Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 1497

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 lut 2025, 17:58

Gowniany mecz Arsenalu zreszta juz kolejny ale ostatnim razem uratowal ich Merino. Bezzebny bez pomyslu wszyscy tak samo slabo. Ciezko nawet chwalic ten West Ham. Zagrali przyzwoicie odpowiedzialnie w obronie i wystarczylo. Wyroznial sie Kudus.

Niezly Raya ma gaz.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 22 lut 2025, 18:00

sickstick pisze:
22 lut 2025, 17:49
Co do Liverpoolu to tutaj IMO większość zależy od tego czy Salah przedłuży kontrakt
*vanDijk

Salaha, wydaje mi się, że Slot sobie jakoś zastąpi. Znaleźć obrońcę, który zorganizuje ci grę całej formacji defensywnej to jest już większa sztuka.

Co do przewidywan to się zobaczy. Premier League w odróżnieniu do reszty kontynentu, jest w tej komfortowej sytuacji, że u nas te średniaki też mają za co poważnie wzmacniać składy i prężyć muskuły. Trzeba być optymistą
Jasne pozostaje nierozwiązany problem jednego (dwóch) klubów za którymi stoja państwa i które mogą zdecydowanie więcej niż inni ale zobaczymy jak trener trenerów poradzi sobie z pierwszym poważnym kryzysem w swojej karierze. Te jego dotychczasowe dosyć rozpaczliwe ruchy na rynku transferowym, poki co szału nie robią. Może się kutas w końcu skończy, tak jak skończył się Benitez czy tam Mourinho :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6276
Kibicuję: 4rsenal

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 lut 2025, 18:21

masacra pisze:
22 lut 2025, 18:00
Te jego dotychczasowe dosyć rozpaczliwe ruchy na rynku transferowym
A ja bym tutaj rzucił nieco szerszą tezę, choć oczywiście pod dyskusję - w ostatnich kilku latach (i to ładnych kilku latach) poza Haalandem, Palmerem i ewentualnie Diazem WSZSYTKIE ofensywne transfery klubów TOP6 to praktycznie same niewypały albo maksymalnie średnio-wypały. Arsenal sprowadził do ofensywy praktycznie tylko tego mitycznego Havertza o którego poziomie już się wypowiadałeś wiele razy. O transferach City też pisałeś, ofensywne transfery United pozostawmy bez komentarza, Chelsea po wydaniu miliarda z klasowych napastników ma tylko wspominanego Palmera, Liverpool przepalił kupe kasy na Nunezów czy Gakpów, Spurs na Solanków czy Richarlisonów. Ciężko powiedzieć czy to ten kluby tak mocno przestrzelają, czy to liga taka trudna dla napastników (gdzie rywale klubów TOP6 głównie się murują), czy może po prostu żyjemy w czasach nieurodzaju graczy ofensywnych? No ale faktem jest że w ostatnich kilku latach kluby TOP6 wydały MILIARDY EURO na graczy ofensywnych, a ostatecznie w lidze sprawdziło się może 2-3 z nich.

Dlatego też nie zgadzam się z tym że Slot łatwo zastąpi Salaha, uważam wręcz że to niemożliwe wyłapać gościa który machnie 40g/a na sezon - no chyba wyczarujecie jakiegoś Viniciusa.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2400

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 lut 2025, 18:50

sickstick pisze:
22 lut 2025, 18:21
A ja bym tutaj rzucił nieco szerszą tezę, choć oczywiście pod dyskusję - w ostatnich kilku latach (i to ładnych kilku latach) poza Haalandem, Palmerem i ewentualnie Diazem WSZSYTKIE ofensywne transfery klubów TOP6 to praktycznie same niewypały albo maksymalnie średnio-wypały. Arsenal sprowadził do ofensywy praktycznie tylko tego mitycznego Havertza o którego poziomie już się wypowiadałeś wiele razy. O transferach City też pisałeś, ofensywne transfery United pozostawmy bez komentarza, Chelsea po wydaniu miliarda z klasowych napastników ma tylko wspominanego Palmera, Liverpool przepalił kupe kasy na Nunezów czy Gakpów, Spurs na Solanków czy Richarlisonów. Ciężko powiedzieć czy to ten kluby tak mocno przestrzelają, czy to liga taka trudna dla napastników (gdzie rywale klubów TOP6 głównie się murują), czy może po prostu żyjemy w czasach nieurodzaju graczy ofensywnych? No ale faktem jest że w ostatnich kilku latach kluby TOP6 wydały MILIARDY EURO na graczy ofensywnych, a ostatecznie w lidze sprawdziło się może 2-3 z nich.
moze to byc zwiazane z tym, ze wiekszosc z tych pilkarzy nigdy nie ocierala sie o poziom uprawniajacy do placenia za nich sum, jakie angielskie kluby bezproblemowo placa :P

city moze sobie zaplacic za grealisha 115 mln, united za antony'ego 95, a tottenham za solanke 65, ale to dalej bedzie grealish, antony i solanke, a nie zadni wybitni gracze. ich wartosc na transfermarkt w momencie transferow wynosila odpowiednio 65, 35 i 40 mln euro

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 162

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 22 lut 2025, 18:53

Vinicius zaczął robić liczby w 3,4 sezonie? Wyczarowanie kogoś,kto zrobi to z miejsca w najmocniejszej lidze świata,to niezła zagwostka.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 22 lut 2025, 19:00

sickstick pisze:
22 lut 2025, 18:21
Liverpool przepalił kupe kasy na Nunezów czy Gakpów
Gakpo przyszedł za 35mln funtów brytyjskich szterlingów i pod względem cena-jakosc to jest zajebisty transfer. Szczególnie odpłaca się w tym sezonie. A na potwierdzenie tezy napisze, że dzisiaj jego wartość na Transfermarkt to blisko 50mln funtów. Także teza ciekawa, zły przykład.
W Liverpoolu tak długofalowo to tylko ten Nunuez psuje obraz zajebistego polityki transferowej. No ale to rzeczywiście jakiś wyjątek w klubach top 6 ostatnio. Mam nadzieję, że nie stracimy swojego mojo, bo z tego co mówią czeka nas biggest summer transfer window ever
#pdk
#@Sergek

:D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 lut 2025, 19:40

W sensie że ten Gakpo który ma gorsze cyfry od Havertza to przykład trafionego transferu, czego potwierdzeniem jest fakt że na 55mln wycenia go portal, który niedawno wycenił Martinelliego na 85mln a Havertza na 75mln, a wszystko w kontekście tezy że 'Slot jakoś sobie poradzi z zastąpieniem Salaha' który wykręca 3 razy lepsze cyfry od wymienionych graczy? :P No ja bym polemizował. Stosunek cena do jakości? Owszem tu masz rację, ale idąc tym tokiem cała moja teza jest do kosza, bo Trossard czy Doku to podobnie udane transfery pod kątem cena/jakość - a jednak nie są to gracze którzy pociągną swój zespół do mistrzostwa, co w kontekście wzmocnień do danych zespołów jest clou.

Widzę tu pewną tendencję w twoich postach, transfery Liverpoolu typu Gakpo to przykłady zajebistej polityki transferowej, ale już identyczne transfery Man City czy Arsenalu to kupowanie przeciętnych graczy.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 19:44 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 lut 2025, 19:43

sickstick pisze:
22 lut 2025, 19:40
Doku to podobnie udane transfery pod kątem cena/jakość
doku przyszedl za 60 baniek, a jest rezerwowym - raczej kiepski przyklad. chyba ze na to, o czym pisalem wczesniej, czyli przeplacanie, bo wg transfermarkt w momencie transferu byl wart 28 mln :P

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 lut 2025, 19:49

@moody skoro nauczyłeś się korzystać z portalu transfermakt to jak skomentujesz transfer Kaia Havertza, który jest wgl tego portalu wyceniany na 75mln? Genialny transfer Arsenalu, kupić gościa po cenie rynkowej, nieprawdaż :mrgreen: Cos mi mówi że te wyceny na transfermarkt to dla was argument kiedy pasuje pod tezę, zaś kiedy nie to nie jest argumentem ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 lut 2025, 19:59

nie ogladam za bardzo arsenalu, wiec o havertzu akurat sie nie wypowiem, a forumowe opinie sa niejednocznaczne - od flopa po wielozadaniowa maszyne do zabijania ;)

jak chcesz mozesz sobie wymazac z mojego wpisu wzmianke o wartosci doku, bo nie ma wiekszego znaczenia. jezeli placisz za kogos 60 mln, a ten nie jest w stanie wywalczyc miejsca w pierwszym skladzie, nie da sie napisac ze to transfer z dobrym stosunkiem cena/efekt

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 22 lut 2025, 20:04

Nie wiem jak Havertz gra w tym Arsenalu (nie wiem zresztą nawet jaka powinna być jego nominalna pozycja), ale jego wartość wynika raczej z tego że właśnie tyle zapłacił za niego Arsenal kiedy kupował go z Chelsea, co ustaliło jego obecną wartość na te 75 mln.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 22 lut 2025, 20:07

Wiedziałem, że to się odbije Havertzem hehe

To, że Salah wykręca w tym sezonie liczby z kosmosu to
1) dlatego, że jest Salahem
2) jako jedyny piłkarz w kadrze Liverpoolu może sobie odpuścić wracanie do obrony

Wracając do Gakpo, wejdź sobie na RAWK, (albo na LFC.pl) zadaj pytanie czy Gakpo to flop czy super transfer.
Bo z Havertzem mam ten problem, że z jednej strony ty tu go bronisz jak niepodległości, a potem odpalam sobie AFTV* na YouTube i tam takich zachwytów nad Kai'em nie słyszę. Panuje za to zgoda co do tego, że w momencie jak kupowaliscie Niemca, to nie było to co rzeczywiście potrzebowaliscie. I z tej perspektywy to taki średnio udany transfer.
Najlepiej zresztą to podsumował Turkish z AFTV (o czym już chyba pisałem) - Arteta kupił 9 żeby grać nią na 8. Po roku okazało się ze dalej potrzebuje 8, a po półtora że 9.

Dlatego zawsze jak mi z tym Havertzem wyskakujesz, to mam z jednej strony bekę, z drugiej mocny dysonans poznawczy. Ale głównie bekę. :)

*Słucham sobie fanowskich podcastów różnych klubów, bo chłopaki w zdecydowanej większości, ciekawiej opowiadają o piłce i klubach którym kibicują od tych, ekhm, ekspertów ze SkySports, BBC czy tam polskiego viaplay. Można się sporo dowiedzieć.
Szkoda że RedmenTV (podcast Liverpoolu) niedojezdza poziomem do AFTV czy UnitedStand.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 lut 2025, 20:11

No dobra, przy czym dyskusja cena/jakość nie była istotą mojej tezy, tylko to że 90% transferów ofensywnych klubów TOP6 (lub nawet TOP10 rozszerzając to do jakiś Aston Villi czy Newcastle) to ostatecznie średniaki jak Gakpo czy Havertz, lub niewypały jak zastępy z United, Chelsea czy Spurs. Więc ostatecznie fajnie się pisze "Arsenal powinien kupić klasowego napastnika", "United potrzebuje Gyokeresa", "Slot poradzi sobie z zastąpieniem Salaha", a potem koniec końców na 90% będzie to gracz który nie spełni oczekiwań - niezależnie czy zapłaci się za niego 10, 40 czy 100mln.

Naprawdę, pomińmy aspekt cena/jakość. Czy goście tacy jak Gakpo wykręcający po 13g/a w sezonie to graczy o których marzysz w ataku swojego zespołu, którzy będą ciągnęli swój zespół do trofeów? Przecież gdyby nie Salah, to Liverpool walczyłby teraz o TOP4 z Bournmouth, a goście na których miałby się wówczas opierać atak czyli wspominany Gapko z potężnymi 8 golami byliby to jebani w każdym poście jako ci którzy nie dojeżdżają.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 20:12 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 22 lut 2025, 20:12

nie wiem do konca o co chodzi w waszych dyskusjach dotyczacych havertzow i podobnych (i nie wiem czy chce), ale: jezeli luis diaz jest dobrym lub relatywnie dobrym transferem, to gakpo tez nim jest. na pewno w tym sezonie to obok salaha ten zawodnik ktory jest i dobry i co tez istotne stabilny/powtarzalny i ma szanse zakonczyc sezon ze spoko wynikiem liczbowym. nie sadzilem ze gdzies zobacze dyskusje ze to nie jest dobry zawodnik/transfer.

ja jak uz. masacra mam nadzieje ze powoli wrocimy do normalnych sezonow pod wzgledem punktow. ciezko to bedzie ocenic bez zobaczenia co przyniesie przyszlosc wiec prognoze zaprzestam na tym.

jezeli o nas chodzi, to i vvd i salah beda dla nas bardzo istotni. zgadzam sie tu z uz. sickstickiem ze potencjalne zastapienie egipcjanina to nie bedzie takie hop siup. on w tym sezonie wykreca kosmiczne liczby i znalezienie kogos za niego to moze byc okropne zadanie. ciezko bedzie zastapic to 1 do 1 i raczej upatrywalbym sie po prostu przemodelowania naszego ataku w jakis sposob. bez swiadomosci czy salah zostanie czy nie ciezko powiedziec czego wlasciwie bedziemy potrzebowac od przyszlego sezonu. druga kwestia jest tez taka, ze nie wiadomo czy sam salah takie liczby bedzie w stanie powtorzyc - ponizej jakiegos poziomu pewnie nie ma szans zejsc, ale przy afconie to spodziewam sie raczej jego gorszej wersji niz ta ktora ogladamy teraz.

co do transferow ogolem, to rzuce luzno mysl - musialbym zanurkowac w liczby i nazwiska, teraz tego na pewno nie zrobilem, ale od jakiegos czasu mam wrazenie ze gdzies na rynku transferowym zniknal ten fajny i stabilny segment mieszczacy sie gdzies miedzy kwota 30 a 60 milionow. chyba city fajnie na tym kiedys sklad zrobilo. teraz jak sie wzieli za wzmocnienie skladu, to za kwoty jakie kazdy widzial dostali tez to co kazdy widzial. tzn. ten segment dalej istnieje ale najczesciej za ta sama kwote dostaniesz o wiele mniej niz kiedys. ja mysle ze moze po prostu jest nieurodzaj* lepszych zawodnikow. a angielskie kluby gdzies musza wydac pieniadze wiec wydaja. zrobilbym z nich lepszy uzytek w prawdziwym zyciu ale co zrobisz hehe.

i btw. naprawde ktos opiera sie na liczbach z transfermarktu? tu uz. delpiero dobrze napisal - havertz jest wart 75 baniek (tzn nie wiem czy tak jest na stronie, tak napisaliscie) bo... niedawno ktos go za plus minus tyle kupil. transfermarkt nie wyprodukuje nic innego skoro juz ktos inny w realnym swiecie zrobil jego wycene i ta byla w okolicach 75 baniek.

* - i w najblizszych latach tacy pilkarze jak wymienieni w tej dyskusji beda poziomem odniesienia na wszystkich innych. Mi sie troche ciezko ocenia atak Liverpoolku po latach ogladania Mane, Firmino czy Salaha jak kazdy mial swoj peak ale ten peak to chyba nie jest latwy do powtorzenia. Wiec moze warto bedzie zalozyc ze podstawowi zawodnicy najlepszych dzisiaj klubow, nawet jak mamy do nich mniejsze lub wieksze zastrzezenia, powinni zostac uznani za tych lepszych.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 lut 2025, 20:24

Sergek pisze:
22 lut 2025, 20:12
i btw. naprawde ktos opiera sie na liczbach z transfermarktu? tu uz. delpiero dobrze napisal - havertz jest wart 75 baniek (tzn nie wiem czy tak jest na stronie, tak napisaliscie) bo... niedawno ktos kto za plus minus tyle kupil. transfermarkt nie wyprodukuje nic innego skoro juz ktos inny w realnym swiecie zrobil jego wycene i ta byla w okolicach 75 baniek.
nie do konca tak to dziala bo jak go arsenal kupowal za 75 mln to mial wg transfermarkt wartosc 55 mln i nie zostala automatycznie podniesiona przez sam transfer (choc teoretycznie mogla ze wzgledu na sam fakt podpisania nowego, dluzszego kontraktu z nowym klubem), tylko dopiero z czasem, zakladam ze ze wzgledu na mimo wszystko niezla gre. havertz 2.0 czyli wirtz jest wyceniany na 140 mln bez zadnego transferu...bo wystarczy go chwile poogladac, zeby zobaczyc ze to kapitalny grajek

wiadomo ze nie ma co uzywac wycen z transfermarkt jako jakies superwiazacego argumentu, ale mysle ze dosc dobrze pokazuja, jak niektorzy zawodnicy sa przeplaceni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”