Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 3

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 14 kwie 2006, 22:22

Niggaz pisze:Tutaj nie chodzi o wyczekwanie na cokolwiek. Nie pojmujesz tego?
Oczywiscie ze pojmuje, ale taki sposób myslenia poprostu mnie drazni, ale nie ma co sie dziwic. Mieszkam w Hiszpami i widze to na wlasne oczy. Slucham radia, ogladam wiadomosci i widze to samo co ty, ale pozatym ogladam programy w ktorych komentuje sie cala sytuacje Kataluni. Ludzie sie wypowiadaja i daja swoje opinie. Kazdy mowi to co mysli. Ludzie sobie robia zarty z tego wszystkiego a inni wogole sie z tego nie smieja.
Niggaz pisze:Napisz też o jakie problemy związane z nowym statutem chodzi a nie rzucaj hasłami bez pokrycia. Ja osobiście jestem zainteresowany tym zagadnieniem a o żadnych problemach nie czytałem tak więc liczę, że mi je przybliższysz.
No wlasnie, problem jest taki ze nowy statut Kataluni mowi ze "Cataluna es una Nación" (Kataluna jest Narodem) co jest calkowicie niedopuszczalne i niezgodne z konstytucja, dlatego ze w Hiszpanskiej Konstutucji z 1978 roku pisze ze Hiszpania jest Narodem. Skoro jest Narodem to nie moze skladac sie z Narodów. Nowy statut uznawal Katalune za Naród i chociaz ze nim jest, nie moze miec napisane w swoim nowym statucie ze jest Narodem. Nie pytaj sie mnie dlaczego, bo ja politykiem nie jestem. Jestem tylko obserwatorem sceny politycznej i mówie to co widze, czytam i slysze. Pan Pasqual Maragall, prezydent Generalidad de Cataluna, krzyczal, klucil sie z wszystkimi ze tak ma byc i juz, ale nikt na to nie pozwolil, wiec sprawa zostala zamknieta jak narazie bez zadnego uzgodnienia. Stary "Estatuto de Cataluna" z 1979 roku opisywal katalunie jako "nacionalidad" a nowy mowi o "nacion".
Nie można zanegować tego, że są narodem.
No jasne ze nie, ale Konstytucji tez nie mozna zanegowac.
Niggaz pisze:Gówno prawda bo człowiek myślący przede wszystkim powinien kierować się własnymi poglądami i ideologią a dopiero potem innymi względami. Korzyści sportowe schodzą w tym momencie na drugi plan i dla mnie jest to zupełnie naturalne.
Moze dla ciebie tak, ale nie dla wszytkich. Najlepszym przykladem takiej osoby jest, wychodzac poza granice naszej rozmowy, Friedrich Nietzsche. On to dopiero sie kierowal swoimi pogladami, ale to juz inny temat. Nie mowie ze nie masz racji. Mowie tylo ze jesli ktos ma ochote kierowac sie swoimi pogladami, to prosze bardzo, niech to robi. Kazdy robi to co chce, ale nie kazdy toleruje dacyzje calej reszty. Mozna tez takie decyzje tolerowac, ale ich nie rozumiec do konca, albo tolerancyjnie je odrzucac.
Chodzi o kolegów z reprezentacji Hiszpanii mimo, że nie czuje się Hiszpanem?
Nie, chodzi o kolegow katalonczykow, ktorzy mimo wszystko chca grac dla Hiszpani.

Pozatym nie lubie Katalonczykow. Dlaczego? Kiedys bylem tam, wchodze do sklepu i zaczynam mowic po hiszpansku. Sprzedawca odpowiada mi po katalunsku, wiec mowie mu ze nie znam katalunskiego. On dalej do mnie mowi po katalunsku. Powiedzialem mu zeby mowil mi po kastylijsku, czyli po hiszpansku, ale on nie chcial. Zdarzylo mi sie to nie raz.
Opinia Hiszpanow o Kataluni jest taka ze wiekszosc poprostu sie z nich smieje. Ostatnio powstalo duzo kawalow o Kataluni i o tym jej statucie.

Nie chce nikogo obrazac, zwlaszcza Ciebie Niggaz, bo wydaje mi sie ze masz Katalunskie korzenie :wink: .

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 kwie 2006, 10:24

snake pisze:No wlasnie, problem jest taki ze nowy statut Kataluni mowi ze "Cataluna es una Nación" (Kataluna jest Narodem) co jest calkowicie niedopuszczalne i niezgodne z konstytucja, dlatego ze w Hiszpanskiej Konstutucji z 1978 roku pisze ze Hiszpania jest Narodem. Skoro jest Narodem to nie moze skladac sie z Narodów. Nowy statut uznawal Katalune za Naród i chociaz ze nim jest, nie moze miec napisane w swoim nowym statucie ze jest Narodem. Nie pytaj sie mnie dlaczego, bo ja politykiem nie jestem. Jestem tylko obserwatorem sceny politycznej i mówie to co widze, czytam i slysze. Pan Pasqual Maragall, prezydent Generalidad de Cataluna, krzyczal, klucil sie z wszystkimi ze tak ma byc i juz, ale nikt na to nie pozwolil, wiec sprawa zostala zamknieta jak narazie bez zadnego uzgodnienia. Stary "Estatuto de Cataluna" z 1979 roku opisywal katalunie jako "nacionalidad" a nowy mowi o "nacion".
W takim razie problem leży nie w statucie katalońskim a w konstytucji. Skoro Katalonia jest narodem (a jest nim) to dlaczego w statucie ma być napisane inaczej :lol: To, że konstytucja tego nie dopuściła to co innego.
snake pisze:Moze dla ciebie tak, ale nie dla wszytkich. Najlepszym przykladem takiej osoby jest, wychodzac poza granice naszej rozmowy, Friedrich Nietzsche. On to dopiero sie kierowal swoimi pogladami, ale to juz inny temat.
:shock:
Nietzsche chyba nie jest dobrym przykładem :roll:
snake pisze:Nie, chodzi o kolegow katalonczykow, ktorzy mimo wszystko chca grac dla Hiszpani.
No dobrze, ale nie wbrew sobie zwłaszcza w takiej kwestii, która kłóci się z jego osobistymi poglądami.
snake pisze:Pozatym nie lubie Katalonczykow. Dlaczego? Kiedys bylem tam, wchodze do sklepu i zaczynam mowic po hiszpansku. Sprzedawca odpowiada mi po katalunsku, wiec mowie mu ze nie znam katalunskiego. On dalej do mnie mowi po katalunsku. Powiedzialem mu zeby mowil mi po kastylijsku, czyli po hiszpansku, ale on nie chcial. Zdarzylo mi sie to nie raz.
Opinia Hiszpanow o Kataluni jest taka ze wiekszosc poprostu sie z nich smieje. Ostatnio powstalo duzo kawalow o Kataluni i o tym jej statucie.
Z językiem od zawsze właśnie tak tam jest. Tam się porozumiewa w narodowym języku, czyli katalońskim chociaż po hiszpańsku oczywiście też się dogadasz. Wielu będzie krzywo patrzeć, ale takie życie. Krzywdy Ci nie zrobią za to.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 15 kwie 2006, 11:10

Niggaz pisze:W takim razie problem leży nie w statucie katalońskim a w konstytucji. Skoro Katalonia jest narodem (a jest nim) to dlaczego w statucie ma być napisane inaczej To, że konstytucja tego nie dopuściła to co innego.
Tak czy inaczej to konstytucja jest najwazniejsza w kraju demokratycznym. Jestes pierwsza osoba, nie z Kataluni, ktora powiedziala: "problem leży nie w statucie katalońskim a w konstytucji." Mysle ze jaksbys pojechal do Barcelony to odrazu wreczyliby Ci symboliczny klucz do miasta i honorowe obywatelstwo Kataluni :wink:
Niggaz pisze:Nietzsche chyba nie jest dobrym przykładem
Gdybysmy rozwineli troche tamat, to zobaczylbs ze on jest dobrym przykladem, ale to nie ma sensu.

Ja z mojej strony skonczylem.
Lepiej zostawic tak delikant temat w spokoju.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 kwie 2006, 11:42

Z ta wagą konstytucji to niewątpliwie masz rację, ale sytuacja robi się bardziej skomplikowana kiedy w kraju istnieją takie właśnie podziały jak w Hiszpanii. Teoretycznie każdy powinien bez cienia sprzeciwu uznawać konstytucję w całej jej rozciągłości, ale trudno tego na dobrą sprawę oczekiwać jeżeli jest ona w pewnym stopniu sprzeczna z takimi wartościami jak przynależność narodowa. Z tym Nietsche to musielibyśmy chyba bardzo rozwinąć temat.

Jak koniec to koniec. Sam ze sobą nie będę polemizował, ale jakby co to zawsze jestem gotów ponabijać jeszcze na ten temat :wink:

Awatar użytkownika
Szymek89
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymek89 » 15 kwie 2006, 12:53

Jeśli ktoś chce więcej informacji o Oleguerze to w ostatniej "Piłce Nożnej "
jest o nim cały artykuł.-wydał nawet książkę na temat dążenia Katalonii do niepodlełości

Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 22 kwie 2006, 19:57

Oni są przezabawni.

Powinni całować Franco po nogach, że m.in. nie pozwolił na rozłam i odejście Katalonii, bo do usranej śmierci Katalończycy żyliby w gospodarczej ruinie bez umów międzynarodowych.

Tyle na debiutancki post, tuż po banie.

Pozdrawiam, milusińscy.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 maja 2006, 15:46

Aragones poszedł po rozum do głowy i powołał Iniestę na Mundial. Chociaż tyle dobrego :P Co ciekawe chyba w miejsce Gutiego bo ten z kolei nie jedzie. Fajniutko. Oleguer też nie jedzie niestety. Salgado natomiast się wybiera :roll:

Skład niby przyzwoity, ale pewnie znowu nic nie ugrają.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 05 maja 2006, 15:57

Miejsce znalozło się również dla dwójki Kanonierów- Jose Reyesa i Cesca Fabregasa. Co do Reyesa byłem pewien że dostanie powołanie. Natomiast prawdopodobny (i to nawet bardzo :wink: ) wyjazd Fabregasa na mundial niesamowicie mnie ucieszył. Jego ostatnie bardzo dobre występy nie pozostawiły Aragonesowi wyjścia- musiał go powołać 8)

Bastian16
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bastian16 » 05 maja 2006, 16:20

A według was kto powinien stać w bramce: Reina, Canizares czy Casillas? Wg mnie ten trzeci..

Następnym razem postaraj się bardziej. Tego typu posty nie są mile widziane. // Niggaz

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 05 maja 2006, 18:15

Niggaz pisze:Aragones poszedł po rozum do głowy i powołał Iniestę na Mundial. .
hmm to jest ostateczna kadra? Bo myslalem ze tylko 23 zawodnikow jedzie na ms.......

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 05 maja 2006, 18:32

Bienias pisze:hmm to jest ostateczna kadra? Bo myslalem ze tylko 23 zawodnikow jedzie na ms

Na razie to jest wstępna kadra na Mistrzostwa. W najbliższym czasie powinno odbyć się zgrupowanie powyższej kadry i wtedy dopiero selekcjoner wybierze ostateczną drużynę :wink:

Skład wstępnej kadry Hiszpanii na MŚ:
Casillas (Real Madrid), Reina (Liverpool), Canizares (Valencia); Capdevila (Deportivo La Coruna), Puyol (Barcelona), Salgado, Ramos (obaj Real Madrid), Marchena (Valencia), Del Horno (Chelsea), Lopez, Ibanez (obaj Atletico Madrid), Juanito (Real Betis), Venta (Villarreal); Albelda, Baraja (obaj Valencia), Luis Garcia, Xabi Alonso (obaj Liverpool), Joaquin (Real Betis), Fabregas (Arsenal), Iniesta, Xavi (obaj Barcelona), Senna (Villarreal); Reyes (Arsenal), Morientes (Liverpool), Villa (Valencia), Torres (Atletico Madrid), Raul (Real Madrid).

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 05 maja 2006, 18:34

Niggaz pisze:Aragones poszedł po rozum do głowy i powołał Iniestę na Mundial.
I tak będzie rezerwowym, bo środek pola Hiszpanie mają bardzo mocny. Mimo wszystko dobrze, że znalazł się w kadrze.
Niggaz pisze:Co ciekawe chyba w miejsce Gutiego bo ten z kolei nie jedzie.
Nie wiem czy w jego miejsce, gdyż moim zdaniem Guti i tak nie znalazłby się w tej grupie wybrańców. Jose gra nierówno, świetne występy przeplata bardzo przeciętnymi, więc jego powołanie byłoby ryzykowne.
Niggaz pisze:Oleguer też nie jedzie niestety.
Nie niestety, tylko bardzo dobrze. W Hiszpanii jest kilku dużo lepszych stoperów, jak choćby Marchena, Sergio Ramos, Puyol, Raul Albiol, Pablo Ibanez.
Niggaz pisze:Salgado natomiast się wybiera
Będzie raczej zmiennikiem, ale jechać po prostu musi. Prawych obrońców na odpowiednim dla kadry poziomie aż tak dużo nie mają.
RóżA pisze:Miejsce znalozło się również dla dwójki Kanonierów- Jose Reyesa i Cesca Fabregasa.
Bardzo dobrze, że ta para jedzie na Mundial. Reyes jest świetnym skrzydłowym i przy niewiadomej dyspozycji Vicente (o ile w ogóle pojedzie) po kontuzji będzie świetnym uzupełnieniem, a być może nawet zawodnikiem wyjściowego składu. Fabregas miał imponujący sezon i grzechem byłoby nie powołanie tego lodego chłopaka.
Bastian16 pisze:A według was kto powinien stać w bramce: Reina, Canizares czy Casillas?
Oczywiście, że Casillas. Jest zdecydowanie najlepszy z tej trójki. Popełnia mało błędów, a te zdarzają się pozostałej dwójce. Choć nie często. Casillas miał w tym sezonie bodajże tylko jeden poważniejszy błąd, a tak poza tym niejednokrotnie ratował Real niemal w beznadziejnych sytuacjach.
Niggaz pisze:Skład niby przyzwoity, ale pewnie znowu nic nie ugrają.
Czas pokaże. Ja osobiście liczę, że Hiszpanie przełamią się i powiedzenie "grają jak nigdy, przegrywają jak zawsze" odejdzie w niepamięć.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2006, 18:35 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 05 maja 2006, 18:35

W takim razie bardzo ale to bardzo tryzmam kciuki za Inieste i mam nadzieje ze Aragones go nie pominie nawet kosztem Cesca.

nasami

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nasami » 05 maja 2006, 18:42

RealFan pisze:Niggaz napisał:
Oleguer też nie jedzie niestety.

Nie niestety, tylko bardzo dobrze. W Hiszpanii jest kilku dużo lepszych stoperów, jak choćby Marchena, Sergio Ramos, Puyol, Raul Albiol, Pablo Ibanez.

No masz racje, choć napewno też powinien jechać Oleguer bo Salgado jest dużo słabszy teraz i nie zasluguje żeby pojechać na mundial.Raul Albiol to dobry talent ale nie wiem czy tak przewyższa Oleguera.Chyba naprawde nie widzialeś w tym sezonie Oleguera jest dużo lepszy niż w tamtym :)

Awatar użytkownika
(L)egionista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)egionista » 05 maja 2006, 18:47

nasami a ty widziałeś mecz Salgado :?: Gra źle :?: Na prawej stronie obrony gra w Realu gra Cicinho więc Salgado wypadł ze składu.Ostatnio trener Caro daje mu szanse gry i prezentuje się nie najgorzej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”