Seriale - Strona 622

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4380
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 lis 2025, 20:01

Włącz Bojacka, takie Californication na sterydach i jako że to animacja to się nie starzeje :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6255
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 lis 2025, 20:07

Eyesmon pisze:
06 lis 2025, 20:01
Włącz Bojacka, takie Californication na sterydach i jako że to animacja to się nie starzeje :)
Chłope Bojack to mój idol, pierwsze 3 sezony znam na pamięć :P W sumie Californication też znam na pamięć, ale narzeczona nie znała to uznałem że trzeba jej pokazać :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4380
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 lis 2025, 22:45

Ja Cie jeszcze kiedyś polubię Stick :)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 lis 2025, 12:43

Skonczylem ogladac Heweliusza. Faktycznie jest to miniserial, ktory wciaga i mozna obejrzec na raz. Znakomicie zrealizowany, super zdjecia, swietne oddane lata 90. To taka Polska tego okresu w pigulce - wizualnie swietnie to przedstawione, ale takze to jak panstwo i spoleczenstwo funkcjonowalo. No nie mam sie do czego przyczepic, naprawde. Pisalem juz wczesniej, ze temat mi znany, wiele razy przewijal sie przy rodzinnym stole - niestety dziadek, ktory w temacie wiedzial najwiecej nie doczekal tego serialu, a pamietam ze sie cieszyl jak mu mowilem, ze bedzie mozna to obejrzec i pogadac co tam sie dzialo (zwlaszcza juz po samej katastrofie). Pojawila sie rowniez postac przyjaciela rodziny, jest widoczny w kilku odcinkach - ciekawe jak teraz jego zona sie na to zapatruje.
Ogolnie wstrzasajacy obraz tego zdarzenia, wszystko co moglo sie wysypac, to sie wysypalo spektakularnie i na koniec oczywiscie proba niebrudzenia sobie rak. Dosc powiedziec, ze po latach nadal wychodza nowe fakty. Z tego wszystkiego zamowilem sobie ksiazke, o ktorej @dias wspominal (Zadrozny?) wiec jeszcze sobie chetnie ta wiedze poszerze. Przy okazji przejrzalem co tam nowego pojawilo sie na YT w tym temacie. Niezmiennie wyswietla mi sie ten filmik i w jakims stopniu lapie mnie za serce i jeszcze bardziej widze z jak niszczycielskim zywiolem ci ludzie prowadzili nierowna walke:

Widze tez, ze kanal zero opublikowal rozmowe z jednym z ocalalych - puszcze sobie to wieczorem

A jesli Wam sie ten serial podobal, to polecam tez obejrzec Estonie (swego czasu ogladalem to na playerze wiec moze na HBO MAX nadal jest). Tematyka podobna, tylko to akurat dokument i tez jest mocny, a dodatkowo jest tam zdecydowanie wiecej miejsca na rozne teorie nazwijmy to spiskowe.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 lis 2025, 12:49

Nie przepadam za polskimi serialami, ale namówiliście mnie na Heweliusza. Musimy tylko z Ewelinką znaleźć kilka godzin, bo czuję, że to coś co się łyknie na raz, nie na raty.

Propos polskich seriali, zaliczyliśmy drugi sezon 1670. Nie był najgorszy, ale daleko mu zarówno do dobrej komedii, jak i do pierwszego sezonu. Wpadli w przeciętność, a wątek Macieja i Anieli oraz próba zrobienia z tego dramy w serialu stricte komediowym obniżył moje wrażenia jeszcze bardziej. Strasznie na siłę zrobiony ten sezon.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 lis 2025, 13:11

Mr.Chris pisze:
07 lis 2025, 12:49
Nie przepadam za polskimi serialami
Nie mozna wszystkiego wrzucac do jednego wora. Sa produkcje, ktore warto sobie odpalic. Wataha oczywiscie chociazby. Teraz na HBO MAX jest 3 sezon Odwilzy i tez daje rade. Znaki byly bardzo spoko. Bardzo lubie tez wracac do Czasu Honoru. Chociaz najlepsze to chyba i tak tworzyl C+: Belfer, Klangor to tak na szbyko :D nie jestem serialowym maniakiem wiec musialbym poszperac zeby sobie tytuly przypomniec.
Niezle tez sie ogadalo Chylke i Behawioryste.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 lis 2025, 13:20

Próbowałem, ale nic, zupełnie nic do mnie nie przemawiało. Wszystkie produkcje sensacyjne lub dramaty po prostu po paru odcinkach albo trailerach wydawały mi się bieda wersjami amerykańskich produkcji z drętwą grą aktorską. Po kilkunastu latach bez polskich seriali dopiero na 1 sezon 1670 się skusiłem.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 lis 2025, 13:29

Mnie 1670 nie przekonalo. Pierwszy sezon obejrzalem za drugim podejsciem. Drugiego sezonu juz nie zmeczylem. Sa lepsze polskie produkcje moim zdaniem, ale wiadomo gusta i gusciki.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 lis 2025, 13:52

Przema pisze:
07 lis 2025, 13:11
Mr.Chris pisze:
Nie przepadam za polskimi serialami
Nie mozna wszystkiego wrzucac do jednego wora. Sa produkcje, ktore warto sobie odpalic. Wataha oczywiscie chociazby. Teraz na HBO MAX jest 3 sezon Odwilzy i tez daje rade. Znaki byly bardzo spoko. Bardzo lubie tez wracac do Czasu Honoru. Chociaz najlepsze to chyba i tak tworzyl C+: Belfer, Klangor to tak na szbyko :D nie jestem serialowym maniakiem wiec musialbym poszperac zeby sobie tytuly przypomniec.
Niezle tez sie ogadalo Chylke i Behawioryste.
Dorzuciłbym do tego znakomicie zrobionego "Króla".

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 lis 2025, 14:00

Przema pisze:
07 lis 2025, 12:43
(Zadrozny?)
Zadworny

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2849

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 07 lis 2025, 14:22

Na wspólnej też jest spoko. Prosta sprawa z Damięckim i idź przodem bracie też się fajnie oglądało.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 lis 2025, 17:31

Potwierdzam, bardzo dobry ten Heweliusz. Świetnie zrealizowany i wciągający praktycznie od początku do końca. Kolejna bardzo dobra rzecz Holoubka.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 07 lis 2025, 19:56

"Heweliusz" - dobre kino. I scenograficzne jeszcze lepiej niż Rojst. Graczyki i inni graciarze mieli żniwa.
:)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2186
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 lis 2025, 10:04

Mr.Chris pisze:
Musimy tylko z Ewelinką znaleźć kilka godzin, bo czuję, że to coś co się łyknie na raz, nie na raty.
Potwierdzam. Wczoraj zaczęliśmy, wczoraj skończyliśmy, totalnie „niewyłączalna” produkcja.
Dla mnie tym bardziej ciekawa, że sprawy nie znałam prawie wcale, więc przeżyłam parę zaskoczeń.

No a już pomijając samą historię – zalewa mnie nostalgia na samą myśl o tym serialu. Realia lat '90 oddali znakomicie, z milionem detali – te wszechobecne fajki, tu muzyka, tam jakiś plakat czy naszywka na plecaku. No i tyle samochodowych reliktów przeszłości :mrgreen: Świetna robota.

I po tym, jak mnie ostatnio rozczarowało zakończenie innego „morskiego” serialu – Scheda (serio, tam chyba naprawdę miał być jeszcze jeden odcinek) – przyjemnie było obejrzeć coś dobrego.

W tym temacie „Klangor” jeszcze polecam, jeśli ktoś nie miał okazji widzieć.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1930

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 09 lis 2025, 14:56

futbolowa pisze:
09 lis 2025, 10:04
No i tyle samochodowych reliktów przeszłości Świetna robota.
Ja u nas w Szczecinie widziałem więcej ogłoszeń o wypożyczenie samochodów jak ktoś ma z tamtych lat, na potrzeby serialu, niż o statystowanie :mrgreen:

Ale coś o tych detalach jeszcze... widziałem komentarz, że ktoś się dopatrzył że koszulka Legii która się przewija w jednej ze scen, jest z późniejszego sezonu niż 1993. To są tego typu błędy, nic poważniejszego. Jakieś bzdury. No fenomenalnie to jest zrobione.

Klangor też top, i też robiony w Świnoujściu i Szczecinie. No i Odwilż muszę nadrobić nowy sezon, tez Szczecin był głównym planem :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”