To byłem ja
Podstawówkę kończyłem w '98 i wtedy pójście do zawodówki było traktowane jako patologia, zresztą w niektórych to fala była jak w wojsku.
19B10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 sie 2025, 13:00
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2025, 13:08
Nie dosc, ze takie myslenie bylo, to jeszcze spowodowalo, ze do wiekszosci technikow faktycznie zaczeli uczeszczac ludzie, ktorzy nigdzie indziej sie nie dostali albo nie mieli zadnej ambicji wiec szli do jedynego miejsca, gdzie mogli byc przyjeci.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2025, 13:38
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sie 2025, 16:49
Dlatego ustalanie takiej samej minimalnej pensji dla całego kraju jest bez sensu. To mogłoby by być regulowane oddzielnie dla każdego województwa, a nawet każdej gminy.Eyesmon pisze:10k na rękę uważam za ok ale to też zależy gdzie mieszkasz bo życie w Wawie nie równa się życiu w mniejszym mieście typu Zabrze.
No i jak duży / czy masz kredyt
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sie 2025, 16:58
Ja tam pijam kawę tylko z kawiarki.Ilka pisze:Pochwalę się kawoszom, a co![]()
Od wczoraj jestem posiadaczką takiego cacka!
Co prawda na DeLonghi jestem trochę uczulona, bo poprzedni okazał się felerny, ale może z tym będzie lepiej. Teraz to kawa będzie wchodziła

Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 sie 2025, 17:16
A co jak w żabce czy na magazynie pracuje ktoś z wykształceniem pedagogicznym?Delpiero14 pisze: ↑28 sie 2025, 8:46Mimo wszystko nie porównywałbym nauczycieli czyli ludzi po studiach i latach nauki z jakimiś robolami z zawodowym wykształceniem.
DDK
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 sie 2025, 17:39
System mleczny do bani. Reszta ok. Gdybym miał wybierać coś z niskiej półki (do 3-3,5k praktycznie wszystkie ekspresy mają ten sam zaparzacz i kawa smakuje tak samo) byłoby to coś z Nivony. Są nie do zdarcia. Z średniej półki to już coś Krupsa (fajne promki można znaleźć w Niemczech). Ogólnie to ponoć nic nie przebija kolbowych, ale za leniwy jestem i nie miałem przyjemności. Dla mnie kawa to praktycznie tylko espresso jako dawka kofeiny i tyle.
MazurXIII
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 28 sie 2025, 17:40
19B10
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2025, 18:04
Ty a miałeś może covid?
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 sie 2025, 18:06
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2025, 18:08
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 18:15
Z drugiej strony, nawet tu na forum, ludzi pracujących fizycznie nazywa się robolami w pogardliwym tonie. Najlepiej byłoby takiemu robolowi rzucić jakieś ochłapy, bo przecież się nie uczył. Może to narodowe kompleksy, że po skończeniu studiów można ludzi po zawodówce traktować z góry. Prestiż zerowy, każdy chce siedzieć w klimatyzowanym biurze, więc jescze trochę, a nie będzie komu naprawić kranu etc.Przema pisze: ↑28 sie 2025, 13:08Nie dosc, ze takie myslenie bylo, to jeszcze spowodowalo, ze do wiekszosci technikow faktycznie zaczeli uczeszczac ludzie, ktorzy nigdzie indziej sie nie dostali albo nie mieli zadnej ambicji wiec szli do jedynego miejsca, gdzie mogli byc przyjeci.
U mnie w domu bylo podobne gadanie, ale troche sie nie dziwie rodzicom, bo faktycznie jak widzieli przemiany ustrojowe w latach 90, to raczej nie chceili skazywac swoich dzieci na los fachowcow rodem z PRLu tylko wierzyli, ze edukacja (zwlaszcza ekonomia czy zarzadzanie wowczas) to przepustka do lepszej jakosci zycia. W efekcie kraj zalany zostal magistrami zarzadzania co sie przelozylo na slynne zarzadzanie frytkami w McDonaldzie
Jak sie rozmawia ze starszymi w rodzinie, to nadal jest jakis dziwny fetysz stanowisk kierowniczych jakby to bylo niewiadomo co, a sami nie kumaja ze czasem duzo lepsza opcja jest po prostu bycie specjalista w danej dziedzinie niz bawic sie w zarzadzanie.
Hannibal
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio