Manga & Anime - Strona 7

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lis 2023, 0:42

Od kilku dni korci mnie, żeby obejrzeć jakieś anime. Poleci ktoś tytuł o poziomie epickości Code Geass lub Full Metal Alchemist wyprodukowany po 2012, który nie jest tasiemcem? Mniej więcej do tego roku śledziłem na bieżąco.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 lis 2023, 2:28

Ja tam specem od anime nie jestem, bo głównie czytam mangi, ale polecić od siebie mogę :

Death Note
Atak Tytanów
Saga Winlandzka
Kengan Ashura
Rainbow Nisha Rokubou no Shichinin
Hajime no Ippo
Mob Psycho

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lis 2023, 2:43

Pierwszy i ostatni tytuł znam i obejrzałem, resztę zapisuję, dzięki :)

Jeszcze przeglądam opcje, ale o Ataku Tytanów słyszałem wiele dobrego i podobno ma świetnie zbudowane i rozwinięte postacie, a to dla mnie ważna kwestia, więc wysuwa się na pole position do obejrzenia ;)

Przy okazji zapytam o jakąś komedię, to może bym z Partnerką obejrzał. Full Metal Panic jej się podobało, z naciskiem na Fumoffu, resztę oglądała prawdopodobnie tylko dlatego, że ja jestem fanem ;) tutaj nie mam zbyt dużego doświadczenia, więc wszystko co ma w miarę nowoczesną grafikę wchodzi w grę. Osobiście pamiętam tylko Seto no Hanayome jako 10/10 jako typową komedię, ale to było oglądane na wspomagaczach :P

Btw. Kesz, nie miałem okazji pisać w tych samych tematach odkąd wiem, że Ty to Ty, ale dobrze, że wróciłeś. Może nie mamy takich samych opinii w kwestii sportu, ale zdecydowanie dobrze poczytać kogoś o bardzo podobnych zainteresowaniach.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 lis 2023, 22:42

W komediach to mi ciężko doradzić.

Wspomniany Hajime no Ippo jest nie tylko jedną z najlepszych serii sportowych, ale przy tym też potrafi bawić do łez.
Osobiście z takich shounenowo-komediowych serii pewnie bym polecił Beelzebuba, może SpyXFamily a takich połączeń między dramatem a komedią to zdecydowanie Great Teacher Onizuka jednak w tym ostatnim jest sporo sprośnego humoru, ale samo anime i manga jest po prostu świetne z resztą podobny temat dotyczy City Hunter (warto wspomnieć, że City Hunter miał kilka adaptacji filmowych w tym jedna w której główną rolę zagrał Jacky Chan) - ale to nieco starsze już serie.

Sam dalej nie jestem nic w stanie doradzić, zatrzymałem się na anime gdzieś lata wstecz i wiele starszych tytułów mi przychodzi do głowy.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2023, 23:14 przez Samuraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 18 lis 2023, 23:07

Hajime no Ippo to top topów, świetny serial. Bardzo motywujący.

Co do serii sportowych to polecam też Blue Lock, o próbie stworzenia idealnego napastnika przez japońska federację piłkarska. Tylko kilkanaście odcinków, ale wciąga.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 lis 2023, 23:36

Diamen23 pisze:
18 lis 2023, 23:07
Hajime no Ippo to top topów, świetny serial. Bardzo motywujący.

Co do serii sportowych to polecam też Blue Lock, o próbie stworzenia idealnego napastnika przez japońska federację piłkarska. Tylko kilkanaście odcinków, ale wciąga.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Ja Ippo chyba sobie nawet przypomnę. Sama manga ma ponad chyba 120 tomów i nadal jest wydawana. Anime jednak zekranizowało kilka konkretnych arc'ów. Sam pamiętam, że oglądałem serię jak chyba wyszły 2 sezony? od tego czasu chyba doszło tego więcej. Seria świetna, wiem, że Ashita no Joe to klasyka jeśli chodzi o serie związane z boksem i ogólnie pozycja wybitna, ale niestety nie miałem okazji się z nią zapoznać. Hajime no Ippo jeśli chodzi serie sportowe a zwłaszcza bokserskie to pozycja świetna. Kiedyś z resztą chyba ją opisywałem w tym temacie.
Polecam, nawet jak ktoś nie jest fanem anime, to warto spróbować a wciągnie jak odkurzacz :

Z resztą mangi sportowe jeśli chodzi o anime są niesamowicie inspirujące, sam osobiście uwielbiam serię Major i mimo, że bejsbolem się nie interesuje, to ta seria ma miejsce w moim serduchu, na niej się emocjonowałem, cieszyłem, płakałem i świetnie ta seria prowadzi bohatera od dzieciaka który gra w dziecięcej lidze aż do dorosłego faceta który jest zawodowym zawodnikiem.

Wspomniany Ashita no Joe czy Slam Dunk czy Initial D.

Starsze serie sportowe w moim odczuciu były lepsze, one właśnie popychały ten wątek typu "Rocky", że mamy gościa który był nikim a nagle za sprawą ciężkiej pracy czy szansy od losu, jego życie się zmienia. Ippo właśnie taką historię opowiada, bo przecież mowa tu o chłopaku który chodził do szkoły a po szkole pomagał matce w rodzinnym biznesie po śmierci ojca, nie miał czasu na to by prowadzić jakieś życie towarzyskie i pewnego dnia wracając do szkoły został mocno pobity a z opresji uratował go bokser, tak zaczęła się nietypowa jego wieź z boksem którego zaczął się uczyć i przejawiać duży talent. Wspomniany Major ma też świetnie napisaną historię postaci, bo tytułowy bohater miał Ojca który był zawodowym bejsbolistą, oglądając i dopingując ojca przed telewizorem był świadkiem jak ten dostaje rzuconą piłką w skroń, jego Ojciec nie długo później zmarł w szpitalu. Mimo to chłopak postanowił iść w ślady Ojca i zostać zawodowym bejsbolistą.

Pozycje sportowe w anime są bardzo inspirujące, mam wrażenie, że nowsze serie trochę już mniej nawiązują do takich "ckliwych" historii a bardziej skupiają się na pewnym łączeniu więzi między drużyną i wspólnym rozwoju do osiągania lepszych wyników czyli np. takie Haikyuu albo Kuroko's Basket. Blue Lock jest nietypową serią, bo tutaj autor stawia w dużej mierze na poznanie siebie i odkrywanie własnych możliwości, dopiero później gdzieś seria która najpierw nawiązuje do tego, że napastnik powinien być samolubny i nie grać drużynowo, tak naprawdę pokazuje, że piłkarz bez drużyny nic sam nie zrobi, jest to seria o łamaniu własnych ograniczeń, ale też balansuje nawyki samolubnego grania z współpracą z drużyną. Oryginalna seria i świetnie się ją czyta/ogląda.

Major (kurde jak ja ryczałem na tej serii jak ją pierwszy raz oglądałem. Przy takich seriach jak ktoś mi powie, że anime jest infantylne, dla jakiś dziwaków itd. To wychodzi na kompletnego ignoranta i głupka) :

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sty 2024, 4:33

Zakończyłem właśnie Shingeki no Kyojin (Attack on Titan). Pierwszy sezon obejrzałem niemal ciurkiem, 25 odcinków w dwie noce. Wrażenia? Kompania Braci i LotR w świecie postapo. Już myślałem, że trafiłem na idealną dla mnie historię, wyobrażając sobie w następnych sezonach grupę ludności walcząca o przetrwanie po zagładzie znanego nam świata i stawiającą czoła potężnemu przeciwnikowi - łącząc się później z innymi grupami, dodając nowych bohaterów, ale opierając się ciągle, tak jak LotR, na pierwotnym trzonie (nierozłącznie od początku do końca Eren, Armin, Mikasa plus trochę bardziej z boku reszta Zwiadowców, czyli Jean, Sasha, etc., którzy tak jak w Band of Brothers będą stanowić element dramatu odnosząc kontuzje lub nawet umierając), który do samego końca wspólnie będzie pokonywał przeciwności losu.

Pchany tą nadzieją dosyć szybko przeszedłem przez drugi sezon, chociaż zatrzymana nieco historia, ilość flashbacków i poznawania pobocznych postaci, nieco mnie zniechęcały - co za dużo (i za gęsto) to niezdrowo. W dalszych częściach niestety brutalnie się przekonałem, że ten tytuł nie będzie miał już wiele wspólnego z nadziejami rozbudowanymi pierwszym sezonem. Wyszło, że tematyka wojny to ludzie przeciwko ludziom i nienawiść rodzi nienawiść. Na domiar złego lokalna Drużyna Pierścienia się rozpadła, a główni bohaterowie zostali zmarginalizowani w opowieści, która momentami zaczęła rozbiciem wątków i powolnym pchaniem fabuły przypominać najnudniejsze fragmenty Gry o Tron. W połowie ostatniego sezonu nawet musiałem sobie tydzień przerwy zrobić, bo nie miałem ochoty na kolejny odcinek po tym jak Eren odrzucił od siebie Mikasę i Armina.

Historia oczywiście dalej była wciągająca, bo fabuła jest tu naprawdę rozbudowana, szczegółowa i spójna, a do tego można się doszukać odwołań do rzeczywistości (na przykład w Erdianach widziałem Żydów, a Mare to III Rzesza połączona z Cesarstwem Rzymskim). Do tego postaci, mimo, że było ich wiele, były ciekawe, dobrze napisane i miały silne więzi między sobą.

Obiektywnie jest to anime naprawdę wysokich lotów, które spokojnie może konkurować z takimi tytułami jak Code Geass, czy Tengen Toppa Gurren Lagann, które były na topie jak bardziej interesowałem się tematem i nie dziwię się, że jest tak często polecane oraz widnieje wysoko w różnych rankingach. Subiektywnie jednak rozczarowałem się tym, że fabuła nie poszła w kierunku na jaki się podjarałem. Nie jestem też fanem zbyt dużej ilości wątków (w tym zbyt ważnych postaci) i flashbacków. Obiektywnie 9.5/10, subiektywnie 7/10.

Teraz sprawa ważniejsza. Istnieje jakieś anime, które by pasowało do tematyki na którą miałem nadzieję po pierwszym sezonie? Przede wszystkim klimat survival postapo - Fallout, Metro, World War Z, The Walkind Dead, czy ewentualnie XCOM. Nie musi to być produkcja z najwyższej półki (ale też nie jakaś haremówka ecchi :P ), zależy mi przede wszystkim na klimacie.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 22 lut 2024, 22:24

https://naekranie.pl/aktualnosci/canal- ... 9GykGJrljw

Bardzo fajna wiadomość, choć lepiej byłoby jakby platforma weszła sama na rynek Polski,

No ale SpyXFamily 2 sezon z legalnego źródła wreszcie sobie obejrzę. Teraz sobie na N oglądam Yakuzę w Fartuszku w wolnej chwili w pracy i dobra komedyjka w postaci shortów

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 mar 2025, 19:32

Sam osobiście wyprzedałem prawie całą swoją kolekcję mang i zajeło mi to ponad rok czasu, sprzedałem ponad 2000 tomów składające się na blisko 300 różnych serii. Decyzja była podyktowana pewnymi zmianami, ale całkiem z mang nie zrezygnowałem, stałem się bardziej co do nich wybredny.

Ostatnio zapowiedziano u nas w Polsce mangę na którą czekałem od dłuższego czasu, mianowicie "Gantz"

Gantz to seria która z opisu nie wyda się zbyt ambitna... Ale jest naprawdę dobra.

Zaczyna się dość specyficznie, dwóch licealistów czeka na stacji metra... Co się może wydarzyć złego? ano jeden facet ląduje na torach i nikt nie kwapi się by mu pomóc, ostatecznie to młodzi licealiści ruszają z pomocą i udaje im się uratować faceta, ale sami nie zdążyli uciec przed pociągiem który ich rozjeżdża... Szkopuł w tym, że świadkowie to widzieli, ale ich szczątki po prostu wyparowały, nie ma ich... odlatujące łby, krew, wnętrzności które pierwotnie zobaczyli nagle zniknęły i uznano, że padli ofiarą jakiejś zbiorowej hipnozy i to się w ogóle nie wydarzyło...

Nic bardziej mylnego, osoby te faktycznie zginęły, ale dostały drugie życie, pojawiają się w małym pokoju z kulą czarnej sfery a w jej okolicach inne osoby które potencjalnie nie żyły i debatowały czy są w niebie czy w czyśćcu. Ostateczne bez większej świadomości kula obwieszcza im, że dostali drugie życie które zależy od nich jak je wykorzystają, dostają zlecenie by ubrać specjalne kombinezony i dostają również specjalistyczną broń do eliminacji... No właśnie... Obcych.

W tej serii między ludźmi od lat żyją obcy którzy skutecznie się kryją, natomiast Gantz ma przygotować ludzi na inwazję, wielką bitwę która zadecyduje o losach planety i egzystowania człowieczeństwa.

Powiem tak, to co widzieliście w Dniu Niepodległości to nic w porównaniu do tego z czym pojawi się inwazja obcych. Manga warta naprawdę uwagi i w końcu w Polsce. Serię wyda wydawnictwo Kotori.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 mar 2025, 15:42

Draginball Daima.

Obrazek

Słabiutko.

Ogólnie dałbym piątkę bo w sumie tylko 20 odcinków po 20 minut i da sie to zmęczyć. Ale ten plot twist z Vegetą w 19 odcinku to od razu ocena idzie w dół. Takie 4.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 15 mar 2025, 15:56

ja bym dał 6,5 ;]

Trochę rozwinięcie lore. Trochę gagów gdzie przoduje Hybis. Niektóre są typowe gagi dla Toriyamy. z Minusów to zwolnienie tempa w drugiej części serii (~9-17 odcinek z przerwą na moment Vegety w 11-12 odcinku bodajże). Zostały pewne dziury fabularne, najgorszy antagonista w serii, i pobić Pilafa to osiągnięcie. Ciekawe czy będą chcieli to połączyć z Super czy potraktują to jak GT czytaj inna linia czasowa ;]

Z innych rzeczy anime dostępne na N

Świetne to anime choć po pierwszym odcinku humor może odrzucić, ale potem się fajnie rozwija + opening muzycznie jeden z lepszych :) Jeszcze lubię przeróbke na Hunter x Hunter

Dla mnie perełka, odświeżona wersja bardzo komediowa rzecz.

No i ostatnio japoński John Wick , który jest na emeryturze, ale ktoś wyznacza nagrodę pienieżną za jego zabicie :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 11 wrz 2025, 9:50

Wczoraj sobie w pracy wchłonąłem ponad 1600 stron mangi "Old Boy"

Obrazek

Słyszałem, że ta manga miała aż 3 ekranizacje filmowe i ogólnie jest to kawał dobrego czytadła.

Seria opowiada o mężczyźnie który z nieznanych sobie powodów został uprowadzony i zamknięty w prywatnym więzieniu na 10 lat. Kto i w jakim celu go uwięził? czemu ten ktoś go nie zabił a zamiast tego zamknął w jakimś tajnym więzieniu? Jedno jest pewne, mężczyzna po 10 latach zostaje wypuszczony i zaprzysiągł sobie zemstę na osobie która okradła go z życia.

Powiem tak, najpierw przeczytałem mangę a potem obejrzałem adaptacje filmową z 2003 roku. Zdecydowanie polecam mangę. Film dodaje jakieś dziwne wątki i ogólnie w bardzo małej części pokrywa się z oryginałem. Właściwie film zaczerpuje tylko więzienie i zemstę pomijając całą kwestię dochodzenia które ma doprowadzić bohatera do prześladowcy.

Zdecydowanie polecam, świetna lektura i zdecydowanie dla osób dorosłych aczkolwiek jak mówię adaptacja filmowa uczyniła bohatera znacznie brutalniejszym i w ogóle wiele brutalnych scen nie ma w ogóle racji bytu w mandze. W mandze między bohaterem a prześladowcą toczyła się gra psychologiczna, rywalizacja i pominięto w filmie bardzo dużo wątków z tym związanych.

W Polsce mangę wydało wydawnictwo Hanami i całość składa się na 4 tomy wydane w formie 2 in 1 - można całość zakupić za mniej niż 200 zł. Jeśli ktoś był zachwycony filmem, to manga jest znaaacznie lepsza.

Jest też późniejsza adaptacja z 2013 roku której jeszcze nie widziałem, jak będzie okazja to na pewno obejrzę i również porównam sobie z pierwowzorem, ale już na trailerze widzę, że bliżej temu do adaptacji z 2003 roku aniżeli do oryginału

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 30 wrz 2025, 7:14

Lekkoatletyka z pod znaku anime ;)

To jest ciekawe ilu sportowców czy raperów deklaruje oglądanie anime a mimo wszystko nadal gdzieś ta forma popkultury jest wyśmiewana (zazwyczaj przez tych którzy jej nie znają)

Dzisiaj celebracje w stylu serii anime można zobaczyć w piłce nożnej, lekkoatletyce, MMA i w wielu innych sportach a tagi anime na najpopularniejszych portalach internetowych są globalnie jednymi z najpopularniejszych.

Animu ma się dobrze jak widać i mam wrażenie, że jest popularne jak nigdy wcześniej.

Osobiście wolę czytać mangi niż oglądać anime i chyba ostatnie anime które obejrzałem to Kengan Ashura dostępny na Netfliksie i polecam fanom sztuk walki, ale nie rodem z Dragon Ball tylko bardziej z sceny MMA.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 20 gru 2025, 22:06

W przyszłym roku 7 part Jojo o ile pary 6 oceniam najgorzej choć miało fajne momenty to na 7 czekam z niecierpliwością
Spoiler:

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 24 gru 2025, 17:41

Ja ostatnio przeczytałem sobie kilka tomików mang i poniżej trochę o nich.

Obrazek

Prison School - Komedia w której do tej pory dziewczęce liceum staje się koedukacyjne i na kolejny rok szkolny mogli rekrutować się chłopacy. Ostatecznie, do szkoły gdzie są same dziewczyny przybyło ledwie 5 chłopaków i można powiedzieć, że trafili do raju, gdyby nie pewien szczegół... W szkole są zabronione wszelkie interakcje chłopaków z dziewczętami a pieczę nad tym trzyma samorząd uczniowski. Pewnego dnia grupa chłopaków postanawia podglądać dziewczyny w przebieralni i to była najgorsza z decyzji które mogli podjąć. Zostają przyłapani przez samorząd uczniowski i w konsekwencji mają wybór, albo wydalenie ze szkoły albo kara izolacji która ma trwać 30 dni. Chłopacy nie mając w sumie wyboru godzą się na izolacje która była niczym innym jak więzieniem za murami szkoły. Tak zaczynają się perypetie bohaterów w nowej szkole.

Sama seria to jak wspomniałem komedia z elementami ecchi czyli nieco lekkiego erotyzmu. Coś w rodzaju American Pie czy Sex is Zero.

Przyznam szczerze, nie przepadam za komediami i robiłem podejście do wielu mang w tej tematyce, ale jedyne pozycje które mi się przyjęły to City Hunter, Great Teacher Onizuka i 100 rzeczy do zrobienia nim zostanę zombie. Prison School czytało mi się bardzo przyjemnie i zdarzyło się, że na nie które gagi byłem w stanie parsknąć śmiechem. Osobiście polecam. Bardzo fajna pozycja gdzie miesza się pewien fetyszyzm, romans, komedia i ecchi.

Obrazek

Shaman King - To z kolei shonen w którym bohaterem jest Yo Asakura, chłopak którego przeznaczeniem jest zostanie Królem Szamanów. Co 500 lat odbywa się wielki turniej w którym zwycięzca posiądzie wielkiego ducha - Bóstwo wszystkich duchów i zyska niemal Boską moc. Jest to typowa opowieść jak to w shonenach bywa typu od zera do bohatera. Nasz bohater rozwija swoje moce szamańskie i co chwilę staje w szranki z innymi, coraz mocniejszymi przeciwnikami w ramach wielkiego turnieju.

Pozycja znana w Polsce, bo dawniej było emitowane anime tej serii. Trzeba przyznać, że jest to jedna z wyróżniających się shonenowskich pozycji z świetnie napisanymi postaciami i prowadzeniem fabuły, ale też próżno w niej szukać jakiejś większej oryginalności w gatunku co nie zmienia faktu, że świetnie się to czyta i jest to taka lekka pozycja zbliżona do takich serii jak Naruto, Hunter X Hunter czy Bleach.

Obrazek

Ganniball - Jest to horror gdzie policjant zostaje przeniesiony wraz z rodziną do małego pozornie spokojnego miasteczka. Na pierwszy rzut oka mieszkańcy wydają się być mili, spokojni żyjąc swoim życiem codziennym. Policjant przeprowadzając się do danej mieściny jeszcze nie wiedział co go tam czeka... Nagle w mieście zaczynają znikać ludzie a społeczność zachowuje się coraz dziwniej. Im bardziej policjant zaczyna wnikać w sprawę tym coraz więcej podejrzeń w nim zaczyna budzić miejscowa społeczność... Koszmar miał jednak dopiero nadejść a odkrycie policjanta nada początek tragedii, bo na jaw wyjdzie, że mieszkańcy to kanibale!
Jak w takich okolicznościach poradzi sobie policjant i jego rodzina? Manga trzymająca w napięciu od samego początku. Osobiście posiadam niemal komplet tej serii i w tym miesiącu wychodzi ostatni tomik mangi. Sam jestem po raptem 1 tomie i wkrótce zabieram się za resztę.

Ciekawostka taka, że ta pozycja została wydana w Polsce za moją sugestią. Na jednym z forów internetowych zaproponowałem tą serię i bardzo szybko jej wydania podjęło się wydawnictwo Studio JG i szybko stała się jedną z ich najlepiej sprzedających się pozycji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”