Polacy na świecie - Strona 434

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2025, 15:26

BadBoy pisze:
02 maja 2025, 15:15
Wolałbyś zarabiać 5 czy 10 tys miesięcznie?😉 między 3-4 a 7 MILIONÓW rocznie to jest ogromna różnica.
Zakładając, że jestem już w miarę ustawiony, to wolałbym zarabiać 5 w miejscu, które lubię i gdzie się spełniam, niż 10 w [ch**] środowisku na widok którego chciałoby mi się wymiotować i które odsunie mnie na bok. Nie wiem oczywiście, czy Piątek tak myśli o Arabii, mówię tylko jak ja bym wolał.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 maja 2025, 15:40

To się tak tylko mówi. Im większa kasa tym większe potrxeby.

Poza tym weź też pod uwagę stres związany z piłką, dodatkowe profity, pogodę itd.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2025, 15:51

DDK pisze:
02 maja 2025, 15:40
To się tak tylko mówi. Im większa kasa tym większe potrxeby.
Cóż. Też to wielokrotnie powtarzałem, aczkolwiek nie jeden piłkarz już odrzucił dużo lepsze oferty z Arabii. Wszystko zależy od charakteru. Ja odrzuciłem kiedyś awans i podwyżkę, która by mnie wpieprzyła w dużo większy stres i przymus bycia pod telefonem 24/7/365, więc wiem, że i tu niekoniecznie bym poleciał na kasę. Ale wiadomo, wszystko ma swoją cenę. Co innego też bym mówił, gdyby Piątek nie miał już szansy na dalszy krok w karierze i był 35 latkiem kończącym karierę. Jemu jednak zostało jeszcze nawet 5-6 lat gry, jeżeli będzie się dobrze prowadził i podejmował dobre decyzje. Anyway, w Turcji ma bardzo dobrą renomę i jeżeli nie ma lepszych ofert, to jak najbardziej warto rozważyć 3-4 krotną podwyżkę w Arabii, ale jeżeli by to nie była aż taka różnica i ma szansę na awans sportowy (drużyna turecka grająca w europejskich pucharach), to wtedy nie jestem pewien, czy Arabia jest taka oczywista.
DDK pisze:
02 maja 2025, 15:40
Poza tym weź też pod uwagę stres związany z piłką, dodatkowe profity, pogodę itd.
Z jednej strony Turcja jest bardziej stresująca pod względem trybun, ale z drugiej w Arabii masz masę restrykcji, które wpływają na życie codzienne piłkarza jak i rodziny. Pogodę natomiast zdecydowanie wybieram turecką niż arabską ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 maja 2025, 16:21

Z tym że w Arabii możesz mieć wyjrbane i grać amatorsko, a przy okazji ustawić rodzinę na kilka pokoleń do przodu.

Ja już kiedyś pisałem, że ciężko mi krytykować piłkarza który w pewnym wieku (obojętnie jakim) stwierdza, że zamiast ryzykować zdrowie fizyczne (kontuzje, obciazenie) I psychiczne (gra w takiej Turcji, stres) to stwierdza że woli być gwiazda gdzieś na peryferiach futbolu, grać półamatorsko bez stresu, bez wielkich obciążen, za dużo wieksza kasę i na dużo wyższym poziomie życia. Może nie akurat w Arabii, chociaż na pewnym poziomie życia po prostu stać Cie na wszystko, tak żeby niezależnie od obecnego prawa moc się czuć swobodnie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 maja 2025, 16:39

Mr.Chris pisze:
02 maja 2025, 15:51
wielokrotnie powtarzałem, aczkolwiek nie jeden piłkarz już odrzucił dużo lepsze oferty z Arabii.
masz na myśli jakichś Viniciusow z potencjałem na ZP czy przeciętniaków z dwoma świetnymi sezonami w karierze jak Piątek? Bo takie placki to raczej biorą takie oferty bez mrugnięcia okiem. Nie czarujmy się ale dla takiego Piątka to jak wygrać na loterii.

Swoją droga chłop pozostanie dla mnie fenomenem na skalę światową, bo on dosłownie jednym sezonem we Włoszech ustawił sobie całą karierę. Teraz drugi dobry sezon w słabiutkiej Turcji ustawi nie tylko jego ale i jego dzieci.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4380
Kibicuję: AC Milan

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 maja 2025, 16:44

A te płacenie w Turcji dalej takie słabe? Tam podobno dość mocno się spóźniali

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 121
Kibicuję: Polska

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 02 maja 2025, 16:58

Mr.Chris pisze:
02 maja 2025, 15:51
Co innego też bym mówił, gdyby Piątek nie miał już szansy na dalszy krok w karierze i był 35 latkiem kończącym karierę. Jemu jednak zostało jeszcze nawet 5-6 lat gry,
Z tym że do Piątka w wieku 35 lat telefon z Arabii już nie zadzwoni. Dla niego jest to wypłata życia. O ile nie zgłosi się jakieś Galatasaray z niezłym kontraktem to na pewno dojdzie do takiego transferu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2025, 16:58

Delpiero14 pisze:
02 maja 2025, 16:39
masz na myśli jakichś Viniciusow z potencjałem na ZP czy przeciętniaków z dwoma świetnymi sezonami w karierze jak Piątek?
Tych co osiągnęli już bardzo wiele i dostali kilkukrotnie więcej niż mogli zarobić w Europie. CR7, Benzema, Mahrez, Mane.
Eyesmon pisze:
02 maja 2025, 16:44
A te płacenie w Turcji dalej takie słabe? Tam podobno dość mocno się spóźniali
Piątek zarabia niecałe 2mln na rękę, a według artykułu może zarobić 7mln (nie ma mowy czy netto czy brutto) w Arabii, jeżeli klub zaakceptuje niższą ofertę. 3.5krotna podwyżka w jego wieku i z jego potencjałem to rzecz zdecydowanie warta przenosin do gorszej ligi. Najlepiej opłacani piłkarze ligi tureckiej zgarniają 3.5-4mln.

Przy czym powtarzam. Nie krytykuję go za potencjalnie taką, a nie inną decyzję i pisałem przede wszystkim o aspekcie sportowym oraz, że ta oferta nie jest wcale taka bajeczna - w porównaniu do ofert, które dostaje wielu innych piłkarzy. Jest to dobra oferta, ale nie jest to moim zdaniem oferta w stylu "byłby głupi gdyby odrzucił".

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 maja 2025, 17:04

Mr.Chris pisze:
02 maja 2025, 16:58
Tych co osiągnęli już bardzo wiele i dostali kilkukrotnie więcej niż mogli zarobić w Europie. CR7, Benzema, Mahrez, Mane.
no i każdy z nich poszedł do tej Arabii.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8396

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 02 maja 2025, 17:12

Ale oni to chociaż wszyscy w tej Arabii, a Piątka to jakiś pożal się Katar chce ściągnąć, a nie ta słynna liga arabska :/

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 maja 2025, 17:17

A bo to Katar, okej. W każdym razie wszystkie inne co w Arabii pewnie takie samo. Poza tym że w Katarze tych gwiazdorów trochę mniej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2025, 17:18

Delpiero14 pisze:
02 maja 2025, 17:04
Mr.Chris pisze:
02 maja 2025, 16:58
no i każdy z nich poszedł do tej Arabii.
Pardon, przed odpisaniem przeczytałem jeszcze parę postów oraz coś jeszcze zrobiłem i zgubiłem wątek :P

Odrzucali bardzo różni. I Messi, Varane, czy Modrić będący u schyłku kariery i piłkarze u szczytu lub w jego pobliżu jak Rashford, Lukaku, czy Dembele i piłkarze z "niższymi" pensjami jak Vardy, czy Ramsey. Niemniej, każdy z nich mógł zgarnąć znacznie wyższą pensję niż zarabiał w klubie.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 maja 2025, 17:32

piotrcies pisze:
02 maja 2025, 17:12
Ale oni to chociaż wszyscy w tej Arabii, a Piątka to jakiś pożal się Katar chce ściągnąć, a nie ta słynna liga arabska :/
Ale to akurat plus dla Piątka bo z tych dwóch krajów Katar jest o wiele bardziej liberalny i przyjazny do życia dla Europejczyków. Ja bym się na miejscu tego placka nawet nie zastanawiał.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1469
Kibicuję: od czasu do czasu

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 maja 2025, 20:22

Biorąc pod uwagę, że Basaksehir to klub z szeroko pojętej czołówki to żeby zostać w obrębie ligi i wyjść lepiej finansowo + grać w pucharach to zostają pewnie tylko topowe ekipy Galatasaray i Fenerbahce. Taka Galata ma trochę znanych nazwisk w ofensywie, więc obawiam się że jakby Piątek tam grał i się zaciął na kilka kolejek to miałby problem z odzyskaniem zaufania i pozycji na boisku. Dla mnie również kierunek Katar czy ZEA z fajną podwyżką to dla niego świetna okazja. Zwłaszcza, że ma to swoje 5 minut w Turcji, strzela bramki i jego nazwisko może przykuwać czyjąś uwagę na rynku arabskim. Za pół roku czy rok niekoniecznie tak musi być.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4380
Kibicuję: AC Milan

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 maja 2025, 20:56

Piątek ma oferty zarówno z kataru jak i z arabii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”