Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 1502

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 kwie 2025, 14:53

No cóż, postawiliśmy wszystko na jedną kartę z nazwą Liga Mistrzów i dostaliśmy potężnego kopa po pokonaniu Realu, żeby tylko zderzyć się ścianą na Emirates w PSG. Jestem zawiedziony, bo to nie tak miało być. Niestety, na żywo widziałem pierwsze 30 minut meczu po czym przestało mi działać wifi, w efekcie resztę obejrzałem w domu. Przyznam szczerze, że całości nie widziałem, przewijałem trochę i patrzyłem mniej więcej co tam ciekawego się działo, więc moja opinia nie odzwierciedla całego meczu.

W każdym razie te pierwsze 30 minut wyglądały tak, jak pierwsze 20 minut z Barceloną w 2010 roku. Nie wiedzielismy absolutnie co się dzieje, PSG załozył na nas niesamowity pressing i w sumie szczęśliwie skończyło się tylko 0-1. Potem Arteta zmienił trochę ustawienie i zaczęło to wyglądać lepiej, chociaż dalej nie rewelacyjnie. Nie wiem, jakim cudem dowieźliśmy wyższe xG. Kilka okazji było, no ale bez przesady.

Niemniej jednak jakieś pozytywy są. Nie udało nam się wykorzystać okazji, które mieliśmy. To się po prostu zdarza. Raya wyciągnął kilka świetnych rzeczy, ale również zrobił to Donnarumma. Mogło być 0-2 czy 0-3, ale równie dobrze mogło być 1-1 albo nawet 2-1. Szczęście nam mimo wszystko sprzyjało. Sędzia powinien podyktować rzut karny PSG i wtedy zdaje się po 15 minutach już byłoby naprawdę słabo. W drugiej połowie strzał w poprzeczkę mógł trafić trochę poniżej poprzeczki. No naprawde, mogło być o wiele gorzej. Szczęście się do nas uśmiechnęło i w Paryżu trzeba będzie mu pomóc.

No i przede wszystkim skład środka pola będzie wyglądał zupełnie inaczej w Paryżu. Wyjdziemy z Parteyem na DMie co pozwoli Rice'owi grać bardziej do przodu. Mam nadzieję, że Odegaard się ogarnie i też zacznie coś grać, bo był kompletnie niewidoczny. Niestety, on tak ma już od paru miesięcy, jest wyraź nie pod formą.

Jesteśmy w słabej formie kadrowej i wiedzieliśmy, że to tak będzie wyglądać. Jesteśmy mimo tego w 1/2 LM, pierwszy raz od 2009 roku, co jest fantastycznym wynikiem tej drużyny. Mam nadzieję, że pojedziemy powalczyć o ten finał i będą emocje do końca. Tylko o to proszę. I potem o wzmocnienia w lecie, bo mamy ewidentne dziury które trzeba naprawić. Wiemy o tym nie od dziś.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6258
Kibicuję: 4rsenal

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 maja 2025, 20:30

Przepisy w Anglii zmieniają się tak dynamicznie że trudno nadążyć, jeszcze niedawno przy anulowanym golu Havertza z nastrzelanej ręki przy ciele czytaliśmy że gol słusznie nieuznany, bo gola ręką strzelić nie można niezależnie od okoliczności. No to dzisiaj Evanislon strzelił nam gola ręką, jak widać jednak można :P

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2392

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 04 maja 2025, 0:56

az sprawdzilem jak to wygladalo. reki nomen omen bym se nie dal uciac, ze dotknal reka. mozliwe ze tak

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 04 maja 2025, 4:00

Nie da się na podstawie tego wideo stwierdzić w 100%, że było zagranie ręką. Da się jednak stwierdzić, że był faul na karnego Odegaarda.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 maja 2025, 8:58

A wiec twierdzicie że na podstawie tego wideo nie da się tego stwierdzić. :>

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 05 maja 2025, 15:28

Tak, nie da się w 100% stwierdzić, że piłka dotknęła ręki na podstawie tego wideo.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1497
Kibicuję: Inter Mediolan

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 10 maja 2025, 9:46

🚨 𝐇𝐄𝐑𝐄 𝐖𝐄 𝐆𝐎! Arsenal agree deal to sign Martin Zubimendi from Real Sociedad ❤️🤍

Arsenal are set to trigger €60m release clause, Zubimendi has agreed to sign a long term deal and formal steps will follow soon.

Zubi, ready to become the first signing of the new season.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 10 maja 2025, 12:48

Prawdziwy napastnik :wink:

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 10 maja 2025, 12:51

Czekają na Vlaho ewidentnie

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 10 maja 2025, 23:49

No cóż, nadszedł maj, sezon zasadniczo skończony, mistrz ukoronowany, top5 praktycznie pewne, można powoli podsumowywać.

Kampania ligowa nie tak miała wyglądać. To miało być coś innego. I podejrzewam, że byłoby, gdyby nie opieszałość zarządu w zakupach. Co prawda byliśmy zdziesiątkowani kontuzjami jakich szczęśliwie udawało nam się unikać w takich ilościach w ostatnich latach, ale podeszliśmy do sezonu bez żadnych zakupów z przodu, a już rok temu w kwietniu było absolutnie jasne, że potrzebujemy napastnika. Jeśli miałbym wybrać jedną rzecz, która nam kompletnie zawaliła sezon to własnie ta jedna decyzja. Postawienie na szklanego Jesusa oraz przekonwertowanego Havertrza żeby wieźć ten sezon była absolutnym strzałem w kolano. Wypożyczenie Sterlinga jako rozpaczliwa próba ratowania tej sytuacji zasługuje na zasłonę milczenia.

Przez dwa lata naprawdę dobrego wyścigu o mistrza krzyczeliśmy, że to niesamowite City nas blokuje. Fakt, ale gdy pojawiła się okazja to niestety jej nie złapaliśmy. Nie wzięlismy byka za rogi, tak na dobrą sprawę to już w grudniu czy styczniu było można stwierdzić, że o majstra nie walczymy. Szkoda.

Bardzo miłą odmianą była kampania LM. Byliśmy w fazie ligowej prawie bezbłędni, przegraliśmy jedynie dziwny mecz na wyjeździe po dziwnym karnym z tegorocznym finalistą. Pokonaliśmy (podobno znowu słaby) Real, ustanowiliśmy jakiś rekord wygranej, 7-1 na wyjeździe. Kampania byla piękna. Na PSG nie wyszliśmy w pierwszej połowie, pierwszego meczu, w drugiej zabrakło skuteczności. Zrobiliśmy jakiś chory xG i ciągle bijemy jakieś dziwne statystyki - robienia największego xG bez strzelania bramek. Czy da się bardziej dosadnie prosić o napastnika?

Arteta kończy piąty sezon u sterów tego klubu i ma na koncie tylko FA Cup kowidowe. Przykre to trochę, aczkolwiek szersza perspektywa jest taka, że wyprowadził ten klub z piekieł i trzy sezony z tych pięciu walczyliśmy realnie o poważne trofeum. Od sezonu 2010-11 to się nie wydarzyło. No i jest to duży progres. Dalej mu ufam, aczkolwiek chciałbym zobaczyć jeszcze jakiś postęp w zarządzaniu meczem i kadrą. Niestety, zarządzanie meczem i zmianami za często przypomina Wengera typu brak zmian do 80. minuty. Brak rotacji, zajeżdżanie zawodników, no źle to wygląda pod tym względem. Chciałbym, żeby doszło do tego, że i tam zauważymy jakiś postęp.

Ogólnie dyskutowałem trochę i czytałem iksy i w ogóle i powiem tak, że koniec końców uważam, że Arteta jest dalej odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu. To jego pierwsza robota, wyciągnął nas z bagna, czuje ten klub, podejmował trudne decyzje, teraz liczę na to, że z odpowiednim wsparciem nowego dyrektora sportowego pana Andrei Berty wejdziemy wreszcie na poziom wyżej i uda się zrobić coś, czego się do tej pory nie udało, czyli sięgnąć po tego majstra oraz - osobiście w sumie nawet na to bardziej liczę niż na mistrzostwo - sięgnąć po Puchar Mistrzów, którego Arsenal w historii nigdy nie wygrał. Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że jest to trudne zadanie, szczególnie w Anglii z tym mistrzostwem i uważam już samo faktyczne walczenie w dwóch w porywach do trzech sezonów o te najwyższe cele za duży postęp i sukces.

Krajowe puchary fajny dodatek, ale nie zmieniłbym oceny pracy Artety gdyby odszedł dokładając np. 2 FA Cupy do tego ale brak mistrzostw czy LM. To było ważne dla mnie jak miałem 20 lat i nie widziałem jak kapitan Arsenalu podnosił jakikolwiek puchar na żywo, więc FA Cup w '14 było czymś wielkim, ale teraz to już jednak mam trochę w dupalu takie zwycięstwo. Oczywiście biorąc pod uwagę fakt, że w tym sezonie mija 5 lat od tego tryumfu to kto wie, być może jeśli nic nie wygramy przez kolejne 3 lata to znowu będę traktował wygraną w FA Cup jak zdobycie świętego Graala. ;)

Jeszcze kilka pozytywnych aspektów tego sezonu. Jest więcej, ale chcę dać kilka wyróżnień. David Raya - wyrósł na naprawdę poważnego bramkarza, który ogarnia tak, że chyba wszyscy już o Ramsdale'u zapomnięli. A pamiętacie jak to wyglądało przez pierwszy sezon, gdy Raya zastąpił Anglika w bramce? Jakie były płacze? A cóż, Anglik wrócił do tego, co robi najlepiej, czyli spadania z ligi. I nie był on jakimś fatalnym bramkarzem, ale widać było, że rozkojarzenie i to nie było coś, co dałoby nam wyższy poziom. Podejrzewam, że Raya zdaje sobie z tego sprawę i wie, że kogokolwiek teraz Arteta sprowadzi będzie dla niego zagrożeniem,

Polski akcent, Jakub Kiwior - czapki z głów. Wreszcie w tym sezonie grał na swojej pozycji stopera a nie na lewej obronie i pokazał, że potrafi. Żałuję, że odpadliśmy z FA Cup tak szybko, bo własnie tam liczyłem na jego większą grę. W zasadzie to przy kontuzjach i uniweralności innych zawodników, Kiwior jest pierwszym zmiennikiem na stopera - aczkolwiek może tam też grać White czy Timber. Ciekawi mnie bardzo, co się tam stanie z Polakiem, bo powinien grać pierwsze skrzypce w jakimś zespole zeby się rozwijać, ale w tym sezonie pokazał, że jest warty stawiania na niego i w zespole, który zamierza walczyć o 4 trofea, jest dla niego miejsce. Po prostu nie będzie to miejsce w żelaznej pierwszej XI, tak to już jest, para stoperów to nie pozycja którą się rotuje tak jak kilka innych. Taka natura. Ale jesli chciałby zostać to ja jestem za.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1497
Kibicuję: Inter Mediolan

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 10 cze 2025, 12:21

Zubimendi her we go

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 cze 2025, 12:24

To będzie już jego 5 oficjałka w ostatnich miesiącach, gdzie my tych wszystkich Zubimiendich pomieścimy na boisku :P

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2025, 12:58

Rodrygo ⌛👀⌛

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 404

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 26 cze 2025, 13:24

Podawajcie proszę źródła albo chociaż wklejajcie tweety po włosku, bo potem człowiek szuka źródeł. :?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2025, 14:03

Ja to wstawilem bez zrodel czysto zyczeniowo.
Widzialem ze u innych to dziala moze mi tez sie uda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”