Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2619

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 315

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 07 lip 2025, 14:27

gilardino11 pisze:
07 lip 2025, 14:23
BadBoy pisze:
07 lip 2025, 14:15
I musiało mieć potwierdzone że mieszka w Polsce. I jaki sens jest jeżdżenia pracować na Ukrainę, jak w Polsce zarobią dużo więcej?🤔
Przecież to ignorant intelektualny. Nic to że Polacy przez 20 lat brali Kinder geldy na miliardy euro na dzieci mieszkające w Polsce pracując w Niemczech Anglii Irlandii czy Norwegii. Oczywiście że to powinno i zostało unormowane. Ostatnie co powiem to że Ukraińcy przyjadą do Polski na socjal mają w orbicie takie raje socjalne jak Niemcy Szwecja Irlandia czy Anglia. Ale to gdzies trzeba być i coś wiedzieć. Ten typ w dupie był gówno widział i ma zero pojęcia o tym jak wygląda świat a jego oknem na świat są filmiki z YouTube i tik tok.
Bez odbioru
Typowy argument troglodyty: chlip chlip, a BOLACY TO NIE POBIERAJA SOCJALU?

A gdzie napisałem, że popieram socjal pobierany przez Polaków w innych krajach?

Nie ma się argumentów to tworzysz już jakieś tezy z dupy :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 801

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 lip 2025, 14:33

No dobra tylko po [ch**] oni mieli wyjeżdżać na Ukrainę jeżeli w tamtym czasie w fabrykach zarabiali jakieś 4 razy mniej niż pracując w Polsce? A po drugie przypomnij sobie kto wprowadził takie socjale które teraźniejszy rząd właśnie prostuje 😶

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5279
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 lip 2025, 14:59

BadBoy pisze:
I musiało mieć potwierdzone że mieszka w Polsce. I jaki sens jest jeżdżenia pracować na Ukrainę, jak w Polsce zarobią dużo więcej?🤔
Ja tak tylko do tego - jak ktoś pracuje i mieszka na Ukrainie do 50km od granicy , ma tam dom/pracę, to naprawdę nie będize kombinował, zeby dostać dodatkowy socjal w Polsce, jeśli tego nikt by nie weryfikował? Poza tym nie żeby coś, ale jakby mi zapłacili 1k euro miesięcznie to ja bym nie miał problemu, żeby pojechać do Niemczech po taką kasę ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 lip 2025, 15:01

DDK pisze:
07 lip 2025, 14:59
żeby pojechać do Niemczech po
Do Niemiec.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 lip 2025, 15:16

DDK pisze:
07 lip 2025, 14:59
BadBoy pisze:
Ja tak tylko do tego - jak ktoś pracuje i mieszka na Ukrainie do 50km od granicy , ma tam dom/pracę, to naprawdę nie będize kombinował, zeby dostać dodatkowy socjal w Polsce, jeśli tego nikt by nie weryfikował? Poza tym nie żeby coś, ale jakby mi zapłacili 1k euro miesięcznie to ja bym nie miał problemu, żeby pojechać do Niemczech po taką kasę ;)
Wszystko fajnie tylko że jasno pisze że musisz FAKTYCZNIE mieszkać w Polsce. ZUS miał prawo wysyłać zawiadomienia w celu stawiennictwa i brak stawienia się skutkuje wstrzymaniem świadczenia. Druga sprawa że każdy wyjazd i powrót z kraju musi być zgłoszony

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5279
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 lip 2025, 15:30

Nie wiem jak to działa i jak sprawdzane jest czy realnie ktoś mieszka i czy np. weryfikowane są dane z przejść granicznych, bo jeśli nie to to nie powinno to być skomplikowane. Nie wiem też ile osób ZUS zweryfikował i czy realnie da się zweryfikować kilkaset tysięcy ludzi. Jeśli tak to ok.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 07 lip 2025, 15:46

W teorii to ZUS może skontrolować pracownika na L4, ale w praktyce to nie jest takie proste. Więc nie chce mi się wierzyć, że kontrola jakiejś większej grupy Ukraińców, przy wszystkich procedurach, jest taka łatwa.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 lip 2025, 15:53

Zygmunt-1 pisze:
07 lip 2025, 15:46
W teorii to ZUS może skontrolować pracownika na L4, ale w praktyce to nie jest takie proste. Więc nie chce mi się wierzyć, że kontrola jakiejś większej grupy Ukraińców, przy wszystkich procedurach, jest taka łatwa.
Z tego co czytam to są wzywani do stawiennictwa. Więc nie muszą nigdzie jeździć. Druga sprawa że prawdopodobnie (nie chce mi się szukać) jest to robione listownie czyli muszą posiadać jakiś adres zamieszkania

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3283

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 lip 2025, 15:53

Trzeba ich zaczipowac.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 07 lip 2025, 16:04

Nie sprawdzałem informacji na ten temat, ale patrząc na ilości osób, które się dostały w krótkim czasie do Polski oraz znając naszą polską organizację w urzędach to kompletnie nie zdziwi mnie jak spora część ludzi wykorzystywała "luki" i korzystała z dobroci. Pamiętam, że były jakieś artykuły o ludziach, którzy brali pieniądze u nas i jeździli na zakupy, święta i inne okazje na Ukrainę mimo że uciekli stamtąd przed wojną. Może tak było, może niekoniecznie, ale przy przyjęciu tak ogromnych ludzi w krótkim czasie chaos organizacyjny jest bardzo prawdopodobny.

Powiem Wam ziomeczki na koniec, że szkoda nerwów na kłótnie polityczne. I tak jesteśmy jebani na każdym kroku przez polityków. Ja bym tylko chciał żeby kiedyś rządzili nami ludzie, którym faktycznie zależy na Polsce i to pokazywali. Tacy, co jeśli będą jakieś ustawy niekorzystne dla naszego kraju, to będą potrafili się jasno określić. Tylko i aż tyle.

Miłego dnia :witam:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 113

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 lip 2025, 16:06

DDK pisze:
07 lip 2025, 15:30
Nie wiem jak to działa i jak sprawdzane jest czy realnie ktoś mieszka i czy np. weryfikowane są dane z przejść granicznych, bo jeśli nie to to nie powinno to być skomplikowane. Nie wiem też ile osób ZUS zweryfikował i czy realnie da się zweryfikować kilkaset tysięcy ludzi. Jeśli tak to ok.
Nie wiem jak to dokładnie jest obecnie z 800+ w ZUS, ale u nas w systemie gdzie przyznajemy zasiłki rodzinne codziennie automatycznie generuje się raport ze straży granicznej o wjazdach i wyjazdach. Jak ktoś wyjedzie i nie wróci w ciągu 30 dni to świadczenie jest uchylane. Jak zgodnie z raportem w momencie dnia wypłaty świadczeń osoba jest poza Polską to jest to wstrzymywane. Generujemy też regularnie raporty z informacją o okresie legalnego pobytu (data wjazdu i koniec uprawnień legalnego pobytu) w kraju każdej osoby pobierającej u nas świadczenia. Skoro u nas działa automat plus jest oblig takiej weryfikacji, to raczej bym zakładał, że w ZUS też.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 lip 2025, 16:22

Chlopaczek pisze:
07 lip 2025, 15:53
Trzeba ich zaczipowac.
Albo przyporządkować każdemu numer i wytatuować na przedramieniu, kiedyś działało.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 936

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 lip 2025, 18:57

Ciekawy głos w tej dyskusji. To co na granicy a co na lotniskach.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1288

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 08 lip 2025, 9:08

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-lid ... 75085.html

Okazuje się że bez dosypywania pieniędzy do pieca rynkowego ceny mogą się stabilizować a następne dwa kwartały to pewne spadki rok do roku od 1 do 5%.

Eurostat
Ostatnio zmieniony 08 lip 2025, 9:11 przez gilardino11, łącznie zmieniany 1 raz.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1070

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 lip 2025, 9:11

Ciekawe dlaczego nie rośnie? Aaa, może deweloperzy przez kilka ostatnich lat narzucili takie marże, że w końcu musieli trochę przyhamować :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”