Dexter - Strona 10

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Re: Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 wrz 2013, 12:24

[*]

Za ostatni sezon, za zakończenie i robienie z ludzi idiotów.

Chociaż metafora z ostatniej sceny piękna: Dexter porzuca Debrę w miejscu gdzie wyrzucał swoje ofiary, co ma być znakiem, że uważa siebie za winnego jej śmierci po czym próbuje popełnić samobójstwo. Ale figa z makiem, przeżył, jest drwalem, ciągle żyje ze swoim brzemieniem, że nigdy nie będzie normalny. Zyskał uczucia, ale to go teraz dobija bo wie, że narobił w życiu sporego bałaganu. Planescape Torment mi się przypomina i pytanie klucz: cóż może zmienić naturę człowieka?

Mam tylko nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł żeby 9 sezon nakręcić.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 30 wrz 2013, 12:38

jak zobaczyłem ostatnią scenę to popłakalem się ze smiechu, zresztą cały ostatni sezon to komedia i tak jak napisaleś - robienie z ludzi idiotów. twórcy breaking bad pokazali jak można kozacko zakończyć serial (chociaż ostatni odcinek przede mną dopiero), dexter za to spadł na samo dno.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 30 wrz 2013, 12:41

Boromir pisze:[*]

Chociaż metafora z ostatniej sceny piękna: Dexter porzuca Debrę w miejscu gdzie wyrzucał swoje ofiary, co ma być znakiem, że uważa siebie za winnego jej śmierci po czym próbuje popełnić samobójstwo. Ale figa z makiem, przeżył, jest drwalem, ciągle żyje ze swoim brzemieniem, że nigdy nie będzie normalny. Zyskał uczucia, ale to go teraz dobija bo wie, że narobił w życiu sporego bałaganu. Planescape Torment mi się przypomina i pytanie klucz: cóż może zmienić naturę człowieka?

To zależy jak rozumieć zakończenie. Może ta Alaska, czy [ch**] wie gdzie on był to taki czyściec dla niego? [ch**] jakby go zabili na koniec i Debre. Nie było dobrego wyjścia z tej sytuacji bo zawsze byli by malkontenci albo idioci jak rekinio.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 30 wrz 2013, 12:55

Slabe zakonczenie to takie o ktorym sie nie dyskutuje. Dla mnie slabe zakonczenie mial genialny the wire. W Dexterze zakonczenie i tak jest lepsze niz poziom 8 serii. Ostatnie watki byly mega slabe i takie blade w porownaniu do poprzednich serii. Dexter jest dobrym przykladem zeby nie tworzyc serialowych telenowel.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 30 wrz 2013, 13:04

lisek_chz pisze:

To zależy jak rozumieć zakończenie. Może ta Alaska, czy [ch**] wie gdzie on był to taki czyściec dla niego? [ch**] jakby go zabili na koniec i Debre. Nie było dobrego wyjścia z tej sytuacji bo zawsze byli by malkontenci albo idioci jak rekinio.
skoro nie widzisz marności w końcówce dextera (nie mówie tylko o ostatnim odcinku) to jedynym idiotą tutaj jesteś ty. w dodatku idiotą bez gustu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 wrz 2013, 13:06

Precyzując: zakończenie ósmego sezonu, sprawa z Elwayem, Saxonem i Vogel uważam za jeszcze większą hucpę niż wypuszczenie Dexa i Lumen przez Debrę w sezonie chyba 5.

Natomiast samo zakończenie Dextera jako całości jest całkiem w porządku już. Dexter walczył o uczucia przez cały czas, najpierw z Ritą, potem z Lumen, udało mu się dzięki Hannah i Harrisonowi, a zwieńczeniem tego była śmierć Debry, gdzie przekonał się ostatecznie, że jednak potrafi z kimś nawiązać prawdziwą więź. Coś tam mu się w tym mózgu odblokowało, ojciec mu wmawiał, że tego nie ma, a to było. Może gdyby nie trafił na psychopatyczną dr Vogel, która miała plany stworzyć amię idealnych psychopatów, tylko na kogoś, kto chciałby tworzyć idealnego, nowoczesnego europejczyka, kochającego wszystkich, może wtedy nie musiałby zabijać? Jednak świadomość tego, że siostra zginęła poniekąd przez jego zachowania i że nie ucieknie przed Mrocznym Pasażerem (a raczej jego skutkami) zmusiła go do poświęcenia tego, co najcenniejsze (życia) na rzecz szczęścia ukochanych osób (Harrisona i Hannyh). Jednak Bóg jest sprawiedliwy i Dexter nie odejdzie do piachu nie płacąc ceny. Moim zdaniem on teraz pracuje tam w Kanadzie czy innej tundrze i wie, że gdzieś tam jego ukochany syn żyje sobie szczęśliwy i nigdy już nie zobaczy potomka. Kocha, ale nie może być kochanym. Przez cały czas to Mroczny Pasażer był jego przekleństwem, chciał czuć i żyć jak normalni ludzie. Teraz role się odwróciły i to te uczucia go prześladują, nie dając spać po nocach. Katharsis. Czyściec.

Wzruszyłem się.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 30 wrz 2013, 13:47

rekinho pisze:
lisek_chz pisze:

skoro nie widzisz marności w końcówce dextera (nie mówie tylko o ostatnim odcinku) to jedynym idiotą tutaj jesteś ty. w dodatku idiotą bez gustu.
Albo Ty nie dostrzegasz przyjacielu niczego poza własnym egoizmem. EOT

Boromir, właśnie mam takie same myśli, coś w rodzaju czyśćca.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 30 wrz 2013, 14:01

Albo Ty nie dostrzegasz przyjacielu niczego poza własnym egoizmem
ok.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 30 wrz 2013, 16:56

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 gru 2025, 13:01

Dobra, lecimy z Sexterem. Na początek New Blood co by przypomnieć sobie wątki i poczuć klimat.

Swietnie odwzorowany klimat zadupia w stanie Nowy Jork: oficer policji z ludności rdzennej, murzyn, jakaś parka Espanol, para gejów, Pani bez nóg, bananowy synek czarnym charakterem i oczywiście "drilling is killing, save our planet".

A to dopiero pół godziny.

No i Sexter w formie, od razu seks w aucie.

Dobrze że z tego co pamiętam ten sezon nie był taki zły :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 gru 2025, 15:52

New Blood nie ma nawet krzty klimatu z prawdziwego Dextera 😉

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 gru 2025, 14:19

Może nie ma ale ogląda się to nieźle. Logan złoty chłopak, trochę naiwny ale o szczerym sercu, oby mu się dobrze wiodło. Dexter strasznie sapie do kamery, nie wiem czy to mikrofony czy oznaka starości czy takie zagranie że niby mu za zimno ale trochę to wkurzające.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 gru 2025, 21:49

New Blood odświeżone. To niezły sezon, dość dobrze wkomponowany w uniwersum. Rozwija myśl z sezonu 8 że Dexter to przekleństwo i tak naprawdę jest egoistą który jedyne co ma wpojone to "nie dać się złapać". Jak ten zwierz w klatce. Manipulował Debrą a w Harrisonie widział tylko partnera w niedoli, nie syna.

Ciekawe co tam wymyślili w Resurrection. Serial zbiera naprawdę dobre recenzje.

Mam nadzieję, że to nie będzie jakieś gówno w stylu "był umówiony z Harrisonem gdzie ten go ma postrzelić żeby przebić tylko żebro ale żeby rana nie była śmiertelna i żeby Harrisona oczyścić". Takie teorie pamiętam latały przed emisją. To by było jeszcze większe gówno jak słynne "wiemy, że był Pan w domu Artura Mitchella".

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 gru 2025, 17:28

Boromir pisze:
19 gru 2025, 21:49
Mam nadzieję, że to nie będzie jakieś gówno w stylu "był umówiony z Harrisonem gdzie ten go ma postrzelić żeby przebić tylko żebro ale żeby rana nie była śmiertelna i żeby Harrisona oczyścić". Takie teorie pamiętam latały przed emisją. To by było jeszcze większe gówno jak słynne "wiemy, że był Pan w domu Artura Mitchella".
Przyznam szczerze, że rozwiązali to jeszcze gorzej :rotfl4:

Po dwóch odcinkach póki co taki kabaret starszych Panów, widać że obsada już mocno posunięta w czasie. Jak na razie intryga dość słabo zawiązana, Pani Detektyw autystyczna introwertyczka taka typowa do bólu. Jak na razie jestem rozczarowany.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 gru 2025, 17:10

Strasznie się zawiodłem na Zmartwychwstaniu. Chyba za duże oczekiwania miałem ale efekt końcowy nie odbiega od sezonów 5-8 gdzie wszyscy byli idiotami a Dexter sprytny. Tutaj wszyscy nadal są idiotami, ale Dexter jest sprytny tylko momentami (w środkowej części sezonu).
Spoiler:
Niech już się nie zabierają za to...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”