyta się znakomicie, a jak będzie na koniec - dam znać.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 14 sie 2024, 11:06

To o Kazachstanie również widziałem, brzmi ciekawie, pewnie kupię w niedalekiej przyszłości. W tym roku słabo z czytaniem, może z 4 tytuły wleciały, co przy poprzednich latach (30-40 książek) wygląda lekko średnio.

Obrazek

Po pierwszych stronach byłem dość sceptycznie nastawiony, zwłaszcza, że autor opisuje głównie lewicowych kibiców Cosenzy, z którymi się zaznajomił, chodził na mecze i jeździł na wyjazdy. Zmieniłem jednak zdanie. Całkiem przyzwoicie opisana włoska scena kibicowska, choć głównie od strony negatywnej. Sporo treści na temat układów, handlu biletami, korupcji, są też krótkie rozdziały poświęcone ofiarom śmiertelnym kibicowsko-mafijnych porachunków, historia działacza Juventusu, który rzucił się z mostu czy podpalanie pociągów podczas wyjazdów. Nie wiem ile w tym zostało podkoloryzowane, bo nie znam aż tak włoskiej sceny kibicowskiej, lecz czytało się dobrze. Książka dość obszerna, bo ponad 500 stron, jednak czyta się dobrze. Nie mogło zabraknąć wzmianek o pierwszych sektorówkach, oprawach, bijatykach, ciekawej historii Lazio związanej z osobą nieżyjącego już Diabolika. Jeśli ktoś siedzi w klimatach kibicowskich to zdecydowanie warto rzucić okiem w kierunku tej książki. Ja średnio interesuje się włoskim sportem, więc kilka ciekawostek dla mnie było interesujących. Na przykład historia zawodnika Cosenzy, Bergaminiego, który został zamordowany w 1989 roku. Nie jest to typowa historia włoskich trybun, ale wydarzenia są opisywane chronologicznie, najwięcej miejsca poświęcono Cosenzie, ale jest też wątek Romy, Lazio czy Genui. Myślę, że całkiem niezła książka.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1375

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 paź 2024, 21:53

Końcówka wakacji to totalnie mało sprzyjający okres na czytanie. Na wspomnianym dwa posty wyżej "Wiecznym państwem..." lekko utknąłem, czytam równolegle "Skarby Ziemi. Sześć surowców, które zadecydują o przetrwaniu naszej cywilizacji"i tu idzie mi lepiej, może dlatego, że temat trochę ciekawszy, choć nie twierdzę, że książka góreckiego jest nieciekawa, po prostu jakoś ciężko mi się w nią wkręcić.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1027

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 08 paź 2024, 22:34

Zygmunt-1 pisze:
14 sie 2024, 11:06
Sporo treści na temat układów, handlu biletami, korupcji, są też krótkie rozdziały poświęcone ofiarom śmiertelnym kibicowsko-mafijnych porachunków, historia działacza Juventusu, który rzucił się z mostu czy podpalanie pociągów podczas wyjazdów. Nie wiem ile w tym zostało podkoloryzowane, bo nie znam aż tak włoskiej sceny kibicowskiej, lecz czytało się dobrze. Książka dość obszerna, bo ponad 500 stron, jednak czyta się dobrze. Nie mogło zabraknąć wzmianek o pierwszych sektorówkach, oprawach, bijatykach, ciekawej historii Lazio związanej z osobą nieżyjącego już Diabolika. Jeśli ktoś siedzi w klimatach kibicowskich to zdecydowanie warto rzucić okiem w kierunku tej książki. Ja średnio interesuje się włoskim sportem, więc kilka ciekawostek dla mnie było interesujących. Na przykład historia zawodnika Cosenzy, Bergaminiego, który został zamordowany w 1989 roku. Nie jest to typowa historia włoskich trybun, ale wydarzenia są opisywane chronologicznie, najwięcej miejsca poświęcono Cosenzie, ale jest też wątek Romy, Lazio czy Genui. Myślę, że całkiem niezła książka.
Leży u mnie na półce i czeka na swoją kolej...ale zachęciłeś!

Jestem w trakcie lektury" Traktatu o łuskaniu fasoli".

To ten typ książki dla mnie w którym strony "płyną". Ledwo się obejrzałem a jestem już na 221 stronie.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 16 paź 2024, 21:59

Co możecie mi polecić od Wiesława Myśliwskiego?
"Traktat o łuskaniu fasoli" mnie urzekł... ale nie wiem czy to "wypadek przy pracy" autora czy też jego standardowy poziom?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2176

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 paź 2024, 22:14

PietroBosman pisze:
16 paź 2024, 21:59
Czytałem tylko Widnokrąg i mogę polecić, ale rzecz jasna nie mam porównania z tym co Ty czytałeś.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 18 paź 2024, 10:19

venomik pisze:
16 paź 2024, 22:14
PietroBosman pisze:
16 paź 2024, 21:59
Czytałem tylko Widnokrąg i mogę polecić, ale rzecz jasna nie mam porównania z tym co Ty czytałeś.
Wypożyczyłem w bibliotece. Plus "Ucho igielne".
Po mału kończę "Pożegnanie z bronią"Hemingwaya i wracam do polskich autorów.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2176

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 paź 2024, 10:45

PietroBosman pisze:
18 paź 2024, 10:19
Nie myślałeś, żeby odpocząć trochę od przygnębiających książek? :D

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 18 paź 2024, 11:27

venomik pisze:
18 paź 2024, 10:45
PietroBosman pisze:
18 paź 2024, 10:19
Nie myślałeś, żeby odpocząć trochę od przygnębiających książek? :D
Dlaczego przygnębiających? Nie odbieram tak tego...a na półce leży u mnie zaczęty drugi tom "Archipelagu GUL ag" i w porównaniu z tym to te tytuły...sam rozumiesz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2236
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 22 paź 2024, 9:28

Zygmunt-1 pisze:
10 sie 2024, 22:03
I jak wrażenia?

Mnie ta książka pozwoliła zrozumieć, jak daleko wstecz sięgają rodzinne krzywdy i dlaczego aż do pokolenia naszych rodziców sięga ta rodzicielska ułomność.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 paź 2024, 15:47

@futbolowa co sądzisz o aferze Legimi? Korzystam z ich abonamentu od lat, ale zniknąć lub stać się dodatkowo płatne ma tak dużo książek, że chyba przestanie się opłacać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”