Mistrzostwa forum w szachach 2025

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 29 gru 2024, 12:47

Witam serdecznie :) Kolejny rok zleciał jak z bicza strzelił i ja chciałbym kontynuować tradycję organizowanych przeze mnie raz na rok forumowych mistrzostw w szachy. Jak zawsze na samym początku nowego roku.

Wiem jednak że z roku na rok bywały większe problemy z frekwencją, do porządnego turnieju przydało by się jak zawsze z około tych 8 czy 9 osób. Dlatego postanowiłem na razie zrobić wstępne rozeznanie by oszacować na jaką w ogóle liczbę osób mniej więcej mógłbym realistycznie liczyć.

Tak jak rok temu przewidywałbym raczej skrócony czas mistrzostw, żeby nie ciągnęły się tak jak dwa lata temu bo wiem że to odstraszało potem chętnych. Proponowałbym albo zrobić kalkę tego co rok temu czyli szybka pucharówka na 8 osób, ale może też być opcja kompromisowa np 2 grupy po 4 osoby (oczywiście 3 kolejki w grupie a nie 6) i potem dwie najlepsze osoby wychodzą z grup do półfinałów, bądź też w ostateczności przy np 9 osobach w teorii model sprzed dwóch lat ale też o połowę mniej kolejek w grupie niż wówczas. Może dla porządku to rozpiszę:

1) startuje 8 osób - klasyczny system pucharowy, ćwierćfinały, półfinały oraz finał.

2) startuje 8 osób - 2 grupy po 4 osoby. 3 kolejki w fazie grupowej, gracze grają ze sobą w grupie dwukrotnie ale obie partie ustawione na w miarę krótki dystans czasowy załatwiają za jednym razem jak już się umówią na granie na portalu tak by kolejek w grupie było 3 a nie 6. A potem półfinały na krzyż i finał (po jednej partii w playoffs)

3) system bliźniaczy jak na moich mistrzostwach 2 lata temu, wystartowalo by od 9 do 12 osób. System bliźniaczy jak wtedy ale ilość kolejek w grupie też 3 zamiast 6, żeby możliwie skrócić. Jak ktoś chce przypomnienia reszty zasad tamtego modelu to zapraszam do tematu sprzed dwóch lat który wciąż tu na forum jest.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wywołam w mentionach teraz osoby które startowały bądź to dwa lata temu, bądź rok temu bądź w obu edycjach. Oraz wywołam też osoby które wtedy obserwowały ale nie zdecydowały się na start, wywołam też użytkownika który widzę pochwalił się jakimiś swoimi osiągnięciami w temacie ogólnym o szachach parę tygodni temu.

Jakby się wywołani mogli określić czy w ogóle byli by chętni na start na początku przyszłego roku który rusza za parę dni. Mogą od razu dodać czy np preferują któryś z wyżej wymienionych systemów. I co prawda na ten moment w tym temacie to jeszcze nie są oficjalne formalne zapisy ale jeżeli ktoś tak mocno zdecydowanie napisze że chciały zagrać to mogę to w zasadzie potraktować jako taki zapis w terminie zerowym, tak jak na studiach są czasem zerowe terminy egzaminu :wink:

Może np kolega Salas który rok temu nie bronił tytułu sprzed dwóch lat teraz zechce go odzyskać? No dobra, wywołuję w mentiach i czekam na stanowiska by wiedzieć na ile realne jest kontynuowanie tradycji :)

@Cement @DDK @gumi2006 @Samuraj @Salas11 @czubatka @venomik @Mr.Chris @Ilka @MazurXIII

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Mistrzostwa forum w szachy 2025 - wstępne rozeznanie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 sty 2025, 12:52

W sumie mogę zagrać... Why not...
Może Lechu piłka z kurwika? ;) coś się pamięta z tego.
Kojarzę jednego fana Ajaxu z Katowic co był herosem na kurwiku ;)
Ciekawe ile tu osób ogarnia piłkę z kartki ;)

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 04 sty 2025, 14:07

Mogę ten raz do roku zwiększyć aktywność na forum dla tego turnieju :P

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2025, 14:40

Samuraj pisze:
04 sty 2025, 12:52
Tak. To byłem ja ze 20 lat temu :) No proszę. Nigdy bym nie przypuszczał że trafię na kogoś kto mnie w ten sposób pokojarzy :) Rok temu jak brałeś udział tu w szachach to było się przyznać, hehe.

Ok. Dziękuję i Tobie i koledze @gumi2006 za wyrażenie zainteresowania. Stanowicie wystarczający wstępny bodziec do otwarcia oficjalnych zapisów. Zaraz to uczynię.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Mistrzostwa forum w szachy 2025 - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2025, 15:03

Ok, zatem uruchamiam oficjalne zapisy do forumowych mistrzostw w szachy w 2025. Pozwolę sobie naturalnie uznać już dwa wpisy w terminie zerowym :wink: oraz naturalnie samego siebie. Tak więc na starcie mamy już zapisane 3 osoby:

1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi2006

-------------------------------

1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi2006
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

Potencjalnie jeszcze nawet 9 osób zapraszam bo maksymalny limit miejsc to 12, ale jestem realistą. Z kolei absolutne minimum żeby był sens się bawić to 6 uczestników, połowa z tego już jest więc absolutne minimum to jeszcze 3 zgłoszenia. Dobrze by było mieć tak z 8 bądź 9 osób na liście to by było przyzwoicie. Zapraszam do zapisywania się, zarówno osoby które raz jeszcze wywołam z mentionów jak i kogoś zupełnie nowego kto nawet nie jest wywołany a np nas tu zaskoczy że chciałby się zapisać. Wstępny termin zapisów proponuję tydzień czasu do końca niedzieli 12 stycznia. Oczywiście w zależności od rozwoju wypadków termin może ulec drobnemu wydłużeniu albo skróceniu.

@gumi2006 @Samuraj @DDK @Cement @Salas11 @czubatka @venomik @Mr.Chris @MazurXIII

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 sty 2025, 15:06

Dzięki, ale jeżeli chodzi o szachy, to jedynie mogę poobserwować ;) nie wiem, czy w życiu rozegrałem chociaż 20 partii.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sty 2025, 15:30

Myślę, że mógłbym zagrać.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 sty 2025, 15:34

Leszek pisze:
05 sty 2025, 15:03
1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi2006
4.
1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi2006
4. Venomik
;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2025, 15:43

venomik pisze:
05 sty 2025, 15:34
1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi2006
4. Venomik
;)
Dla precyzji to nawet:

1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi 2006
4. DDK
5. venomik

:wink: Bo nasz obrońca tytułu też się parę minut temu zgłosił :wink:

No to znakomicie. Już niemal pewne że mistrzostwa wystartują bo do tego brakuje już tylko 1 zgłoszenia. Oczywiście miejsc jest więcej więc zapraszam.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 05 sty 2025, 19:03

Leszek pisze:
05 sty 2025, 14:40
Samuraj pisze:
04 sty 2025, 12:52
Tak. To byłem ja ze 20 lat temu :) No proszę. Nigdy bym nie przypuszczał że trafię na kogoś kto mnie w ten sposób pokojarzy :) Rok temu jak brałeś udział tu w szachach to było się przyznać, hehe.

Ok. Dziękuję i Tobie i koledze @gumi2006 za wyrażenie zainteresowania. Stanowicie wystarczający wstępny bodziec do otwarcia oficjalnych zapisów. Zaraz to uczynię.
Jezuuu, to 20 lat minęło? heros apollo jak coś... btw. można próbować z piłką kartkową, dwie osoby do turnieju by już były ;)

W tej edycji szachów wierzę, że nikt mi nie zadzwoni w trakcie partii, bo pojedynek z DDK grałem totalnie bez skupienia. Jak coś, mam zamiar się zrewanżować ;)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 07 sty 2025, 19:41

Mogę zagrać, aczkolwiek czas miałbym prawdopodobnie dopiero po 20 stycznia

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 sty 2025, 20:05

Cement pisze:
07 sty 2025, 19:41
Mogę zagrać, aczkolwiek czas miałbym prawdopodobnie dopiero po 20 stycznia
Ok znakomicie. No to jest nas sześciu na pokładzie, już wiemy że mistrzostwa wystartują w tym roku bo to była minimalna liczba aby był sens.

Co do uwagi którą rzuciłeś po przecinku to spoko. Same zapisy trwają do 12-ego. W poniedziałek 13-ego pewnie zacznie się jeszcze krótkie obgadanie czasów partii i dokładnych zasad. Nawet gdybyśmy oficjalnie zdążyli wejść do gry przed 20-ym to pójdę Ci na rękę tak byś pauzował na spokojnie do tego 20-ego.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 09 sty 2025, 22:20

Czas na ostatnie podbicie tematu celem przypomnienia. Zostało niecałe pół tygodnia aby się jeszcze zapisać. Może ustalmy oficjalne zakończenie zapisów na niedzielę na godzinę 23:00. Już sobie darujmy czekanie do północy bo ta ostatnia godzina nic nie zmieni a ja muszę iść spać najpóźniej po 23-ej.

Lista zapisanych:

1. Leszek
2. Samuraj
3. gumi 2006
4. DDK
5. venomik
6. Cement

Ostatni dni na to by dołączyć, w przeciwnym wypadku zagramy w szóstkę w takowym składzie. Jeszcze potencjalnie mogę przyjąć nawet drugie tyle osób.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 sty 2025, 23:03

Ok, deadline na zapisy minął. Zatem oficjalnie zamykam listę startujących, zagramy w następującym składzie:

Leszek
Samuraj
gumi2006
DDK
venomik
Cement

Jutro po pracy rozpocznę z wami krótką dyskusję organizacyjną na 2 tematy które trzeba omówić zanim zaczniemy. No ale to dopiero jutro bo teraz muszę mykać spać.

@Samuraj @gumi2006 @DDK @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 13 sty 2025, 13:01

Wydaje się, że system 2 grupy po 3 osoby i półfinały z 4 najlepszych były by odpowiednie. Zawsze jest system szwajcarski.
Każdy gra z każdym, 5 rd. i najlepszy wygrywa, ale to może zniechęcić tych co w przedbiegach nie mieli by już szans.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”