Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10296

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 lip 2025, 17:18

DDK pisze:
08 lip 2025, 17:12
Eyesmon pisze:
08 lip 2025, 16:47
Ja się podłącze. Moge być wspolnikiem
Branża? Eventy i turystyka zagraniczna. Target. Single
Rzucę temat, można warto pomyśleć.

Rzuc. Ja jeszcze do tego apke bym stworzył. Ludzie coraz bardziej ida w kierunku życia singla, można im pomoc w odnalezieniu podobnych sobie a przy okazji pomoc sobie $ ;)

Pomysl na apke mam. Potrzebuję albo kogos kto by ją stworzył albo te stworzenie współfinansował

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 lip 2025, 17:45

matt_ pisze:
08 lip 2025, 17:13
DDK pisze:
08 lip 2025, 17:12
A co masz?
Jestem opiekunem medycznym.
Ale po prostu jakieś b2b czy jakiś większy projekt?

@Eyesmon Rzucę zajawkę, bo nie moje środki do inwestycji, ale zawsze warto rzucić pomysł.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 lip 2025, 17:51

Boom na dobre kebaby jest, więc jak ogarniesz temat to powinno być okej. Jeszcze jakby jakiś influencer polecił to można momentalnie wystrzelić ze sprzedażą :mrgreen:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 08 lip 2025, 18:18

DDK pisze:
08 lip 2025, 17:45
Ale po prostu jakieś b2b czy jakiś większy projekt?
Ciężko powiedzieć. Podstawowe założenie jest takie, żeby chodzić do ludzi po domach i wystawiać faktury. Był pomysł, że jak biznes zacznie hulać to żeby zatrudniać innych opiekunów, no ale właśnie :P

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 08 lip 2025, 19:06

Jeśli bym celował w jakiś biznes to mała sprawna przychodnia zdrowia.
Mozna jeszcze celować w poradnie dla dzieci z zaburzeniami(takich dzieci jest multum) ale mam wrażenie że to się dośc mocno wypełnia.
Może tuning aut ?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 lip 2025, 19:09

Delpiero14 pisze:
08 lip 2025, 13:41
biznes to się chyba otwiera kiedy ma się jakiś konkretny pomysł a nie na zasadzie „a założę sobie, tylko muszę pomyśleć na co” xd
Skąd taka teoria?

Jeśli masz zapas gotówki – zaczynasz myśleć o sposobie na pomnożenie tego albo zainwestowanie, żeby nie traciło na wartości i choć trochę zyskiwało. Niektórzy idą od razu w nieruchomości, inni zakładają biznesy, nie jest to nic wyjątkowego.

Co do branż: @DDK, szłabym w coś, co zawsze będzie jedną z podstawowych potrzeb człowieka. W tym kontekście pomysł z kebabem wypada spoko. Tanie i dobre jedzenie zaspokaja potrzebę głodu i to się nie zmieni. Chociaż myślę, że kebabowa banieczka też kiedyś pęknie, ale nie na tyle, by wszyscy mieli ich przesyt.

Jako że pracuję w copywritingu i współpracuję z wieloma branżami, widzę, jak dużo z nich dostaje po dupie: w tym beauty i ogólnie ecommerce, więc absolutnie nie szłabym w żadną sprzedaż. Coraz więcej osób, które jeszcze 5 lat temu nie kupiłoby niczego online, teraz bez problemu ogarnia sobie zakupy z Shein albo Temu. Tanie towary z Chin wypierają polskie sklepy. Do tego po boomie na dropshipping mamy ogrom, ogrom sklepów, a postawienie nowego i przebicie się w Google'u to – bez grubej inwestycji w reklamę – mnóstwo roboty i czasu. Do sieciówek też coraz trudniej wstawić jakikolwiek produkowany w Polsce produkt – bo musisz dopasować się do ich cen, a te są robione pod chińszczyznę, a nie made in Poland.

Kolejna rzecz, którą musisz wziąć pod uwagę to to, co przestaje być towarem pierwszej potrzeby, gdy przychodzi kryzys. Tutaj też mnóstwo towarów i usług przegrywa.

Więc albo stargetujesz się na klienta premium, który za byle co zapłaci masę kasy i jego kryzys nie tyka, albo na przeciętnego człowieka, któremu zaspokoisz podstawowe potrzeby.

Inna opcja niż żarcie – niedawno gadaliśmy tutaj o usługach typu ślusarz, dekarz i inna złota rączka. Jeżeli to dotyczy też Twojego rynku, to założenie firmy, w której przeszkolisz specjalistów i będziesz ich wypuszczał w teren też jest potencjalnie spoko opcją. Ale to będzie już bardziej czasochłonne i trudniejsze logistycznie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 lip 2025, 19:19

Nadmiar gotówki to się inwestuje (giełda, jakieś lokaty, nie wiem, złoto, kupno mieszkania pod wynajem) a nie pakuje w biznes na którego nawet nie ma się konkretnego pomysłu bo to nie wypali. Jesteś w czymś dobry i czujesz że możesz na tym dobrze zarabiać to zaczynasz myśleć o założeniu interesu, ale żeby rozkręcać biznes nie mając na niego nawet konkretnego planu żeby pomnażać gotówkę to się sam z tym jeszcze nie spotkałem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 lip 2025, 19:28

Delpiero14 pisze:
08 lip 2025, 19:19
Nadmiar gotówki to się inwestuje (giełda, jakieś lokaty, nie wiem, złoto, kupno mieszkania pod wynajem) a nie pakuje w biznes na którego nawet nie ma się konkretnego pomysłu bo to nie wypali. Jesteś w czymś dobry i czujesz że możesz na tym dobrze zarabiać to zaczynasz myśleć o założeniu interesu, ale żeby rozkręcać biznes nie mając na niego nawet konkretnego planu żeby pomnażać gotówkę to się sam z tym jeszcze nie spotkałem.
Biznes jest jednym z rodzajów inwestycji w tym przypadku ;) A jeśli nigdy się z tym nie spotkałeś, to widocznie nie przebywasz w środowisku ludzi prowadzących biznesy, bo to naprawdę nie jest nic nadzwyczajnego.

Myślisz, że żeby otworzyć kebaba trzeba być najpierw pasjonatem przyrządzania kebabów? To tak nie działa. Co więcej, mityczne zamienianie pasji w biznes to często bardzo prosta droga do wypalenia i obrzydzenia sobie czegoś, w czym jest się dobrym.

Poza tym, w tym przypadku trzeba spojrzeć na to, co jest powyżej – czyli człowiek z pieniędzmi i głową do biznesu zakłada biznes. Zatrudnia do tego mistrzów przyrządzania kebabów – oni pracują w czymś, co lubią, on inwestuje w coś, co ma mu przynieść kasę. Mówisz, że taka osoba ma być w czymś dobra – ale tym czymś ma być prowadzenie biznesu, a nie ścinanie mięsa.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 08 lip 2025, 19:55

Można zostać jakimś trenerem mentalnym dla przyszłych influencerek. Pościemnia się za hajs, a jak będzie jakaś ładna to i cimcirimcim może będzie jakieś :whistle:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 lip 2025, 19:56

Delpiero14 pisze:
08 lip 2025, 19:19
Nie no beż jaj. Nie mówimy tutaj o otwarciu banku tylko małego biznesu. Naprawdę pomysły mamy różne i kwestia w którą stronę pójdzie inwestycja. Na przykład bardzo mocno bierzemy pod uwagę spalarnie zwłok zwierząt.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 08 lip 2025, 20:06

DDK,
Na wypchanych można więcej zarobić :wink:

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 lip 2025, 20:17

Jako mały przedsiębiorca mogę powiedzieć z perspektywy czasu, że pójście "na swoje" to najlepsze co mogłem zrobić. Jasne, pewne minusy są, ale jednak bycie sobie szefem oraz rozbudowa własnej firmy sprawia dziką satysfakcję.
Najważniejsze zbadać rynek i sprawdzić jakie jest zapotrzebowanie w danym miejscu. Do tego trochę szczęścia, a będzie dobrze.
Co do akcji , giełdy, etc - tutaj przy wyłączeniu jakiegoś mega farta stopa zwrotu jest marginalna.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 lip 2025, 20:20

Ale jesteś szefem dla siebie samego czy też mam ludzi na utrzymaniu ?

W moim wypadku, jakbym się decydował na własny biznes to właśnie bałbym się o ludzi, że ktoś mi się zwolni i się zawali.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 lip 2025, 20:50

Zaczynałem sam. Na ten moment jest jeszcze kumpel i dwóch pracowników.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 08 lip 2025, 21:18

Ja, jakbym nie bał się otworzyć czego swojego, to otworzyłbym męski salon fryzjerski, żaden barber, tylko zwykłe i tanie strzyżenie. Wkład w sprzęt znikomy, robota prosta dla kogoś kto umie się posługiwać nożyczkami. To takie proste. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”