Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2570

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 940

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 03 cze 2025, 16:27

Conrado pisze:
03 cze 2025, 14:12
Nie mogę doczekać się rozbicia obecnego duopolu,i czekam aż po jednej stronie stanie Zandberg,a po drugiej konfa z Braunem.
Te napierdalanki pomiędzy antifą i brunatnymi :ozob:
Prędzej spodziewał bym się merytorycznej dyskusji. Pozostajemy przy swoich wartościach, ale robimy porozumienia,inwestycje, projekty istotne dla obywateli.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 03 cze 2025, 17:33

PietroBosman pisze:
03 cze 2025, 16:27
Conrado pisze:
03 cze 2025, 14:12
Nie mogę doczekać się rozbicia obecnego duopolu,i czekam aż po jednej stronie stanie Zandberg,a po drugiej konfa z Braunem.
Te napierdalanki pomiędzy antifą i brunatnymi :ozob:
Prędzej spodziewał bym się merytorycznej dyskusji. Pozostajemy przy swoich wartościach, ale robimy porozumienia,inwestycje, projekty istotne dla obywateli.
Nic takiego nie nastąpi. Skoro dwie, wydawać by się mogło, będące dość blisko siebie partie nie potrafiły się pogadać w kluczowych kwestiach, to skrajne tym bardziej się nie dogadają. Problem jest też inny: powszechne nastawienie polityków, że do polityki idziensię po frukty, a nie po to, żeby rozwijać państwo

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2400
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 cze 2025, 17:43

dias pisze:
03 cze 2025, 17:33
Problem jest też inny: powszechne nastawienie polityków, że do polityki idziensię po frukty, a nie po to, żeby rozwijać państwo
Tu też, pewnie często tak jest, a nawet jeśli nie, to cóż szkodzi wyzbyć się idei (Donald, to o Tobie). Wystarczy spojrzeć na kilometrówki. Wszyscy tam kradną równo, objeżdżając równik w celach niby związanych z byciem posłem i nikt tego nie kontroluje. No z chlubnym wyjątkiem Razemków, którzy odstają od tej patologii. Jak jakaś Konfederacja będzie miała w 2027 okazję to też zrobi skok na spółki skarbu państwa itd. (teraz, ku*wa, my hehe).

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 cze 2025, 19:11

Polecam ostatnią twórczość pani Filiks na X.
Jeśli ta koalicja wytrzyma do końca kadencji, to będzie jej największy sukces.

Niezła odklejka, oni tam nic nadal nie kumają.

Mignęła mi też wypowiedź ministry Muchy chyba na fb, gdzie na czynniki pierwsze rozłożyła porażkę RT. Powinni to sobie wydrukować i każdy dzień od tego zaczynać żeby zrozumieć w jakim klimacie politycznym funkcjonują ich wyborcy w tym ci potencjalni.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 03 cze 2025, 20:08

Niektórzy się obrażają i kończą aktywnośc na FB :D

https://www.facebook.com/wadimsenator/?locale=pl_PL

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 03 cze 2025, 21:27

DDK pisze:
03 cze 2025, 15:18
już teraz podobno było sporo ludzi którzy zastanawiali się pomiędzy Mentzenem a Zandbergiem.
Przyznaję się do bycia 1 z nich :)
Dla mnie to jednak powiew świeżości w polityce. Merytorycznie i konkretnie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 cze 2025, 21:36

Devourer pisze:
03 cze 2025, 20:08
Niektórzy się obrażają i kończą aktywnośc na FB
ja mam znajomego, powiedzmy, że znajomego, bo studiowaliśmy chwilę razem ponad 10 lat temu, który tak mocno wszedł w ten run wyborczy, że w ostatnich dniach to tam relacje nawołujące do głosowania na RT szły jedna za drugą, obrażanie wyborców Nawrockiego i twierdzenie, że kto zagłosuje na KN, ten nie jest godny jego znajomości i niech wy*******, pisanie łzawych historii, że gdy będąc lokalnym dziennikarzem radiowym robił programy atakujące PiS, to wyborcy go w sieci atakowali (to akurat podłość wyborców, tylko sam chłop w ostatnich dniach robił to samo), a po wyborach zapowiedział odejście z social mediów, wyjazd z Polski i zwyzywał wszystkich, którzy głosowali na Nawrockiego, nawet tych, którzy normalnie dyskusję podejmowali w komentarzach.

Tak że jeśli jakiś polityk ogłasza odejście z internetu, to tam mały pikuś, normalni ludzie potrafią się tak poobrażać, nawet czytałem wpis jakiejś baby, że porażkę Trzaskowskiego przeżyła bardziej niż śmierć ojca. No kuźwa, to jest już wypalony mózg.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2025, 21:44

Eyesmon pisze:
03 cze 2025, 21:27
DDK pisze:
już teraz podobno było sporo ludzi którzy zastanawiali się pomiędzy Mentzenem a Zandbergiem.
Jeden to socjalista jeszcze większy od PiSu (choć akurat + że jest z tym szczery, a nie udaje "prawicy" jak tamci) widzący kraj upaństwowiony, z gigantycznymi podatkami i państwem pomagającym obywatelowi przeżyć za to co wcześniej wyciągnie mu z kieszeni. Do tego ideologicznie prounijny, protęczowy, proaborcyjny i antyklerykalny. Drugi to gość który mówi o likwidacji zusów i innych instytucji państwowych, pozbyciu się wszelkich podatków jakich się da i zostawienie obywatela na pastwę samego siebie, ale za to bez wyciągania z jego kieszeni żadnych pieniędzy. Do tego ideologicznie antyunijny, antytęczowy, antyaborcyjny i proklerykalny.

Jak można się wahać między jednym a drugim? :shock: To wy panowie w wieku 30+, 40+ lat ciągle nie macie żadnych przekonań politycznych i wybieracie polityka na zasadzie "ten ma fajny głos, ten się ładnie wypowiada, ten nie lubi premiera, a w jaką stronę ma zmierzać Polska to w sumie mi koło [ch**] lata" ?

No to ja się przestaję dziwić że w Polsce mamy permanentny doupol POPiSu, po prostu ten naród niedojrzały decyzyjnie do demokracji.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 cze 2025, 21:56

sickstick pisze:
03 cze 2025, 21:44
Jak można się wahać między jednym a drugim?
ale ty wiesz, że motywacji do głosowania jest tyle, ilu ludzi? I nie zawsze poglądy gospodarcze są tu wyróżnikiem. A nawet jeśli, to nie jest tak, że z podręcznika wybierasz liberalizm gospodarczy i musisz brać wszystkich poglądów z danej strony i niektóre nawet możesz mieć zupełnie odwrotne? Możesz chcieć niskich podatków, ale być przeciwnikiem prywatyzacji kluczowych sektorów i nagle się okazuje, że musisz wybierać między dwiema sprzecznymi partiami i cóż - możesz się zawahać.

Jest milion powodów i dla mnie nie jest śmieszne, że ktoś może się wahać między Zandbergiem a Mentzenem, dla mnie bardziej zabawne jest to, że ktoś uznał, że prawica gospodarcza to musi mieć każdy pogląd jak najbardziej prawicowy i od jakiegoś czasu przyczepiłeś się tej składki dla przedsiębiorców, kiedy ludzie mają czasem nie aż tak ortodoksyjne podejście do niektórych rzeczy.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 03 cze 2025, 22:16

sickstick pisze:
Jeden to socjalista jeszcze większy od PiSu (choć akurat + że jest z tym szczery, a nie udaje "prawicy" jak tamci)

Nie mówcie mu, że rozwinięcie skrotu NSDAP w przełożeniu na polski to Narodowo SOCJALISTYCZNA Partia Niemiec, bo może się chłopakowi drobne zwarcie zrobić :)

Trochę poważniej pisząc, to ostatni raz ktoś tak uparcie definiował partie na prawicę-lewice w oparciu o podejście do gospodarki chyba ze 20 lat temu. Także dzien dobry. Jak się mieszkało pod kamieniem ostatnie dwie dekady?

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 03 cze 2025, 22:27

sickstick pisze:
Jak można się wahać między jednym a drugim? To wy panowie w wieku 30+, 40+ lat ciągle nie macie żadnych przekonań politycznych i wybieracie polityka na zasadzie "ten ma fajny głos, ten się ładnie wypowiada, ten nie lubi premiera, a w jaką stronę ma zmierzać Polska to w sumie mi koło [ch**] lata" ?
sickstick pisze:
No to ja się przestaję dziwić że w Polsce mamy permanentny doupol POPiSu, po prostu ten naród niedojrzały decyzyjnie do demokracji.
No biorąc pod uwagę, że obecnie realną alternatywą dla PO-PiS jest ... Zandberg, Braun i Mentzen, to nie wymaga chyba wielkiej analizy dlaczego znajdzie się ktoś (zbyt wielu tych ludzi pewnie nie ma, bez przesady), kto może wahać się między Zandbergiem a Mentzenem, a permanentny duopol PO-PiS mamy właśnie dlatego, że takich ludzi jest wciąż zbyt mało (ale szczęśliwie chyba coraz więcej). ;) Nie wspominając, że myślę, że 'nieposiadający przekonań politycznych' @Eyesmon na głosowaniu na kogo tam nie wybrał i tak wyszedł lepiej niż ja głosujący na Koalicję Obywatelską w 2023 roku. ;)

ps

Profil ~osoby wahającej się między Zanbergiem, a Mentzenem: antysystemowy centrowiec zmęczony PO-PiSem ceniący merytorycznie przygotowanych polityków, dla którego Braun jest zbyt skrajny.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 03 cze 2025, 22:39

sickstick pisze:
Eyesmon pisze:
03 cze 2025, 21:27
DDK pisze:
Jeden to socjalista jeszcze większy od PiSu (choć akurat + że jest z tym szczery, a nie udaje "prawicy" jak tamci) widzący kraj upaństwowiony, z gigantycznymi podatkami i państwem pomagającym obywatelowi przeżyć za to co wcześniej wyciągnie mu z kieszeni. Do tego ideologicznie prounijny, protęczowy, proaborcyjny i antyklerykalny. Drugi to gość który mówi o likwidacji zusów i innych instytucji państwowych, pozbyciu się wszelkich podatków jakich się da i zostawienie obywatela na pastwę samego siebie, ale za to bez wyciągania z jego kieszeni żadnych pieniędzy. Do tego ideologicznie antyunijny, antytęczowy, antyaborcyjny i proklerykalny.

Jak można się wahać między jednym a drugim? :shock: To wy panowie w wieku 30+, 40+ lat ciągle nie macie żadnych przekonań politycznych i wybieracie polityka na zasadzie "ten ma fajny głos, ten się ładnie wypowiada, ten nie lubi premiera, a w jaką stronę ma zmierzać Polska to w sumie mi koło [ch**] lata" ?

Z jednej strony jestes za rozbiciem duopolu, a z drugiej nie chcesz żadnego ze skrajnych. Tyle, że obecna scena polityczna nic innego nie oferuje.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 03 cze 2025, 22:55

Zandberg mówi o gigantycznych podatkach dla "szarego" obywatela czy zwyczajnie wnosi postulat o zwiększenie stawek dla wielkich korporacji? Może mi coś umknęło, więc chętnie się doedukuję. Antyklerykał? Chyba bardziej chce oddzielić kościół od państwa, ale raczej nie wprowadzi bojówki zabraniającej mówić paciorka.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 03 cze 2025, 22:56

W Polsce brak racjonalnego centrum, na to pozowała Trzecia Droga przed wyborami parlamentarnymi, ale nic z tego nie wyszło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”