Książki - recenzje - Strona 127

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 20 lis 2024, 15:47

dias pisze:
20 lis 2024, 0:35
Nowe przygody Wiedźmina za kilka tygodni i żadnych przecieków? Nawet okładki nie ma? :o
Rok, może dwa lata temu przeczytałem całą sagę. Boże dlaczego się na to zdecydowałem. I jeszcze brnąłem w każdą kolejną część z nadzieją, że będzie lepiej. Pierwsza część z opowiadaniami to jeszcze nawet nawet, ale im dalej to bardziej miałem poczucie straconego czasu i pieniędzy. Baaardzo rzadko to robię, ale Wiedźmina całą serię w tym roku sprzedałem, bo aż oczy bolały od patrzenia na grzbiety. Czemu o tym piszę? Kompletnie nie rozumiem fenomenu tej serii, wielkim fanem fantasy nie jestem, ale po tylu dobrych komentarzach spodziewałem się nie tyle nowego Tolkiena dla mnie, ale po prostu czegoś solidnego. Srogi zawód.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 20 lis 2024, 15:55

Wiedźmin ma słabiutką fabułę, ale uwielbiam te książki ze względu na język jakim piszesz Sapkowski, specyficzne poczucie humoru, wiele scen to metafory odnoszące się do naszego świata codziennego (np kwestie rasizmu, tego że człowiek człowiekowi wilkiem, dylematy moralne itd).

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2637
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 21 lis 2024, 14:50

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4441
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 lis 2024, 17:19

Mam wrażenie że trochę #nikogo

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1368

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 21 lis 2024, 17:30

Ja się nie nastawiam. Wolę się pozytywnie zaskoczyć niż po raz kolejny rozczarować.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 21 lis 2024, 18:51

Eyesmon pisze:
21 lis 2024, 17:19
Mam wrażenie że trochę #nikogo
Cóż, na początku lat 90-tych kiedy Wiedźmin pojawił się na domowych półkach... to w zasadzie miał niewielką konkurencję. O ile tytułów fantastyki naukowej - zwłaszcza "hard SF" - było w PL całkiem sporo, to już autorów fantasy wydawanych w naszym kraju można było policzyć na palcach obu rąk. Sapkowski sukcesem swojego Wiedźmina w zasadzie spopularyzował ten gatunek w PL, wydawcy zachęceni ogromnym popytem zaczęli sprowadzać i tłumaczyć innych autorów bo krajowa scena była w tym czasie w powijakach.
Dziś, w erze bardzo dużego nasycenia rynku nowa powieść Sapkowskiego nie budzi już tak dużych oczekiwań. Być może gdyby wydał ją dwa-trzy lata wcześniej na fali zainteresowania serialem? Z drugiej strony jeżeli tytuł odniesie sukces i będzie zapowiedzią kolejnego cyklu to świat wiedźmina może wrócić na salony za rok czy dwa napędzając się wzajmenie z kolejna grą CDPR.

Z innej beczki w międzynarodowym środowisku czytelników fantasy (tematyczne podcasty, prasa oraz konwenty) o nowej książce Sapkowskiego mówi się już od jakiegoś czasu i odnoszę wrażenie, że jest ona bardziej niż umiarkowanie wyczekiwana.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 21 lis 2024, 19:07

Czy ja wiem. Jak wychodził nowy tom opowieści z meekhańskiego pogranicza to widziałem spore zainteresowanie dookoła. A to przecież seria znacznie mniej znana niż wiedźmińska. Ba, nawet jak wychodziły kolejne książki z świata Achai to też cos do mnie docierało.
A tutaj takie... no, wychodzi. Nikt się nie ekscytuje, nikt nic nie pisze, etc.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6730

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 lis 2024, 19:36

A u mnie odwrotnie, nowy tom Wiedźmina w mojej "bańce" jakoś dużo bardziej do mnie dociera pomimo, że Sapkowskiego nie lubię i nie śledzę. Nawet na tym Świecie Czytników jest info.

Z drugiej strony, np takiego Sandersona, pomimo że go dużo czytam, w ogóle nie widzę w mainstreamie i o nowych tomach, gdybym nie był w mojej bańce, dowiadywałbym się mocno po czasie.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 21 lis 2024, 21:34

venomik pisze:
21 lis 2024, 19:07
Czy ja wiem. Jak wychodził nowy tom opowieści z meekhańskiego pogranicza to widziałem spore zainteresowanie dookoła. A to przecież seria znacznie mniej znana niż wiedźmińska. Ba, nawet jak wychodziły kolejne książki z świata Achai to też cos do mnie docierało.
A tutaj takie... no, wychodzi. Nikt się nie ekscytuje, nikt nic nie pisze, etc.
Ot, paradoks wychodzi że u nas cicho... za to "branżowe serwisy" za granicą wspominały, że nowy wiedźmin nadchodzi już od roku. Zresztą dowiedziałem się o tym własnie wtedy z anglojęzycznego podcastu gdzie po jednym ze spotkań z Sapkiem przytoczono jego cytat na temat nowej ksiązki w świecie wiedźmina. Podobnie było teraz z datą publikacji w PL. Parę tygodni temu autor "puścił farbę" na jednym z konwentów (w Austrii? - nie pamiętam dokładnie) i branżowe zagraniczne media zajmujące się newsami ze świata fantasy szybko to podchwyciły.
Być może tu leży problem - brak reklamy w PL wynika po części z istnienia niewielkiej ilości tematycznych serwisów poświęconych stricte książkom fantasy/sf? Wydawca mógł nawet poinformować np. Nową Fantastykę w tym samym czasie... ale co z tego skoro NF obserwuje raptem 40 tys ludzi na fb.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 lis 2024, 14:28

Coś w tym jest co piszecie, ja nawet nie widziałem że są jakiekolwiek serwisy czy fp o książkach fantasy, a czytuję praktycznie wszystkie tytuły które powyżej wypisaliście.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 lis 2024, 14:20

Za to Legimi chwali się, że ebook będzie tylko u nich. Wreszcie jakiś sukces :D

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1020

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 25 lis 2024, 19:40

Czytał ktoś z was biografię Fredericka Forsytha? Tytuł "Outsider". Zachwala mi redaktor Ziemkiewicz:

Lubię jego serię "Z mojej półki"- często podrzuci coś ciekawego...akurat dziś skończyłem "Dzień Szakala". Jakoś się wcześniej nie złożyło, żeby to przeczytać.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1525
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lis 2024, 20:05

Od Forsytha nie czytałem wiele, ale "Czwarty protokół" jest wciągający i polecam jak nie czytałeś.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1020

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 25 lis 2024, 20:08

Zygmunt-1 pisze:
25 lis 2024, 20:05
Od Forsytha nie czytałem wiele, ale "Czwarty protokół" jest wciągający i polecam jak nie czytałeś.
Dopisuję do listy.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 26 lis 2024, 3:46

PietroBosman pisze:Czytał ktoś z was biografię Fredericka Forsytha? Tytuł "Outsider". Zachwala mi redaktor Ziemkiewicz:

Lubię jego serię "Z mojej półki"- często podrzuci coś ciekawego...akurat dziś skończyłem "Dzień Szakala". Jakoś się wcześniej nie złożyło, żeby to przeczytać.
Są już dwa filmy na podstawie tej powieści, a w drodze jest trzeci.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”