Ekstraklasa 2024/25

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2203
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post autor: futbolowa » 04 kwie 2025, 9:06

Boromir pisze:
02 kwie 2025, 15:49
Nie wiem, były wypisane tylko wydatki na akademię. Ale podejrzewam, że budowa bazy też w to wchodzi i każdy klub inaczej to rozlicza.
A to w takim razie jak weźmiemy pod uwagę remont, szkołę, bursę i inne "duże rzeczy", to już ta kwota nie robi takiego wrażenia :D
Boromir pisze:
02 kwie 2025, 15:49
Raków nie ma ani rezerw zbyt wysoko, ani w CLJ ich nie widzę. Ciężko tu równać do najlepszych pod tym względem.
No niestety, dwa najważniejsze zespoły rok temu zaliczyły spadki, teraz, na szczęście, dobrze sobie radzą. To wciąż młoda akademia, więc liczę na to, że będzie tylko lepiej, chociaż jest tutaj taka dziwna (a może często praktykowana? nie wiem) filozofia, żeby przesuwać roczniki o 2 lata. Funkcjonuje to i u chłopców, i dziewczynek, tak że Zośka mając jeszcze 9 lat dołączyła do zespołu U-13, teraz ma 10, a za rok będzie najstarsza w drużynie. Inne zespoły, z którymi się mierzymy, funkcjonują zupełnie inaczej, z jakimiś pojedynczymi wyjątkami. Nie wiem czy długofalowo to jest jakaś lepsza strategia – całkiem możliwe, nie neguję tego, bo się nie znam, ale jest to ciekawe zjawisko.

Efekt jest taki, jak na zdjęciach, tzn. zazwyczaj rywalki – szczególnie ze Śląska – są potężne, a większość naszych dziewczynek jest dość drobna. U chłopaków też da się tę różnicę zauważyć, jeśli porówna się ich do rywali, choć nie jest to aż tak drastyczne.

Wróć do „Polska”