Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 4

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 sty 2025, 21:30

Samuraj pisze:
25 sty 2025, 20:59
Mnie osobiście zdziwiło, że Leszek cały czas szachował mnie bym nie zrobił promocji hetmana, bo mógł swobodnie mi wybić kolejnego piona i wtedy wymusić wymianę hetmanów i uzyskał by kolejną promocję.
No niestety w tamtym momencie była sieczka zamiast mózgu już. Przyznam że przez ileś tam sekund chodziło mi po głowie czy by nie pozwolić na zrobienie Ci hetmana i od razu wymiana i ruch po wiadomo co ale też kłębiły mi się myśli czy to nie będzie marnotrastwo sytuacji obecnej. No niestety, jak sieczka zamiast mózgu w danej chwili to sieczka :wink:
Samuraj pisze:
25 sty 2025, 20:59
Ogólnie, fajny poziom partii i fajnie było znowu po latach zmierzyć się z Leszkiem w jakiejś grze.
Powodzenia w dalszych grach.
Podobne odczucia :)

Dla porządku jeszcze pierwsza tabela grupy A

1. Samuraj 2 3 (242)
2. Leszek 2 1 (94)
3. venomik 0 0 (0)

Pierwsza liczba po nicku oznacza ilość rozegranych gier. Druga ta pogrubiona to ilość punktów. Samuraj ma 3 bo 1 za remis i 2 za wygraną w drugiej partii. Ja mam 1 wiadomo bo remis i porażka. A to co w nawiasie to łączny współczynnik WR. Tłumaczyłem wcześniej jak się go oblicza. Teoretycznie więc powinien w tej drugiej przegranej partii jeszcze trochę przeciągnąć nawet po utracie hetmana żeby mieć lepszy WR ale już to olałem bo on i tak nie może wpłynąć na moją eliminację. W najgorszym razie na to że to nie ja będę sobie wybierał kolor szachów w dodatkowym barażu o wyjście z grupy ale w mojej obecnej sytuacji nie ma co myśleć o dodatkowym specjalnym barażu tylko o tym czy w ogóle będzie szansa na wyjście :) Wiadomo, same zera przy venomiku no bo jeszcze nie wszedł do gry ale to się raczej każdy domyślił :wink:

@venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 sty 2025, 22:53

Ja bardzo przepraszam moich współgraczy, ale obecnie mam popołudnia zawalone innymi sprawami i nie mam trochę głowy to szachów. We wtorek powinno się udac.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 sty 2025, 23:27

venomik pisze:
26 sty 2025, 22:53
Ja bardzo przepraszam moich współgraczy, ale obecnie mam popołudnia zawalone innymi sprawami i nie mam trochę głowy to szachów. We wtorek powinno się udac.
Spoko Loko!! Nasza grupa przynajmniej i tak już wystartowała. Co do wtorku to czy np mnie by pasował to mądrzejszy będę jutro wieczorem. Ewentualnie napisz jutro zarówno do Samuraja jak i do mnie i podczas rozmów na priv wyklarujemy sobie czy z Twoich gier na pierwszy ogień pójdzie dwumecz z Samurajem czy ze mną :wink:

@Samuraj

-----------------------------------------------------

Przy tej okazji wspomnę też że w teorii został jeszcze tydzień na rozegranie całej fazy grupowej, ale coraz bardziej prawdopodobne wydaje się że termin będzie ciut przedłużany bo koledzy z grupy B jeszcze nie wystartowali nikt z nikim. Choć być może są już jakoś ktoś z kimś poumawiani :wink: Jednak też skorzystam z okazji by w mentionach im pocisnąć małe przypomnienie.

@DDK @Cement @gumi2006

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 28 sty 2025, 19:48

DDK - gumi2006 - R

https://www.chess.com/live/game/131824277911

gumi2006 - DDK - R

https://www.chess.com/live/game/131825988979

Co za mecz! Co za emocje! W pierwszej partii to ja straciłem szansę na zwycięstwo, w drugiej mój rywal, który przeoczył mata w 2.

Napisałem DDK, że w pierwszej partii trochę mnie czas pogonił przez co zgłupiałem. Odpisał że on grywa 3+0, więc przy minucie dla Niego gra się dopiero rozpoczyna. Najgorsze, że ja w zasadzie też grywam niemal w 100% partie 3+2 i 2+1. Może zadziałał u mnie efekt psychologiczny, że z czasu podstawowego zostało mi mniej niż 10%? A tak najpoważniej to co innego grając z kimś randomowo a co innego z ubiegłorocznym triumfatorem :P

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 sty 2025, 20:12

Wow!!! Cóż za sensacja, obrońca tytułu oraz główny faworyt rozgrywek zaczyna od dwóch remisów!!

A skupiając się na przebiegu waszych dwóch fascynujących partii to póki co jest to na pewno trochę turniej niewykorzystanych szans z powodu presji czasu. Sam doświadczyłem :)

Zatem pierwsza tabela grupy B:

1. gumi2006 2 2 (138)
2. DDK 2 2 (137)
3. Cement 0 0 (0)

To mała statystyczna ciekawostka że mimo dwóch remisów to gumi prowadzi mając o 1 mały punkcik w WR więcej. A to dlatego że o ile w pierwszej partii obaj wykonali tyle samo ruchów zanim system zarządził remis o tyle w drugiej system zarządził remis po ostatnim ruchu wykonanym przez białe czyli w całej partii zrobiły białe o 1 ruch więcej a w przypadku remisu do współczynnika WR zalicza się tyle ile było ruchów. Taka trochę przypadkowa sytuacja statystyczna powodująca że wcale nie są ex aequo w tabeli, ale naturalnie uspokajam że taki statystyczny duperel nikogo z tego turnieju nie wyeliminuje :wink:

Oj będzie w tej grupie bardzo gorąco!!!

@DDK @Cement @gumi2006

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 sty 2025, 22:32

Super mecz i gratulacje dla @gumi2006 :beer:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 lut 2025, 9:21

Dowiedziałem się na priv od kolegi venomika że jedną partię z Samurajem już rozegrali a na drugą mają problem się zgadać, ale na pewno to się wnet wydarzy.

Generalnie na przyszłość jakby gdzieś się zdarzyło podobna sytuacja to nic nie stoi na przeszkodzie by podzielić się na forum wynikiem jednej gry zamiast dwóch a potem uzupełnić tą kolejną :) A ponieważ ja kojarzę ksywkę Samuraja na lichess bo z nim grałem już to udało mi się przed chwilą znaleźć tą pierwszą rozegraną między nimi partię. Chłopaki się więc na pewno nie obrażą jak ją teraz zaprotokołuje i uaktualnię tabelę.

Samuraj - venomik(Z)

https://lichess.org/GtpGfBzT#0

------------------------------------------------------------------------------------------

Uaktualniona tabela:

1. Samuraj 3 3 (292)
2. venomik 1 2 (150)
3. Leszek 2 1 (94)

No to już widzę że ciężko mi będzie wyjść do półfinału bo mam ujemny bilans z Samurajem a on już raz przegrał z venomikiem z kolei. No ale cóż, postaram się powalczyć na ile mogę. Do rozegrania więc w grupie zostały łącznie trzy partie. Koledzy mają już między sobą tylko jedną w której venomik zagra białymi a ja mam z venomkiem cały dwumecz. Wstepnie zaproponowałem venomikowi niedzielę wieczór.

@Samuraj @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 lut 2025, 21:39

Jak zapewne wiecie wszyscy z prywatnych wiadomości przekroczyliśmy pierwotny termin na rozegranie fazy grupowej. Oczywiście to nic strasznego, liczyłem się z tym przed startem o czym już wtedy pisałem. Sam też się do tego przyczyniłem bo póki co rozegrałem jedynie połowę moich gier.

Obecnie procedura taka ciut mobilizacyjna przewiduje po prostu zapowiadanie zasłyszanych terminów na ile to możliwe. I tak, pierwsze doniesienia:

Dwumecz:

DDK - Cement
Cement - DDK

Najprawdopodobniej we wtorek czyli w dniu jutrzejszym.

A dwumecz:

Leszek - venomik
venomik - Leszek

Na 90% w czwartek.

@Samuraj @venomik @DDK @Cement @gumi2006

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 04 lut 2025, 19:03

No niestety, po raz kolejny okazuje się, że ten format czasowy mi nie służy. Dwie partie, które mogłem wygrać, niestety w obu zjechałem niebezpiecznie z czasem i są dwa remisy.

Cement - DDK - R
Tutaj miałem przewagę dwóch pionów, jednak DDK groził zdwojeniem wież na mojej siódmej linii lub skasowaniem dwóch moich pionów - broniąc obie groźby poszedłem na powtórzenie posunięć.
https://www.chess.com/game/live/132427923627

DDK - Cement - R
Czarnymi z kolei miałem wygraną pozycję z banalnym matem król i hetman vs. król, niestety z kilkoma sekundami pozostałymi na zegarze spanikowałem i podstawiłem pata.
https://www.chess.com/game/live/132429076781

No nic, mogło być gorzej, są szanse na półfinał. Dzięki za grę @DDK!

Pytanie do @Leszek - co, jeśli w dwumeczu z Gumim wygramy po jednej partii i czterech graczy ma po 4 punkty?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 04 lut 2025, 19:14

Aha, zapomniałem - w drugiej partii myślałem już, że przegrałem. DDK przeoczył wygraną - kiedy w 40. ruchu zasłoniłem się przed szachem wieżą (był to jedyny sensowny ruch), wystarczyło ją zbić, musiałbym odbić pionem i druga moja wieża leciała (zobaczyłem to niestety dopiero po wzięciu piona). Ku mojej uldze zamiast tego zdwoił wieże na linii e, co utrzymało mnie w partii.

edit: ja z kolei (to widzę dopiero dzięki stockfishowi) miałem chwilę wcześniej mata w 1 :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 lut 2025, 19:38

Cement pisze:
04 lut 2025, 19:03

Pytanie do @Leszek - co, jeśli w dwumeczu z Gumim wygramy po jednej partii i czterech graczy ma po 4 punkty?
Tak jak pisałem przed startem. W takiej sytuacji WR będzie miał duże znaczenie ale oczywiście nikogo nie wyeliminuje automatycznie z rozgrywek.

Najpierw dojdzie do specjalnej barażowej partii między graczem z najwyższym WR i graczem z drugim najwyższym WR. Kto wygra zajmie 1 miejsce w grupie. Potem dojdzie jeszcze do partii między graczem który przegrał tą pierwszą barażową partię a graczem który miał w grupie najgorszy WR. No i wygrany tej partii zajmie 2 miejsce a przegrany pożegna się z turniejem.

Generalnie jak to opisywałem przed startem turnieju w zasadach to ten wariant uznałem jedynie za czysto teoretyczny który na pewno się nie zdarzy.... a tymczasem widzę że w grupie B dzieją się tak niesamowite rzeczy że jest to możliwe.

Masakra!!!! Haha. Po kolacji obejrzę wasze partię i zaktualizuje tabelę. :shock:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 lut 2025, 20:19

Ok, tabela grupy B zaktualizowana:

1. DDK 4 4 (261)
2. gumi2006 2 2 (138)
3. Cement 2 2 (125)

---------------------------------------------------------------------------------

Tak jak pisałem w poprzednim poście. Dzieją się tutaj rzeczy niesamowite. Jeżeli w ostatnim dwumeczu między Cementem a Gumim padną dwa remisy bądź też obaj gracze podzielą się wygranymi (czytaj, w zależności od wariantu obaj zgromadzą po 2 punkty na tych dwóch meczach ze sobą) no to dojdzie do kuriozalnego pata że wszyscy skończą z 4 punktami no i przywoływany przeze mnie w poprzednim poście a także przed startem rozgrywek punkt regulaminu na taką niesamowitą okoliczność będzie mieć zastosowanie. Czyli innymi słowy jeszcze trochę wtedy pogramy w tej grupie, haha :mrgreen:

DDK już zakończył granie w grupie i może już tylko czekać co się wydarzy w dwumeczu między Cementem a Gumim, z drugiej strony DDK i tak ma pewien komfort bo już wie że na pewno automatycznie nie odpadnie i ten ewentualny pat to najgorsze co może go spotkać.

Jeżeli natomiast w dwumeczu między Cementem a Gumim będzie jednak ktoś kto wyciśnie z tych dwóch partii lepszy bilans dla siebie czyli albo wygra obie partie albo wygra i zremisuje no to będzie automatycznie zwycięzcą grupy a ten z gorszym bilansem automatycznie zajmie trzecie miejsce w grupie i pożegna się z rozgrywkami.

Tak więc emocje w grupie B sięgają zenitu, już mam wstępną zapowiedź że ten dwumecz ma zostać rozegrany w czwartek, czyli w ten sam dzień co mam nadzieję mój z venomikiem.

@DDK @Cement @gumi2006

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 lut 2025, 21:02

Kurde liczyłem że już odpadłem 😅

Tak serio to nie umiem grać na 10min - strasznie mnie to nudzi. Po 3min zacząłem przeglądać forum, czytać o trutkach w Krakowie i finalnie pięknie podstawiam bezmyślnie.

Brawo dla Cementa. Zasłużyłeś na 1,5pkt na pewno;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 lut 2025, 16:50

Jakby co - takie info do wszystkich, bo zalegam z moimi partiami (rozegrałem dopiero jedną). Zainteresowane osoby wiedzą dlaczego, natomiast teraz mam więcej czasu i postaramy się dziś rozegrać wszystko zaległe, aby odblokować turniej.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 06 lut 2025, 18:37

Uf, w końcu grałem dziś bez popadania w problemy z czasem, udało się dwa razy wygrać.

gumi2006 - Cement (Z)
O losach partii rozstrzygnął debiut, Gumi źle policzył serię wymian - zostałem z figurą więcej i dowiozłem przewagę do końca.
https://www.chess.com/game/live/132599512647

Cement (Z) - gumi2006
Grając białymi przeciwko obronie Caro-Kann zdecydowałem się na atak Panowa z szybkim c4, wyszła z tego dość spokojna gra strategiczna z wyrównaną pozycją. W pewnym momencie podwaliłem centralnego piona, później jednak udało się zagrać szacha z odsłony zdobywającego hetmana, co rozstrzygnęło partię.
https://www.chess.com/game/live/132600663893

Dzięki za grę @gumi2006!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”