Liverpool (zbiorczy) - Strona 1108

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 131
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 14 sty 2025, 23:01

Remis lepszy niż porażka , ale mimo wszystko czuje jakoś niedosyt bo tyle co wybronił Sels to jest niepojęte.Słaby Robertson , słaby Diaz , Salah też nie swój , dobry Szoboslaj szkoda tylko , że w dobry dla siebie sytuacjach nie decydował się na strzał a były do tego okazję . Mam nadzieję , że Jota od początku w sobotę .
No nic w sobotę Brentford też wyjazd więc mogą być ciężary .

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1506
Kibicuję: od czasu do czasu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 sty 2025, 6:54

Ostatnie mecze z Nottingham to męczarnie, a teraz doszła jeszcze dobra dyspozycja Forest, więc można było się spodziewać, że będą wysokie schody. Meczu nie oglądałem, ale widziałem skrót i w końcówce Sels wybronił z dwie groźne sytuacje. Jak nie Kaminski w Luton kiedyś, to teraz inny Belg musiał się wykazać :wink: Jota w kilkanaście sekund zrobił więcej niż pewien Urugwajczyk przez kilka tygodni, chociaż tak naprawdę to ta druga okazja Portugalczyka z 77. minuty to powinien być gol na 2:1.

Z Brentford nie będzie łatwo, oni wygrali u siebie w lidze 7 z 11 meczów i strzelili 29 bramek. U siebie punktują regularnie, wprawdzie ostatnimi czasy Arsenal i Nottingham potrafili tam wygrać, ale ja nastawiam się na męczenie buły i kolejne ciężary. Już wczoraj drużyna Guardioli witała się z gąską, a ostatnie dziesięć minut sprowadziło ją na ziemię. Będzie trudno.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sty 2025, 9:07

Znowu dwie nierówne połówki w wykonaniu Liverpoolu. Pierwsza do zapomnienia, w drugiej wyraźnie lepsi i zabrakło trochę skuteczności żeby zgarnąć 3pkt. Trochę szkoda, trochę wyjebane bo Forest robi w tym sezonie Leicester 15/16 i trzeba ten punkt szanować.
Fajnie, że w końcu udało się strzelić bramkę z rzutu rożnego, bo ostatni raz ta sztuka udała im się chyba w Lidze Mistrzów przeciwko Milanowi (nie wiem czy Liverpool ostatecznie ma jakiegoś trenera od SFG, bo ludzi do sztabu szukali metoda ogłoszeń o pracę ale jak ktoś się zgłosił, to powinni poszukać jeszcze raz).Fajnie tym bardziej, że zrobili to sposobem Arsenalu, przyblokowujac trochę wychodzącego do piastkowania bramkarza. To się imo kiedyś skończy. Tzn ktoś w PGMOL zwróci na to uwagę, pójdzie wytyczna do sędziów i zaczną gwizdać w takich sytuacjach. A znając PGMOL może to się stać nawet jeszcze w tym sezonie, a to będzie oznaczać, że jedyną drużyną która z tego folgowania drużynie atakującej przy stałych fragmentach gry skorzysta byłby Arsenal. A to nie fajnie.

Anyway, Arsenal ma szansę na zbicie przewagi do 4pkt i pewnie z niej skorzystają. Nie wiem kto ostatecznie zrobi mistrza (chciałoby się kibicować Forest hehe) ale to będzie pod względem dorobku punktowego najsłabszy mistrz od kilku lat, być może nawet od tego Leicester. Nie ma w tym nic przesadnie złego, można sprzedawać bajeczki o wyrównaniu się poziomu ligi. Przynajmniej do przyszłego sezonu jak Pepus znowu zrobi +90.

Ja się o Liverpool trochę boję. Za dużo Red Flag jest w tej drużynie i jeśli to im się uda dojechać na pierwszym miejscu to imo odbędzie się to nie dzięki jakiejś fajnej serii kilku, kilkunastu zwycięstw z rzędu, a bardziej dzięki ułomności rywali. Pojedynek ślepego z kulawym, chyba że Arsenalek nagle zaskoczy bo chociaż też mają swoje problemy to wydaje się, że są jeden dobry transfer napastnika od odwrócenia losów tego sezonu.

W Liverpoolu braków jest więcej, bo jeśli Salah nie powtórzy cyferkowo pierwszej części sezonu (a jego historia raczej każe sceptycznie na to patrzeć), to też w sumie nie bardzo ma kto te gole strzelać. Do tego olbrzymią Red Flag w kadrze Liverpoolu jest lewa obrona..Robertson wyraźnie się kończy, potyka o własne nogi i ktoś mądry tam na górze powinien w lato go odpalic zanim kibice, szczególnie ci młodzi zaczną prowadzić kampanię hejtu w socjalach.
Następna Red Flag jest Trent, który od kilku meczów znowu zapomniał jak się gra w obronie, co przy chyba jeszcze nie do końca sprawnym Konate daje mieszankę wybuchowa po prawej stronie.
Momentami wygląda to tak, ze van Dijk sam ogarnia całe granie defensywne, dlatego wcale mnie nie dziwi, że Slot na końcówkę na końcówkę wczorajszego meczu zdecydował się zdjąć Ibou i przesunąć trochę do tyłu Gravenbercha. Żadnej różnicy to nie zrobiło.

Fajnie byłoby zaadresować przynajmniej jedna z tych bolączek w tym okienku transferowym ale się na to nie zanosi. Nasz główny letni cel - Zubimendi, jest na ostatniej prostej do sfinalizowania przenosi do Arsenalu, a główny cyngiel dziennikarski, tłumaczy to tym, że forma Gravenbercha spowodowała zmianę priorytetów transferowych Liverpoolu. Ciekawe na jakie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 sty 2025, 12:35

masacra pisze:
15 sty 2025, 9:07
Fajnie, że w końcu udało się strzelić bramkę z rzutu rożnego, bo ostatni raz ta sztuka udała im się chyba w Lidze Mistrzów przeciwko Milanowi (nie wiem czy Liverpool ostatecznie ma jakiegoś trenera od SFG, bo ludzi do sztabu szukali metoda ogłoszeń o pracę ale jak ktoś się zgłosił, to powinni poszukać jeszcze raz).Fajnie tym bardziej, że zrobili to sposobem Arsenalu, przyblokowujac trochę wychodzącego do piastkowania bramkarza. To się imo kiedyś skończy. Tzn ktoś w PGMOL zwróci na to uwagę, pójdzie wytyczna do sędziów i zaczną gwizdać w takich sytuacjach. A znając PGMOL może to się stać nawet jeszcze w tym sezonie, a to będzie oznaczać, że jedyną drużyną która z tego folgowania drużynie atakującej przy stałych fragmentach gry skorzysta byłby Arsenal. A to nie fajnie.
Arsenal wymyślił tak rzeźnicki sposób na bicie rożnych, że fani innych drużyn marzą o tym żeby uznać go za nielegalny :smoke:
masacra pisze:
15 sty 2025, 9:07
To się imo kiedyś skończy. Tzn ktoś w PGMOL zwróci na to uwagę, pójdzie wytyczna do sędziów i zaczną gwizdać w takich sytuacjach.
Ale co mieliby gwizdać? Musieliby przywrócić przepis o nietykalności bramkarza w polu bramkowym, tak to jest zwykła gra ciałem i jeśli napastnik przesadzi, to sędziowie to gwiżdżą (już nam wiele rożnych tak odgwizdali, że wrzutka i od razu gwizdek za faul na bramkarzu).

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sty 2025, 12:54

Nie wiem czy to marzenie, raczej przeczucie bazujące na doświadczeniu.
Wystarczy, że więcej drużyn zacznie konsekwentnie z tej 'rzeznickiej' metody korzystać, w studio skysports albo w MOTD zaczną o tym dłużej debatować, a w następnej kolejce zobaczysz więcej fauli w ofensywie przy stałych fragmentach gry niż przez cały dotychczasowych sezon.

Oni tak działają od lat, żeby tylko żółte kartki za domagania się ukarania przeciwnika lub żółte kartki po odkopniecie piłki po gwizdku wspomnieć. Jedno i drugie zniknęło z dnia na dzień i obecnie stosowane jest w 1 na 10 albo w 1 na 100 przypadków. A drużyny, które wcześniej przez zasadnicze stosowanie tych durnowatych przepisow zostały pokrzywdzone, mogą sobie co najwyżej ponarzekać na niesprawiedliwośc świata.

Oni (PGML) najbardziej dbają o dobry PR i dopóki coś nie wzbudza szerszej dyskusji w mainstreamie, to mają wyjebane, ergo dopóki tylko jedna drużyna z tego łagodnego traktowania korzysta, to nic z tym nie zrobią. Ale trenerzy w Premier League to nie są goście z przypadku (w większości :)) i jak coś działa to prędzej czy później zaczną to kopiować. A jak na masową skalę zaczniemy widzieć takie odpychanie dupa bramkarzy to w końcu jakiś Neville albo Carragher na kiju zaczną na to narzekać.

Btw

Bardziej karny niż ten karny z meczu Arsenal-Unied.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 sty 2025, 13:23

No ale co, wymyślili by przepis że nie można dotykać bramkarza dupą? :P Z grą ciałem nic moim zdaniem nie zrobią, bo nie mają przepisu na którym mogliby to oprzeć. A same faule na bramkarzu są gwizdane jeśli dochodzi do faulu, kiedy Ben White przepycha się z bramkarzem to 30% rożnych kończy się odgwizdaniem faulu :P

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sty 2025, 13:32

Z mojego doświadczenia oglądania piłki widzę, że większość fauli w ofensywie odgwizdywana jest na alibi. Obrońca zastawia piłkę, poczuje na sobie kontakt przeciwnika upada i cyk faul. Sędzia dwa razy się na zastanawia bo wie, że to nie wzbudza dużych kontrowersji, a jeśliby ten raz na sto przypadków tam rzeczywiście był faul, a tego nie zauważył to ma inbe po meczu gwarantowana. Tym bardziej, że na VAR dalej nie można liczyć, bo 9/10 przypadków oni 'nie chcą stresować kolegi' lol. Myślę, że przy tych roznych może zadziałać podobny mechanizm.
Nie mówię, że tak będzie na 100%, tak jak nie twierdzę, że na 100% nagle wszystkie drużyny w lidze zaczną blokować bramkarzy przy wyjściach do piłki po dośrodkowaniach z różnego. Mówie tylko, że nie zdziwiłoby mnie gdyby coś takiego się stało.

Ale jeśli nie, to mam nadzieję że Liverpoolek też z tych martial arts zacznie szeroko korzystać, a wczoraj do nie był tylko jednostkowy przypadek.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 sty 2025, 14:02

masacra pisze:
15 sty 2025, 13:32
Nie mówię, że tak będzie na 100%, tak jak nie twierdzę, że na 100% nagle wszystkie drużyny w lidze zaczną blokować bramkarzy przy wyjściach do piłki po dośrodkowaniach z różnego. Mówie tylko, że nie zdziwiłoby mnie gdyby coś takiego się stało.
Taktyka na bronienie tych rożnych już została opracowana i stosowana przez paru managerów i im więcej będzie tak rożne wykonywało, tym popularniejsza będzie - rywal zostawia po 4 piłkarzy z przodu, co za tym idzie atakujący też musi tylu zostawić z tyłu (do tego najczęściej obrońców, więc np Newcastle nas w ten sposób okastrowało z Saliby w polu karnym) przez co piłkarzy atakujących jest w polu karnym zbyt mało, żeby skutecznie wyblokować bramkarza.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2331
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 sty 2025, 14:11

masacra pisze:
15 sty 2025, 12:54
Bardziej karny niż ten karny z meczu Arsenal-Unied.
I żeby było śmiesznie, to pewnie jakby VAR był w meczu Arsenalu z United to by nie zamienili, bo był kontakt, ale tutaj nie dali, no bo lekki.

Swoją drogą, myślę, że w UEFA karny by był tutaj.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 18 sty 2025, 16:42

Rany Boskie Gakpo

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 18 sty 2025, 16:48

Tak grając to te mistrzostwo zobaczymy jak świnia niebo .

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 18 sty 2025, 16:49

Smutne jest to, że z ławki nie ma za bardzo kogo wprowadzić żeby ewentualnie podkręcić tempo w razie potrzeby. Jota kontuzjowany, Nuneza lepiej nie ruszać. Elliott lub Chiesa to najlepsze opcje, a to mówi samo za siebie.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 18 sty 2025, 17:15

Ciekawe jak długo będziemy czekać aż ktoś kopnie prosto piłkę do bramki .
Diaz jest tak irytująca

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 18 sty 2025, 17:22

Diaz jakie padolino :suicide:

Kuba199292
Lider Drużyny