Media sportowe (internet, tv, radio, prasa)

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2025, 17:42

Szukałem po forum podobnego tematu - nie znalazłem, a temat dotyczący piłki w TV to nieco inna beczka. Chyba warto gromadzić w jednym miejscu to wszystko, co dotyczy sportowych (głównie piłkarskich) mediów. Newsy, plotki, wszystko co dotyczy mediów sportowych - zapraszam. Zaczynamy mocnym akcentem - wykreśleniem z grona dziennikarskiego niejakiego Jana Mazurka. Szczegóły w tweecie

i pod linkiem
https://weszlo.com/2025/01/02/jose-pese ... n-mazurek/

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 02 sty 2025, 17:54

ale ci Weszło też asy, przecież blokuje się dostęp jak pracownik odchodzi z pracy :rotfl4:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 sty 2025, 18:12

W ogóle w tym całym środowisku tylko Tomek Włodarczyk z Meczyki wydaje się być równym gościem.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 sty 2025, 18:18

matt_ pisze:
02 sty 2025, 18:12
W ogóle w tym całym środowisku tylko Tomek Włodarczyk z Meczyki wydaje się być równym gościem.
Jak widzę, że Włodarczyk daje jakiś "przeciek" o Widzewie to w 90% wiadomo, że to się nie wydarzy :lol2:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 sty 2025, 18:24

Weszło to chyba taki portal, który lubi jak jest kontrowersyjnie i klikalność wzrasta, chociaż w tym przypadku akurat Mazurka mi nie szkoda. Z drugiej strony Weszło jest samo sobie winne, że gościa zwolnili, a dostępy zostały. Mógł na koniec jeszcze usunąć wszystkie artykuły :ozob:

Jakiś czas temu też była afera plagiatowa, Piechota zwał się ten ziom?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2025, 20:38

Zygmunt-1 pisze:
02 sty 2025, 18:24
Piechota zwał się ten ziom?
Tak.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 03 sty 2025, 17:26

Ten Piechota gdyby do artykułu dodawał autora tekstu i źródło to jeszcze mógłbym zrozumieć. Po prostu ajny felieton przetłumaczony z hiszpańskiej prasy. Niestety udawał że to on jest autorem tekstu.

Ten Mazurek to inny rozmiar kapel... [ch**]. Zajebac newsa byłemu współpracownikowi z poprzedniej redakcji to szczyt chamstwa. Imo sytuacja tylko uświadamia - nie spoufalać z innymi osobami. Dajcie im czas, a Ci nawet najbliżsi wyjdą na [ch**] za pięć złoty. W każdej pracy takie sytuacje są.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 sty 2025, 17:34

Mazurek był całkiem spoko w Lidze Minus (przynajmniej jak ich jeszcze oglądałem, bo jak się pojawił Gikiewicz to się tego nie da oglądać), miał swoje zdanie chociaż nie zawsze potrafił je obronić.

Wydawał się bardzo nieśmiały a tu proszę, śmiał śmieć :D

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 sty 2025, 19:05

Boromir pisze:
03 sty 2025, 17:34
Mazurek był całkiem spoko w Lidze Minus (przynajmniej jak ich jeszcze oglądałem, bo jak się pojawił Gikiewicz to się tego nie da oglądać), miał swoje zdanie chociaż nie zawsze potrafił je obronić.

Wydawał się bardzo nieśmiały a tu proszę, śmiał śmieć :D
Jak swego czasu oglądałem quizy Paczula, to zastanawiałem się co Mazurek robi w weszło. Serio. Może i jakiś warsztat do pisania miał, ale podstawowa wiedza o piłce nożnej…delikatnie mówiąc szału nie było, przynajmniej ja to tak odbierałem. Choć same quizy to oczywiście żaden wyznacznik.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 sty 2025, 14:39

Z kronikarskiego obowiązku: Afera z Mazurkiem skończyła się następująco

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 sty 2025, 14:55

On gdzieś jeszcze pracuje w branży?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 sty 2025, 15:19

Boromir pisze:
19 sty 2025, 14:55
On gdzieś jeszcze pracuje w branży?
Nie mam pojęcia i niespecjalnie będę się tym interesował ;)

Zostawiając wątek złodzieja newsów, mam następujące przemyślenia.

Od dłuższego czasu jestem chory i mam więcej czasu na czytanie, ale też śledzenie różnych sportowych wydarzeń. I po raz kolejny przekonuję się, że telewizja Polsat, mimo posiadania pierdyliarda kanałów, w ogóle nie promuje rozgrywek, do którym ma wyłączne prawa. Tak jest w przypadku Polskiej Ligi Koszykówki, zwanej Orlen Basket Ligą. Dziś był mecz Legii Warszawa z Kingiem Szczecin. Na żadnym z kanałów sportowych Polsatu nie znalazłem transmisji. Znalazłem natomiast m.in. transmisję z jakiejś imprezy golfowej, bodaj w Dubaju. Pomijam już fakt, że z meczu koszykówki można było zrobić chociaż transmisję, którą można by było wrzucić do internetu, na Polsat Box Go i nikomu by się nic nie stało. Takich przypadków jest dużo więcej. Ja wiem, że czas antenowy decyduje, są kontrakty ważne i ważniejsze i nie wszystko da się pomieścić w TV, ale czemu nie skorzystać z dobrodziejstwa internetu i tam wrzucić transmisję z meczu, do którego, jak podkreślają wszędzie, ma się wyłączne prawa? Mam XXI wiek, ale Polsat nadal w latach 90-tych ubiegłego stulecia.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 lut 2025, 12:34

dias pisze:
05 lut 2025, 12:24
Taka to przemiana, że teraz zamiast kraść sygnał transmisji sporą część swoich "artykułów" opierają na tym, że ktoś strzelił niesamowitą bramkę, oznaczają to jako [VIDEO], a w środku wstawiony tweet jakiegoś anonima z pirackim filmikiem, który znika z sieci po godzinie. Dodatkowo redaktor Wlodarczyk często mówi, że coś "odgrzebał", a w rzeczywistości wziął z konta np z jakiegos konta o statystykach, oczywiście nie podając źródła tej informacji. No ale to już dyskusja nie na temat Manchesteru, zapraszam do wątku o mediach sportowych.
Odpowiem we wlasciwym temacie, bo dzis akurat wyskoczyl mi tweet Wlodara marudzacego na slowa prezesa Cracovii, ze w Polsce to juz nie ma dziennikarzy sportowych.

Chyba zabolalo, ale w slowach Drozdza jest sporo prawdy zwlaszcza jesli rola dziennikarza nie sprowadza sie do wyszukiwania informacji kto gdzie i za ile. Tutaj to faktycznie na polskim rynku jest jakas walka o to kto pierwszy poda. A to Wlodar, a to Kozminski, a to Mazurek (xD) itd. ale takiej rzetelnej dziennikarskiej roboty zeby powstawaly jakies fajne felietony, artykuly z doglebna analiza (cos wiecej niz wyciaganie statow i podawanie suchych xG itd. to nie ma). Kiedys to i na weszlo cos sie pojawialo, teraz tez tego jakby mniej. Swiecicki produkuje fajne materialy, w sensie te swoje filmiki, ale cala reszta to sie niczym szczegolnym nie wyroznia, no moze jeszcze Cwiakala sie z tego wszystkiego wybija. Nasrane jest roznych programow, w ktorych dyskutuja, no ale to sie wiele nie rozni od tego co my tu na forum robimy. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze pare lat temu co jakis czas ogladalem te programy na weszlo, no ale Bialek czy Paczul...litosci. Liga+ po odejsciu Smoka i Twarowskiego tez stracila poziom, a ogladanie dla sucharow Ignacika w turbokozaku, to nawet nie chce mi sie tracic czasu zeby tego szukac na ktorym kanale leci, nei mowiac juz o ogladaniu.
Oddam jednak sprawiedliwosc, ze rola dziennikarza sportowego nie jest taka prosta i raczej trudniejsza niz tych tzw. dziennikarzy zajmujacych sie np. polityka. Do tych co lepszych pilkarzy dotrzec i zrobic fajny material jest na pewno trudno, a i nie na kazde pytanie beda chcieli odpowiadac albo potem utna przy autoryzacji, dlatego takich smaczkow jak rozmowa Lewego ze Swiecickim jest bardzo malo.

A odnosnie weszlo:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 05 lut 2025, 14:48

Przema pisze:
05 lut 2025, 14:38
Kazdy od czegos zaczynal, na starym forum tygodnika pilki noznej swoja kariere zaczynal T.Cwiakala w taki sposob:)
Też tak opisywał mecze, niezależnie od tego czy je widział czy nie?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 lut 2025, 14:53

Zabij mnie, ale nie pamietam juz dokladnie. Relacji z meczow raczej nie wrzucal, bo kto by to czytal. Zreszta to byly inne czasy (~15-20 lat temu) i dostepnosc do meczow byla duzo mniejsza niz teraz. Faktycznie trzeba bylo ratowac sie linkami z meczykow i ogladalo sie pikseloze w troche lepszej jakosci niz zakodowane mecze na C+, ale faktem jest, ze sie udzielal i raczej zbieral opinie czy czesto zaczynal jakies dyskusje. Przynajmniej ja to tak pamietam, na pewno udzielal sie pod imieniem i nazwiskiem i swoje zdjecie mial w avku :)
W tamtym poscie mi bardziej chodzilo, ze udzielanie sie na tematycznym forum bylo tylko jednym z pierwszych krokow, choc to luzne nawiazanie, bo te opisy tutaj sa tak sztywne, ze nie sadze by komus to sprzedal (sorry PrecelGPT) :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”