Skoki Narciarskie - Strona 8

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 kwie 2006, 21:34

Były trener reprezentacji Polski w skokach narciarskich Austriak Heinz Kuttin został szkoleniowcem niemieckiej kadry B.

Kuttin był trenerem reprezentacji Polski przez ostatnie dwa lata. Na stanowisku zastąpił Apoloniusza Tajnera, obecnego prezesa Polskiego Związku Narciarskiego.

Z kolei następcą Kuttina został Fin Hannu Lepistoe.

:!: :!: :!:

I jestem przekonany, ze juz w przyszlym sezonie Niemieccy juniorzy beda lepsi od naszych juniorow :evil: choc w minionym sezonie to nasi byli górą 8)

Oby Lepistoe pokazal cos, bo nie jestem przekonany do emerytow :twisted:

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 14 sie 2006, 21:55

Reprezentant Austrii Gregor Schlierenzauer wygrał czwarty konkurs letniej Grand Prix w skokach rozegranych we francuskim Courchevel. Adam Małysz, który po pierwszej serii był dziewiąty, ostatecznie zajął trzecie miejsce.

Schlierenzauer prowadził po pierwszej serii w której oddał skok na odległość 123,5. W drugiej serii spisał się jeszcze lepiej, uzyskał 134,5 m, jako jedyny zawodnik w konkursie przekroczył "zaczarowaną" granicę 130,0 m i z notą 255,4 pkt zdecydowanie zwyciężył w konkursie.

Adam Małysz w pierwszej serii miał 117,0 m, co dawało mu dziewiąte miejsce. W drugiej uzyskał 127,5 m dzięki czemu wyprzedził sześciu rywali i awansował na trzecią pozycję. Małysz ukończył zawody z łączną notą 237,1 pkt.
Drugie miejsce zajął Austriak Wolfgang Loitzl, który za skoki 120,5 i 125,0 m otrzymał notę 242,4 pkt.

Wyniki konkursu w Courchevel:
1. Gregor Schlierenzauer (Austria) 255,4 (123,5/134,5)
2. Wolfgang Loitzl (Austria) 242,4 (120,5/125,0)
3. Adam Małysz (Polska) 237,1 (117,0/127,5)
4. Anders Jacobsen (Norwegia) 236,5 (120,0/125,0)
5. Lars Bystoel (Norwegia) 234,8 (118,5/125,0)

Klasyfikacja generalna letniej GP:
1. Andreas Kofler (Austria) 270 pkt
2. Gregor Schlierenzauer (Austria) 250
3. Adam Małysz (Polska) 245
4. Wolfgang Loitzl (Austria) 188
5. Simon Ammann (Szwajcaria) 172
6. Andreas Kuettel (Szwajcaria) 133
7. Georg Spaeth (Niemcy) 122

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 14 sie 2006, 22:02

O ładnie Adam, jeszcze wygra w Letniej :D

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 14 sie 2006, 22:10

Nagrodą w letniej jest podobno sztabka złota. Pewno jak się Adaś o tym dowiedział to odrazu 1 miejsce w Predazzo a teraz 3.... :lol:

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 14 sie 2006, 22:20

No napewno tyle, że niedługo to on sobie zrobi dom z tych sztabek złota ;D

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 sie 2006, 14:14

No raczej porazka w klasyfkiacji to nei bedzie za wielka wygrana Adama. Nie ma wielu bardzo dobrych skoczków, ktorzy nei traktuja powaznie sezonu letniego. Małysz jeszcze skacze dobrze, ale reszta :zgon: Mysłałem ze Fin jednak cos poprawi, a tak chyba za duzo nie ma co sie spodziewac po reszcie...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 paź 2006, 17:53

http://sport.onet.pl/0,1248889,1412670,wiadomosc.html

Małysz wygrał cykl Letniej GP :jupi:

zawsze jak wygrywał letnią - to później w zimowym okresie - szło mu znacznie gorzej.

Sami trenerzy byli zaskoczeni świetną formą Małysza, nie startował we wszystkich konkursach, ale jak już wystąpił ... to wygrywał [chyba raz tylko nie wygrał]

Ciekawe jak to będzie w tym sezonie wyglądac, mamy MŚ z tego co się orientuje, może jakies medale :lol:

głośno było ostatnio o przejściach do Polskiej druzyny 2 czołowych skoczków świata.
Sprawa Jandy juz przycichła i raczej się czech dogada ze swoim związkiem, natomiast jesli chodzi o Alexandra Herra - kto wie, może uda się go pozyskać, zawsze to jeden klasowy skoczek w drużynie więcej

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 03 paź 2006, 20:56

fieldy pisze:zawsze jak wygrywał letnią - to później w zimowym okresie - szło mu znacznie gorzej.
No to teraz ma szansę się przełamać 8)
fieldy pisze:natomiast jesli chodzi o Alexandra Herra - kto wie, może uda się go pozyskać, zawsze to jeden klasowy skoczek w drużynie więcej
Tylko, że pewnie musiałby długo czekać na obywatelstwo, bo z tego co słyszałem to nie będzie w jego przypadku przyspieszonej procedury :roll:

Ogólnie, to brawa dla Adasia :spoko: Może to tylko letnia GP, ale patrząc na ostatnie sezony to forma i nastawienie dobrze prognozują na przyszłośc. Oby do zimy 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lis 2006, 9:53

pfffffff pfffffffffff pffffffffffff <fieldy odkurza temat>

1 dzień zostały do inaguracji nowego sezonu, a tu cisza.
Z nowym trenerem i starymi zawodnikami [choć tak naprawde to młodymi :P] Polska ekipa przystępuje do nowego sezonu.

Stoch, Hula, Zyła i .... Małysz :P bedą walczyć w pierwszych zawodac w Kuusamo.
Małysz podczas letniego GP i podczas całych przygotowań do sezonu ziomowego prezentował się bardzo dobrze. Nie bił co prawda rekordów skoczni, ale widać, że jeszcze nie jest wypalony do końca, jak niektórzy sądzili.

W piątek pierwszy konkurs.
kwalifikacje dzś o 18:00 pewnie na eurosporcie pokażą.

Do bojuuuu Polskoooo. Ciekawe ilu Polaków wejdzie do konkursku :think:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lis 2006, 10:53

fieldy pisze:kwalifikacje dzś o 18:00 pewnie na eurosporcie pokażą.
Tak, kwalifikacje bedzie mozna zobaczyc na Eurosporcie :) oraz TVP Sport.

Ten sezon bedzie bardzo ciekawy z uwagi ze zawodnicy beda sie skupiac na samych konkursach Pucharu Swiata a nie na MŚ czy Igrzyskach Olimpijskich. Malysz po bardzo udanych startach w Letnim GP narobil nam smaku na zwyciestwa :) Czyzby to byl come back Malysza? Sam Kojonkoski twierdzi ze Malysz moze znow zdominowac Puchar Swiata w tym sezonie i ze jest top jego faworyt do Krysztalowej Kuli :) Ciekawi mnie postawa naszych pozostalych reprezentantow. Stoch, ktory kilka sezonow termu namaszczony zostal nastepca Malysza bedzie chcial pokazac ze skakac potrafi. Jak sie to przlozy w wyniki - przekonamy sie. Hula i Zyla ucza sie dopiero skakac z tymi najlepszymi i tutaj zakwalifikowanie sie do samego konkursu bede uwazal za ich dobry start w PŚ. Licze ze Adam znajdzie sie na podium a Stoch w pierwszej '20'. Pozostaje nam trzymac kciuki ;)

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 23 lis 2006, 12:16

fieldy pisze:Zyła
Znam jego siostre i kuzynke :lol: :lol: :lol: :lol: :love:
fieldy pisze:Do bojuuuu Polskoooo. Ciekawe ilu Polaków wejdzie do konkursku Think
2
fieldy pisze:1 dzień zostały do inaguracji nowego sezonu, a tu cisza.
Ja tam czekam na Biatlon :!: zdaje sie ze w ten weekend inauguracja ale musze jednak sprawdzic :lol: - jezeli juz przy tym jestem - Bjoerndalen jest w mega formie :!: Tydzien temu wygral bieg na 15km technika dowolna w Szwecji (oczywiscie Puchar Swiata w narciasrtwie biegowym)- a startowala cala czolowka biegaczy :shock: Jedna Ole Einar pokazal co potrafii (i ze keidys popelnili blad - skreslili go jako biegacza - a on przerzucil sie na Biatlon), nie dal im najmniejszych szans :!: Dobrze tez wypadl inny biatlonista zwany Pedziwiatrem :P - Wiec naklaniam aby obstawic zwyciestwo Norwga w inauguracyjnych zawodach, chociaz nikt nie wie jak tam u niego z strzleaniem bedzie :think: Jednak juz nie ma takich problemow jak kilka lat temu wiec mozna sprobowac :D - najpierw sprint a potem dochodzony

To tyle OT

fieldy pisze:a tu cisza.
a moze niektorzy w dupie maja skoczkow :?: :>

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 lis 2006, 16:47

czeher pisze:a moze niektorzy w dupie maja skoczkow
Z tym, że nie wszyscy :P Ja interesowałem się skokami przed wielkimi sezonami Małysza i będę się interesował nadal. Od dwóch sezonów bywał w Zakopcu na konkursach i mam nadzieję, że tym razem też mi się uda.

W sumie zastanawia mnie jak to będzie z Adamem w tym sezonie. Przecież już nieraz było tak, że jeśli ktoś wygrywał w letniej Grand Prix to już potem z zimie bywało różnie. Jeśli chodzi o Małysza, już dwa poprzednie sezony miał średnie więc chyba przyszła pora (ostatni gwizdek) na ponowne wygrywanie :roll: Pozostaje jeszcze kwestia naszych pozostałych Orłów ... oby coś wreszcie drgnęło.

Cóż, więcej będzie można pisać po dzisiejszych kwalifikacjach. Do boju Orły :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lis 2006, 17:00

Jakby ktos chcial - tu mozna wyniki treningow, kwalifikacji i zawodow ogladac -- >> http://www.sportresult.com/sports/sj/sj.asp 8)

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 23 lis 2006, 17:01

A tak apropo w Zakopcu to jest atmosfera te tłumy pijanych Małyszofanów żygających i depczących po Polskich flagach nie ma co takich kibiców może nam zazdrościć cały świat przecież mają czapki, szaliki, transparenty i machają biało-czerwonymi flagami nie to co to bydło na meczach piłki nożnej
. A efekty małyszomani były słyszalne na meczach reprezenacji każdy brał trąbke z napisem "leć adam leć" i myślał ze jest zajebisty . na szczęście trąbko-mania troche ucichła ostatnio .

A co do skoków to licze , że Małysz będzie w tym sezonie w dobrej formie i jeśli nawet nie wygra całego PŚ to licze na kilka zwycięstw Małysza . Wkońcu dla fanów piłki kopanej w Polskim wydaniu zaczyna się sezon ogórkowy i trzeba sobie jakoś umilać przerwę zimową .

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lis 2006, 17:53

Trening w wykonaniu naszej kadry - bezcenne.

Mam nadzieje ze nasi wlacznie z Malyszem lepiej sie pokaza podczas kwalifikacji anizeli treningu... Bo inaczej bedziemy mieli tylko Adasia w konkursie. A co bedzie jezeli odpukac nie pojdzie mu jutro i zajmie miejsce poza '15'? Bedzie musial sie kwalifikowac. Mam nadzieje ze limit cienkich skokow nasi wyczerpali juz na trweningui a teraz bedzie tylko lepiej. Za chwile kwalifikacje i ciekawy jestem skoku Malysza i Stocha

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”