Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10434

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 23 lis 2025, 20:44

Ja zimówki mam od końca października. Dziś A1 było piekne i całe oszronione dawno już tak nie było.

Ogólnie trasę Toruń - trójmiasto robiłem już 3 razy w tym tygodniu.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1937

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 23 lis 2025, 20:49

Ja mam o tyle dobrze ze mam dwa komplety i na jednych felgach mam letnie, na drugich zimówki więc sam to sobie ogarniam w garazu, ale i tak żeby sie juz z tym nie pieprzyc to na wiosne zamawiam całoroczne i bedzie spokoj na ładnych pare lat :mrgreen:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 lis 2025, 21:01

Kolejny dobry weekend :rotfl4:
wylicytowana z kumplem rękawica:
Spoiler:
Vito na rynku w Toruniu:
Spoiler:
i z Morawieckim w pubie Mentzena:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2067
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 lis 2025, 22:58

1234 pisze:
23 lis 2025, 20:49
na wiosne zamawiam całoroczne i bedzie spokoj na ładnych pare lat :mrgreen:
Też nie taki spokój. Całoroczne, to jednak nie to samo co zimowe. Też mam i unikam jazdy jak jest lub może być ślisko i nie muszę jechać. Czasami potrafi zarzucić np. na świeżym śniegu przy temperaturze 0 lub -1 i trzeba naprawdę uważać.

Edit: załatwiając sobie spokój w jednej kwestii, tracisz go w drugiej :P

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1937

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 23 lis 2025, 23:13

zimą jak widze ze są slabe warunki, to mi sie nawet nie chce jezdzic i czesto sobie korzystam z komunikacji :)

do pracy mam dobre i szybkie polaczenie wiec samochód nie jest mi niezbędny pod tym kątem.

w trasy tez rzadko, ostatnia to jakos latem

kolejna sprawa, czesto wybieram do trasy nawet nad morze pociag, bo lubie sobie wypic

takze takie caloroczne uwazam, ze w moim przypadku beda ok.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2067
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 lis 2025, 2:52

Czyli jesteś w podobnej sytuacji co ja, więc faktycznie całoroczne wystarczą. W prawdzie za miasto zapuszczam się dosyć często samochodem, ale to tylko jak jest ciepło i da się wygodnie skorzystać z natury. W zimie mógłbym wyjąć akumulator i zostawić pod blokiem na kilka miesięcy i nie odczułbym różnicy, ale utrzymuję go i jeżdżę raz na jakiś czas, żeby nie było problemów jak będzie jednak koniecznie potrzebny.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 lis 2025, 2:56

W moim regionie USA o zimowych oponach nikt nie słyszał ;) mimo że śniegu potrafi być dużo. Różnica jest jednak taka, że jak spadnie 30-40cm śniegu to zamykają dużo dróg i wiele miejsc po prostu się zamyka, pracują tylko ci co naprawdę muszą. A to jednocześnie pozwala drogowcom na lepsze ogarnięcie dróg.

Anegdotycznie to po Polsce w zimie jeździłem tylko przed kowidem, ale w porównaniu z tym,.jak drogi są odśnieżane i ogarnianie w zimie w Pensylwanii to byłem trochę w szoku jak dużo było oblodzenia i śniegu w lubelskim.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 24 lis 2025, 6:29

Miałem całoroczne i trakcyjnie dają radę, problemem jest jedynie kwestia mieszanki. Nie robię dużych przebiegów (12-15k), ale większość tras robię latem, a to powoduje, że przednia oś szybko znikała na rantach. No i - tu uważajcie - wiele całorocznych, z uwagi na tę uśrednioną mieszankę, lubi szybko pękać (m.in. Nokiany, Nexeny).

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1017

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 lis 2025, 8:54

Mr.Chris pisze:
23 lis 2025, 22:58
1234 pisze:
23 lis 2025, 20:49
na wiosne zamawiam całoroczne i bedzie spokoj na ładnych pare lat :mrgreen:
Też nie taki spokój. Całoroczne, to jednak nie to samo co zimowe. Też mam i unikam jazdy jak jest lub może być ślisko i nie muszę jechać. Czasami potrafi zarzucić np. na świeżym śniegu przy temperaturze 0 lub -1 i trzeba naprawdę uważać.

Edit: załatwiając sobie spokój w jednej kwestii, tracisz go w drugiej :P
No i tez warto raz do roku zamieniac przod z tylem zeby przedluzyc zywotnosc opon (pewnie wywazyc tez by sie przydalo).
10 pisze:
24 lis 2025, 6:29
No i - tu uważajcie - wiele całorocznych, z uwagi na tę uśrednioną mieszankę, lubi szybko pękać (m.in. Nokiany, Nexeny).
Przy calorocznych serio warto bawic sie w taka srednia polke? To juz lepiej troche dolozyc na Crossclimaty Michelina np. i jest duza roznica. Swego czasu tak zrobilem i to sie czulo. Teraz jednak i tak co pol roku zmieniam opony, bo zima robie trasy i wole sie czuc pewniej na zimowkach.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

UWAGA AWARIA :P (zbiorczo o problemach tech. z forum)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 lis 2025, 9:53

piotrcies pisze:
20 lis 2025, 22:22
Boromir pisze:
20 lis 2025, 22:19
Bragiel to był ten od bloga?
Tak, on żegnał się tam słowami "Pozdrawiam, Bragiel".

Dokładnie to Brągiel. Nawet jeszcze ten blog istnieje: https://dziennikbragiela.wordpress.com/
Ten gagatek tez sie udzielal na starym forum PN, ale widze ze pozegnanie zgapil od innego uzytkownika tamtego forum. Maly wirtualny swiat :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 lis 2025, 15:15

Zygmunt-1 pisze:
21 lis 2025, 22:39
No ale żeby wygrać w tenisa to musisz pokonać rywala, bo on stoi Ci na przeszkodzie (...) Albo w boksie. Zakładamy, że walczysz z Anthonym Joshuą. To że wygrasz nie jest zależne tylko od Ciebie.
A skąd pomysł, że oszust stawiałby na siebie? To raczej stawia się na przeciwnika i podkłada mecz. Wszystko zalezy od jednej osoby, tak jak chciałeś.
Zygmunt-1 pisze:
21 lis 2025, 22:39
Nie musi tego robić konkretnie ona. Grasz za 10-15 tysięcy, a od powodzenia zakładu wystarczy tylko to, że kilka razy klikniesz i założysz konto.
Moment, co? Zakład jest o to, czy ona zalozy konto na OnlyFans. Sugerujesz, że ktoś miałby postawić na 'tak', zagrać za kilkanaście tysiecy i założyć konto udając, że to ona?
Aha
Prosty sposób na utratę kilkunastu tysiecy złotych.
1. Jakby się rozlało po internecie, że Marianna Schreiber zalozyla konto na OnlyFans to szybko by to zdementowała.
2. Sam bukmacher pewnie by to weryfikował przed wypłaceniem komuś 70 tysiecy złotych
3. A co najważniejsze: nie założyłbyś konta na OnlyFans jako Marianna Schreiber, bo zakładając konto musisz się zweryfikować dowodem tożsamości oraz powiązać to konto z kontem bankowym*.

Więc albo coś źle zrozumiałem, albo Twój plan nie ma szansy zadziałać. Ale nie wiem jak inaczej interpretować fagment 'wystarczy tylko to, że kilka razy klikniesz i założysz konto'

* muszę przestać wyszukiwać takie rzeczy na kompie firmowym w trakcie pracy. Jeszcze się kiedyś jakis admin zdziwi dlaczego sprawdzałem co jest potrzebne do zalozenia konta na OnlyFans.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1484
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 lis 2025, 20:36

OK, z tym tenisem jest trochę racji, ale to też nie jest dla mnie równorzędny przypadek jak ten o którym rozmawiamy. No bo mecze tenisowe ktoś ogląda, są z tego transmisje, grasz przede wszystkim z przeciwnikiem. Możesz się podkładać, a rywal skreczuje, bo krzywo stanie na korcie. W boksie też, możesz się podłożyć, zadawać mniej ciosów, by przegrać na punkty (no bo raczej nie podłożysz się, żeby zostać ciężko znokautowany), a jest jakiś procent szansy na to, że sędziowie wypunktują na Twoją korzyść. Ale generalnie zgoda, jak najbardziej da się ustawić takie mecze i takie rzeczy się dzieją.

W przypadku założenia konta przez Schreiber WSZYSTKO zależy od niej. Ona musi kliknąć, założyć je i rozstrzygnąć zakład w 5 minut. Wcześniej chodziło mi o fakt, że ludzie z jej kręgu postawią jakieś pieniądze, że założy to konto, bo ona ich o tym uprzedzi. Nie wiem, czterech kuzynów, dwie sąsiadki, przyjaciółka siostry - dowolnie. Stawiasz zakład za 20 tysięcy, masz 100 tysięcy. Dla zwykłego człowieka, każdego z nas, to spore podreperowanie budżetu. A zakładów będą pewnie tysiące, więc nikt nie będzie tego specjalnie analizował, blokował, oskarżał kogoś o ustawienie (jak w przypadku zdarzeń sportowych).

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1484
Kibicuję: od czasu do czasu

UWAGA AWARIA :P (zbiorczo o problemach tech. z forum)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 lis 2025, 20:39

Przema pisze:
24 lis 2025, 9:53
ale widze ze pozegnanie zgapil od innego uzytkownika tamtego forum.
Chyba to był użytkownik Barry :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6264
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 lis 2025, 20:42

venomik pisze:
24 lis 2025, 15:15
* muszę przestać wyszukiwać takie rzeczy na kompie firmowym w trakcie pracy. Jeszcze się kiedyś jakis admin zdziwi dlaczego sprawdzałem co jest potrzebne do zalozenia konta na OnlyFans.
Jak dyskretnie zasugerować szefowi że potrzebujesz podwyżki.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 lis 2025, 21:36

Zygmunt-1 pisze:
24 lis 2025, 20:39
Przema pisze:
24 lis 2025, 9:53
ale widze ze pozegnanie zgapil od innego uzytkownika tamtego forum.
Chyba to był użytkownik Barry :)
Dokładnie. I pisane było kursywą :)
O ile pamiętam to chyba uz. Barry z przeszłością piłkarską w Polonii Warszawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”