Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2754

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 18:07

cloner pisze:
22 gru 2025, 17:42
Ależ ja sobie doskonale zdaje sprawę z tego faktu. Pisałem wcześniejszy post z perspektywy Rosji, łatwiej byloby mi zaatakować Estonię niż Polskę.
Próbuję Ci jedynie przekazać szerszy kontekst.

Słaba Rosja i brak wygranej z Ukrainą lub bardzo wytrwale broniąca się Ukraina = mniejsza szansa na atak Rosji na jakikolwiek kraj NATO = Polska nie musi być zaangażowana bezpośrednio w konflikt militarny, a jedynie się do niego dokładać w i tak dużo mniejszym stopniu niż by to robiła w przypadku ataku na jakikolwiek kraj NATO.

Natomiast, Ukraina w NATO w przyszłości oznacza kolejny kraj na który rozkłada się obowiązek obronny i sam planuje mieć dużą siłę militarną i który wiemy, że nie przyłączy się do Rosji w przypadku ewentualnej agresji nawet chociażby przez udostępnienie terytorium jak zrobiła to Białoruś w 2022r.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6529

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 gru 2025, 18:15

Ukraińcy odpłacają nam się liczbą Rosjan, których eliminują bardzo skutecznie – powiedział Piotr Łukasiewicz, kierownik polskiej ambasady w Kijowie
Zawsze warto przypominać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 19:01

venomik pisze:
22 gru 2025, 18:03
To jest zabawne jak czasem gdy dyskusja staje się niewygodna to zdarza Ci się z normalnych wypowiedzi wpadać w frazesy albo tracić umiejętność czytania ze zrozumieniem.
Ty to pisałeś o sobie?
venomik pisze:
wymieniajac to, o czym pisał Kluchman: 'interesów, naszego dobrobytu, naszego bezpieczeństwa i dalszego rozwoju'. I wobec tych zagrożeń została podjęta decyzja o budowie muru. Wydajemy zasoby aby się obronić przed zagrożeniem.
Kluchman pisał to w kontekście Rosji, a ty wrzucasz do tego mur z Białorusia, widzisz tu róznicę czy próbujesz sobie jaja robić?

venomik pisze:
standardowo będę przypominał innym użytkownikom, że Twoja niechęć do Ukrainy jest większa niż bezpieczeństwo naszego kraju.
Kłamstwo powtarzane kilkukrotnie nagle nie stanie się prawdą, mimo twoich szczerych chęci, zapamiętaj to.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 22 gru 2025, 21:11

Kluchman pisze:Wrzuciłem bo mnie rozbawiła ta riposta, nie trzeba zawsze być śmiertelnie poważnym i merytorycznym. :) Poza tym moim zdaniem kompletnie błędnym jest pogląd, że pomoc dla Ukrainy jest bezinteresowna. Nie jest i nigdy nie była. Trzeba uzasadniać?

Po drugie z obu Konfederacji regularnie wypływa nawalanie w Ukrainę, ale na Rosję nic a nic, nie kojarzę "piątki Konfederacji w sprawie Rosji" i dla mnie jest to co najmniej zastanawiające.
Proponuję w ramach ogólnonarodowej i ponadpartyjnej zgody...no właśnie co?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 21:13

Duma Katalonii pisze:
22 gru 2025, 21:11
Proponuję w ramach ogólnonarodowej i ponadpartyjnej zgody...no właśnie co?
Zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 22 gru 2025, 21:16

Kluchman pisze:Litwa, Łotwa i Estonia też są w NATO i UE (gdyby Ci to umknęło). Poza tym wyraźnie nie rozumiesz, o czym piszę, a nauczony doświadczeniem nie mam ochoty tłumaczyć dalej. Pozdrawiam.
A co się będzie działo jeśli Rosjanie zajmą czy otoczą Narwę? Jakie są rozkazy?Jak zareagują Niemcy jak Finlandia? Jak Polska?Jakie są scenariusze?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 gru 2025, 22:02

cloner pisze:
22 gru 2025, 19:01
Kluchman pisał to w kontekście Rosji, a ty wrzucasz do tego mur z Białorusia, widzisz tu róznicę czy próbujesz sobie jaja robić?
Widzę różnicę.
W przypadku jednego kraju widzisz potrzebę obrony już na poziomie przerzucania imigrantów przez granicę, a w przypadku Rosji masz podejście, że zagrożeniem byli kiedyś, teraz to tam nie ma co demonizować, zagrożeniem nie są bo musieliby podbić państwa bałtyckie.
O tym piszę i jestem całkiem przekonany, że wszyscy, poza Tobą, zdązyli już to zrozumieć.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2400
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 gru 2025, 22:16

Duma Katalonii pisze:
22 gru 2025, 21:16
A co się będzie działo jeśli Rosjanie zajmą czy otoczą Narwę? Jakie są rozkazy?Jak zareagują Niemcy jak Finlandia? Jak Polska?Jakie są scenariusze?
Nie wiem, Ty wiesz? :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 22:26

Kluchman pisze:
22 gru 2025, 22:16
Duma Katalonii pisze:
22 gru 2025, 21:16
Nie wiem, Ty wiesz? :)
Ja mam nadzieję, że nikt tu nie wie. To nie są rzeczy, które powinny być publicznie dostępne.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 22:29

venomik pisze:
22 gru 2025, 22:02
teraz to tam nie ma co demonizować, zagrożeniem nie są bo musieliby podbić państwa bałtyckie.
O tym piszę i jestem całkiem przekonany, że wszyscy, poza Tobą, zdązyli już to zrozumieć
Nic takiego nie pisałem, nadinterpretacja z twojej strony. Nie muszą podbijać Litwy czy Estonii ale na miejscu Putina najpierw wolałbym zaatakować małe państwo NATO, zobaczyć reakcje reszty, gdy [ch**] się będzie dzialo to wtedy zaatakował Polskę. Nie na odwrót.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 938

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 gru 2025, 23:01

cloner pisze:
22 gru 2025, 22:29
venomik pisze:
22 gru 2025, 22:02
teraz to tam nie ma co demonizować, zagrożeniem nie są bo musieliby podbić państwa bałtyckie.
O tym piszę i jestem całkiem przekonany, że wszyscy, poza Tobą, zdązyli już to zrozumieć
Nic takiego nie pisałem, nadinterpretacja z twojej strony. Nie muszą podbijać Litwy czy Estonii ale na miejscu Putina najpierw wolałbym zaatakować małe państwo NATO, zobaczyć reakcje reszty, gdy [ch**] się będzie dzialo to wtedy zaatakował Polskę. Nie na odwrót.
Tak, a w tym czasie Polska i to co tu się dzieje nie będzie brane pod uwagę. To dość naiwne patrząc chociażby na to co działo się przed inwazją na Ukrainę. Przecież przerzucanie ludzi przez granicę to nie był pomysł ziemniaczanego barona tylko chłodna polityka i rozkazy prosto z Moskwy mające na celu zajęcie polskich służb i nastawienie społeczeństwa w kontrze do migrantów, także tych którzy mieli nadejść z Ukrainy.
NATO może różnie zareagować ale Polacy zdają sobie sprawę że rosnące wpływy ruskich w naszym regionie nic dobrego dla nas nie znaczą i atakując państwa bałtyckie oznacza to, że jesteśmy zmuszeni im pomóc a tym samym zaangażować się w ten konflikt. Poza tym podobnie jak w przypadku wojny na Ukrainie Polska będzie hubem przez który będzie przechodzić pomoc a także skąd armia może ruszyć dalej aby Bałtów odbić gdzie kluczowy może być chociażby przesmyk Suwalski. Atakując Kraje bałtyckie, będą musieli w jakiś sposób zaatakować Polskę i dość optymistyczne jest to, że odbędzie się to poniżej progu wojny.
Putin dąży do tego żeby przywrócić wpływy w tej części Europy, jak to ładnie ujął Kwachu, Ukraina miała być perła w koronie, ale baltowie też nie są tu bez znaczenia. Zaryzykowałbym stwierdzenie że w Polsce nie byłoby w takiej sytuacji wojny jak na Ukrainie i okupacji tylko konpletna demolka oddzielająca zachód od tej wschodniej dziczy z okupowanymi Bałtami.
W każdym razie silniejsza Rosja nie jest w naszym interesie i cieszmy się że Ukraińcy tak długo dzielnie walczą a my zamiast wysyłać swoich żołnierzy możemy walczyć walutą i darowanym sprzętem. Im dłużej to trwa tym gorzej dla bezpośrednich zainteresowanych ale lepiej dla nas.
Pora także zdać sobie sprawę z tego że jedziemy na jednym wózku z Bałtami.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 gru 2025, 23:05

Dajcie tak z min 3 dobre argumenty po co Putinowi atak na Polskę prosze ale merytorycznie a nie "bo tak"

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 gru 2025, 23:17

Przema pisze:
22 gru 2025, 23:01
To dość naiwne patrząc chociażby na to co działo się przed inwazją na Ukrainę. Przecież przerzucanie ludzi przez granicę to nie był pomysł ziemniaczanego barona tylko chłodna polityka i rozkazy prosto z Moskwy mające na celu zajęcie polskich służb i nastawienie społeczeństwa w kontrze do migrantów, także tych którzy mieli nadejść z Ukrainy
Tak, zgadzam się, chcieli zająć nasze służby bo wzięli się za atak na Ukrainę, ale na tym się kończy.
Zaatakowali sąsiadów, chcieli odbić trochę rejonów ale skoro nie atakuja państw nadbałtyckich to moim zdaniem tym bardziej Polska może czuć się spokojnie.

Ale spoko, możecie mieć inne zdanie. Przecież nikt nikogo nie przekona do swoich racji.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 gru 2025, 23:22

Eyesmon pisze:
22 gru 2025, 23:05
Dajcie tak z min 3 dobre argumenty po co Putinowi atak na Polskę prosze ale merytorycznie a nie "bo tak"
- Dla chronienia ludzkości rosyjskojęzycznej;
- Ponieważ Polska stanowi zagrożenie dla integralności Rosji;
- Ponieważ blokujemy rozwój Kaliningradu Królewca.

Dwa pierwsze zostały użyte już parokrotnie jako powody do ataku w tym stuleciu, więc nie są wcale takie nierealne. W drugim oczywiście musisz zmienić nazwę kraju.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 22 gru 2025, 23:22

Niekoniecznie musi atakować Polskę. Wystarczy szturchać Bałtów, a jak reszta NATO nic nie zrobi zwyczajnie podważy sens istnienia tego paktu. Już po cyrku z rosyjskimi aktywami i fiaskiem w tym temacie ładnie wychodzi brak spójności w samej Europie.

Co do rozumowania, że im wojna dłużej trwa tym lepiej - kurcze, nie do końca. Rosjanie mają inicjatywę, na straty nie patrzą, więc finalnie osiągną swój cel. Armia ukraińska dzielnie się trzyma jednak załamanie frontu może przyjść w każdej chwili. Postępy w wojnach nie są liniowe i czasem jedno zdarzenie może być przełomowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”