O futbolu na luzie... - Strona 6923

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 01 lis 2025, 18:33

A gdzie sierp i młot?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6202
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 01 lis 2025, 20:14

Czerwona gwiazda w herbie Slavii Praga nie ma związku z komunizmem — pojawiła się kilkadziesiąt lat wcześniej, już przy założeniu klubu w 1892 roku.

✅ Skąd wzięła się czerwona gwiazda?

Legenda klubowa mówi, że:

– Czerwona gwiazda symbolizuje serce i honor,
– A jej pięć ramion oznacza pięć kontynentów i otwartość klubu na świat.

Gwiazda była od początku częścią klubowej flagi i herbu, razem z czerwono-białymi barwami.

✅ Znaczenie kolorów

Czerwony – odwaga, siła

Biały – czystość, uczciwość

Barwy te wybrano świadomie w duchu pan-slawizmu (jak u wielu klubów z końca XIX wieku), ale sama gwiazda była unikatowym elementem dodanym przez założycieli.

✅ A komunizm?

Slavia używała czerwonej gwiazdy na długo przed jakimikolwiek rewolucjami w regionie, więc nie ma tu powiązania ideologicznego.
To częsty błąd, bo czerwone gwiazdy w Europie kojarzą się z późniejszą symboliką polityczną — ale w przypadku Slavii jest to czysto klubowy i historyczny znak.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 01 lis 2025, 20:21

Już 15/15 bawarskiego walca w tym sezonie, 54 bramki w 15 meczach, tym razem zezłomowane w I połowie Leverkusen rezerwowym składem, raz, trzeba będzie zwracać honor Kompanemu, który wydawał się ryzykownym ruchem, no i kolejny przykład, że w tym momencie na najwyższym poziomie rację bytu głównie mają ci elastyczni coache od posiadaniowej, ofensywnej piłeczki i pressingu, bo powoli ciężko wskazywać to jako jakikolwiek czynnik wyróżniający gdy większość trenerów najbogatszych klubów trafia w ten ogólny profil, a żaden top klub nie będzie bawić się w Conte czy Allegriego. Wiadomo, dalej Real Alonso gra inaczej od Barcelony Flicka, ale nie wiem czy któryś trener się wpisuje jeszcze w profil betona-taktyka z tego poziomu ~10 najbogatszych klubów.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 01 lis 2025, 20:37

Bernabeu2 pisze:
01 lis 2025, 20:21
nie wiem czy któryś trener się wpisuje jeszcze w profil betona-taktyka z tego poziomu ~10 najbogatszych klubów
Obrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1995
Kibicuję: Manchester United

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 lis 2025, 20:39

Bernabeu2 pisze:
nie wiem czy któryś trener się wpisuje jeszcze w profil betona-taktyka z tego poziomu ~10 najbogatszych klubów
Arteta dosyć mocno uprawia haramball. Amorim ostatnio też trochę się bawi w betoniarkę, ale nie opanował tego, że musi się kręcić cały czas, bo inaczej beton wysycha.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 164

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 lis 2025, 20:40

Bernabeu2 pisze:
Już 15/15 bawarskiego walca w tym sezonie, 54 bramki w 15 meczach, tym razem zezłomowane w I połowie Leverkusen rezerwowym składem
No i nie tylko że śrubujemy własny rekord (odebrany Milanowi w środę), to jeszcze przerwaliśmy serię Leverkusen - 37 meczów bez porażki na wyjazdach w BL (ostatnia porażka przed dwoma laty w Bochum!) :)

Ale prawdziwy sprawdzian we wtorek. Także w sumie dobrze, że Kompany zagrał dzisiaj nieco va banque tą ostrą rotacją.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 lis 2025, 20:46

Al Nassr konczylo mi kupon wiec jednym okiem a przy koncu juz dwojgiem oczu sledzilem ich mecz.
Przegrywali i meczyli sie strasznie od poczatku do konca. Wyrownal Ronaldo jeszcze w pierwszej polowie i wydawalo sie ze rusza do ataku w drugiej czesci ale gra sie kompletnie nie kleila. Goscie za to groznie kontrowali Al Nassr gral z wysoko ustawiona linia defensywna i tylko nieporadnosci napastnikow druzyny przeciwnej zawdzieczaja ze nie stracili drugiej bramki. Inigo stara sie trzymac defensywe ale reszta to banda melepetow wiec bywa ciezko.
Sedzia doliczyl 6 minut ale w jakiejs 99 (co prawda byla w doliczonym podwojna zmiana u gosci ale i tak przedluzal niesamowicie) podyktowal po interwencji VAR a moim zdaniem wyczarowal karnego dla Al Nassr ktorego zamienil na gola Ronaldo. Owszem byla tam reka obroncy przyjezdnych ale najpierw pilka odbila sie od glowy Al Amiriego ktory naprawde w tym doliczonym czasie dal z siebie wszystko i dwukrotnie staral sie nabrac sedziego ze zostal uderzony w polu karnym. Jego trud sie w sumie oplacil ale jezeli normalnie tak wygladaja mecze u Saudow to jest to dosc komiczne. Polscy komentatorzy tez byli zdegustowani i gryzli sie w jezyk.
No ale kupon wszedl i humor gitowa.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 01 lis 2025, 20:50

No właśnie nawet ten Arteta to niby beton w meczach z czołówką i lubi zabić jakiś fajny mecz, ale tak ogólnie parę razy tam były sezony po 90 bramek z przyjemną grą z tego co kojarzę i widzę 2-3 lata temu. Ciężko go jednak porównać do tych trenerów a'la Tuchel, Simeone czy Mourinho przez większość kariery, którzy teraz na pewnym poziomie są po prostu na wymarciu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 01 lis 2025, 20:58

moody pisze:
01 lis 2025, 20:37
Bernabeu2 pisze:
Obrazek
Skoro twierdzisz że Arteta to defensywny trener, bo w meczu z Man United postawił na głęboką defensywę, to analogicznie powinieneś też dopisać Pepa Guardiolę, który w niedawnym meczu z Arsenalem postawił na jeszcze głębszą defensywę ;)

Arsenal w ostatnim czasie nie traci goli nie dlatego że gra defensywnie, ale wręcz przeciwnie - dlatego że tak dominuje rywali że ci nie potrafią przejść z piłką linii środkowej.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 01 lis 2025, 22:38

nie chodzi mi o jeden konkretny mecz, tylko ogol. no nie da sie ukryc ze u artety wajcha miedzy ofensywa, a defensywa jest przechylona bardziej w te druga strone

nie wchodzac w szczegoly to chocby podstawowe statystyki xG to potwierdzaja. mimo bycia zdecydowanym liderem arsenal jest dopiero piaty w lidze pod wzgledem expected goals (a i tak bardzo nadrabia tu sytuacjami wykreowanymi po stalych fragmentach, ktorymi demoluja konkurencje), za to w expected goals allowed jest zdecydowanie najlepszy w lidze. potwierdza to, co widac golym okiem - w defensywie pozwalacie rywalom na bardzo niewiele

w zeszlym sezonie statystycznie wygladalo to bardzo podobnie - mimo wicemistrzostwa arsenal byl dopiero siodmy w lidze w expected goals, za to najlepszy w expected goals allowed

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 01 lis 2025, 23:52

A wziąłeś pod uwagę że xG Arsenalu jest nieco niższe właśnie dlatego, że 90% ich spotkań wygląda tak że rywal ustawia się w 11 we własnym polu karnym i tylko broni? :> Nawet Pep Guardiola w niedawnym meczu zagrał najbardziej defensywny mecz w całej swojej karierze - poczytaj co ludzie pisali o tym meczu, sprawdź staty, heatmapy. Wielki Pep Guardiola ze składem za miliard ustawił 11 chłopa we własnym polu karnym i ograniczył się do wybijania piłek przed siebie. A jak ten defensywny Arsenal odpadł w półfinale z PSG - nie czasem po tym jak przez 180 minut cisnął niemiłosiernie, a cudowny ofensywny PSG tylko kontrowało? Rozumiem do czego dążysz, Arsenal Artety nie jest jakąś maszyną ofensywną, ale pisanie że to zespół mający wajchę przesuniętą w stronę defensywy jest nieco absurdalne. Jak zespół który w 90% swoich spotkań prowadzi grę i przeważa ofensywnie ma niby być uznawany za zespół nastawiony na defensywę.

Jak tak lubisz staty, to masz gdzieś stronkę na której można podejrzeć ile kontaktów z piłką w polu karnym rywala zaliczył dany zespół (w meczach Premier League jest to podawane na bieżąco). Chętnie sam bym podejrzał. Myślę że jest statystyka która o wiele lepiej zobrazuje styl gry zespołu niż xG, które ma swoje wady. I jest to statystka w której (o ile się nie mylę) w ostatnich 3 sezonach było max 5 takich spotkań, w których rywal miałby więcej od Arsenalu ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lis 2025, 0:36

sickstick pisze:
01 lis 2025, 23:52
A wziąłeś pod uwagę że xG Arsenalu jest nieco niższe właśnie dlatego, że 90% ich spotkań wygląda tak że rywal ustawia się w 11 we własnym polu karnym i tylko broni?
nie wzialem, bo nie uwazam, zeby arsenal wsrod klubowych europejskiej czolowki jakims wyjatkiem i ze tylko przeciwko wam rywale notorycznie stawiali autobusy
sickstick pisze:
Rozumiem do czego dążysz, Arsenal Artety nie jest jakąś maszyną ofensywną, ale pisanie że to zespół mający wajchę przesuniętą w stronę defensywy jest nieco absurdalne. Jak zespół który w 90% swoich spotkań prowadzi grę i przeważa ofensywnie ma niby być uznawany za zespół nastawiony na defensywę.
rozroznijmy - na tle przykladowej calej ligi angielskiej arsenal pewnie rzeczywiscie mozna nazwac zespolem starajacym sie prowadzic gre i kreujacym wiecej sytacji od rywali. ale dyskusja zaczela sie od wspomnianych przez Bernabeu top 10 klubow europejskich i juz w porownaniu z nimi - a zwlaszcza z takim bayernem, psg, zeszlosezonowa barcelona czy tegorocznym realem - arsenal nie jawi mi sie jako przesadnie ofensywnie nastawiona druzyna, wrecz przeciwnie
sickstick pisze:
Jak tak lubisz staty, to masz gdzieś stronkę na której można podejrzeć ile kontaktów z piłką w polu karnym rywala zaliczył dany zespół (w meczach Premier League jest to podawane na bieżąco). Chętnie sam bym podejrzał. Myślę że jest statystyka która o wiele lepiej zobrazuje styl gry zespołu niż xG, które ma swoje wady. I jest to statystka w której (o ile się nie mylę) w ostatnich 3 sezonach było max 5 takich spotkań, w których rywal miałby więcej od Arsenalu
np. https://fbref.com/en/comps/9/2024-2025/ ... ague-Stats

liga 2024/25

posiadanie pilki - 4 miejsce
spodziewane bramki - 7 miejsce
strzaly - 5 miejsce
kontakty z pilka w trzeciej tercji boiska - 2 miejsce
kontakty z pilka w polu karnym rywali - 3 miejsce

liga 2025/26:

posiadanie pilki - 3 miejsce
spodziewane bramki - 5 miejsce
strzaly - 3 miejsce
kontakty z pilka w trzeciej tercji boiska - 3 miejsce
kontakty z pilka w polu karnym rywali - 1 miejsce

za to defensywnie jestescie na 1. miejscu w kazdej statystyce na ktora spojrzalem - stracone gole, oddane strzaly, kontakty rywali z pilka w waszym polu karnym itd.

jeszcze zeszloroczna lige mistrzow sprawdzilem:

posiadanie pilki - 15 miejsce
spodziewane bramki - 10 miejsce
strzaly - 15 miejsce
kontakty z pilka w trzeciej tercji boiska - 9 miejsce
kontakty z pilka w polu karnym rywali - 7 miejsce

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 02 lis 2025, 2:09

moody pisze:
02 lis 2025, 0:36
dyskusja zaczela sie od wspomnianych przez Bernabeu top 10 klubow europejskich i juz w porownaniu z nimi - a zwlaszcza z takim bayernem, psg, zeszlosezonowa barcelona czy tegorocznym realem - arsenal nie jawi mi sie jako przesadnie ofensywnie nastawiona druzyna, wrecz przeciwnie
Ja napisałem, że:
Bernabeu2 pisze:
elastyczni coache od posiadaniowej, ofensywnej piłeczki i pressingu, bo powoli ciężko wskazywać to jako jakikolwiek czynnik wyróżniający gdy większość trenerów najbogatszych klubów trafia w ten ogólny profil,
I z tym Artetą to z grubsza:

a) kilka sezonów bardzo ofensywnej piłki, gdzie Arsenal strzelał podobna liczbę bramek do City z Haalandem
b) niewątpliwie bardzo elastyczny z niego coach (np. taktycznie zjadł Ancelottiego rok temu)
c) w tym sezonie są pierwsi w odbiorach w 3 tercji, 2 w posiadaniu piłki, 3 w liczbie ataków pozycyjnych, 1 czy 2 kontaktach w polu karnym w Anglii

Za to teraz faktycznie nie strzelają zbyt wielu bramek - jakbym miał typować, to Arteta ich przestawił na posiadaniowe zamulanie (nie wiem jak ten styl gry określić) dlatego, że po prostu w defensywie (Saliba, Gabriel, Rice, teraz Zubimendi, ofensywni gracze pracusie) to wygląda lepiej niż w ofensywie + Odegaard zagrał 200 minut, a Saka wraca po dużych problemach z kontuzjami i ten potencjał w przodzie Arsenalu dupy nie urywa w tym momencie.

Tak że nie wiem czy ten Arteta to jest zaprzeczenie mojej tezy, bo @sickstickteż ma rację, że rok temu Arsenal na wysokim pressingu wyszedł na PSG, a Pep w tym sezonie przyjechał uprawiać haramball do Londynu. No ciężko w takiej roli wyobrazić sobie Simeone.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lis 2025, 7:01

Bernabeu2 pisze:
Wiadomo, dalej Real Alonso gra inaczej od Barcelony Flicka, ale nie wiem czy któryś trener się wpisuje jeszcze w profil betona-taktyka z tego poziomu ~10 najbogatszych klubów.
o ten fragment mi chodzilo, teraz widze ze tam bylo "najbogatsze", a nie "najlepsze", ale sens zachowany
Bernabeu2 pisze:
02 lis 2025, 2:09
Tak że nie wiem czy ten Arteta to jest zaprzeczenie mojej tezy, bo @sickstickteż ma rację, że rok temu Arsenal na wysokim pressingu wyszedł na PSG, a Pep w tym sezonie przyjechał uprawiać haramball do Londynu. No ciężko w takiej roli wyobrazić sobie Simeone.
mecze fazy pucharowej to insza inszosc. tam jak zrobisz w dobry wynik, jak psg w pierwszym meczu z arsenalem gdzie szybko strzelili gola, mieli wiecej strzalow i posiadania, to w rewanzu poza guardiola czy flickiem pewnie kazdy sie cofnie i bedzie czekac na kontry (arsenal po zrobieniu 3-0 w pierwszym meczu to w rewanzu mial 40% posiadania i dwa razy mniej strzalow od tego przecienkiego realu) , ale jezeli patrzec na ogol, no to statystyki wrzucilem juz wyzej i wyglada to jak wyglada

wiadomo, ze nie ma co robic z artety simeone (choc schemat superszczelnej defensywy i wygrywania po ogromnej liczbie stalych fragmentow troche tym topowym atletico pachnie), ale tez eufemistycznie mowiac nie jest to najbardziej ofensywny trener swiata

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 lis 2025, 11:37

@moody nasza różnica zdań wynika z tego że po prostu inaczej definiujemy sobie pojęcie "defensywnej" drużyny. Nie mam z tym problemu i szanuję twoje zdanie. Dla mnie defensywna drużyna to taka, która przez większość czasu gry znajduje się w tak zwanej defensywie - czyli oddaje piłkę rywalowi, ustawia zasiek przed własnym polem karnym i liczy na szybkie bezpośrednie ataki po przejęciu piłki - przykłady zespołów Mourinho, Simieone czy kilku wciąż aktywnych włoskich trenerów. Taka definicja nijak nie pasuje do zespołu Artety.

A co do tego że Arsenal jest na 1. miejscu w każdej defensywnej statystyce w lidze, takiej jak ilość straconych goli czy strzały na naszą bramkę. No takie statyski wynikają z tego że rywale w ogóle nas nie atakują, bo nie potrafią przejść z piłką przez linię środkową - ale to już nie nasza wina, tylko rywali.

A co do argumentu że statystki ofensywne Arsenalu wyglądają blado przy Bayernie lub PSG - no cóż jedni w grają w lidze w którym w co drugiej kolejce mają jakiegoś klasowego rywala, drudzy nabijają po 5:0 na Padeborn, St.Pauli, Soszo, Aże czy Lorją. ;) Za 3 tygodnie Bayerny przyjdzie na Emirates i będziemy mogli zweryfikować jak będzie wyglądał mecz defensywnego Artety z ofensywnym Kompanym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”