Tiszert dla wolności

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Tiszert dla wolności

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 20 lut 2006, 19:38

Od piątku w Akademickim Centrum Kultury Chatka Żaka w Lublinie można oglądać wystawę fotografii ludzi w koszulkach z napisami: "Jestem gejem", "Nie płakałem po papieżu", "Mam AIDS", "Usunęłam ciążę", "Masturbuję się" czy "Nie chodzę do kościoła". Przeciw wystawie protestują młodzi katolicy wspierani przez metropolitę lubelskiego, abpa Józefa Życińskiego.

Koszulki rozprowadza Fundacja dla Wolności w ramach kampanii społecznej "Tiszert dla wolności". Działacze Centrum Duszpasterstwa Młodzieży w Lublinie domagają się, by rektor Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, na terenie którego zorganizowano wystawę, zajął "odpowiednie" stanowisko w tej sprawie - pisze "Rzeczpospolita".
Młodych katolików wspiera abp Życiński. - Obawiam się, że te koszulki nie są demonstracją wolności, ale jej zaprzeczeniem - mówi "Rz" metropolita lubelski. - Żeby wprowadzić na koszulki napis "Mam AIDS" albo "Usunęłam ciążę", trzeba cierpieć na zanik pewnych elementarnych ludzkich uczuć. Normalnie dramat przyjmowany jest milczeniem, solidarnością, powagą. Jeśli u kogoś zanikną uczucia, z dramatu robi się dowcip i wtedy jest prosta droga do cynizmu, a zabicie dziecka nigdy nie może być powodem do dumy. Jeśli ktoś jest chory na AIDS, to też nie jest temat do dowcipów - uważa abp Życiński.

Problemu nie widzą organizatorzy kampanii, którzy tłumaczą, że napisy nikogo nie obrażają. - Nie ma przecież koszulek z napisem "Katolicy to świnie" - mówią. Także Antoni Nowicki, prezes Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, uważa, że wystawa mieści się "w kategoriach swobodnej dyskusji na temat współczesnych problemów".
dla wścipskich:
http://www.tiszert.com/tiszertdlawolnos ... x.php?id=5

Kościół zaczyna robić się żałosny. Ochrzaniają z Jasnej Góry Radio Maryja, a sami nie są lepsi.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lut 2006, 19:46

slyszalem o tym tydzien temu :lol:
w tvp2 o tym mowili :)

musze przyznac, ze ciekawe koszulki :)

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 20 lut 2006, 19:49

Ciekawe. Kupie sobie koszulke z napisem "usunelam ciaze", a swojej dziewczynie "jestem gejem". o. Bedzie lans.

BTW. Kiedy skladamy sie na koszulke dla Protectora, z napisem "masturbuje sie"?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 lut 2006, 21:29

Podoba mi sie.Juz kiedys o tym myslalem.
Zamowilem sobie jedna koszulke i dodatkowo propaguje ta akcje wsrod znajomych.

Forza Milan.

mesajah

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mesajah » 20 lut 2006, 22:12

Corinthians pisze:Kościół zaczyna robić się żałosny.
mozesz to sprecyzować.
Chlopaczek pisze:Podoba mi sie.Juz kiedys o tym myslalem.
Zamowilem sobie jedna koszulke i dodatkowo propaguje ta akcje wsrod znajomych
jestem ciekaw którą :P

myślę że w tym temacie można porozmawiać ogolnie na temat tolerancji
negacja niemalże wszystkich wartosci, poddanie relatywizmowi tradycji, historii czy religii musi doprowadzic do negatynych skutków. Obecnie widzi sie w Europie zachodniej idee kosmopolityzacji, tolerancji, poddawania w wątpliwosc niemalze wszystkiego. Racjonalny umysł Kanta nie negował nawet wiecej niz my teraz sami. Dla mnie jednakze człowiek pozbawiony pewnego rodzaju tozsamosci traci element swojego człowieczeństwa. Kryzys rodziny, państwa, religii, wartosci to pierwszy krok do całkowitego upadku naszege kręgu kulturowego. Równocześnie Rammstein pisze o bardzo niebezpiecznym zjawisku, zachodzi pewien dysonans, my kulturalny zachód odchodzi od swych korzyni, natomiast bliski wchód coraz mocniej angazuje sie w sprawy religijno - tradycyjne. W ewentualym starciu liberalno -otwarto - tolerancyjno - permisywnej Europy z anachronicznym ,konserwatywnym i fanatycznym wschodem nie mamy zbyt wiele szans.
Nie przecze iż innowacyjnosc jest niezbedna w życiu każdej cywilizacji, ale innowacyjnośc ta musi toczyć sie wedle ściśle określonych reguł, nie mozna palić za sobą mostów odrzucajac wszystko co było przed nami. Kultura, religia, tradycja to tak integralne cześci zycia społecznego, ze bez nich owe życie traci prawie wszystko ze swej wartosci. Przykładowo za negacja religii moze isc, negacje wartosci moralnych, negacja obyczajowosci, apoteoza nowego trybu życia opartego na braku jakichkolwiek odwołan historyczno - tradycyjnych, bedzie istnieć pozorna, kłamiliwa tolerancja, wreszcie dojdzie do powstania konsumpcyjnego społeczenstwa które za nic bedzie miało wszytskie uznawane przez nas wartosci. Zyjąc w ten sposób jednakze nie znajdziemy owego eudajmonium , bo swiat bez etyki ,moralnosci, tradycji prawidziwym światem przestaje juz być.
Owszem może hiperbolizuje, jednakze obserwujac istniejace zjawiska i tendencje naprawde zaczynam obawiac sie o normy uznawane przez moje dzieci.

CZY NAPRZYKŁAD TO MOŻNA TOLEROWAĆ ZOOFILIĘ?---

"
Massachusetts, które zasłynęło z forsowania legislacji zezwalającej na "małżeństwa" jednopłciowe zaczęło już pierwsze kroki w kierunku normalizacji innego zaburzenia - bestializmu, czyli aktów seksualnych między ludźmi i zwierzętami.

Od pewnego czasu prowadzona była dyskretna kampania medialno-społeczna na rzecz "zniesienia stygmy społecznej", na jaką narażeni są zoofile. Polega ona m.in. na eufemizacji języka używanego w mediach.

W kolejnym kroku zaproponowano ustawę, która łagodzi kary za akty seksualne ze zwierzętami. Autorzy ustawy, Cynthia S. Creem, Robert A. O'Leary, Michael E. Festa, David P. Linsky - wszyscy z Partii Demokratycznej - są również gorliwymi zwolennikami aborcji i związków homoseksualnych oraz cieszą się otwartym poparciem trzech grup gejowskiego lobby Massachusetts.

"Ustawa dotycząca archaicznych wykroczeń", jak oficjalnie nazywa się projekt, zmieniłaby również inne przepisy, legalizując reklamowanie aborcji, cudzołóstwo i konkubinat.

Aktywiści pro-rodzinni, którzy ostrzegali przed skutkami redefiniowania małżeństwa, widząc je jako początek "równi pochyłej" prowadzącej do normalizacji całej rzeszy dewiacji, włącznie z zoofilią, kazirodztwem i poligamią, byli niejednokrotnie wyśmiewani za tego rodzaju sugestie.

Tymczasem Massachusetts nie jest odosobnione w tej tendencji. Wielka Brytania dopuściła niedawno możliwość emitowanie programów o seksie ze zwierzętami do telewizji publicznej, a w Szwecji notuje się w ostatnich latach znaczący wzrost aktów bestializmu, który jest w tym kraju legalny od roku 1944, kiedy to zniesiono również zakaz zachowań homoseksualnych. "

Ciekaw jestem co będzie dalej: pedefilia, nekrofilia? :roll:
"Tolerancja - cecha ludzi bez przekonań."

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 20 lut 2006, 22:13

Chyba mam niedaleko :lol: Może z nudów zajrzałbym tam nawet. Na miejscu powinny być też jakieś fajne koszulki.

"Jestem Murzynem" :smile2:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lut 2006, 10:00

dla mnie to jest chore jak ci ludzie nie wstydza sie zakladac takie koszulki z tymi napisami :?: ja bym nie zalozyl

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 15 kwie 2006, 20:45

dla mnie to jest chore jak ci ludzie nie wstydza sie zakladac takie koszulki z tymi napisami Question ja bym nie zalozyl

Co innego zgłosić swoją koszulkę na konkurs a co innego ją nosić. Przypuszczam, że cześć poprostu powstała na zasadzie, że jest zbiór poglądów które sa bardzo dyskusyjne: jak aborcja, legalizacja eutanazji, etc. i taki autro wymyślał hasło i wysyłał na konkurs - tą specyficzną akcję.

A czy to jest chore? Można nosić koszulki jakie się chce, tylko ja nie założyłbym takiej koszulki, tak jak nie noszę koszulki z CheGuevarą, bo uważam, że nie jestem bilbordem na którym promuje się hasła tylko dlatego, że to jest trendy. Nosze coś bo mi się to podoba. A taki Che mi się nie podoba, bo jak się moze komunista podobać....
Podobnie jest z tymi koszulkami, ich treść mi nie pasuje, jednak co innego tolerancja, którą promują. Tyle, że dla mnie tolerancja to nie to samo co pochwalanie. Dla mnie homoseksualizm jest zły i mnie razi. Tyle, że szanuje drugiego człowieka i nie rzuce go w głowę kamieniem za to, że zamiast z kobietą całuje się z mężczyzną.

no to narazie tyle, może jak temat pójdzie do góry to jakaś poważniejsza dyskusja powstanie.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 15 kwie 2006, 21:23

bellus pisze:A taki Che mi się nie podoba, bo jak się moze komunista podobać....
Guevara nie jest noszony na koszulkach ze względu na swoje poglądy polityczne, sympatie z Castro itp. Wszystkim podoba się sposób, w jaki zginął. O ile dobrze pamiętam działo się to w Boliwii, Guevara został do czegoś przywiązany i miał zostać rozstrzelany, ale kat się zawahał, wtedy Che powiedział do niego:
- Strzelaj, boisz się?
No i kat strzelił.
Zachowanie godne bohatera, w ogóle życiorys Che Guevary jest godny przeczytania. Kontrowersje mogą wzbudzać jego poglądy polityczne, jednak charakter miał niezwykły.
I jego znane, piękne hasło: Hasta la Victoria Siempre! :wink:

Co do tematu, to koszulki miały być swego rodzaju protestem przeciwko rasizmowi, nielegalizacji aborcji, eutanazji, związków homoseksualnych itp. Do akcji włączyli się nawet znani ludzie. W Polsce, jak to w Polsce Kościół się oburzył, oburzyli się politycy, jakby nie mieli nic ważniejszego do roboty. Cała akcja rozeszł się bez większego echa. Ja dowiedziałem się o niej, po wspomnianym oburzeniu Kościoła.
Ale koszulki zostały zinterpretowane inaczej nie tylko przez Kościół. Można to wywnioskować po przeczytaniu niektórych powyższych postów.
Niektórzy myślą, i po cichu mówią, że aborcja powinna być zalegalizowana, ale jednak na większą skalę nic nie powiedzą, tak jak nie założą takiej koszulki.
Nie wiem czy pasuje tutaj pojęcie Wolności Słowa, ale chyba tak. Czemu nikt tego nie chce nosić? Może się boją? Może nagle zmieniają poglądy? Sondaże, chociaż nie zawsze wiarygodne mówią: wieksza część Polaków chce zalegalizowania aborcji... Ale przyznają to tylko wtedy, gdy są anonimowi...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 15 kwie 2006, 23:30

Corinthians pisze:Nie wiem czy pasuje tutaj pojęcie Wolności Słowa, ale chyba tak. Czemu nikt tego nie chce nosić? Może się boją? Może nagle zmieniają poglądy? Sondaże, chociaż nie zawsze wiarygodne mówią: wieksza część Polaków chce zalegalizowania aborcji... Ale przyznają to tylko wtedy, gdy są anonimowi...

Zaczne od końca, w końcu to nie matematyka (mój nauczyciel od matematyki, swoją drogą bardzo dobry profesor, jak odpowiadałem przy tablicy: "Bartek, ja wiem że do koleżanki na wakacjach to można z różnych stron się dobierać, ale do zadania to zawsze od przodu"). Może i Wolność Słowa masuje, tyle że Wolność Słowa to nie może być wolność od zasad moralnych.
Argument o sondażach troche dziwny jak dla mnie. O moralności nie mogą mówić sądaże, dlatego pomysł referendum w sprawach takich jak aborcja, eutanazja, kara śmierci. Społeczeństwo jest złe, gdyby nie było po co były by prawa. Jak więc źli mogą mówić o dobru i moralności. Czy gdyby większość ludzi popierała kradzieże samochodów to należało by je zalegalizować?
Co do samych koszulek - to może cześć ludzi która się utożsamia z ich treściami uważa jednocześnie, że o takich rzeczach nie powinno się dyskutować na koszulkach - na ulicy.

Co do Che to wg twojego rozumowania powinien być dopisek obok jego popartowskeij twarzy za to jak umarł. Bo ja sobie nie wyobrażam, ze patrząc na kogoś widzi się tylko jakiś jego fragmęt życia. Ten człowiek byl zły, był świadom tego, że rewolucja niesie setk ofiar za sobą, ale mimo to brnął w nią. On nie był buntownikiem tylko kimś owładnietym przemożną chęcią zrealizowania rewolucji - analogicznie jak Lenin: "po trupie Polski, zaniosą rewolucję do Niemiec". A Che nie umarł jak bohater tylko tak jak powinien każdy zbrodniarz. Nie szanował ludzkiego życia, nawet własnego.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 kwie 2006, 23:53

troche dziwne te nasze spoleczenstwo :evil:
MAM AIDS
JESTEM GEJEM
JESTEM LESBIJKĄ
JESTEM ŻYDEM
JESTEM ŻYDÓWKĄ
MAM SPIRALĘ
USUNĘŁAM CIĄŻĘ
JESTEM ARABKĄ
JESTEM ARABEM
JESTEM BEZROBOTNA
JESTEM BEZROBOTNY
NIE CHCĘ MIEĆ DZIECI
MASTURBUJĘ SIĘ
JESTEM MURZYNEM
JESTEM MURZYNKĄ
NIE CHODZĘ DO KOŚCIOŁA
MAM OKRES
NIE SŁUCHAM PAPIEŻA
MIAŁEM POCHWĘ
JESTEM ZE WSI
NIE LUBIĘ SEKSU
BYŁAM W WIĘZIENIU
BYŁEM W WIĘZIENIU
ja chetnie ubralbym sobie jakis t-shirt z powyzszym napisem :P

np. nie slucham papieża, nie chodze do kosciola, jestem zydem, jestem arabem, albo jestem gejem :P

uzasadnienia Najsztuba , ktory wybral : "jestem gejem" czy tez Munka "jestem zydem" - sa naprawde bardzo dobre :twisted:

"Każdy Polak jest Żydem. Przynajmniej gdy dzieje się coś złego wszędzie widzimy Żydów, masonów czy Murzynów. Polska to kraj ksenofobii. Zakładam koszulkę, bo chcę rozszerzyć tolerancję."

"Mogę założyć taką koszulkę, ale nic więcej istotnego nie mogę dla was zrobić. Geje i lesbijki, macie prawo czuć się wyśmiewani, dyskryminowani i marginalizowani. Namawiam - przestańcie chować się po kątach i po klubach" :!:

kurde - chyba sobie kupie jakas koszulke :P

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 17 kwie 2006, 23:09

Te koszulki to jeden wielki wstyd i bezsensowna polityczna, pseudomłodziezowa akcja. Bo jaki sens ma noszenie koszulki "jestem murzynem". Jak chcecie to kupujcie, ale ciekawe ilu z was się gdzieś w tym pokaże

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 kwie 2006, 23:36

Słuszna uwaga o tym, że bezsensowna akcja. Widze tutaj analogiie do wszelakiej maści parad: równości, gejów i lezbijek, etc. Ludzie tam, niestety przodują tam młodzi, idą jak za magicznym fletem, którym tutaj jest słowo wolność. Tylko, że jak się człowieka konkretnie zapyta, żeby wskazał co ma przynieść taka akcja i jakie są jej cele, to nie powie żadnego konkretu, ba często nic nie odpowie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 kwie 2006, 23:38

Polityczna?

Ja nosze ta koszulke i czuje sie w niej bardzo dobrze.Czekam az bedzie cieplej to swobodnie sie w niej zaprezentuje bo do tej pory musialem ja wkladac na bluze z dlugim rekawem.

Koszulki sa zrobione z wysokiej jakosci materialu.Polecam :)

Bellus alez ja Ci powiem.

Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.Zostaly zdjete z wystawy na ktorej mialy byc zaprezentowane.Zdjete pod naciskiem kosciola.Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.

Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".To jawny gest solidaryzowania sie z takimi osobami.Ale mimo tego ze nie obrazaja nikogo jak juz wspomnialem sa i tak atakowane przez roznego rodzaju instytucje ktore stoja na szancach w obronie "moralnosci".Albo instytucje ktore uwazaja ze maja monopol na moralnosc (chyba wiadomo o kogo chodzi).

Bylem pewny ze nie zrozumiesz cala akcje Twoja niechec w stosunku do np. homoseksualistow jest doskonale widoczna.Niechec i arogancja bo nie wiesz nawet jak sie pisze poprawnie slowo lesbijka.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2006, 23:45 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 kwie 2006, 23:42

Wracają dobre czasy, Chłopaczek wypowiada się w tych tematach co ja. Trzeba by było troche na nowo powalczyć o poziom forum.

Wierze, że z dobrego materiału, ale jak dla mnie te hasła takie troche dziwne. Przesadne i bazujące na powszechnym buncie.

A tak z ciekwości to jakie masz hasło?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”