Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 gru 2025, 16:06
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 16:10
Wg ciebie. A wg wyborców obydwu konfederacji jest na temat i wnosi.
Rosja dla Polski była zagrożeniem historycznie, w obecnej sytuacji gdyby była taka groźna to najpierw zaorałaby państwa nadbałtyckie, ale coś jej sie nie spieszy.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 gru 2025, 16:15
Odpowiem cytatem:
Ja się z tym umniejszaniem zagrożenia nie zgadzam, ale cóż. Rosja ma też inną broń - sianie zamętu w umysłach Polaków oraz innych Europejczyków - i ona niestety jest dość skuteczna. Jeśli co czwarty Polak uważa, że wyjście z UE byłoby spoko, to trzeba patrzeć na to na poważnie.
Kluchman
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 gru 2025, 16:26
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 16:28
Oczywiście że są, ale są odrobinkę mniejsze i słabsze (gdyby Ci to umknęło).. Poza tym faktycznie widzę że nie masz ochoty na dyskusję, a nauczony doświadczeniem nie będę się prosił o rozmowę jeśli się nie ma argumentów, pozdrawiam również.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 17:25
Ponieważ atak na jeden kraj NATO w teorii i być może praktyce oznacza wejście wszystkich krajów NATO do wojny. Ukraina natomiast jest bardzo prawdopodobnym celem dla Rosji. Przy czym ja nie jestem w obozie tych co wykluczają Ukrainę z NATO, chociaż uważam, że do tego daleka droga. W parę lat po zakończeniu wojny Ukraina będzie najprawdopodobniej tak mocno narażona na atak Rosji jak Polska była w marcu 1999r.sickstick pisze: ↑22 gru 2025, 15:46A ogólnie to czemu bez Ukrainy w NATO? Bo resztę postulatów jestem w stanie zrozumieć, ale tego nie do końca (poza obciągnięciem lachy Putinowi). IMO fajnie by było jakby ten obecnie potężnie zmilitaryzowany kraj nie wylądował w rosyjskiej strefie wpływów - znając tych Ukraińców to albo "przygarniemy" ich do Europy i zasymilujemy, albo za 20 lat sami przyjadą w czołgach pod ruską flagą.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 gru 2025, 17:33
No czyli brak Ukrainy w NATO = oddanie Ukrainy Putinowi, tyle że 10 lat później, po kolejnej wojnie. To już lepiej mu ją po prostu oddać teraz, przynajmniej za 10 lat nie będę ginęli ludzie. IMO albo się powinno wejść All In z wcieleniem Ukrainy do wpływów UE i Nato, albo po prostu zawinąć zabawki i oddać ją Putinowi, a wszystkie pośrednie rozwiązania opierające się na tym że zabawa zacznie się od nowa 10 lat są totalnie bez sensu.Mr.Chris pisze: ↑22 gru 2025, 17:25Ponieważ atak na jeden kraj NATO w teorii i być może praktyce oznacza wejście wszystkich krajów NATO do wojny. Ukraina natomiast jest bardzo prawdopodobnym celem dla Rosji. Przy czym ja nie jestem w obozie tych co wykluczają Ukrainę z NATO, chociaż uważam, że do tego daleka droga. W parę lat po zakończeniu wojny Ukraina będzie najprawdopodobniej tak mocno narażona na atak Rosji jak Polska była w marcu 1999r.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 gru 2025, 17:35
Czekaj, a Ty nie jesteś zwolennikiem muru na granicy z Białorusią? Bo jeśli tak, to chyba jednak rozumiesz, że zagrożenie w dzisiejszych czasach to coś więcej niż bezpośrednie wtargnięcie wojska. Przecież żołnierze na granicy nie chronia nas przed brakiem zagrożenia?
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 17:36
Prawdopodobnie tak. Jest to jeden z powodów dla których uważam, że nie powinno się wykluczać Ukrainy z jakichkolwiek struktur już na starcie. Nie podoba mi się chęć ułatwiania, ponieważ jest to cholernie nie fair względem obecnie kandydujących krajów, ale też nie powinniśmy mówić, że nie i koniec.sickstick pisze: ↑22 gru 2025, 17:33No czyli brak Ukrainy w NATO = oddanie Ukrainy Putinowi, tyle że 10 lat później, po kolejnej wojnie. To już lepiej mu ją po prostu oddać teraz, przynajmniej za 10 lat nie będę ginęli ludzie. IMO albo się powinno wejść All In z wcieleniem Ukrainy do wpływów UE i Nato, albo po prostu zawinąć zabawki i oddać ją Putinowi, a wszystkie pośrednie rozwiązania opierające się na tym że zabawa zacznie się od nowa 10 lat są totalnie bez sensu.Mr.Chris pisze: ↑22 gru 2025, 17:25Ponieważ atak na jeden kraj NATO w teorii i być może praktyce oznacza wejście wszystkich krajów NATO do wojny. Ukraina natomiast jest bardzo prawdopodobnym celem dla Rosji. Przy czym ja nie jestem w obozie tych co wykluczają Ukrainę z NATO, chociaż uważam, że do tego daleka droga. W parę lat po zakończeniu wojny Ukraina będzie najprawdopodobniej tak mocno narażona na atak Rosji jak Polska była w marcu 1999r.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 17:42
Ależ ja sobie doskonale zdaje sprawę z tego faktu. Pisałem wcześniejszy post z perspektywy Rosji, łatwiej byloby mi zaatakować Estonię niż Polskę.
Co ty pierdolisz za kocopoły? Mur ma być przeciwko nielegalnym imigrantom, żołnierz sobie z murem poradzi.venomik pisze: ↑22 gru 2025, 17:35Czekaj, a Ty nie jesteś zwolennikiem muru na granicy z Białorusią? Bo jeśli tak, to chyba jednak rozumiesz, że zagrożenie w dzisiejszych czasach to coś więcej niż bezpośrednie wtargnięcie wojska. Przecież żołnierze na granicy nie chronia nas przed brakiem zagrożenia?
cloner
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 gru 2025, 17:47
Nie wiem co mówi na ten temat konfederacja, ale kiedyś czytałem opinie, że po prostu nie chcemy jako bezpośredni sąsiad ukrainy doprowadizć do sytuacji, gdy sąsiedni kraj będacy w stanie wojny wejdzie do nato, bo MUSIMY wtedy iść na otwartą wojnę. I kraje zachodnie mogą mieć to w dupie, ale to my wtedy będziemy tak naprawdę najbardziej narażeni. Czy to jest słuszne czy nie - nie mi dyskutować, ale piszę tylko, że czytałem taki artykuł.sickstick pisze: ↑22 gru 2025, 15:46A ogólnie to czemu bez Ukrainy w NATO? Bo resztę postulatów jestem w stanie zrozumieć, ale tego nie do końca (poza obciągnięciem lachy Putinowi). IMO fajnie by było jakby ten obecnie potężnie zmilitaryzowany kraj nie wylądował w rosyjskiej strefie wpływów - znając tych Ukraińców to albo "przygarniemy" ich do Europy i zasymilujemy, albo za 20 lat sami przyjadą w czołgach pod ruską flagą.
Może chcą, żeby UE został zlikwidowana, wiec zeby nie było tam ani nas ani Ukrainy ani nikogo?
DDK
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 gru 2025, 18:03
venomik
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio