Derby Rzymu - Strona 13

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

kto wygra derby?

AS Roma
2
33%
SS Lazio
3
50%
będzie remis
1
17%
Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 05 sty 2025, 22:49

Właśnie ja mam taki problem z przestawieniem się na inne ligi bo jestem przyzwyczajony na tempo gry z ligi angielskiej.
W seria A gra się inaczej to też inaczej się ogląda.
Ale to są pierwsze derby które mi się akurat dobrze oglądało.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 05 sty 2025, 23:02

Oczywiście nie mogło zabraknąć przepychanek i czerwonej kartki. Generalnie dużo walki, ale takiej przyjemnej. Ciekawy mecz, chociaż pierwsza połowa ustawiła wszystko. Roma celowo cofnięta w drugiej części, to wystarczyło.

Dobrze zagrał Leandro Paredes, cichy bohater tego meczu, Angeliño też dobrze. Ale chyba jednak Lazio bardziej słaby mecz niż Roma jakiś wybitny. Rezerwowi Lazio faktycznie marnie, nikt kto mógłby odmienić losy spotkania.

Ciekawe czy to zwycięstwo napędzi Romę na dalszą część sezonu, bo ostatnio prezentują się dużo lepiej, pytanie czy już nie jest za późno, na osiągnięcie czegoś sensownego.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 05 sty 2025, 23:09

No o puchary przez ligę może być ciężko, zostaje LE bądź puchar Włoch.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 05 sty 2025, 23:12

Tennessee pisze:
05 sty 2025, 23:02
Dobrze zagrał Leandro Paredes, cichy bohater tego meczu, Angeliño też dobrze.
To prędzej wyróżniłbym Svilara i Ndicke niż Paredesa.Chociaż ten ostatni do 75-80 dawał radę. Do żółtej kartki.
Cichy bohater?Dla mnie Hummels.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 05 sty 2025, 23:23

Svilar bronił na swoim stałym poziomie, Hummels faktycznie był mocny. Ja jednak wyróżniam Paredesa, odradza się razem z Ranierim, to było ważny mecz, a on był kluczowy w środku.

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 06 sty 2025, 8:44

Takie mecze jak ten przypominają, dlaczego futbol to coś więcej niż tylko kopanie piłki. Lorenzo Pellegrini, gość, który ostatnio nie mógł wyjść na ulicę, żeby nie usłyszeć jakiegoś hejtu, w jednym momencie zmienił narrację. To, co zrobił przy tej bramce, to esencja piłki – piękno, klasa i trochę tego, czego nikt się nie spodziewał. Lazio w szoku, Provedel bez szans, a za bramką pewnie nagle zaczęli się obejmować ci, którzy chwilę wcześniej chcieli go zlinczować.

Roma zagrała to tak po swojemu – najpierw zdominowali, pokazali, że potrafią, a potem tradycyjnie zaczęły się schody. Ten chaos w drugiej połowie? Klasyk. Lazio atakowało jak szalone, ale brakowało im wykończenia. Svilar? Musi dziś postawić jakąś świeczkę, bo to, co się działo pod jego bramką, to mały horror. A mimo to – czyste konto, trzy punkty, derby wygrane.

Dovbyk – kozak, cichy bohater, odwalał całą czarną robotę. Nie widać go w statystykach, ale każdy, kto widział ten mecz, wie, że bez niego ten mecz wyglądałby inaczej. Lazio się zagotowało, Castellanos wyleciał, El Shaarawy zrobił swoje, a Roma przetrwała. Może i przez ostatnie 20 minut grali jak drużyna ze strefy spadkowej, która kurczowo trzyma się wyniku, ale kto by się tym przejmował, skoro derby są ich.

Ten mecz nie zmienia układu tabeli, ale to nie ma znaczenia. Derby Rzymu to coś więcej niż punkty – to prestiż, emocje, adrenalina. I to, że dziś żółto-czerwona część miasta świętuje do rana, jest w tym wszystkim najpiękniejsze. Jak dla mnie? Idealny wieczór w stolicy Włoch, dobre derby mimo że bliżej mi do Lazio niż do Romy.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 06 sty 2025, 8:53

[quote=Bassu post_id=<a href="tel:1926338">1926338</a> time=<a href="tel:1736111516">1736111516</a> user_id=10112]
Po Liverpool-United czuję się jakby mecz w zwolnionym tempie puszczali.
[/quote]
To też nie tak do końca jest podobno. Kiedyś czytałem że w Anglii stadion, praca kamer, wysokość przekłada się na to że tempo wygląda zupełnie inaczej. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale przecież jakby tam gra była 2 razy szybsza to w momencie grania bezpośredniego spotkania inne ligi by nie istniały

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 sty 2025, 9:11

Po prostu tak opakowali tę swoją bezładną kopaninę, walą bez ładu i składu od pola karnego do pola karnego i sami nie mogą tego znieść więc wymyślili mit o "szybkim graniu".

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 sty 2025, 9:14

Precel pisze:
06 sty 2025, 8:44
Lazio się zagotowało, Castellanos wyleciał, El Shaarawy zrobił swoje, a Roma przetrwała. Może i przez ostatnie 20 minut grali jak drużyna ze strefy spadkowej, która kurczowo trzyma się wyniku, ale kto by się tym przejmował, skoro derby są ich
Post bez ładu i składu.
Taty wyleciał z boiska w 95 minucie, gdy już było po wszystkim. Roma wtedy już nie miała czego przetrwać, bo prowadziła 2-0, a do końca meczu zostały 2 minuty.

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 06 sty 2025, 9:27

Masz rację, mój błąd – przeinaczyłem fakty. Taty Castellanos zagotował się w samej końcówce, jak już wszystko było rozstrzygnięte. Roma miała ten mecz pod kontrolą wynikowo, a czerwona kartka była bardziej frustracją Lazio niż czymś, co mogłoby jeszcze odmienić losy spotkania na korzyść czy niekorzyść. Wtedy nie było już nic do przetrwania, bo prowadzenie 2-0 w 95. minucie to praktycznie wyrok. Dzięki.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Derby Rzymu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 13 kwie 2025, 22:13

Ależ bramka Soule!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”