Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2557

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 145

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 02 cze 2025, 0:50

Pelart2 pisze:
01 cze 2025, 21:49
krzysiu pisze:
01 cze 2025, 21:34
Ale jak to zrobi w ciągu 2 lat to niektóre rzeczy i tak będzie mozna cofnąc a to będą 2 lata najwazniejsze dla rządu i prezydenta. Bo jezeli dadzą du.. to wyleca za 2 lata na zbity pysk i nie dostaną szansy na bycie rządem długi czas.
Człowieku, od dzisiaj pełnię władzy w Polsce zdobywa Bruksela a w zasadzie Berlin. Nie licz na to, że my coś uzyskamy lub czemukolwiek się sprzeciwiamy. Dla mnie te wybory to potwierdzenie, że ciut więcej niż połowa wyborców, oddała suwerenność swojego kraju w zamian za, w sumie nie wiem za co? Bo chyba nie za widmo dobrobytu i rozwoju. Niech się dzieje, niektórzy nigdy się nie nauczą.

Prosiłbym moderację, o usunięcie mojego konta.
Tematy piłkarskie i tak mnie od lat nie interesują. Będę wdzięczny. Do wyborców Trzaskowskiego, to był błąd i wkrótce się o tym przekonacie.
i co wygrał Karol

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 02 cze 2025, 1:10

Too big to rig :pijemy:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1368
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 02 cze 2025, 1:14

Jest 2-gi late poll, różnica 2%, tego chyba się już nie da odwrócić.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... BoxMMtImg1

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 145

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 02 cze 2025, 1:15

Nawet po pierwszym było to wiadome

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1315

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 cze 2025, 1:30

61% komisji zliczone, prawie 9 pp na korzyść Nawrockiego. Pozamiatane.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 346

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 02 cze 2025, 1:32

Koniec.

Ciężko obrażać się na wynik, który jest bezpośrednio konsekwencją kiepskich rządów Koalicji, Tuska i koalicjantów. Wybory w 2023 roku (październik 2023) - 54% na KO, Lewice i Hołownię. Wybory w 2025 roku (czerwiec 2025) - 49% na Trzaskowskiego. Jeżeli ktoś się zastanawia dlaczego ludzie woleli (podobno) gangusa i sutenera, to właśnie dlatego.

Zniechęcenie do siebie +miliona wyborców przez 1,5 roku to imponujący speedrun Donalda Tuska, godny jego emerytury.

Mam nadzieję, że za 5 lat większość Polaków i forumowiczów będzie zadowolona z prezydentury Nawrockiego.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 cze 2025, 1:39

Dane z 90% komisji. Koniec

PO potrzebowała niecałych dwóch lat żeby zasłużyc sobie na czerwoną kartkę od społeczeństwa. I to w takich okolicznościach, gdy masz po swojej stronie wszystkie największe media. Rekord świata.

Jakiś rok temu postawiłem tezę, że jakby PiS miał po swojej stronie TVN i Onet zamiast Republiki i TVP Kurskiego z tą ich tępą propaganda, to rządziłyby trzecia a może i 4 kadencje. I to nawet nie dlatego, że są jacyś wybitni w tym. Dlatego, że rządy PO to jest totalna pozerka, która kończy się rozkładem państwa. Tak było 10 lat temu i tak jest teraz. Tylko teraz bardziej, bo wplątali się w totalnie dysfunkcyjna koalicję.

Kandydata też wybrali wybitnego to prawda, no ale po drugiej stronie był niewiele lepszy. A mimo wszystko zdołał wygrac.

.
Ciekawe co dalej? Jakbym posądzał Tuska o jakąś zdolność honorową to spodziewaobym się dymisji rządu i przedterminowych wyborów. Ale nie posądzam, także myślę że będziemy z takim pozorowanym rządem uprzykrzających życie obywatelom się bujać jeszcze 2 lata. Chyba, że w PSLu się zbuntują, pokażą Kosiniakowi drzwi, a sami wyjda z koalicji. Ale marne szanse.

Trzasowski człowiek mem. Przegryw totalny. W ogóle mi go nie żal. Miałbym do chłopa jakikolwiek szacunek, gdyby cała kampanię był sobą. Tym lewym skrzydłem PO, które zawsze reprezentował. Nie zgadzam się z takimi poglądami ale szanowalbym że ma odwage ich bronic. A on pół.kamoanii przebierał się [ch**] wie za kogo. Stroil się w szaty jakiegoś light konserwatysty, chociaż wszyscy doskonale go znali. Za takie coś, 0 szacunku. Niech dokończy ta kadencję jako prezydent Warszawy (swoją drogą też dużo mówi, że warszawiacy dwa razy wybrali gościa, którego reszta kraju dwa razy odrzuciła. Dwa światy) i niech spada na śmietniku historii. Oby jak najmniej takich totalnych kameleonów w polityce.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2025, 1:49 przez masacra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 02 cze 2025, 1:39

Następne wybory parlamentarne będą weryfikacją Konfederacji, bo wydaje się, że będą z kimś w koalicji. Ciekawe czy sprzedadzą się za garść srebrników.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1057
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 02 cze 2025, 1:44

Mnie tylko wciąż zadziwia, że prawicowy elektorat tak wstydzi się przyznawać w sondażach, do tego na kogo głosuje i jak widać (po przykładzie USA) ta ich przywara występuje nie tylko w Polsce.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 02 cze 2025, 1:53

yedraz pisze:
02 cze 2025, 1:44
Mnie tylko wciąż zadziwia, że prawicowy elektorat tak wstydzi się przyznawać w sondażach, do tego na kogo głosuje i jak widać (po przykładzie USA) ta ich przywara występuje nie tylko w Polsce.
Ja się totalnie nie dziwię. Jeśli powiesz, że głosujesz na Brauna/Konfederacje to od razu jesteś szufladkowany, że chcesz zabronić aborcji i palić murzynów i żydów. Argumenty do tych ludzi w postaci tego, że możesz mieć odmienne zdanie niż prawica w sprawie aborcji i kościoła, ale zgadzać się w kwestii migracji i gospodarki, nie trafiają do nich. A co dzisiaj na nas bardziej oddziałuje? Aborcja i kościół, czy to, że mamy problem z ukrańcami, mamy wysokie ceny, a na horyzoncie pojawia się pakt migracyjny i zielony ład?

Ja głosuję na tych, którzy chcą (albo mówią, że chcą) zatrzymać nadciągające problemy. Aborcja dzisiaj nie jest problemem, tak samo świeckie państwo. Robienie na tym polityki to samobójstwo.

Awatar użytkownika
Cristiano7
Skład C
Skład C
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cristiano7 » 02 cze 2025, 1:57

yedraz pisze:
02 cze 2025, 1:44
Zobacz jak mainstream traktuje ludzi o odmiennych do "koalicyjnych" poglądów. Jebać Pis wg takiego europosła Śmiszka to "dorobek kulturowy"
Chęć wykluczania ludzi o innych poglądach stała się normalnością :) Więc co tu zaskakującego że ludzie nie chcą być wytykani palcami jako gorszy sort ? :)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 02 cze 2025, 2:02

johny batonik pisze:
02 cze 2025, 1:53
A co dzisiaj na nas bardziej oddziałuje? Aborcja i kościół, czy to, że mamy problem z ukrańcami, mamy wysokie ceny, a na horyzoncie pojawia się pakt migracyjny i zielony ład?
No to właśnie głosujący na Platformę mają wg tego co tutaj piszecie o wiele więcej powodów do wstydu, a jakoś nie ukrywają się ze swoimi sympatiami wyborczymi?
Cristiano7 pisze:
02 cze 2025, 1:57
Zobacz jak mainstream traktuje ludzi o odmiennych do "koalicyjnych" poglądów. Jebać Pis wg takiego europosła Śmiszka to "dorobek kulturowy"
Ale czy ten mejnstrim głównych mediów w naszych czasach jest naprawdę wyznacznikiem standardów społecznych?

Awatar użytkownika
Cristiano7
Skład C
Skład C
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cristiano7 » 02 cze 2025, 2:09

yedraz pisze:
02 cze 2025, 2:02

Ale czy ten mejnstrim głównych mediów w naszych czasach jest naprawdę wyznacznikiem standardów społecznych?
jeśli duopol nadal ma się dobrze to znaczy że mainstream spełnia swoją role :)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 02 cze 2025, 2:15

No nie tak dobrze, bowiem Duopol w wyborach prezydenckich w 2015 roku zdobył 68,5%, pięć lat później 74%, a teraz niecałe 61%... :whistle:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”