Notes z młodymi "gwiazdami" - Strona 54

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Notes z młodymi "gwiazdami"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 03 cze 2018, 20:49

Dillon Hoogewerf

Piorunujące wrażenie zrobił na mnie ten dzieciak. Najlepszy 15 latek jakiego widziałem na żywo. Wczoraj cudowny gol z Barceloną, dzisiaj kolejne dwa trafienia w finale ( niestety mnie już nie było). Kończy prestiżowy, silnie obsadzony turniej z 9 bramkami. Notesy skautów z Anglii tylko szemrały jak robił coś ciekawego. Czuje, że jest tam podkreślony na czerwono, z wykrzyknikiem. Podobno było 12 ludzi związanych z rekrutacją z samego Manchesteru United. Będzie walka za rok o jego podpis.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 05 cze 2018, 18:08

Pomyślcie tylko. Za trzy lata Vinicius Jr + Rodrygo. :rydzyk: :rydzyk:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 05 cze 2018, 18:32

i jeszcze neymar. wszyscy na jednej pozycji, ale to szczegol :P

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 05 cze 2018, 18:53

Jakby to powiedzieć. Florka troszku popierdoliło z takimi transferami jednak.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 05 cze 2018, 20:41

moody90 pisze: i jeszcze neymar. wszyscy na jednej pozycji, ale to szczegol :P
Rodrygo to FWL, to fakt, ale Vinicius z powodzeniem może grać jako ACM(ewentualnie FWR) i myślę, że taki będzie ewentualny zamysł. Nie sprowadzaliby Rodrygo tylko po to, by był zmiennikiem Viniciusa. :)

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 10 cze 2018, 12:35

Jadę dzisiaj zobaczyć Youssoufa Moukoko w meczu BVB U17-Leverkusen U17. Wielki balon pompują z tym dzieciakiem, ciekawe czy to wytrzyma. Transmisja meczu na Sport1 o 16.30.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 02 lip 2018, 0:10

Dobra, to już czas. Wybrałem pięć największych cracków brazylijskich, którzy obecnie są U-20 i według mnie mogą namieszać w futbolu. Co jakiś czas będę aktualizował ich status, ostatnie spotkania i wrażenia z nich, bo będę starał się oglądać ich mecze. Moja wiara w nich jest ogromna i według mnie co najmniej trójka z nich zrobi duże kariery. Na początek mała prezentacja.

Vinicius Jr - to nazwisko każdy tak czy siak już zna. Rocznik 2000, gra głównie jako AML na lewej stronie, ale jakieś pojedyncze spotkania na prawej stronie też zdarzyło mu się zagrać. Genialny drybling, dobre warunki fizyczne i przede wszystkim naturalny ciąg na bramkę to cechy, które go wyróżniają. Za dokładnie rok dołączy do kadry Realu, a póki co wciąż ogrywa się we Flamengo, które obecnie lideruje Brasileirao. Celem zespołu jest odzyskanie mistrzostwa i póki co są na dobrej drodze do tego, bo Corinthians w niewyjaśnionych okolicznościach potraciło punkty w ostatnich kolejkach. Vinicius ma oczywiście miejsce w podstawowym składzie.

Rodrygo - kolejny AML, który zamelduje się na Bernabeu za rok. Rocznik 2001. Rozgrywa kapitalny sezon w Santosie, w samej lidze w 10 spotkaniach zaliczył już pięć goli i dwie asysty. A o sobie dał znać dopiero w tegorocznej lidze stanowej, gdzie został wybrany na najlepszego młodego gracza. Czy Real zatem ryzykuje? Moim zdaniem nie, gość jest cholernie szybki, równie dobrze operuje piłką co Vinicius i łatwo się u niego doszukać podobieństw do Neymara.

Paulinho - rocznik 2000, ten sam co Vinicius. Obecnie leczy kontuzję ramienia. Pierwszy zawodnik w historii Copa Libertadores urodzony po 2000 roku, który strzelił bramkę. Już w tym miesiącu przenosi się do Leverkusen, bo z Bayerem podpisał kontrakt do 2022. Dotąd grał w Vasco da Gama raczej na prawej stronie, ale spokojnie może zająć pozycję za napastnikiem. To ten gość, który wywalczył Mistrzostwa Ameryki Południowej U17 czy Mistrzostwo Świata U17. W obu przypadkach pełnił pierwszoplanowe role.

Eder Militao - Brazylia nie tylko ofensywnymi graczami stoi, huh? No nie do końca, bo dobrego defensora ze świecą szukać. Ale nie mogło tu zabraknąć kogoś z najsłynniejszej chyba szkółki brazylijskiej, czyli Sao Paulo. Rocznik 1998, prawy obrońca, być może następca Daniego Alvesa. Już w tamtym sezonie wbił się z buta do składu Sao Paulo. Wysoki, jest szybki, do tego z Alvesem łączy go to, że lubi zapieprzać po skrzydle nawet do ataku. Często go można spotkać na stronie rywala, ale prędko wraca. Prędzej czy później znajdzie się na niego chętny z Europy, jak gość popracuje jeszcze bardziej nad trzymaniem się taktyki, to będzie cacy. Warunki fizyczne ma cudowne, cieszy fakt, że rusza do przodu, potrzeba jednak czasem lepszych kalkulacji. Ale w lidze póki co błyszczy, nie wiem nawet, czy to nie najlepszy prawy obrońca ligi.

Marquinhos - rocznik 1999. Obecnie Atletico Mineiro, ale za chwilę powinien pójść do Vasco. Przynajmniej taka wymiana jest szykowana. Moje małe odkrycie, bo nikt inny nie zwraca na niego uwagi. No i może w sumie ciężko się dziwić. Uwagę przykuł rok temu w Copa Do Brasil U20, gdzie doprowadził Atletico MG do pierwszego w historii triumfu w tym turnieju. Gra na pozycji ofensywnego pomocnika, świetnie gra ciałem, ma niezły drybling. W Vasco powinien więcej pograć, może będzie nawet szansa zobaczyć go w lidze. Daję go na końcu, bo w sumie to ja go upatrzyłem i nie mam pewności, czy zrobi aż tak zawrotną karierę jak powyższa czwórka. XD

Póki co na tyle. Liga wraca pod koniec lipca, za miesiąc więc może jakaś aktualizacja. 8)

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 02 lip 2018, 8:17

o Ederze Militao wczoraj czytałem, że chętnie by go Inter kupił. Fajnie, że go wymieniłeś wśród największych talentów, ciekawe czy ta plotka ma coś wspólnego z rzeczywistością :think:

Ile Bayer dał za tego Paulinho? Pewnie sporo biorąc pod uwagę cenę Viniciusa.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 02 lip 2018, 11:30

W sumie jakby serio go Inter pozyskał, to mam nawet porównanie. To byłby drugi Maicon. :twisted: Ja Maicona uwielbiałem za jego pociąg do przodu i niektóre gole. A Ederowi kończy się umowa w styczniu, więc jak go teraz ktoś nie kupi, to może odejść za darmo zimą. Serie A to fajny kierunek dla Brazylijczyków, więc nie ma tragedii.

Bayer zapłacił 25 mln euro, więc całkiem spoko cena, bo gość jeszcze przez dwa lata miał ważny kontrakt. I ten transfer mnie mocno zdziwił, bo zainteresowani nimi byli City czy PSG, więc w sumie szacunek dla Bayeru, że tak po niego wyskoczył znikąd.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 sie 2018, 19:33

Piekny zawodnik. Mi szczerze mowiac bardziej przypomina Modricia z mala domieszka Iniesty.

Szkoda tylko, ze Barca sra ostatnio na swoje talenty. Podobno Valverde chce nowego lewego obronce po odejsciu Digne, a maja przeciez swietnych mlodych na te pozycje w osobach Cucu i zwlaszcza Juana Mirandy.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 26 sie 2018, 19:02

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 26 sie 2018, 19:11

fajny gol choć obrońca francuski się chyba naoglądał ekstraklasy.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 lip 2024, 15:32

Can Uzun(Eintracht Frankfurt) rocznik 2005, środkowy pomocnik, z ofensywnym usposobieniem. Prawonożny, świetny drybling, lekkość w prowadzeniu piłki, przebojowy, wręcz bezczelny. Dobry strzał w dystansu i wykończenie akcji. Czasami mało daję w defensywie, zdąża się, że nie dostrzega kolegów z drużyny. Ogólnie mega talent.
Zamienił teraz FC Nürnberg za 11 mln właśnie na Eintracht. Oczywiście oglądałem 2.bundeslige i gość łatwo wpadał w oczy, więc cena nie dziwi. Mają kebaby mega zdolne pokolenie. Będę go obserwować.

Désiré Doué(Rennes) rocznik 2005, ofensywny/lewy atakujący. Dobry drybling, strzały z dystansu, długie piłki, obunożny. Ciekawy chłopak do obserwacji. Już ponoć Bayern jest zainteresowany jego osobą i oczywiście PSG. Widziałem go w akcji tylko kilka razy, ale ma to coś.

Zeno Debast(Sporting CP) rocznik 2003, środkowy obrońca. Prawonożny, dabra gra piłką, szybkość, dobrze czyta przestrzeń, lubi grać po ziemi. Na razie dość słaby w pojedynkach powietrznych i w trzymaniu dyscypliny.
Nie dawno przeszedł z Anderlechtu za 15 mln + 5.5 mln w bonusach do Sportingu. Nie mają Belgowie takich możliwości jak top 3 Portugalii, więc szybko tracą ważnego wychowanka. Jak ogarnie w Sportingu to czeka już tylko Anglia, pewnie za jakieś 40/50 mln.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 18 sie 2024, 12:07

Julien Duranville(Borussia Dortmund) rocznik 2006, prawy atakujący. Wychowanek rewelacyjnej szkoły Anderlechtu, prawonożny, szybki, ruchliwych, z niezwykłą błyskotliwością, ma naturalny "uliczny" drybling. Dobrze radzi sobie z szybką grą, choć czasami wprowadza trochę chaosu nawet w szeregach własnej drużyny. Generalnie mega talent.
Do tej pory nie dostawał zbyt dużo szans, były jakieś kontuzję, ale w nadchodzącym sezonie mimo wszystko powinien złapać więcej minut. W 2023r wybrany największym talentem z rocznika 2006.

Brajan Gruda(Brighton) rocznik 2004, prawy/środkowy ofensywny pomocnik. Technika, bardzo dobra kontrola piłki, lubi dryblować, jest odważny, zadziorny, momentami wręcz bezczelny. Potrafi celnie uderzyć z dystansu, dobry do szybkiej gry. Czasami traci kontrolę, sprawia wrażenie wybuchowego.
Zamienił ostatnio FSV Mainz na angielskie Brighton. Nie wiem czy nie za szybko, brakuję jeszcze chłopakowi ogłady boiskowej.

Christopher Rigg(Sunderland) rocznik 2007, środkowy pomocnik. Lewonożny, dobrze panuję nad piłką, przyzwoita technika i drybling. Posiada dobre uderzenie z dystansu, biję stałe fragmenty gry. Mocno pracuję dla drużyny.
Mega młody i mega zdolny chłopak. Warto obserwować. W zeszłym sezonie strzelając swoją debiutancką bramkę został najmłodszym strzelcem gola w historii Sunderlandu.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 17 lut 2025, 21:21

Tennessee pisze:
07 lip 2024, 15:32
Can Uzun(Eintracht Frankfurt) rocznik 2005, środkowy pomocnik, z ofensywnym usposobieniem. Prawonożny, świetny drybling, lekkość w prowadzeniu piłki, przebojowy, wręcz bezczelny. Dobry strzał w dystansu i wykończenie akcji. Czasami mało daję w defensywie, zdąża się, że nie dostrzega kolegów z drużyny. Ogólnie mega talent.
Zamienił teraz FC Nürnberg za 11 mln właśnie na Eintracht. Oczywiście oglądałem 2.bundeslige i gość łatwo wpadał w oczy, więc cena nie dziwi. Mają kebaby mega zdolne pokolenie. Będę go obserwować.
No i tak sobie obserwuje już jakiś czas. Młody robi duże wrażenie, operowanie piłką wybitne, odejście od rywala, zaawansowany drybling, balansowanie w tłoku. Normalnie taki trochę Florian Wirtz. Rośnie fenomenalny piłkarz, jak wszystko pójdzie po dobrej myśli, to będzie absolutny top.

Na przeciwnym biegunie Assan Ouédraogo, jak w Schalke był często kontuzjowany, tak w RB również ma problemy z urazami. A talent posiada wybitny, na ścisłą czołówkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”