Seriale - Strona 619

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2277
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 17 paź 2025, 22:12

moja opinia byla spowodowana tym co widzialem pod koniec ostatniego odcinka :D.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2606
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 19 paź 2025, 14:34

Wychodzi na to, że mniejsze stacje również zaczynają stawiać na adaptacje fantasy. Tym razem na tapet idzie The Pendragon Cycle pióra Stephen'a R. Lawhead'a. Wygląda całkiem przyzwoicie - jak coś pomiędzy Last Kingdom a Vikings.

Cóż należało się chyba tego spodziewać biorąc pod uwagę ogromny postęp technologczny CGI w osatnich latach... a przede wszystkim spadek kosztów produkcji efektów specjalnych, które w 95% są obecnie generowane w całości komputerowo.

Filmy i seriale posiadające budżet ledwie kilku-kilkunastu mil $, produkowane wyłącznie na potrzeby streamingu mają obecnie efekty CGI na poziomie, za który 10 lat temu rozdawano Oskary.

Carry-on. Prawie wszystkie pojazdy generowane cyfrowo, kompozytowe ujęcia z wykorzystaniem green-screen kręcone na planach - nie do odróżnienia od prawdziwych lokacji.

Primitve War kosztował ledwie 7 baniek. Efekty specjalne w filmie klasy C - spójrzce na dinozaury... tymczasem Jurassic Park: Rebirth kosztował 180 mln. :D

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2899

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 29 paź 2025, 13:31

Już jutro zadebiutuje arcydzieło netflixa ze swoim 4 sezonem, ale to będzie piękny czas :)

Let's fuckin move!

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4409

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 paź 2025, 14:24

Prezent na moje urodziny :)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1331

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 paź 2025, 15:53

Rezus pisze:
29 paź 2025, 13:31
Już jutro zadebiutuje arcydzieło netflixa ze swoim 4 sezonem, ale to będzie piękny czas :)

Let's fuckin move!
"Globalny fenomen". Nakupiłem popcornu.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 29 paź 2025, 16:24

7lechus pisze:Wychodzi na to, że mniejsze stacje również zaczynają stawiać na adaptacje fantasy. Tym razem na tapet idzie The Pendragon Cycle pióra Stephen'a R. Lawhead'a. Wygląda całkiem przyzwoicie - jak coś pomiędzy Last Kingdom a Vikings.

Cóż należało się chyba tego spodziewać biorąc pod uwagę ogromny postęp technologczny CGI w osatnich latach... a przede wszystkim spadek kosztów produkcji efektów specjalnych, które w 95% są obecnie generowane w całości komputerowo.

Filmy i seriale posiadające budżet ledwie kilku-kilkunastu mil $, produkowane wyłącznie na potrzeby streamingu mają obecnie efekty CGI na poziomie, za który 10 lat temu rozdawano Oskary.

Carry-on. Prawie wszystkie pojazdy generowane cyfrowo, kompozytowe ujęcia z wykorzystaniem green-screen kręcone na planach - nie do odróżnienia od prawdziwych lokacji.

Primitve War kosztował ledwie 7 baniek. Efekty specjalne w filmie klasy C - spójrzce na dinozaury... tymczasem Jurassic Park: Rebirth kosztował 180 mln. :D
Film o Wietnamie bez "Fortunate Son" to jak plaża bez słońca.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1026

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 paź 2025, 11:40

Wczoraj był ostatni odcinek sezonu Kulawych koni.
Gary Oldman jak zwykle top ale sezon chyba najsłabszy z dotychczasowych. Pozostaje czekać na kolejny sezon a wszystkim polecam obejrzeć od pierwszego sezonu choćby dla Garego Oldmana :)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 paź 2025, 17:00

#Wiedźmin Aktorski downgrade w przypadku Geralta i tak jest niczym w porównaniu z downgradem Vesemira. <załamka>

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 paź 2025, 21:18

Zmęczyłem dziś 6 odcinków 4. sezonu wiadomej produkcji.
Czy jest bardzo źle? Nie.
Czy jest chociaż trochę lepiej? Też nie.
I taki to właśnie serial. Nadal kuleje zrozumienie tego, co było istotne w książkach (których nikt z produkcji w całości nie przeczytał, a już na pewno nie ze zrozumieniem, nie oszukujmy się). Oni po prostu nie potrafią opowiedzieć długiej, wielowątkowej, ale niezbyt skomplikowanej historii.

Na duży plus (aktorsko) Fishburn. No dowiózł chłop, jestem pozytywnie zaskoczony. W ogóle chyba najlepszą i najlepiej zagraną postacią (obok Regisa) jest Cahir. Chłopak gra równo niemal od samego początku tej produkcji, bardzo dobrze odczytał postać, mam wrażenie, że naprawdę zrozumiał scenariusz i swoją postać, być może nawet przeczytał książki.

Cała reszta niestety na minus, włącznie z castingiem na Vesemira (nastąpiła zmiana aktora). Montaż - fatalny. Leci akcja z Geraltem, dość ważna w książkach, powiązana z Regisem, nagle cięcie i jeb, z dupy wjeżdża motyw szczurów i to nie jakieś początkowe motywy sceny, tylko sam jej środek. Trochę nic niewnoszących scen...
Spoiler:
Uwaga mega spojler
Spoiler:
E: A no i zapomniałbym! 5. docinek powinien spodobać się miłośnikom bajek Disneya i musicali :rotfl: :haha:

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 9:37

zmęczyłem całość. eh...

Jeszcze mi "Szczury" zostały, ale to juz totalnie dla beki ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4409

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 paź 2025, 11:18

A jak ten film o Szczurach bo tez teraz wszedł ale bardzo po cichu na N?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 11:23

Eyesmon pisze:
31 paź 2025, 11:18
A jak ten film o Szczurach bo tez teraz wszedł ale bardzo po cichu na N?
No właśnie mam zamiar odpalić wieczorem. Ja nie jestem fanem tej historii, ale zobaczymy (choć nie mam wybujałych oczekiwań).

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1964

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 31 paź 2025, 11:41

Przecież oni to gówno podobno przynajmniej dwa lata trzymali na półce bo jest tak słabe :D

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 31 paź 2025, 11:49

Conrado pisze:
31 paź 2025, 11:41
Przecież oni to gówno podobno przynajmniej dwa lata trzymali na półce bo jest tak słabe :D
To miał byś serial, ale materiału nakręcili na film :) i tak wypuścili.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 31 paź 2025, 12:55

Szczury o ile pamiętam z książek to ta grupa rozbójników w której Ciri weszła w lesbijski romans? Oj coś czuję wysyp komentarzy ze strony ludzi którzy nie znają tego faktu z książki i przypiszą go <typowemy Netflixowi> :P

A swoją drogą Sapek był prawdziwym wizjonerem że zamieścił w swojej książce motyw, który 20 lat później zacznie być tak chodliwy w mainstrimie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”