FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 3001

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 21 sty 2025, 23:14

Lewy jak nie Polak za granicą, uratował z Szczęsnego strzelając karne :jupi: Co to był za mecz :rydzyk:

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 21 sty 2025, 23:28

Lewy 103 gole w LM. Jeszcze pięć i będzie równo 4 razy więcej niż Suarez xD

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2795
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 21 sty 2025, 23:42

Szczęsny: był karny, a w drugiej sytuacji, że z Balde się nie usłyszeli!

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 21 sty 2025, 23:54

Hersk pisze:
21 sty 2025, 23:28
Lewy 103 gole w LM.
fajnie że chociaż w LM strzela.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1127
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 sty 2025, 0:01

dias pisze:
21 sty 2025, 21:51
To najgorsza Barcelona w tym roku
Ale przynajmniej chciało jej się grać do końca, a nie jak przed kilkoma dniami wdawać w słowno-dłoniowe potyczki z piłkarzami Getafe.
Można, można, taka Barcelona mi się podoba i życzę jej jeżeli mam wybierać między La Ligą, a Ligą Mistrzów - to tego drugiego trofeum, bo chociaż w tych rozgrywkach dają z siebie prawie wszystko i grają do końca...
Mecz oglądałem tylko w końcówce, bo gdy było 4-2 dla Benfiki, to nie wierzyłem że tak się ten mecz skończy, że jeszcze będą bramki, więc włączyłem streama i może Szczęsny na początku grał beznadziejnie, ale w końcówce dwa razy wykazał się klasą światową, najpierw ratując klub w sytuacji sam na sam, a później instynktownie blokując piłkę przy rzucie rożnym, po którym poszła kontra i Raphinha ustalił wynik spotkania.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 22 sty 2025, 2:20

Bernabeu2 pisze:
21 sty 2025, 22:02
moody pisze:
21 sty 2025, 21:56
podasz jakies przyklady faulu bez kontaktu z rywalem? nie bardzo przychodza mi do glowy
No pewnie np. trylion wślizgów w historii piłki nożnej, gdzie typ przeskakuje nad rywalem, ale potem się wywraca/traci równowagę. ;)

Jak wyżej - tutaj co najwyżej można byłoby argumentować, że Szczęsny nie wpłynął na poruszanie gościa z Benfiki i ten nurkował, ale typ mając pewnego karnego robił wszystko żeby uniknąć kontaktu, a dwa, w erze VAR takie karne nie są anulowane, tak że nie wierzę żeby to był błąd.
Czyli jak gosc przewróci się po przeskoczeniu nad nogami rywala który wjeżdżał mu w nogi to jest karny? Bez kontaktu?

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 410

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 22 sty 2025, 2:34

Tam to w ogóle kontakt był:

Meczyk przedni. W ogóle te karne dla Yamala i potem Benfiki w ostatniej minucie to dobry przykład paradoksu VAR, że gdyby mu się nie gwizdnęło w pierwszej okazji i gwizdnęło w drugiej - to VAR tego by pewnie nie zmienił. Ale emocje fajne, więc z tym płaczem na sędziowanie nie ma co przesadzać, cel uświęca środki. ;)

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 22 sty 2025, 15:29

Benfica 4-5 Barcelona - Liga Mistrzów - 21.01.2025

Nie wiem, od czego zacząć, bo emocje po tym meczu jeszcze we mnie buzują! Wygraliśmy 5:4 z Benficą w Lizbonie, ale to, co się działo na boisku, to jakaś czysta piłkarska anarchia. To miał być wielki debiut Wojtka Szczęsnego w Lidze Mistrzów w barwach Barcelony, ale wyszło… no cóż, tragicznie, jak w jakimś greckim dramacie, do których Wojtuś od lat ma pecha. Dwie kompromitujące sytuacje z jego udziałem, a mimo to, w końcówce, kiedy trzeba było ratować tyłki, zrobił to z klasą. Wojtek, my już sami nie wiemy, co o Tobie myśleć..

Zaczęło się od piorunującego tempa i gola Pavlidisa już w drugiej minucie. Szczęsny był bez szans, obrona nie pomogła. Ale chwilę później Lewandowski pokazał, kto tu jest liderem, pewnie egzekwując rzut karny. 1:1, wracamy do gry. I wtedy zaczęła się katastrofa Wojtka. Najpierw idiotyczny wyjazd z bramki, gdzie zderzył się z Balde (XDDD), a Pavlidis po raz drugi trafił do pustej siatki. Potem kolejny niewytłumaczalny ruch – faul na Akturkoglu i rzut karny dla Benfiki. Pavlidis z hat-trickiem, a my do przerwy przegrywamy 3:1. Patrzyłem na to wszystko i zastanawiałem się, czy Szczęsny przypadkiem nie pomylił boisk i nie grał w meczu oldbojów…

W przerwie chyba Hansi Flick krzyknął w szatni, że albo bierzemy się w garść, albo idziemy do domu. I faktycznie wróciliśmy na boisko bardziej zmotywowani, choć Benfica chciała nas dobić. Wtedy ich bramkarz, Anatolij Trubin, postanowił pobić Szczęsnego w rankingu „największe wpadki meczu” i wybił piłkę prosto w Raphinhę, a ta wturlała się do siatki. Cudowne szczęście, 3:2!

Myślałem, że to moment, w którym przejmiemy kontrolę, ale gdzie tam. Ronald Araujo, nasz stoper, postanowił dodać trochę dramatyzmu i wbił samobója po niezrozumiałej komunikacji ze Szczęsnym. 4:2, Benfica znowu odjeżdża. Ale właśnie wtedy Barcelona pokazała, dlaczego kochamy tę drużynę. Lewandowski kolejny raz nie zawiódł z jedenastki, a potem Eric Garcia wyrównał na 4:4 po pięknym strzale głową.

Końcówka to była istna wojna nerwów. Deszcz, śliska murawa i szarża Angela di Marii. Wtedy Szczęsny wreszcie pokazał, że potrafi być tym topowym bramkarzem, zatrzymując Argentyńczyka w kluczowym momencie. I co? W doliczonym czasie gry Raphinha dopełnił dzieła! Fenomenalne podanie, Brazylijczyk kończy akcję i mamy 5:4!

To był jeden z tych meczów, które zostają w pamięci na lata. Mimo że Wojtek zawalił, a obrona Barcelony momentami wyglądała, jakby była na wycieczce, to ofensywa z Lewego i Raphinhy zrobiła swoje. Wojtek, ogarnij się, bo Barcelona to nie jest klub, który wybacza takie błędy, a Flick nie jest z tych zapominalskich trenerów. Ale dzisiaj najważniejsze są 3 punkty i ten niesamowity charakter drużyny. Força Barça!

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 834

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 sty 2025, 15:40

A co miał Wojtek zrobić przy pierwszej bramce? Zostawić gościa żeby szedł sam na sam? Gdzie była obrona? Wyjście połowę boiska jest zawsze ryzykowne ale gdyby obrona była na swoim miejscu to by tego ryzyka nie musiał podejmować

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6275
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 sty 2025, 15:43

moody pisze:
Bernabeu2 pisze:
21 sty 2025, 21:47
Ilka pisze:
21 sty 2025, 21:39
No i dlatego nie było ... Jakby nie biegł z przeszkodami to by kontakt był i karby również
Nie wiem skąd pomysł, że musi być kontakt żeby był faul, to sprzeczne z przepisami piłki nożnej. Co najwyżej moglibyście pisać, że Szczęsny nie przeszkadzał w poruszaniu typa z Benfiki, ale wiadomo, że przeszkadzał (nawet jak dodał od siebie), bo inaczej by się wpadłby w niego Benfikarz.
podasz jakies przyklady faulu bez kontaktu z rywalem? nie bardzo przychodza mi do glowy
Nigdy nie widziałeś gwizdka za zbyt wysoko uniesioną nogę albo za zagradzanie rywali drogi do piłki? :> Tego karnego można chyba podciągnąć pod to drugie, bo Szczęsny wykonuje tutaj ruch przeciwny do kierunku ruchu piłki.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 22 sty 2025, 15:51

BadBoy pisze:
22 sty 2025, 15:40
A co miał Wojtek zrobić przy pierwszej bramce? Zostawić gościa żeby szedł sam na sam? Gdzie była obrona? Wyjście połowę boiska jest zawsze ryzykowne ale gdyby obrona była na swoim miejscu to by tego ryzyka nie musiał podejmować
Mówisz o tym golu gdzie Balde przyjął sobie piłkę i Szczęsny, który biegnie przodem do piłki, w niego wleciał? https://streamin.me/v/76131e42

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2399

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 sty 2025, 18:01

sickstick pisze:
22 sty 2025, 15:43
moody pisze:
Bernabeu2 pisze:
21 sty 2025, 21:47
Nie wiem skąd pomysł, że musi być kontakt żeby był faul, to sprzeczne z przepisami piłki nożnej. Co najwyżej moglibyście pisać, że Szczęsny nie przeszkadzał w poruszaniu typa z Benfiki, ale wiadomo, że przeszkadzał (nawet jak dodał od siebie), bo inaczej by się wpadłby w niego Benfikarz.
Nigdy nie widziałeś gwizdka za zbyt wysoko uniesioną nogę albo za zagradzanie rywali drogi do piłki? :> Tego karnego można chyba podciągnąć pod to drugie, bo Szczęsny wykonuje tutaj ruch przeciwny do kierunku ruchu piłki.
z ta "za wysoko podniesiona noga" racja, zapomnialem o istnieniu takiego przepisu, tam rzeczywiscie gwizdza czasem bez kontaktu z rywalem

odnosnie wczorajszych karnych to na zywo wydawaly mi sie bardziej kontrowersyjne niz po obejrzeniu powtorek

byl kontakt szczesnego z noga zawodnika benfiki (zreszta sam polak przyznal w wywiadzie po meczu, ze faulowal), byl ciagniety za koszulke yamal, wiec tu i tu karny prawidlowy, choc w obu przypadkach bardziej to atakujacy wykorzystali pretekst do polozenia sie, niz rzeczywiscie ich te interwencje rywali powalily. najbardziej kontrowersyjny od poczatku wydawal mi sie potencjalny faul fermina przed golem na 4-5, ale z powtorek wynika ze w pierwszej kolejnosci to on byl faulowany, wiec chyba dlatego sedziowie z varu w ogole sie nad tym nie pochylili

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2399

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 sty 2025, 19:43

moody pisze:
08 sty 2025, 19:28
ciezko powiedziec czy rzeczywiscie jest cos na rzeczy, czy to bardziej element negocjacyjny w przedluzajacych sie rozmowach o nowym kontrakcie

barcelona zeby go troche poszantazowac puszcza do mediow info, ze ma zaklepanego za free taha z leverkusen, araujo zeby mu troche wiecej sypneli puszcza do mediow info, ze ma oferte z juve, a mozliwe ze jedni i drudzy najchetniej kontynuowaliby wspolprace
no i sie wyjasnilo

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1501
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 26 sty 2025, 20:06

Szczęsny po tym superpucharze z Realem miał już nigdy nie zagrać, bo dał farfocla. Po Benfice to już na pewno miał nie zagrać, bo dał farfocle. A dziś wychodzi w podstawie.

Jak to jest? Polscy kibice wyolbrzymiają, Pena jest bardzo słaby czy Flick wierzy w Wojciecha? A może jakaś kontuzja konkurenta Szczęsnego? W sumie ciekawi mnie to nawet.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 26 sty 2025, 20:16

Flickball widzę posadził Hamulca na ławce, izi win dziś niestety dla FCB.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”