Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2458

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 16 maja 2025, 17:23

Wystarczy zerknąć na ceny ropy naftowej, żeby wiedzieć, że z wyborami nie ma to nic wspólnego. Ropa jest praktycznie w odwrocie od początku roku.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/pro ... ymbol=ROPA

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2155

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 maja 2025, 17:31

Heh, miałem cichą nadzieję, że ktoś skomentuje wklejowy wykres - ze to nie przypadek, że tak cena beznzyny na nim ewidentnie spada im blizej wyborów.
Bo wykres, choć przedstawia prawdziwe zmiany ceny benzyny w tym okresie, to pochodzi z Francji.
dias pisze:
16 maja 2025, 14:17
Chciałbym poznać schemat łączenia tych kropek.
Tak zwany żart.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 16 maja 2025, 17:48

johny batonik pisze:
16 maja 2025, 9:06
Pelart2 pisze:
16 maja 2025, 8:45
W czym jeszcze nie przegonili poprzedników?
Skala korupcji za Pisu była nieporównywalne większa niż teraz + jeszcze gorsza propaganda w tvp, wręcz kalka dzisiejszej republiki. Obie partie to syf, ale zachowajmy trochę obiektywizmu
Propaganda jest nadal,mniej karykaturalna, ale jednak. Samo to, że TVP nie zostało zlikwidowane powinno dać wiele do myślenia. W spółkach państwowych dalej obsadza się według legitymacji partyjnej. Wałki na kilometrowkach, etc. Nie rozumiem dlaczego dalej usprawiedliwia się jednych nieudaczników występkami drugich. Trochę tak jakby mieć żonę, która zdradza, potem poślubić kolejną, która zdradza częściej. Wtedy wrócić do tej pierwszej, ale po jakimś czasie znowu iść do drugiej, bo pamięć zaszwankowała.
Obrazek

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 16 maja 2025, 19:27

venomik pisze:
16 maja 2025, 17:31
Heh, miałem cichą nadzieję, że ktoś skomentuje wklejowy wykres - ze to nie przypadek, że tak cena beznzyny na nim ewidentnie spada im blizej wyborów.
Bo wykres, choć przedstawia prawdziwe zmiany ceny benzyny w tym okresie, to pochodzi z Francji
No, a ja miałem nadzieję, że ktoś taki jak Ty (teoretycznie niezbyt zaangażowany po żadnej ze stron) skomentuje ta sprawę że spotami, być może największej afery wyborczwj w historii III RP. Ale jak widzę, jeśli mejnstrim o tym milczy to sprawy nie ma. Aż żal, tak po ludzku, że nie udało się im (tj mejnstrimowi) powiązać tej sprawy z PiSem. Wtedy byśmy wszyscy o tym rozmowiali, niemal tak jak o kawalerce Nawrockiego.

Az z poswieceniem po oglądałem dzisiaj FAKTY TVN
Jedynka - Trzaskowski najlepszy kandydat, by Katarzyna Kolenda-Zaleska
Dwójka - Nawrocki brudny pisior uwikłany w szemrane interesy z kawalerką, by Jakub Sobieniowski (generalnej jakbym ich do gladal namiętnie pewnie byłbym jak @Chlopaczek, @Conrado albo @Kluchman. No trzeba nienawidzić PiSu!!!one1!!!one1!!!
Serio to czekam aż się wajcha odjebie całkiem na prawo i ktoś zliwkiduje ta szczujnie.
Anyway.
Trójka - Mentzen, tchorz, ucieka od pytań,koniunkturalista. Po za tym faszysta, radykał. Słowem - niebezpieczny człowiek. By Arleta Zalewska
Czwórka. Adrian Zandberg spoko ziom ale odrealniony, dużo się uczy ale nie kuma podstawy podstaw. Symetrysta. Generalnie głosowanie na niego to głos zmarnowany. By Jacek Tacik
Piatka. Szymon Hołownia, niewdzięczny.ch..uj. musiał się tłumaczyć z działań rządu. Ale walczy z faszysta Mentzenem za to plus. By Maciej Knapik.

Informacji o aferze że spotami, łącznie minut 0 (słownie,: zero) lmao..

Ja nie żyłęm w PRLu ale wyobrażam sobie że właśnie tak wyglądały media w tamtym czasie. Ulica żyła sobie czymś innym, a media konsekwentnie ignorowaly niewygodne tematy. Dzisiaj zamiast ulicy jest internet. I to może być game changer..pytanie na ile procent.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 829

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 16 maja 2025, 20:10

A Ty masz jakieś potwierdzone informacje o tej rzekomej największej aferze wyborczej czy tylko tak sobie ćwierkasz we świat? Bo przeczytałem wywiad z dyrektorem NASK, z szefem ABW i wyszło z tego tyle że jedna fundacja o nazwie Akcja Demokracja wystawiała spoty na fb i było to zgłaszane już dawno ale Meta nie reagowała aż w końcu zamknęła konta. Tyle?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 16 maja 2025, 20:25

Je jebie xd Zapomniałeś jeszcze napisać, że Tomczyk też zaprzeczył! Tak jak pisałem, mainstream dupa cicho, bo nie można szkodzić Rafałowi dwa dni przed I tura. Do tego Premier z przekazem dla idiotów o ruskich hakera i wszyscy zadowoleni. Pisałem Ci @masacra, że to będzie żyło tylko w bańce.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 16 maja 2025, 20:26

No więc podaj fakty z undergroundu :bicz:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 16 maja 2025, 20:32

Jaki [k****] undergrund xd ale serio, nie zależy mi, żeby ewangelizować w piątek wieczorem silniczków. Weź sobie odpal tego X, prześledź sobie co pisała chociażby WP, żebyś nie miał zbyt wielkiego dyzonansu poznawczego, a potem możesz dotrzesz do tego, kto i kiedy na komendę promował te filmiki, a kiedy poszedł spam na fb.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 16 maja 2025, 20:42

Czytam i czytam i żadnych FAKTÓW chyba nie doczytam 😶 ustaliliśmy, słyszeliśmy, dotarliśmy. Faktycznie potwierdzone i rzetelne informacje. Właściciele fundacji im potwierdzili, a dzisiaj wydali oświadczenie że nie mają nic wspólnego z tymi dwoma kontami. Ale wiadomo że na „X” tylko prawda :witam: miałem już do tego tematu nie wchodzić bo pisowski beton jest nie do skruszenia, ale niestety zaglądnąłem. Mój błąd którego więcej nie popełnię :witam:

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 205
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 16 maja 2025, 20:49

Pisałem kilka razy i niestety ale KO to jest absolutnie największe zło jakie może spotkać/ spotkało Polskę. Mają UE po swojej stronie, oczywiście nie chodzi mi o to, że ktokolwiek liczy się z Tuskiem w Europie, ale o to, że UE będzie zamiatać wszystkie krętactwa silnych razem, bo oczywiste jest, że z ich perspektywy PiS nie może wrócić do władzy. Każde naginanie prawa przez PiS było szykanowane i podciągane do rangi zbrodni. Teraz jest cisza.

To samo media głównego nurtu. Jechali z pisem jak z gnojówką, teraz udają, że nic się nie dzieje, do tego wręcz dosłownie działają na zawołanie KO.

Media patrzyły na ręce Kaczyńskiemu i spółce co było swego rodzaju zabezpieczeniem przed ewentualnymi szalonymi pomysłami poprzedniego rządu. Teraz nie ma absolutnie żadnego bezpiecznika. UE siedzi cicho, media tańczą jak im Tusk zagra. To jest bardzo, bardzo niebezpieczna sytuacja.

Nawet tutaj na forum widzimy, że to nigdy nie chodziło o łamanie konstytucji, o propagandę w TVP i inne takie. Chodzi o to, że robiła to partia, której poszczególni użytkownicy zwyczajnie nienawidzą. Teraz można to wszystko zaakceptować, a najlepiej udawać, że nic się nie dzieje. Tragedia.

Teraz taki Badboy oczekuje dowodów. I spoko. Kiedy coś tam wypływało na PiS dowody nie były potrzebne. Wszystko było jasne - winni. Przecież to tak bije po oczach, że jest aż przykre.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 maja 2025, 20:54

Koleś, który do niedawna był asystentem posła PO, ma mnóstwo zdjęć z politykami PO, był nagradzany (!!!) przez Tuska, jest doradzą w NASK (!!!) obsadzonymi ludźmi obecnej władzy robi kampanię uderzającą w kandydatów opozycyjnych za blisko 500k z bliżej nieokreślonego źródła (ślady wskazują na Sorosa). Do tego przypadkiem taki minister czy wiceminister PO umieszcza te same (!!!) filmiki na swoim profilu ZANIM zaczęły być reklamowane na Meta.
Tłumaczenie NASK? Zewnętrzna ingerencja uderzająca w...Trzaskowskiego, Mentzena i Nawrockiego. To tak jakby napisać, że III Rzesza i II RP były zamieszane w wybuch II WŚ.

A taki @BadBoy nie widzi związku. To się nazywa mechanizmem wyparcia.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 16 maja 2025, 20:57

Wiesz że to że chodzę czasami do kościoła nie oznacza że jestem katolikiem?
https://natemat.pl/amp/605849,akcja-dem ... skowskiego
Fundacja sie odcina i wydaje oficjalny komunikat, ale „fachowcy” wiedzą lepiej

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 maja 2025, 21:02

Uff. Odcięli się. No to wszystko jasne. Nie ma tematu, nie? Coś jak złodziej, który jak go złapią za rękę mówi, że to nie jego ręka. I ty im wierzysz. Z uśmiechem na twarzy.
Ty mi wytłumacz SKĄD Tomczyk udostępniał te filmiki na X już 28 kwietnia. Skoro cała akacja nie jest powiązana/inicjowania z PO. Bo on milczy jak zaklęty i udaje, że nie ma tematu.

Obrazek

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 162

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 16 maja 2025, 21:06

Niemcy też mogą się odciąć od holocaustu? To zajebiście,nie wiedziałem, że tak można.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 16 maja 2025, 21:14

Za holocaust są odpowiedzialni Naziści, a nie Niemcy. Proszę się doedukowac:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”