Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2629

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lip 2025, 8:46

sickstick pisze:
23 lip 2025, 8:20
Jedni sobie radzą w życiu i w polityce interesują ich takie tematy jak legalne zioło, inni sobie nie radzą i priorytetem jest dla nich to co państwo zrobi z płacą minimalną
A kto tutaj rozmawiał w ostatnim czasie o tym, czy rząd podniesie minimalna czy nie?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 23 lip 2025, 9:08

Chciałbym, by ktoś kiedyś nakręcił serial komediowy: Prosty Świat Johnego Batonika.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lip 2025, 9:25

Ja bym chętnie obejrzal część 2 pt Prosty swiat Sicksticka gdzie jedynymi problemami ludzi jest aborcja i zioło:)

Sick a tak poważnie
Czy Ty wlasnie napisales ze ludziom którym wyszło w życiu czyli sa w wieku 30-50 lat, maja kasę, rodzine (często dzieci) - zależy na aborcji i ziole a maja gdzieś opiekę zdrowotna, bezpieczeństwo państwa, gospodarkę, uniezależnienie od zewn źródeł energii, stabilna sytuację ekonomiczna itd itp? 😎

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 9:34

Eyesmon pisze:
23 lip 2025, 9:25
Ja bym chętnie obejrzal część 2 pt Prosty swiat Sicksticka gdzie jedynymi problemami ludzi jest aborcja i zioło:)

Sick a tak poważnie
Czy Ty wlasnie napisales ze ludziom którym wyszło w życiu czyli sa w wieku 30-50 lat, maja kasę, rodzine (często dzieci) - zależy na aborcji i ziole a maja gdzieś opiekę zdrowotna, bezpieczeństwo państwa, gospodarkę, uniezależnienie od zewn źródeł energii, stabilna sytuację ekonomiczna itd itp? 😎
Na potwierdzenie ich tezy jest własnie to, że na marszach aborcyjnych są same matki i kobiety z własnymi firmami, z ułożonym życiem.
A w marszach odnośnie legalizacji zioła są sami faceci 30+ z własnymi firmami i dobrą pracą, krzyczący "Osiągnałem sukces w życiu, mam firme, kochającą rodzinę, ale BONGO nie moge zapalić"

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1774
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 23 lip 2025, 9:36

Są marsze w sprawie legalizacji zioła?

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 9:37

19B10 pisze:
23 lip 2025, 9:36
Są marsze w sprawie legalizacji zioła?
https://wolnekonopie.org/marsz-wyzwolenia-konopi/

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lip 2025, 9:51

Eyesmon pisze:
23 lip 2025, 9:25

Sick a tak poważnie
Nie, nigdzie tak nie napisałem ;)

Jesteśmy ostatnim krajem Europy w którym posiadanie marihuany jest przestępstwem i ludziom dupia się za nie wyroki często nie mniejsze niż np pijanym kierowcom którzy kogoś potrącą. Jako użytkownikowi marihuany zależy mi na unormowaniu tej sprawy i trochę śmieszą mnie komentarze w stylu: takie tematy to tematy zastępcze, bo przecież są istotniejsze. No sory mordo, JAK MOŻESZ MYŚLEĆ O LEGALIZACJI KIEDY W POLSCE JEST ŁAMANA KOSTYTUCJA, co nie? :> Kiedyś śmiałeś się z KODowców, władza się zmieniła i sam zaczynasz operować hasłami w ich stylu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lip 2025, 10:05

@cloner
"Każdy ma swoje priorytety, jeden chce legalnie jarać zioło, drugi przeprowadzać aborcję co chwilę, a inni myślą o systemie zdrowotnym państwa czy średnim wynagrodzeniu"

@sickstick
"Jedni sobie radzą w życiu i w polityce interesują ich takie tematy jak legalne zioło, inni sobie nie radzą i priorytetem jest dla nich to co państwo zrobi z płacą minimalną"

Jasne że uprościłem ale z toku dyskusji wynika że dla Ciebie, Sick, ważniejsze jest zioło / aborcja niż system zdrowotny / średnie wynagrodzenie :)

I to nie jest kwestia bycia KODziarzem - chyba dla każdego normalnego człowieka najpierw należy uporządkować działanie państwa i jego instytucji - czyli w uproszczeniu mieszkać w 2 Szwajcarii a potem zajmować się jakimiś ziołami, aborcjami, pomnikami bohaterów czy obalaniem pomników byłych bohaterów. My natomiast uwielbiamy jako naród tematy zastępcze oraz martyrologię, a to, że istota rzeczy umyka nam to w sumie nieistotne :)

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 10:18

No bo są istotniejsze tematy, a zarobiona osoba i tak sobie ogarnie zioło i ma w dupie to czy będzie to zalegalizowane czy nie. To własnie ktoś, kto nic nie osiągnął, nie ma znajomości, nie ma pieniędzy, będzie zafiksowany tematem i będzie angażował się społecznie.

Tak samo z aborcją. Ktoś kto ma pieniądze i pozycję wie jaki jest stan rzeczy w państwie i że takie protesty aborcyjny nic nie dały, skupia się na zarabianiu, na tym aby na czarna godzinę mieć na wyjazd do innego kraju i tę aborcję zrobić. A protestujący to osoby biedne, które nie mogą sobie na to pozwolić (czyli de facto zazwyczaj młode, na początku swojej kariery) albo zaburzone (i zazwyczaj też biedne) i postulują o aborcje bez podania przyczyny, bo nie potrafią mieć alternatywy i nie potrafią zrozumieć, że nigdy nie będą żyć w Państwie, które będzie zgodne w 100% z ich poglądami, bo tutaj żyją tez inne osoby.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lip 2025, 10:18

Po prostu uważam że temat obywatelskie, takie jak legalizacja zioła, w żaden sposób nie wykluczają się z realizacją tych tematów które wymieniłeś jako "ważniejsze". My mamy w sejmie prawie 500 posłów, a nie 5 żeby mogli się zajmować tylko jedną rzeczą na raz. Wg tego co piszesz dopóki rząd nie zrobi reformy służby zdrowia, dopóty nie powinien zajmować się zupełnie niczym innym. Przecież to opinia na poziomie 5-latka.

Interesuje mnie temat depenalizacji bo sam jaram, interesują mnie tematy zdrowotnej czy kwoty wolnej bo sam prowadzę działalność i dotyczą mnie one bezpośrednio. Nie interesują mnie natomiast tematy aborcji bo jestem facetem, minimalnej bo daleko mi do niej, czy służby zdrowia bo korzystam w 100% z prywatnej i zupełnie nie wierzę w to żeby jakakolwiek reforma to zmieniła. Każdy interesuje się tym, co go bezpośrednio dotyczy. W kwestii minimalnej uważam wręcz że powinno się wreszcie zatrzymać z tym ciągłym podnoszeniem, bo dlaczego nieroby które w wolnej chwili chleją w barze a wszystko co robią by polepszyć swoje życie to narzekają na forum, mają gonić mnie z wypłatą (a dzięki reformom takim jak pisowski nowy ład wyciągać co raz więcej z mojej kieszeni), skoro ja pół życia poświęciłem na rozwój i zapierdalanie odmawiając sobie wielu przyjemności, dzięki czemu jestem dziś w tym miejscu w którym jestem.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 23 lip 2025, 10:27

johny batonik pisze:
23 lip 2025, 10:18
zarobiona osoba i tak sobie ogarnie zioło i ma w dupie to czy będzie to zalegalizowane czy nie.
i to samo z aborcją.
Nie chodzi o to żeby robić coś wbrew prawu i jeszcze płacić za to duże pieniądze,tylko o to żeby żyć w kraju w którym jest to legalne(na jakimś poziomie) nie trzeba płacić za to kroci i spierdalać z tematem do Czech.
Czy to są najważniejsze sprawy ? z pewnością dla większości ludzi nie,ale dla niektórych są bardzo istotne i są jakimś tam miernikiem wolności.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2025, 10:32 przez Conrado, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 400
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 lip 2025, 10:28

johny batonik pisze:
23 lip 2025, 10:18
No bo są istotniejsze tematy, a zarobiona osoba i tak sobie ogarnie zioło i ma w dupie to czy będzie to zalegalizowane czy nie. To własnie ktoś, kto nic nie osiągnął, nie ma znajomości, nie ma pieniędzy, będzie zafiksowany tematem i będzie angażował się społecznie.

Tak samo z aborcją. Ktoś kto ma pieniądze i pozycję wie jaki jest stan rzeczy w państwie i że takie protesty aborcyjny nic nie dały, skupia się na zarabianiu, na tym aby na czarna godzinę mieć na wyjazd do innego kraju i tę aborcję zrobić. A protestujący to osoby biedne, które nie mogą sobie na to pozwolić (czyli de facto zazwyczaj młode, na początku swojej kariery) albo zaburzone (i zazwyczaj też biedne) i postulują o aborcje bez podania przyczyny, bo nie potrafią mieć alternatywy i nie potrafią zrozumieć, że nigdy nie będą żyć w Państwie, które będzie zgodne w 100% z ich poglądami, bo tutaj żyją tez inne osoby.
Jak generalnie zgadzam się z tym, że nasza polityka lubi przysłaniać kluczowe tematy sprawami mniej istotnymi, tak uważam, że podałeś bardzo nietrafione argumenty.

Czy według Ciebie np. kwestia ubezpieczenia zdrowotnego/społecznego w USA też nie jest problemem? W końcu ludzie ogarnięci/bogaci/z koneksjami będą mieli za co pójść do lekarza czy opłacić zabieg.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 lip 2025, 10:29

Ciekawe, czy gdyby wprowadzono prohibicję i ją ścigano, to @cloner dalej by uważał, że sprawy codzienne są mniej ważne. Tak samo z imprezami, @Eyesmon, bo np. są demoralizujące. Dalej by to był temat zastępczy? Gdyby zaczęto ścigać to co kochasz i bez czego część Twojego sensu życia traci na znaczeniu?

Ludzie, [k****], opanujcie się. Każdy ma swoje potrzeby i nikt nie jest przez to gorszy czy lepszy. Są tacy dla których najważniejsza będzie gospodarka, a są tacy dla których będą to sprawy wpływające na przyjemność życia. Jedni osiągają szczęście mając rodzinę i niskie podatki, a inni poprzez wolność i bardziej hedonistyczne podejście.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 23 lip 2025, 10:36

Mr.Chris pisze:
23 lip 2025, 10:29
Ciekawe, czy gdyby wprowadzono prohibicję i ją ścigano, to @cloner dalej by uważał, że sprawy codzienne są mniej ważne
Al Clonerone -już widzę te plakaty reklamujące serial o bytomskim handlarzu gorzałą 8)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lip 2025, 10:38

Mr.Chris pisze:
23 lip 2025, 10:29
Ciekawe, czy gdyby wprowadzono prohibicję i ją ścigano, to @cloner dalej by uważał, że sprawy codzienne są mniej ważne. Tak samo z imprezami
W Bytomiu od 10 lat alkoholu nie kupisz po 23. I bardzo dobrze, czasem mnie to dotknęło bezpośrednio, bo zamiast wypić piwo w domu po pracy to szedłem do baru, ale to tylko mały dodatek do życia.

A imprez już nie było, gdy był COVID-19 to cały sejm się posrał i pozamykał nawet lasy. Taką to wolność mieliśmy.

Z aborcja jest taki kłopot, że te same osoby które są za zabijaniem swojego przyszłego dziecka, są przeciwko jakimkolwiek karom, klapsom, itp, temu samemu dziecku. Zabić tak, ale uderzyć w tyłek już nie.

Zabić dziecko tak, ale hurr durr, spróbuj nie dbać o zwierzęta, zwierzaka zabić na buty już nie wolno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”