Polityka za granicą - Strona 441

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
57%
Putin/Trump
9
43%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5279
Kibicuję: Tylko WISŁA

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 12:14

Kluchman pisze:
07 maja 2025, 10:13
Wypłata takiej sumy z banku to sporo zachodu - nie da się tego zrobić od ręki. Przelew i tak będzie szybszy, nawet zwykłym Elixirem wykonanym w sobotę. Poza tym po prostu na wszelki wypadek wolę nie mieć przy sobie takiej kwoty w gotówce. Jeśli ktoś nie akceptuje przelewu to jest to tylko jego niemająca racjonalnych podstaw fanaberia, więc niech spada na drzewo.
Chyba w PKO można wypłacać po 3k w bankomacie bez prowizji, więc to jakieś 30min roboty.
Jak przelew będzie szybszy? Przecież jak zrobisz przelew w sobotę to dojdzie w poniedziałek i musisz jechać jeszcze raz kilkaset kilometrów po auto. Poza tym ryzykujesz, że w miedzyczasie jak gość dostanie kasę to może cokolwiek zrobić z autem.
To że Ty wolisz nie mieć takiej gotówki przy sobie to Twoja sprawa - są ludzie, którzy maja na sobie droższe zegarki czy łancuchy. Kilkadziesiąt tysięcy złotych to nie jest jakaś wielka suma.

Ale ktoś akceptuje przelew tylko własnie to nie jest tak
Kluchman pisze:
07 maja 2025, 11:26
la mnie w pewnych sytuacjach gotówka jest zupełnie niepraktyczna - choćby właśnie takich jak kupno samochodu za 100 tysięcy
Tylko własnie to jest praktyczne dla kupującego. Jedzie gotowy na transakcje - jeśli wszystko jest ok robimy umowę i wracam autem. Gdyby nie miał gotówki to:
a) wraca starym autem
b) traci czas na to, zeby jechać drugi raz
c) niekiedy jak ma limity musi iść do banku je zwiększyć
d) ryzykuje, że w międzyczasie ktoś przyjedzie z gotówką i zapłaci na miejscu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 maja 2025, 12:28

DDK pisze:
07 maja 2025, 9:23
100k
Niech zgadnę. Faktura na jakieś 80k? ;)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 12:55

DDK pisze:
07 maja 2025, 12:14
Chyba w PKO można wypłacać po 3k w bankomacie bez prowizji, więc to jakieś 30min roboty.
W bankach zwykle są limity dziennych wypłat z bankomatów - coś w stylu 20 000 zł. Jak chcesz 100 000 zł w gotówce to zwykle musisz się z bankiem umówić kilka dni wcześniej.

Więc tak, w tym sensie przelew jest szybszy. Ale jak pisałem - gdyby sprzedający postawił mi takie warunki to poszukałbym innego sprzedającego. Również dlatego, że jest to podejrzane.

BTW chciałbym zobaczyć filmik z transakcji, jak gość to liczy czy kwota się zgadza. :D

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 07 maja 2025, 13:22

Cash is THE KING. Gotówką = wolność. Jeszcze się wszyscy o tym dobitnie przekonamy. A Państwa pod przykrywką walki z terroryzmem chcą tylko mieć większą kontrolę nad obywatelami.

BTW przeliczenie 100k gotówki to nie jest żaden problem i trwa kilka minut.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 15:34

Mr.Chris pisze:
07 maja 2025, 12:28
DDK pisze:
07 maja 2025, 9:23
100k
Niech zgadnę. Faktura na jakieś 80k? ;)
Nie, kumpel kupował i normalnie wpisywał na umowie pełną kwotę. U Ojca nie pamiętam bo to bylo 5 lat temu, ale tam było coś koło 50k.
Kluchman pisze:
07 maja 2025, 12:55
W bankach zwykle są limity dziennych wypłat z bankomatów - coś w stylu 20 000 zł. Jak chcesz 100 000 zł w gotówce to zwykle musisz się z bankiem umówić kilka dni wcześniej.
Wypłacałem +50k kilka razy w życiu. Nigdy nie miałem żadnych limitów.
Kluchman pisze:
07 maja 2025, 12:55
BTW chciałbym zobaczyć filmik z transakcji, jak gość to liczy czy kwota się zgadza.
Może dla Ciebie to jest dziwne, ale ludzie obracają taką gotówką na co dzień. Kilka razy pożyczałem komuś z rodziny albo od kogoś z rodziny też kwoty ponad 50k to zawsze robilismy to gotówką, żeby nie trzeba było zgłaszać do US. Nie z powodów podatkowych bo i tak jest to zwolnione z podatku (pożyczka i darowizna w 1 linii) ale po prostu nikomu się czegoś takiego nie chce zgłaszać. Babcia też prosiła kiedyś żebym jej większą kwotę ogarnął jak chciała dać na ślubie kuzynowi. Miała lokatę, więc po prostu wypłaciłem swoje, a potem jak jej się skończyła lokata to dopiero wypłaciłem jej.
Ja wiem, że duża część społeczeństwa nie korzysta z gotówki prawie w ogóle, ale naprawdę to nie jest dla wszystkich codzienność. Ja 99% rzeczy robię bezgotówkowo (zresztą pracuje w terminalach), ale po prostu znam rzeczywistość.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 16:06

No widzisz. Jak my w najbliższej rodzinie przekazujemy jakieś darowizny czy pożyczki na większe kwoty to zawsze jest transparentnie - przelewem i ze zgłoszeniem do Urzędu Skarbowego. Może jesteśmy dziwni.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2123

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 maja 2025, 16:12

DDK pisze:
07 maja 2025, 15:34
Nie z powodów podatkowych bo i tak jest to zwolnione z podatku (pożyczka i darowizna w 1 linii) ale po prostu nikomu się czegoś takiego nie chce zgłaszać.
Elektroniczny formularz do uzupełnienia takiego zgłoszenia zajmie tyle czasu, że w tym samym czasie nie dotrzesz do bankomatu, nawet jak mieszkasz 300 metrów od niego ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 16:17

Raz to zgłaszałem do US i stwierdziłem, że szkoda czasu i nerwów. Nie mniej jednak masz przykład z tym kupnem auta, gdzie bez gotówki trzebaby jechać drugi raz z ryzykiem, że w międzyczasie ktoś inny kupi albo że po wykonaniu przelewu coś się stanie z autem.

I tak, pracuje od prawie 15 lat w terminalach, płacę w 99% kartą/blikiem/przelewem, ale mimo wszystko jestem za wolnością gotówki, bo są sytuacje w życiu, gdzie jest ona rozwiązaniem niektórych problemów. Przykłąd ostatni w Hiszpanii, gdzie wyłączają prąd powiedzmy na 3dni. JA sobie poradzę, ale mam znajomych co trzymają na koncie same drobne, a resztę na kontach oszczędniościowych. Jak im padnie telefon to nawet nie przeleją sobie na konto do którego mają kartę.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 16:19

Stać pod bankomatem przez pół godziny i robić dziesiątki wypłat by zebrać grubą gotówkę - spoko. Wypełnienie krótkiego formularza online - nie chce się. Ale ok - Urząd poprosi potem o potwierdzenie przekazania pieniędzy... ;)

Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 109
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chandlerr » 07 maja 2025, 16:30

Tak, zrobisz przelew za 30k, a potem US przeswietli kazda Twoja transakcje i bedziesz musial sie spowiadac z kazdej zlotowki.
A nóż się okaże, że wujek od strony babci, przelał Ci 300zł na kupno kur, których później nie zarejestrowałeś. Przy okazji zrobią Ci kontrole w domu i znajdą w piwnicy jak stary pędzi bimber.
Mogłeś postać 30min pod bankomatem. Posiedzisz 3 lata ze starym za bimber.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 16:36

Nic takiego się nie dzieje, nie wiem skąd bierzesz te pomysły.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 17:06

Kluchman pisze:
07 maja 2025, 16:19
Stać pod bankomatem przez pół godziny i robić dziesiątki wypłat by zebrać grubą gotówkę - spoko. Wypełnienie krótkiego formularza online - nie chce się. Ale ok - Urząd poprosi potem o potwierdzenie przekazania pieniędzy...
Ale różnica jest taka, że ja uważam, że każdy może sobie wybrać czy chce robić a czy b, a Ty jesteś za tym, zeby nie miał wyboru.
Kluchman pisze:
07 maja 2025, 16:36
Nic takiego się nie dzieje, nie wiem skąd bierzesz te pomysły.
oj, u nas kiedyś była sytuacja, że klient zmienił NIP (z JDG na SC) i nie wiedział, że musi nam to zgłosić. Przeksięgował więc sobie nieudolnie środki, które rozliczyliśmy na starą firmę i przyczepił się US. Zrobili mu kontrolę i przyczepili się o wszystko - o to, że wliczał jakieś pierdoły w koszty, o to że od jakichś rzeczy nie powinien odliczać VATu (mówił, że całe kilkadziesiąt złotych na tym zaoszczędził) no i to, że przez kilka dni nabijał na kasę fiskalną SC, a terminal miał jeszcze na JDG.
Oddawanie VATu, korekta rozliczeń z US + z ZUS (bo składka zdrowotna to 9% przychodu), grzywna + setki nerwów. Nie był to mój klient, ale jak człowiek słyszy takie rzeczy to na prawdę nie chce dawać pretekstu US do kontroli, nawet jeśli nie ma nic do ukrycia.

Przecież wystarczy, że dostajesz 300zł miesięcznie przelewu od babci przez kilka lat i z tego co pamiętam to po niecałych 3 latach masz obowiązek to zgłosić bo łączna suma darowizn przekroczyła kwotę chyba 9,6k?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 17:16

DDK pisze:
07 maja 2025, 17:06
Ale różnica jest taka, że ja uważam, że każdy może sobie wybrać czy chce robić a czy b, a Ty jesteś za tym, zeby nie miał wyboru.
Różnica jst taka, że ja uznaję, że dobrze to robić jawnie, zwłaszcza gdy pieniądze mają być wykorzystane na zakup czegoś co widać i co podlega jakiejś rejestracji/zgłoszeniu tak czy inaczej (jak właśnie samochód czy mieszkanie). Wiadomo, że jak pożyczam czy daję komuś dwie stówki bo np. rozliczamy się z kupna jakiegoś prezentu urodzinowego to tego nigdzie nie zgłaszam. Jak mieszkałem z rodzicami i ustaliliśmy, że dorzucam się co miesiąc do kosztów tyle i tyle to też nie. Ale kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo to jednak coś innego.
DDK pisze:
07 maja 2025, 17:06
oj, u nas kiedyś była sytuacja, że klient zmienił NIP (z JDG na SC) i nie wiedział, że musi nam to zgłosić.
Ty mówisz o działalności gospodarczej, ja o prywatnych transakcjach między osobami fizycznymi. To zupełnie inne przepisy, inna kontrola i inne uprawnienia urzędników (aczkolwiek rząd PiS bardzo je rozszerzył).

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 18:16

Kluchman pisze:
07 maja 2025, 17:16
Różnica jst taka, że ja uznaję, że dobrze to robić jawnie, zwłaszcza gdy pieniądze mają być wykorzystane na zakup czegoś co widać i co podlega jakiejś rejestracji/zgłoszeniu tak czy inaczej (jak właśnie samochód czy mieszkanie). Wiadomo, że jak pożyczam czy daję komuś dwie stówki bo np. rozliczamy się z kupna jakiegoś prezentu urodzinowego to tego nigdzie nie zgłaszam. Jak mieszkałem z rodzicami i ustaliliśmy, że dorzucam się co miesiąc do kosztów tyle i tyle to też nie. Ale kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo to jednak coś innego.
Ale wiesz, ze jeśli suma darowizn w ciągu chyba 5 lat przekroczy 9600 to musisz to zgłosić? CZyli własnie jak rodzice/babcia dają Ci 300zł miesięcznie to po 3 latach powinieneś to zgłosić do US wraz z potwierdzeniami wszystkich przelewów? Własnie dlatego lepiej obracać gotówką.
Kluchman pisze:
Różnica jst taka, że ja uznaję, że dobrze to robić jawnie
A ja uważam, że jeśli to nie jest oszustwo (czyli np. kwestie ominięcia podatku) to człowiek powinien mieć możliwość zrobienia tak, jak jemu wygodnie.
Kluchman pisze:
Ty mówisz o działalności gospodarczej, ja o prywatnych transakcjach między osobami fizycznymi. To zupełnie inne przepisy, inna kontrola i inne uprawnienia urzędników (aczkolwiek rząd PiS bardzo je rozszerzył).
Owszem, co nie zmienia faktu, że jak się słyszy coś takiego to się człowiek woli trzymać jak najdalej od US.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2123

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 maja 2025, 18:55

DDK pisze:
07 maja 2025, 18:16
Ale wiesz, ze jeśli suma darowizn w ciągu chyba 5 lat przekroczy 9600 to musisz to zgłosić?
Czy Ty przypadkiem nie otworzyłeś sobie wlasnie takiej ładnej prezentacji na stronie rządowej - która się super pozycjonuje przy pytaniu o kwoty wolne od spadków i darowizn, ale ma dane sprzed wielu lat? ;)
Bo coś mi się wydaje, że obecnie kwota zwolniona to 36 120 od jednej osoby przez 5 lat dla I grupy w więzach rodzinnych. Wiec taka babcia, należąca do tej grupy, musiałaby przez 5 lat przelewać co miesiac 600 zł - a na koniec dorzucić jeszcze coś ekstra - żeby to przebić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”