Ekstraklasa 2024/25 - Strona 48

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2200
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 11:24

Boromir pisze:
01 kwie 2025, 11:02
Ja sobie nie przypominam żeby ktoś mówił że Cupiał dobrze zarządza Wisłą. Wręcz przeciwnie, już kilka lat przed jego odejściem mówiło się że to droga do nikąd.
Też prawda. Ale z drugiej strony, nawet gdy z zewnątrz widzimy dobre zarządzanie, to tak naprawdę nigdy nie wiadomo, jak to wygląda od spodu. U nas Włókniarz też dobrze wyglądał, a potem się okazało, że sponsor kierował mafią paliwową. A tacy fajni, zaangażowani lokalnie panowie byli.
Przyszłość może pokazać, że u nas też się posypie, nie takie rzeczy w biznesie się działy, ale na podstawie szklanej kuli nie ma co blokować rozwoju klubu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4423
Kibicuję: AC Milan

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 kwie 2025, 12:16

Myślę że nie byłoby dyskusji gdyby nie zbudowane ileś stadionów typowo dla fanaberii - bo o ile Raków imho zasługuje to już takie Tychy to był przerost formy nad treścią

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5298
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 kwie 2025, 14:04

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 11:01
No, a mimo tego ludzie chodzą i od klubu się nie odwrócili.
No własnie dlatego, że jest to jakas marka, którą przez lata sobie wywalczyła. Ale przykład był po to, że w 2010 roku mogliśmy uchodzić za świetnie zorganizowany klub - co rok walka o mistrza od 15 lat, europejskie puchary, najbogatszy klub. Wystarczyło, że Cupiał miał problemy zdrowotne i wszystko zaczęło się jebać, dlatego ważne są inne kwestie: akademia, boiska, młodzież i wszystko pozostałe. Jak tego nie ma to w momencie gdy właściciel zrezygnuje to trzeba brać pod uwagę, że wszystko może pierdolnąć i pytanie czy wtedy w takiej 1 lidze będzie chodzić 10k czy 2k?
futbolowa pisze:
Na IV jeździliśmy, na III jeździliśmy, w II i I też, więc o to się nie martw.
Ja wiem, że jeździłaś, ale mówie o skali.
futbolowa pisze:
Lepiej, żeby był uzależniony od miejskich pieniędzy, jak niektóre kluby? Na rozsądnym zarządzaniu i finansowaniu buduje się klub, nie wiem, czego innego Ty tutaj oczekujesz.
Oczywiscie, że nie ma. Tak jak mówię - nie jestem przeicwny stadionowi dla Rakowa, ale fajnie byłoby to uzasadnić w konkretny sposób, a te argumenty, które podałaś po prostu do mnie nie trafiały, dlatego majac ochotę na dyskusję chciałem je podważyć ;)

Odnośnie tego czy Wisła była wzorem - oprócz akademii co było podawane w wątpliwość? 20 lat temu mieliśmy w Polsce takie przekonanie, że trzeba wrzucić wielkie pieniądze i wtedy będą sukcesy i przykładem była Wisła. Jak widać to jednak nie był sposób i w kolejnych latach przejechało się na tym kilku milionerów. Teraz jesteśmy bogatsi o wiedzę i wiemy, że trzeba klub budować na jakichś strukturach. M.in. dlatego jestem zwolennikiem Królewskiego, nawet jeśli mielibyśmy siedzieć w tej zasranej 1 lidze jeszcze 3 lata. Finansowo Wisła nadal jest w dupie, ale przynajmniej organizacyjne przez ostatnie 5 lat zrobiła taki progres, jakiego nie było nigdy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 15:50

DDK pisze:
01 kwie 2025, 14:04
dlatego ważne są inne kwestie: akademia, boiska, młodzież i wszystko pozostałe.
Pełna zgoda, właśnie dlatego tak bardzo klubowi zależy na stadionie w innej lokalizacji, żeby obecna infrastruktura – cały czas ulepszana – mogła służyć rozwojowi akademii :)
DDK pisze:
01 kwie 2025, 14:04
Oczywiscie, że nie ma. Tak jak mówię - nie jestem przeicwny stadionowi dla Rakowa, ale fajnie byłoby to uzasadnić w konkretny sposób, a te argumenty, które podałaś po prostu do mnie nie trafiały, dlatego majac ochotę na dyskusję chciałem je podważyć
Wiesz, moim celem nie jest Ciebie przekonywać, tym bardziej jak pewnie nie istnieje żaden argument, który by tutaj zadziałał. Ostatecznym niech będzie to, że nie chcesz, żeby Twojej koleżance dupa wiecznie marzła 🫠😂

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2025, 16:07

W ogóle to jak patrzę na Raków to oni, wg raportu finansowego, wydali w sezonie 23/24 ponad 9 baniek na prowadzenie akademii. Więcej wydawali tylko Lech, Legia i Zagłębie.

Ciekawe jak to poszczególne kluby liczą bo np ŁKS który też miał rezerwy na poziomie centralnym wpisał "tylko" 2 bańki na szkolenie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 16:26

Boromir pisze:
01 kwie 2025, 16:07
W ogóle to jak patrzę na Raków to oni, wg raportu finansowego, wydali w sezonie 23/24 ponad 9 baniek na prowadzenie akademii. Więcej wydawali tylko Lech, Legia i Zagłębie.
To obejmuje samo szkolenie, czy np. też remont budynku i utrzymanie bursy? Wygląda na dużo :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5298
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 kwie 2025, 19:49

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 15:50
Wiesz, moim celem nie jest Ciebie przekonywać, tym bardziej jak pewnie nie istnieje żaden argument, który by tutaj zadziałał. Ostatecznym niech będzie to, że nie chcesz, żeby Twojej koleżance dupa wiecznie marzła
No i przekonałaś :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 kwie 2025, 15:49

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 16:26
To obejmuje samo szkolenie, czy np. też remont budynku i utrzymanie bursy? Wygląda na dużo
Nie wiem, były wypisane tylko wydatki na akademię. Ale podejrzewam, że budowa bazy też w to wchodzi i każdy klub inaczej to rozlicza. Raków nie ma ani rezerw zbyt wysoko, ani w CLJ ich nie widzę. Ciężko tu równać do najlepszych pod tym względem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 kwie 2025, 9:06

Boromir pisze:
02 kwie 2025, 15:49
Nie wiem, były wypisane tylko wydatki na akademię. Ale podejrzewam, że budowa bazy też w to wchodzi i każdy klub inaczej to rozlicza.
A to w takim razie jak weźmiemy pod uwagę remont, szkołę, bursę i inne "duże rzeczy", to już ta kwota nie robi takiego wrażenia :D
Boromir pisze:
02 kwie 2025, 15:49
Raków nie ma ani rezerw zbyt wysoko, ani w CLJ ich nie widzę. Ciężko tu równać do najlepszych pod tym względem.
No niestety, dwa najważniejsze zespoły rok temu zaliczyły spadki, teraz, na szczęście, dobrze sobie radzą. To wciąż młoda akademia, więc liczę na to, że będzie tylko lepiej, chociaż jest tutaj taka dziwna (a może często praktykowana? nie wiem) filozofia, żeby przesuwać roczniki o 2 lata. Funkcjonuje to i u chłopców, i dziewczynek, tak że Zośka mając jeszcze 9 lat dołączyła do zespołu U-13, teraz ma 10, a za rok będzie najstarsza w drużynie. Inne zespoły, z którymi się mierzymy, funkcjonują zupełnie inaczej, z jakimiś pojedynczymi wyjątkami. Nie wiem czy długofalowo to jest jakaś lepsza strategia – całkiem możliwe, nie neguję tego, bo się nie znam, ale jest to ciekawe zjawisko.

Efekt jest taki, jak na zdjęciach, tzn. zazwyczaj rywalki – szczególnie ze Śląska – są potężne, a większość naszych dziewczynek jest dość drobna. U chłopaków też da się tę różnicę zauważyć, jeśli porówna się ich do rywali, choć nie jest to aż tak drastyczne.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 kwie 2025, 9:48

To raczej nie jest rzadki zwyczaj, jak drużyna ma rezerwy, CLJ i jeszcze te ligi wojewódzkie grać to normalne że się przesuwa roczniki wyżej. W Chrobrym też to funkcjonuje.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 kwie 2025, 10:05

Boromir pisze:
04 kwie 2025, 9:48
To raczej nie jest rzadki zwyczaj, jak drużyna ma rezerwy, CLJ i jeszcze te ligi wojewódzkie grać to normalne że się przesuwa roczniki wyżej. W Chrobrym też to funkcjonuje.
W sensie, chodzi o to, że brakowałoby zawodników z danego rocznika? Bo u dziewczyn to rozumiem doskonale – jest za mało zawodniczek, żeby zrobić np. jeszcze drużynę U-11, ale u chłopaków wybór jest większy. Z drugiej strony – dawniej w rezerwach grały same stare konie grubo po dwudziestce i to wydawało mi się totalnie głupie, dobrze, że teraz mamy tam głównie młodych chłopaków (chyba nawet najniższa średnia wieku w lidze, ale mogę coś mieszać).

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 kwie 2025, 10:25

Jak Chrobry miał rezerwy w III lidze to tak przesuwali, najlepsi tam, potem CLJ, a te wojewódzkie rozgrywki to już młodsze roczniki obsługują. Sam Chrobry ma teraz trzy drużyny w roczniku U-15.

Te struktury wojewódzkie to labirynt, nigdy się w nich nie potrafiłem połapać :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 kwie 2025, 12:10

futbolowa pisze:
04 kwie 2025, 9:06
chociaż jest tutaj taka dziwna (a może często praktykowana? nie wiem) filozofia, żeby przesuwać roczniki o 2 lata.
Ja znam przypadki takie, że jak ktoś był bardzo zdolny, to grał w wyższym roczniku, ale takie sytuacje, żeby całe drużyny przesuwać, to niekoniecznie. Kojarzę artykuł, że takie testy były robione gdzieś w Skandynawii, żeby sprawdzić, czy dzieciaki będą się szybciej rozwijały grając z silniejszymi, ale chyba nawet go nie doczytałem.
futbolowa pisze:
04 kwie 2025, 9:06
zazwyczaj rywalki – szczególnie ze Śląska
A to Częstochowa nie leży na Śląsku? :P chyba, że chodzi o Śląsk Wrocław.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8754
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 kwie 2025, 12:12

Mr.Chris pisze:
04 kwie 2025, 12:10
A to Częstochowa nie leży na Śląsku?
Nie, w Małopolsce.
Województwo śląskie, ale geograficznie, historycznie Małopolska.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 kwie 2025, 12:19

Jak na Śląsku to może o Głogów chodziło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”