Boks - Strona 152

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 10 mar 2025, 19:55

Piotr Łącz (12-0, 9 KO) został oficjalnie anonsowany jako uczestnik organizowanego przez federację WBC i Riyadh Season turnieju młodych zawodników kategorii ciężkiej.

W zawodach rozgrywanych systemem pucharowym z wielkim finałem w stolicy Arabii Saudyjskiej wezmą udział obiecujący pięściarze w wieku do 28 lat i z maksymalnie 15 zawodowymi walkami na koncie.

Pierwsza runda turnieju, w której wystartuje 32 bokserów, rozegrana zostanie w kwietniu. Wielki finał zaplanowano na grudzień.
Całkiem ciekawa inicjatywa, mam nadzieję, że Itauma czy Huni tam nie wystąpią, chociaż warunki spełniają. Tak patrzyłem kto tam jeszcze się kwalifikuje wiekowo i ilością walk to jest Richard Torrez Jr., czyli srebrny medalista IO z Tokio, ale też Gurgen Hovhannisyan - jakieś 206 cm i 130 kg wagi.

Obrazek

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 12 mar 2025, 0:31

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 mar 2025, 9:53

21 lat czekania i koniec. Co za wieści! Gołota aż przyleci do Polski
13.03.2025 06:14

Polska Liga Boksu po 21 latach przerwy wznawia działanie. PAP potwierdziła, że do rozgrywek zgłosiło się osiem klubów i ponad 300 zawodników. Na inauguracyjnym meczu Legii Warszawa z Imperium Boxing Wałbrzych pojawi się gość specjalny Andrzej Gołota. Były pięściarz wspomina rozgrywki sprzed lat. - Liga była specyficzna, a najgoręcej było w Sosnowcu. (...) Pamiętam, że kibice bardzo ostro mnie wyzywali, od najgorszych ch... - wyznał dla "Faktu"

Dokładnie w 2004 roku po raz ostatni poznaliśmy drużynowego mistrza Polski w boksie. Triumfował wówczas Hetman Białystok. Legendarny Andrzej Gołota wyznał, że zdecydowanie ciekawsze mecze były jednak wcześniej. - Byłem zawodnikiem Legii Warszawa - przyznał w rozmowie z "Faktem". - Liga była specyficzna, a najgoręcej było w Sosnowcu. (...) Pamiętam, że kibice bardzo ostro mnie wyzywali, od najgorszych ch... (...) Fajnie, że liga wraca, coś będzie się działo w boksie - oznajmił, dodając, że pojawi się na najbliższym meczu Legii z Imperium Boxing Wałbrzych.

Andrzej Gołota wraca do Polski. Wyjątkowa okazja
Polska Agencja Prasowa potwierdziła, że do rozgrywek wracających po 21 latach przerwy zgłosiło się osiem klubów: Boxing Team Toruń, CKP Potężnie Ciechocinek, Concordia Knurów, Golden Team Nowy Sącz, Imperium Boxing Wałbrzych, KB Legia Warszawa, KKB Rushh Kielce oraz RKB Wisłok 1995 Rzeszów. Drużyny rywalizować będą system każdy z każdym, mecz i rewanż. Łącznie odbędzie się 56 spotkań, a do rywalizacji zgłoszono ponad 300 zawodników.

Polski Związek Bokserski wsparł każdy klub kwotą 200 tys. zł. Dodatkowo zachęca gospodarzy, by przed głównym spotkaniem zorganizowano dwa pojedynki kobiet, za co można otrzymać bonusy. "Bardzo możliwe, że jesienią drużyny stoczą wewnętrzną rywalizację o dołączenie do ligi w 2026 roku. Wierzę, że reaktywacja ligi się uda, machina ruszy i za jakiś czas - czego życzę całemu środowisku - będziemy oglądać mecze 1. i 2. ligi" - przekazał prezes PZB Grzegorz Nowaczek, cytowany przez "Przegląd Sportowy Onet".

PZB stworzy specjalny ranking dla zawodników. Przełomowe wieści
Federacja od początku wprowadzi ranking pięściarzy w każdej kategorii. Będą wpływały na niego jednak nie tylko zwycięstwa, ale również to, z kim się wygra mecz. Im lepszy zawodnik, tym wiadomo, że otrzyma się więcej punktów.

"Liczymy, że liga spełni oczekiwania dotyczące ciągłości startów dla polskich zawodników. To powinno pomóc w rozwoju, zwłaszcza pięściarzom, którzy nie są numerami 1 czy nawet 2 w danej kategorii. Także wielu młodym chłopakom, którzy są poza kadrą, nie mają stypendium i sport łączą z pracą" - powiedział PAP wiceprezes Maciej Demel.

Jak się okazuje, poza spotkaniem Legii Gołota pojawi się również na meczu KKB RUSHH Kielce z Golden Team Nowy Sącz. Tuż przed rozpoczęciem przed fanami zaprezentują się za to byli zawodnicy Błękitnych Kielce.

Ekscytacji nie kryje prezes Nowaczek. - Wracamy do pięściarskich tradycji. Myślę, że tak jak przed laty, hala znów będzie pełna. Zaprosiliśmy wspaniałych gości, byłych ligowców m.in.: Sławka Zaparta, Stasia Łakomca, Grześka Anioła, Jasia Borowskiego, Leszka Szczepańskiego. (...) Emocje sportowe są gwarantowane, bo w obu drużynach walczyć będą wybitni pięściarze. Jestem przekonany, że wszystko wypadnie perfekcyjnie - wyjaśnił, cytowany przez Radio Kielce.

Stacja TVP Sport będzie transmitowała jeden mecz z każdej kolejki. Według "PS" koszty spotkania wynoszą 300-400 tys. zł, co pokryje PZB. Pozostałe mecze będą dostępne na platformie YouTube (50-100 tys zł).

https://www.sport.pl/inne/7,102005,3176 ... ci-do.html

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 kwie 2025, 16:39

Gdyby ktoś jeszcze chciał ponarzekać na polski boks :pijemy:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 12 kwie 2025, 22:48

Patrzę kątem oka na Wach vs Meyna. Paraolimpiada, a Kostyra z dziesięć razy podkreślił, że świetna walka :rozga:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 13 kwie 2025, 10:54

Meyna jest fatalny. Nie ma najmniejszych szans, że on coś osiągnie poza PL. Dziadek Wach momentami go obijał, a jakby zadawał ciosy przynajmniej w 7-8 z 10 rund to może i by wygrał. W drugiej rundzie ugięły się nogi pod Meyną, gdyby tak Wach poszedł za ciosem to kto wie ile by to wszystko potrwało.

Fakty są takie, że walczący ostatnio na festynach stary Mariusz Wach dał bardzo trudną walkę Meynie, który po zlaniu Kownackiego uchodzi za ścisły top HW w Polsce.

Czyli słabo.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 17 kwie 2025, 10:23

Bardzo fajne zestawienie :witam:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 23 kwie 2025, 19:36

:spoko: :spoko: :spoko:

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 23 kwie 2025, 19:59

oby sulecki pprzegrał [ch**] mu w dupe

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 05 maja 2025, 17:23

Trochę zawiódł mnie Martin Bakole. Podobał mi się jego styl i widziałem w nim kogoś kto może solidnie namieszać w wadze ciężkiej. W styczniu wskoczył jako zastępstwo do Parkera i mocno przesadził z wagą, poza tym wyglądał jakby przyleciał tylko po wypłatę. I w sumie tak mogło być, bo praktycznie z marszu, bez większych przygotowań, wyszedł do ringu, nawet jakiegoś solidnego odpoczynku po przylocie do Arabów nie miał. Przegrał w drugiej rundzie i jakoś nie było po nim widać złości. Teraz znów wniósł na wagę trochę za dużo (prawie 136 kg) i zremisował z Ajagbą, chociaż nie brakuje głosów, że to krzywdzący werdykt dla Nigeryjczyka.

Wydarzenie numer 1 w HW? Proszę bardzo:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 maja 2025, 21:51

W TVP Sport trwa gala boksu, niedługo walka Włodarczyk vs Balski o pas.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 maja 2025, 23:23

Za kilka miesięcy 44 lata, dziś walka numer 71, w piątej rundzie ciężki nokdaun po ciosie z opóźnionym zapłonem. A on wrócił! Najpierw posłał Balskiego na deski pierwszy raz, a przed chwilą trafił swoją firmówką i został tymczasowym mistrzem świata :witam:

Owszem, Balski to nie jest wybitny zawodnik, ale nie ma co odbierać Włodarczykowi - po raz trzeci został mistrzem świata.

To jest legendarny pięściarz.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 25 maja 2025, 23:55

Tak czułem że go ustrzeli. Zaimponowało mi we Włodarczyku to, że po piątej rundzie gdy wydawało się już po walce przeczekał szóstą, a w kolejnej już nie było widać śladu po nokdaunie.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 26 maja 2025, 6:01

Najciekawsze momenty walki. Można Włodarczyka nie lubić, ale za umiejętności i sukcesy trzeba doceniać. Pierwsze mistrzostwo zdobył dziewiętnaście lat temu, piękna kariera.

Ciekawostka: to była 71. walka Włodarczyka w zawodowym ringu i dopiero pierwsza przeciwko rodakowi :)

SportowyMax
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kibicuję: Dąbski Kraków

Boks

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SportowyMax » 26 maja 2025, 10:08

No i co by nie mówić, Diablo znów pokazał charakter. Dalej potrafi ustrzelić jak za najlepszych czasów. Oczywiście, Balski to nie Usyk, ale i tak trzeba mieć jaja, żeby wrócić po takim nokdaunie i jeszcze to wygrać. :)
Swoją drogą, ktoś tutaj miał styczność z suplementami od nowmax? Szczególnie ciekawi mnie nowmax NOX Extreme- warto to brać przed treningiem, czy to bardziej pod cardio niż siłkę? Szukam czegoś z kopem, ale bez nieprzyjemnego zejścia. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”